Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:17:57
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: dławi się gaśnie  (Przeczytany 12764 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Arek

• Jawer
  • CZ 350 82r
dławi się gaśnie
« dnia: Września 11, 2012, 21:45:43 »

Witam, dziś postanowiłem się przejechac, jazda niestety była z przygodami, moto gaśnie podczas jazdy a przy dodawaniu gazu/ ruszaniu ze świateł dławi się, trzeba ratowac szybkimi ruchami manetki gazu.
Po powrocie do domu siadłem przed lapkiem i szukałem, sprawdziłem wszystko co oferuje internet w tej sprawie ale efektu zero.
Gaźnik czysty, wymyty, wydmuchany itp. zapłon po bulach ustawiony już dobrze, są nowe kable i fajki bo było przebicie, świece nowe
Mimo to dalej się dławi przy dodaniu gazu a czy gaśnie sprawdzę jutro jak pojadę.
Co jeszcze może byc nie tak?
    Status GG

Bocian

• Gość
Odp: dławi się gaśnie
« Odpowiedź #1 dnia: Września 11, 2012, 21:53:06 »

Kranik?

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #2 dnia: Września 11, 2012, 22:04:07 »

Niski poziom paliwa w komorze pływakowej.

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #3 dnia: Września 11, 2012, 22:17:16 »

A kolego powiedział byś czym jeździsz bo każdy tego nie wie ;]

Może masz za dużo powietrza na wolnych ?

Jak jest źle gaźnik wyregulowane to tak będzie. Ewentualnie bardzo wczesny zapłon.
    Status GG

tyfuś

• Świeżak
  • *
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #4 dnia: Września 11, 2012, 22:40:15 »

kolego jak ganiasz jawą ts to masz przytkaną dysze wolnych obrotów

Arek

• Jawer
  • CZ 350 82r
« Odpowiedź #5 dnia: Września 12, 2012, 08:21:38 »

mam cz 350 6v, wszystko co piszecie sprawdziłem prócz poziomu paliwa, ale wcześniej chodził dobrze . przejade dziś jeszcze i napiszę czy cos się zmieniło.
    Status GG

Deejf

• Jawer
  • Doświadczony jawer.
« Odpowiedź #6 dnia: Września 12, 2012, 08:34:58 »

paliwa brak, albo mało ?  ;D
    Status GG
Najwięcej on-line siedzący na forum :D

Nie jestem typem człowieka który dużo mówi i mało robi
            Ja mało mówię i mało robię :D

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #7 dnia: Września 12, 2012, 08:44:26 »

Albo tak jak pisze Deejf, czyli braki paliwa albo problem z zaworkiem pływaka, zdejmij pokrywę pływaka i przetrzyj pastą polerską stożek igły pływaka, zobacz, czy po przyłożeniu stożka do zaworka  pływak spadnie, czy się zatnie i będzie się trzymał.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Arek

• Jawer
  • CZ 350 82r
« Odpowiedź #8 dnia: Września 12, 2012, 13:06:19 »

jest już dobrze, podniosłem troszkę poziom paliwa na pływaku, iglica poszła na drugi ząbek od góry (była na pierwszym) troszkę przyspieszony zapłon, teraz jest na 3,35 od gmp.  akumulator uzupełniony bo troszkę brakowało wody i naładowany do pełna, kable w/n założóne z samochodu (teraz nawet bez problemu da się zmierzyc ładowanie miernik już nie wariuje.
Przejechałem kilkanaście km i wszystko wygląda narazie na dobre, silnik pracuje równo nie przerywa, ładnie wchodzi na obroty, dobrze ciągnie od dołu. Trochę serca trzeba dołożyc do pracy przy moto i jest pięknie.
    Status GG

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #9 dnia: Września 12, 2012, 15:28:15 »

podniosłem troszkę poziom paliwa na pływaku, iglica poszła na drugi ząbek od góry (była na pierwszym)

Nie podniosłeś poziomu paliwa na pływaku, tylko wzbogaciłeś miesznake ...
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

Arek

• Jawer
  • CZ 350 82r
« Odpowiedź #10 dnia: Września 12, 2012, 18:05:24 »

jakie wzbogacenie, jeśli pływak idzie do góry poziom paliwa w komorze wzrasta - proste.
pokolei wymieniłem rzeczy które zrobiłem, czytac dobrze prosze
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2012, 18:08:15 wysłana przez Arek »
    Status GG

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #11 dnia: Września 12, 2012, 18:21:55 »

Jeśli masz silnik żeliwniak i oryginalny gaźnik z boczną komorą pływakową to możesz regulować poziom paliwa poprzez przelutowanie iglicy pływaka. Wątpię, że tak robiłeś.

Arek

• Jawer
  • CZ 350 82r
« Odpowiedź #12 dnia: Września 12, 2012, 19:41:34 »

Z kąd twoje zwątpienie? tak, mam żeliwniaka i gaźnik z boczna komora pływakowa a poziom paliwa w takim moto regulowałem już jak maiłem 10 lat i doskonale wiem jak to zrobic. (z innej beczki - zadam pytanie, czy wie ktos jak sie naprawiało wały korbowe dużego fiata, poloneza i aut za czasów komuny, kiedy nie było części na rynku a tym bardziej panewek? )
Z zawodu jestem mechanikiem a to że pytam na forum o rzeczy całkiem proste nie znaczy że nie wiem tego i owego, pytam dlatego by uzyskac jakaś sugestie lub odpowiedz kogos kto miał podobny problem i jak go rozwiązał, poto mamy internet i klawiature by pisac i pytac życie trzeba sobie ułatwiac no nie. Uprzedze sugestie coniektórych, zanim napiszę cos na forum, sprawdzam i próbuję dojśc do sedna problemu, kiedy brakuje pomysłu piszę i pytam, wszystkiego nie da się wiedzec. A jak to mówią jak ktos jest do wszystkiego to jest do niczego.  Pozdrawiam.
    Status GG

kozak471

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Września 12, 2012, 19:56:43 »

A jak to mówią jak ktos jest do wszystkiego to jest do niczego.  Pozdrawiam.

Masz racje, lecz uważam że po szperając trochę w starszych tematach znalazł byś rzeczy, których jeszcze nie sprawdziłeś i doszedł byś w końcu do tego co jest nie tak. Ten silnik jest prosty jak konstrukcja cepa za przeproszeniem, tam niema zbyt wielu możliwości do wybierania i wgłębiania się. Ktoś już na pewno miał podobny problem.

Arek

• Jawer
  • CZ 350 82r
« Odpowiedź #14 dnia: Września 12, 2012, 20:05:07 »

także masz racje, szukałem szperałem w sieci, bardziej w goglach niz bezpośrednio na forum ale nie znalazłem odpowiedzi która by mnie zadowalała choc nie mówię że kilka tematów z forum pomogło mniej lub bardziej podczas składania cz-tki po remoncie, głównie elektryka bo była w opłakanym stanie.

Postaram się na dniach zrobic kilka fotek i zaprezentowac co mi z tego wyszło, choc nie jest jeszcze ukończona w 100% ale o tym już potem.
    Status GG

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #15 dnia: Września 13, 2012, 15:50:01 »

A jak to mówią jak ktos jest do wszystkiego to jest do niczego.  Pozdrawiam.

Masz racje, lecz uważam że po szperając trochę w starszych tematach znalazł byś rzeczy, których jeszcze nie sprawdziłeś i doszedł byś w końcu do tego co jest nie tak. Ten silnik jest prosty jak konstrukcja cepa za przeproszeniem, tam niema zbyt wielu możliwości do wybierania i wgłębiania się. Ktoś już na pewno miał podobny problem.

Niby taka prosta ale jeszcze nikt nie wpadł na pomysł co jest nie tak :P
Filtr powietrza trzeba jeszcze sprawdzić czy nie jest aby czasem w syfie.
Gaźnik sprawdzić czy jest prosty w miejscu mocowania z blokiem ;)
Sprawdź jeszcze czy kołek ustalający poruszanie się przepustnicy nie jest starty i czy przepustnica nie obraca się w korpusie. Raz mnie to spotkało i już myślałem że nie ogarnę tej maszyny a tu taki mały pierd**ec się starł a moto jeździło jak by chciało a nie mogło ;D
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Arek

• Jawer
  • CZ 350 82r
« Odpowiedź #16 dnia: Września 14, 2012, 19:21:16 »

Panowie cz-ta działa prawie dobrze - prawie bo zauwarzyłem że problem jest z odpaleniem zimnego silnika. Zimny silnik odpalam tak: przelewam gaźnik, kopię 3-4 razy bez zapłonu, potem zapłon kop i silnik chodził, ale teraz stało się tak że po procedurze odpalania w kruccu gumowym zbiera się dużo bęzyny i nie da się za chiny uruchomic silnika.
Co to może byc za przyczyna bo z takim czymś się nie spotkałem jeszcze w żadnym moto?
Aha zapomniałem dodac że jak się tej benzyny nazbiera w tej gumie to można kopac i kopac a sinik się nie zaleje tylko wycieka ta bena gdzieś tam między gumą a airbox-em, gdzie znajdzie ujście.
Obawiam się tylko żeby to nie był labirynt bo na to wszystko wskazuje.
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2012, 20:02:08 wysłana przez Arek »
    Status GG

hase

• Młodszy Jawer
  • **
  • CZ 350 83r
« Odpowiedź #17 dnia: Września 14, 2012, 20:08:23 »

Cześki już takie są i bywają oryginalne i kapryśne moja zachowywała się podobnie. Także nie miałem pojęcia z jakiego powodu, więc zmieniłem technikę odpalania. Na zimnym silniku przelewam gaźnik zapłon i kop, za drugim lub trzecim kopem zapala bez problemów.
Pozdrawiam i szerokości.

Arek

• Jawer
  • CZ 350 82r
« Odpowiedź #18 dnia: Września 14, 2012, 20:34:47 »

spróbuje z rana jak bedzie zimny zapalic odrazu z zapłonem, może załapie. a jak ciepły silnik to pali wręcz na pół kopnięcia. jak się okaże że to ten labirynt jest winien to wezmę się w zimę za to a teraz jeszcze pojezdze troche puki warunki sprzyjają.
    Status GG

Jawolotmen

• Człowiek Depresja
  • Jawer Weteran
  • CZ 472.6/GSX400F
« Odpowiedź #19 dnia: Września 14, 2012, 22:20:28 »

Potwierdzam, po przelaniu kopać od razu z zapłonem i podnieść 1/4 monetki gazu przy tym, silnik ma wejść z lekką przegazówką jak zapali, nadmiar w komorze pływakowej sprawi, że będzie moto chodzić chwilę jak na ssaniu, a potem zejdzie na normalne wolne obroty i będzie chodzić.

Jak nie podgazujecie to zgaśnie i na obroty jak na ssaniu nie wejdzie.
"Można mieć depresje i siedzieć w domu. Można też mieć depresję i jeździć cezetą"

Marcin_93

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #20 dnia: Września 15, 2012, 10:28:22 »

A nie prościej jest nie przelewać gaźnika? Wystarczy jak się przyciśnie zatapiacz na 5 sekund by troszkę do komory paliwa napłyneło i tyle
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

Arek

• Jawer
  • CZ 350 82r
« Odpowiedź #21 dnia: Września 15, 2012, 10:39:07 »

sprawdziłem właśnie, nie przelałem gaźnika tylko trochę przytopiłem pływak zapłon odrazu i za 2 kopem zagadała maszyna, myślę że tą techniką będzie dobrze odpalał bo niezawsze to co podaje producent jest skuteczne, a dławienie się przy dodawaniu gazu było spowodowane przez zbyt bogatą mieszankę wolnych obrotów, teraz jest na niecałe pół obrotu wykręcona i reakcja na gaz poprawiła się o 100%.

Popołudniu jazda testowa.
    Status GG

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Września 15, 2012, 10:43:51 »

dławienie się przy dodawaniu gazu było spowodowane przez zbyt bogatą mieszankę wolnych obrotów, teraz jest na niecałe pół obrotu wykręcona i reakcja na gaz poprawiła się o 100%.

Chyba odwrotnie . - 0,5 obrotu to jest bogata mieszanka . Im więcej wykręcisz tym uboższa w paliwo bedzie . Po dotarciu wyjsciowe ustawienia (zubożone) to -1,5 obr . Prawdopodobnie była za uboga , czasami to ciężko stwierdzić . Ja miałem ostatnio podobnie - gasła mi na skrzyrzowaniach , na światłach jak musiałem czekać więcej niż minutę , okazało się że wzbogacenie (dokręcenie) śruby od powietrza pomogło i już nie wysusza silnika na postoju .

Arek

• Jawer
  • CZ 350 82r
« Odpowiedź #23 dnia: Września 15, 2012, 10:57:12 »

no dorze mówisz, mój błąd, przejęzyczenie, ale jak wykrece więcej niż pół obrotu to mi sie dławi silnik.
    Status GG

hase

• Młodszy Jawer
  • **
  • CZ 350 83r
« Odpowiedź #24 dnia: Września 15, 2012, 12:21:14 »

No i to własnie jest piękne przy naszych knedlach, każdy lubi inne ustawienia nie ma jednakowej sztampy jak przy skośniakach  :D . One mają swoją dusze. ;) .