Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 05:46:03
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: kondensator w cz z dużego fiata?  (Przeczytany 6133 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Arek

• Jawer
  • CZ 350 82r
kondensator w cz z dużego fiata?
« dnia: Września 20, 2012, 16:56:11 »

panowie czy kondensator z dużego fiata jest taki sam jak z małego i czy mogę je zamontowac w cz-cie, bo mam tego kilkadziesiąt od ojca. jest tam podana wartośc 0,22mf.
    Status GG

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
Odp: kondensator w cz z dużego fiata?
« Odpowiedź #1 dnia: Września 20, 2012, 16:58:09 »

powinno być 0,25nf - pasuje od malucha
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Arek

• Jawer
  • CZ 350 82r
« Odpowiedź #2 dnia: Września 20, 2012, 17:07:23 »

a czym skutkuje za mała pojemnośc, co się stanie jak założe taki 0,22
pytam bo motor coś mi przerywa, nierówno chodzi na wolnych i czasami zgaśnie podczas jazdy tak jakbym wyłaczył zapłon, raz to już miałem ale samo się jakoś uspokoiło chyba a teraz znów to wróciło.
rano jak jechałem to prawy gar wogule przestał palic, zmieniłem kondek na stary, zapasowy i gar odrazu pali ale teraz przerywa na obu garach, nie mam już sił do tego.

Status GG

GROM

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 20, 2012, 17:14:05 »

Na kondensatorze od fiata też będzie działać poprawnie.
Jeśli ci przerywa i potrafi zgasnąć to szukał bym przyczyny wczesniej w instalacji a nie na końcu (kondensator) i zacząłbym od np stacyjki lub wyłącznika zapłonu na kierownicy a potem konektory lub np zaśniedziała oprawka bezpiecznika.

Arek

• Jawer
  • CZ 350 82r
« Odpowiedź #4 dnia: Września 20, 2012, 18:18:26 »

tak tylko wszystko się zaczeło od padnięcia jednego z kondensatorów, zajechałem ze 20 km na miejsce a przy próbie powrotu do domu jeden gar przestał palic, wymieniłem kondensator na zapasowy, silnik zagadał odrazu na dwa gary ale zaczeło się przerywanie i gaśnięcie. Pomyślałem że może drugi szwankuje albo zapasowy jest też do bani. stacyjka jest ok, wszelkie złaczki w instalacji też bo oprawiałem na nowo wszystko, wyłacznik zapłonu właśnie sprawdziłem, jest ok.
już nie wiem co mu tak odbija, za tydzień wyjazd a moto szwankuje, masakra jak stane gdzies w trasie.
    Status GG

GROM

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Września 20, 2012, 18:24:16 »

Tak, ale wg mnie wnioski po wymianie są błędne, wymiana kondensatora chwile trwa a często gęsto to wystarczy aby przegrzany styk np w stacyjce się ochłodził i stał się cud i silnika zagadał od razu tak jak powinien. Jeśli jednak upierasz się na kondensatory to proszę bardzo tylko zakup nowe pewne a nie zakładaj używek ze starego fiata. A potem ... a potem poszukaj przyczyny gdzie indziej.

P.S. dorzuć jeszcze taką skromną informację w jakim to modelu CZ-tki się to dzieje .
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2012, 18:37:15 wysłana przez GROM »

Arek

• Jawer
  • CZ 350 82r
« Odpowiedź #6 dnia: Września 20, 2012, 19:14:08 »

masz rację, przy wymianie wiele może się stac, można coś ruszyc, szarpnąc itp. i styk znów jest i moto gada. o kondensatory pytałem bo mam  tego sporo i są nowe, stare wiekowo ale nigdy nie zakłądane nigdzie takie nowe stare hehe.
Stacyjkę sprawdziłem jeszcze raz jest ok, przełacznik na kierownicy też ok tego jestem pewien.
Zmieniłem świece na też takie stare nowe firmy iskra symbol p80 nie wiem czy się nadają? skorygowałem też przerwę na przerywaczu bo zła przerwa też ma jakiś wpływ na pracę silnika?
I jest lepiej, zapaliłem, chodził całkiem równo, nie zgasł po 20 minutach pracy co zdarzało się wcześniej.

A mam 6v , to 472,5 tak
« Ostatnia zmiana: Września 20, 2012, 19:17:17 wysłana przez Arek »
    Status GG

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #7 dnia: Września 20, 2012, 19:36:24 »

czy masz 0.22 mikro farada czy 0.25 bedzie pracował poprawnie ja sam jak miałem zwykły zapłon to ganiałem na kondensatorach od poldasa 0.22 i to wiele tysiecy kilometrów i nic sie nie działo ale takie przypałosci jak ty masz to można miec tylko na klasycznym zapłonie ( młoteczek przerywacz ) na tym zapłonie cuda mi sie nie raz działy ;D
    Status GG

GROM

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 20, 2012, 19:45:40 »

Jeśli znowu zacznie przerywać w czasie jazdy to wyłącz światła i zobacz czy się poprawi, jeśli się poprawi i nagle zacznie dobrze pracować  to z uporem mianiaka powiem jeszcze raz sprawdź stacyjkę a najlepiej wymień, bo ja sobie nie wyobrażam w jaki sposób sprawdziłeś czy stacyjka jest ok, bo to nie realne bez obciążenia jej styków takim prądem jak podczas pracy silnika  i np jazdy na światłach.
Stare "nowe" kondensatory niestety  mogą nie trzymać parametrów mimo że nie były używane.

Arek

• Jawer
  • CZ 350 82r
« Odpowiedź #9 dnia: Września 20, 2012, 19:51:11 »

ok sprawdze jutro podczas jazdy co się bedzie działo, zdam relacje po testach.
    Status GG

azbescik2

• Klubowicz
  • *
  • w moich rękach od 99 r
« Odpowiedź #10 dnia: Września 20, 2012, 19:55:18 »

ja to sprawdzałem w inny sposób omijałem stacyjkę rzucałem osobny przewód z akumulatora bezposrednio do włącznika zapłony i faktycznie raz miałem podobne objawy i faktycznie to była stacyjka i w ten sposób to wybadałem (ale to było dosc dawno temu :P )
    Status GG

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #11 dnia: Września 20, 2012, 22:51:54 »

Kondensatory od malucha, dużego Fiata Jawy czy od Ursusa są takie same!!! Ich pojemność nie zależy od marki pojazdu tylko od fizyki zjawiska zapłonu!
Jak ci się "iskra gubi" - uwielbiam to określenie - poezja - zrób sobie masę od silnika do minusa aku KABLEM. Na 100% nie zaszkodzi a na 90% pomoże jak nie zapłonowi to ładowaniu. Kosztuje to 20 gr + pieć minut roboty.

Arek

• Jawer
  • CZ 350 82r
« Odpowiedź #12 dnia: Września 21, 2012, 10:57:19 »

właśnie zrobiłem ten dodatkowy kabelek, aku podładowałem choc był w miarę ok, gaźnik przelałem kopłem 2 razy i zapaliła, chodzi równo, trzyma obroty, wkeca się bez zarzutu, potem kolejny test drogowy, ciekawe jak bedzie jak się zagrzeje.
A jak zapaliła to z jednej rury bardziej dymi niż z drugiej to normalne zjawisko? Pytam bo raz dymi jednakowo z obu a raz własnie tak inaczej.

A kondzile wsadziłem dla testu z tego fiata i też hula na nich normalnie, bede woził dwa na zapas ze sobą.
    Status GG

albiNOS

• Jawer
  • Kia Sorento, , Audi A4, Swift Coastline, Romet M1
« Odpowiedź #13 dnia: Września 21, 2012, 12:36:07 »

Jeśli padnie kondensator to może być tak, że zanim padnie to już ma inne parametry. Przez jakiś czas. To pogarsza pracę zapłonu, pojawia się iskra która wypala styki i zmniejszając ich wymiar zmienia też delikatnie ustawienie zapłonu. Silnik pracuje gorzej aż w końcu przestaje działać cylinder od tego kondensatora. Za mała pojemność kondensatora powoduje, że iskra na stykach przerywacza nie jest do końca zgaszona (nie optymalnie) Zbyt duża pojemność zabiera energię układu przez co iskra na świecy jest słabsza.

jack63

• Jawer
« Odpowiedź #14 dnia: Września 21, 2012, 14:42:49 »

Jak pisał albiNOS zwróć uwagę na iskrzenie przerywaczy. To ważne!