Ja też słyszałem o takim czymś , ale ktoś mi mówił że sam (czy z kimś) dorabiał 5ty bieg do Jawy . Ponoć dostawiał tam dodatkowy wałek . Ale gdzie i z czym pozazębiany , na to pytanie nie był w stanie odpowiedzieć , nawet fragmentarycznie =|
Nigdy nie spotkałem silników 634/638/640 ze skrzynią 5ką , może fabryka próbowała zrobić taką skrzynię , ale osobiście myślę że to już trochę "musztarda po obiedzie" - powinni to zrobić ze 20 lat wcześniej , jesli chciaeliby być konkurencyjni wobec innych firm (choćby MZ - gdy oni zrobili 5cio biegowe MZty) .
Niemniej - skrzynia 5ka nie doda temu silnikowi zbyt wiele , więcej biegów potrzeba gdy silnik jest nieelastyczny i potrzeba utrzymywać go w wąskim zakresie obrotów (vide Yamaha RD350 - 6 biegów) a Jawa ma silnik który ciągnie praktycznie przez pół zakresu 3500-6000 obrotów , więc 4 biegi spokojnie wystarczają . No chyba że ktoś robi silnik racing (jak ja =P ) i troszkę przetrąca silnikowi niskie obroty , wtedy więcej , krótszych biegów , byłoby miłe , poprawiłoby przyspieszanie ale nie jest to jakoś strrasznie konieczne . Drugą opcją to dodanie "nadbiegu" do ekonomicznej jazdy - ale 2T nie lubi dawać dużej mocy na niskich obrotach i finalne przełożenie (4ka na zębatce 18t) jest już bardzo długie w mojej opinii , dłuższy nadbieg nie miałby już sensu , bo jazda z jakimkolwiek ładunkiem (pasażerem) to byłaby męczarnia dla dwusuwowego silnika .
Przeciwko nadbiegowi jest jeszcze jedna rzecz - finalne przełożenie skrzyni (4 ka) ma przełożenie równe 1:1 . Jeśli chcieć robić nadbieg - to trzeba by z przekładni redukującej zrobić przekładnię multiplikującą ... trochę to jest wbrew logce . Ewentualnie trzebaby zębatkę zdawczą większą niż 18t , na przykład 19-20t , oraz dodać w skrzyni niższy bieg , wtedy aktualna 4ka (1:1) będzie nadbiegiem , a reszta przełożeń będzie redukowana .