Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 03:51:46
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: 1 ... 6 7 [8]   Do dołu

Autor Wątek: Deadamf Jawa 350 TS typ 638 "renowacja"  (Przeczytany 53622 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
Odp: Deadamf Jawa 350 TS typ 638 "renowacja"
« Odpowiedź #175 dnia: Maja 02, 2013, 18:15:08 »

wymień uszczelkę pod głowicą - nowe czasami trzeba doszlifowywać bo nie pasują - są za duże i się zaginają, 0,2 przy zapłonie to sporo - spróbuj podregulować idealnie - jaki masz zapłon ? od Janka ?
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

deadamf

• Jawer
  • Jawa 350 TS Dniepr MT11 TA 600V Yamaha Xmax CZ 350
« Odpowiedź #176 dnia: Maja 02, 2013, 18:35:14 »

Normalnie brak sił czasami, ledwo jedno zrobiłem a tu się dowiaduje że może czekać mnie rozkręcanie prawego cylindra :(

Szlif w tej samej firmie robiony, na oko było ok. Tłoki te niby czeskie z 4motor dodatkowo wygotowane w oleju parę razy.

Zapłon od Janka... celowałem w 2.7 mm przed GMP.

Jak nie będzie dmuchać z prawego cylindra w sensie żadnych wycieków itp. to też wymieniać uszczelkę ?
--
Pozdrawiam
Deadamf

czjawa

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #177 dnia: Maja 02, 2013, 18:39:29 »

Dokręcałeś głowice po dokręcaniu przy składaniu silnika? Czasem warto po uruchomieniu silnika gdy troche pochodzi i się ochłodzi dociągnąć jeszcze głowice, chyba że dokręcałeś z książkowym momentem siły.

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #178 dnia: Maja 02, 2013, 18:46:02 »

Składałem silnik z kolegą i on skręcał głowice bez klucza dynamometrycznego tylko na czuja i dokręcił dość mocno na pewno mocniej jak 22,5 N-m. Sprawdziłem dzisiaj na zimnym silniku kluczem dynamometrycznym i jest dobrze mocno skręcone.
--
Pozdrawiam
Deadamf

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #179 dnia: Maja 02, 2013, 18:56:14 »

cylinder się szybko rozkręca  :P
no to może być przyczyna - kompresja ucieka, profilaktycznie wymień pod głowicą, a jak nie pomoże to wtedy uszczelkę pod cylindrem ? z czego uszczelka ? przylgnię olejem smarowałeś, chyba że na silikon to nie trzeba ? jak to nie pomoże to zmień simmering (smarowałeś olejem przed włożeniem w karter ? jeżeli nie to duża szansa że się wywinął)

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #180 dnia: Maja 02, 2013, 19:26:49 »

cylinder się szybko rozkręca  :P
no to może być przyczyna - kompresja ucieka, profilaktycznie wymień pod głowicą, a jak nie pomoże to wtedy uszczelkę pod cylindrem ? z czego uszczelka ? przylgnię olejem smarowałeś, chyba że na silikon to nie trzeba ? jak to nie pomoże to zmień simmering (smarowałeś olejem przed włożeniem w karter ? jeżeli nie to duża szansa że się wywinął)

Uszczelkę pod  głowicą racja bardzo szybko wymienię, może nawet mam drugą tylko jak nowa się nie sprawdziła to druga nowa też się nie sprawdzi ;(
Uszczelka pod cylindrem jakaś taka jasna jak by papierowa i nie smarowałem jej olejem. Pasty reinsoil używałem do składania karterów.
Simering wkładał kolega, wszystkie simeringi i z tego co wiem nie używał oleju, bo z olejem tak samo łatwo wychodzi jak wchodzi, lepiej bez pewniej siedzi.

A może pamiętacie jakie ciśnienie powinno tam być ? mam zegar to bym sprawdził czy jest odpowiednie.
--
Pozdrawiam
Deadamf

Uziel

• Jawer
  • Cz472,5 Jożin,Jawa 638-5 Odkurzacz
« Odpowiedź #181 dnia: Maja 02, 2013, 19:51:20 »

Nie chodzi o smarowanie gniazda olejem tylko wargi która chodzi po tulejce a pod cylindry papierową uszczelke to przynajmniej smarem trzeba pociągnąć
Edit.Ja nie mówie że to jest przyczyna twojego nieszczęścia tylko wytykam drobnostki których trzeba unikać przy montażu np. wszystkie elementy które trą o siebie smarujemy olejem bo może sie zdażyć choć nie musi że taka pierdoła może okrutnie się mścić.
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2013, 20:54:37 wysłana przez Uziel »
Zawsze beztrosko i bezrozumnie aż moja dupa legnie w trumnie czyli w bani czeski film

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #182 dnia: Maja 02, 2013, 20:12:58 »

Przed już całkowitą demolką czytaj rozkręceniem wszystkiego przydało by się sprawdzić czy to na pewno w tym tkwi problem. Na chwile obecną nie widać żadnych wycieków mieszanki z pod cylindra czy  z pod głowicy.
--
Pozdrawiam
Deadamf

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #183 dnia: Maja 02, 2013, 20:16:45 »

ja bym wymianiał profilaktycznie po kolei - jeżeli nie chodzi ci jeden cylinder to albo za dużo powietrza dostaje albo nie ma kompresji czyli zwalony szlif - za nim stwierdzisz że zwalony szlif a bez średnicówki tego nie zmierzysz to posprawdzaj wszystkie inne możliwości które stosunkowo łatwo można wyeliminować- uszczelki, simmeringi - to nie jest długa robota, najdłuższa jest chyba wymiana simmeringa ale jest długi weekend i do soboty powinieneś poogarniać i mieć pewność co jest nie tak - ewentualnie sprawdź świecę i jak to wszystko nie pomoże to czy uszczelka przy klocku rozdzielającym kanał ssący z gaźnika na cylindry się gdzieś nie rozerwała albo nie podwinęła - nie wiem jakie stosowałeś ?

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #184 dnia: Maja 02, 2013, 20:47:20 »

ja bym wymianiał profilaktycznie po kolei - jeżeli nie chodzi ci jeden cylinder to albo za dużo powietrza dostaje albo nie ma kompresji czyli zwalony szlif - za nim stwierdzisz że zwalony szlif a bez średnicówki tego nie zmierzysz to posprawdzaj wszystkie inne możliwości które stosunkowo łatwo można wyeliminować- uszczelki, simmeringi - to nie jest długa robota, najdłuższa jest chyba wymiana simmeringa ale jest długi weekend i do soboty powinieneś poogarniać i mieć pewność co jest nie tak - ewentualnie sprawdź świecę i jak to wszystko nie pomoże to czy uszczelka przy klocku rozdzielającym kanał ssący z gaźnika na cylindry się gdzieś nie rozerwała albo nie podwinęła - nie wiem jakie stosowałeś ?

Prawdę mówiąc dla mnie rozpoławianie silnika do katorga i wolałbym tego uniknąć, tym bardziej dla jednego głupiego simeringa, który był nowy a kolega mechanik zna się na rzeczy i myślę że dobrze je wcisnął, a w sumie nie wiem o który simering chodzi możecie mi go wskazać ? mowa o nr 7 ?
http://www.bitstudio.pl/milimetr/2.htm

Zamieniłem jak na razie świece miejscami bez efektu, spróbowałbym zamienić cewki czy coś takiego żeby cewki wykluczyć, bo może to gdzieś kwestia elektryki cewek, zapłonu.
Wcześniej chciałbym sprawdzić kompresje to bym wiedział czy jest sens coś rozbierać, a później tak jak piszesz uszczelki itp. Jak nic to winny simering, ale to chyba jest od strony alternatora czy przypadkiem nie ciekło tam by coś ? Domyślam się, że tam gdzie uciekała by kompresja to pchało by mieszankę, jak jej nigdzie nie widać to może akurat uszczelki trzymają, a problem będzie z pierścieniami, tłokiem lub cylindrem, szlif itp.

Uszczelkę pomiędzy gaźnikiem a cylindrami miałem kupioną z klingieritu dość gruba. Pamiętam jak otwór wew. uszczelki powiększałem bo był za mały w porównaniu do otworu w klocku.

Można by chyba w miejscu tego klocka w czasie pracy prysnąć jakimś łatwo palnym dezodorantem i zobaczyć czy silnik wejdzie na obroty czy coś takiego, wiadomo by było czy jest tam szczelnie.
--
Pozdrawiam
Deadamf

Pawand

• member JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Global Moderator
  • Jawa 350 TS 638, Jawa RVM 500 ADV
« Odpowiedź #185 dnia: Maja 03, 2013, 14:29:15 »

Jak zdejmiesz kapę od alternatora to jeśli simmering nie trzyma będziesz czuł wyraźny podmuch od strony wału, a alternator  i cała komora będzie lekko zaolejona. Kiedys pół dnia spędziłem nad Jawą - objawy były takie same, a przyczyna bajecznie prosta. Zapomniałem włożyć tulejki alternatora i sam na własną prośbę "wyzerowałem" kompresję ;D .
 Ważną rzeczą jest też odpowiednia kolejność skręcania cylindrów. Najpierw przykręcasz luźne cylindry do kolektora ssącego gaźnika i dopiero mając je tak ustabilizowane dokręcasz szpilki. Jak zrobisz odwrotnie to potem mogą być właśnie nieszczelności.
Przy okazji sprawdź czy na obu cylindrach zapłon masz w tym samym punkcie. Na kiepskim wale różnica sięgała 0,4mm między jednym cylindrem, a drugim.

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #186 dnia: Maja 03, 2013, 20:34:30 »

Cześć
Dzisiaj szybko z rana na zimnym silniku sprawdziłem sprężanie i tak na lewy 10,8 bar, prawy 10,1 bar. Zaskoczyło mnie to w ogolę, że takie wysokie myślałem że jawa ma mniej, tak czy siak nie wygląda to źle. Później odwiedził mnie kolega i szybko profilaktycznie wymieniliśmy uszczelkę pod głowicą na nową. Było widać, że były jakieś przedmuchy.
Od strony alternatora ja tam nie widziałem nigdy żadnego oleju/mieszanki.
Przy wymianie uszczelki poluzowaliśmy  dwie głowicę i dokręciliśmy klocek ten między gaźnikiem a cylindrami.
Po tym wszystkim efektów brak, brzmi jak by lewy cylinder pracował cały czas a prawy wolniej, jak by gubił takt.
Jednak moim zdanie jedzie ok, ale nie mam porównania do innej jawy, kolega się przejechał i ocenił że idzie dobrze, ale on też jawy nie ma, ale 15 innych motocykli :D

Zrobiliśmy trasę około 50 km, lewa świeca kawowa, prawa o dziwo prawie kawowa. Wygląda nieźle jak na dwu-suwa i mieszankę 1:30.

Sam już nie wiem co myśleć, tak że ratuje mnie chyba tylko Maliniasty spotkamy się, oceni i wszystko będzie jasne :)

P.S. - może to kwestia wydechu ma to duże znaczenie w 2T, a nie jest to nowy wydech tylko taki jaki był, nie wiem co tam siedzi w środku. Na pewno lewe kolanko jest znacznie wgniecione.
--
Pozdrawiam
Deadamf

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #187 dnia: Maja 03, 2013, 20:40:00 »

Sam już nie wiem co myśleć, tak że ratuje mnie chyba tylko Maliniasty spotkamy się, oceni i wszystko będzie jasne :)

W sobotę jestem wieczorem w domu i niedziela do 18 to samo.
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

SofCHJanek

• Starszy Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #188 dnia: Maja 03, 2013, 21:07:39 »

Jeżeli chcesz wykluczyć zapłon to przestaw nasadki miejscami i zamień zielony z żółtym na czujnikach.
Jeżeli sytuacje się przeniesie na drugi cylinder to będziesz wiedział że winowajcą jest coś w układzie zapłonowym.
MZ ES 250/2 '72
MZ ETZ 150 '89
Jawa 356 '58

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #189 dnia: Maja 05, 2013, 22:23:52 »

Jeżeli chcesz wykluczyć zapłon to przestaw nasadki miejscami i zamień zielony z żółtym na czujnikach.
Jeżeli sytuacje się przeniesie na drugi cylinder to będziesz wiedział że winowajcą jest coś w układzie zapłonowym.

Cześć.
Przydał by się komp w garażu, bo coś słabo doczytałem w domu i w garażu tylko przestawiłem miejscami przewody zielony z żółtym i różnicy w pracy silnika nie było.
O jakich nasadkach piszesz ?

A tak ogólnie dzisiaj odwiedziłem Jawą kolegę Maliniastego :) 40 km w jedną, 40 km w drugą plus mała traska i 100 km bez żadnych problemów. Jawa ładnie pali jedzie i chyba nie mam na co narzekać. No może oprócz doła poniżej 3 000 obr./min. Z kolegą Maliniastym doszliśmy do wniosku, że to kwestia regulacji gaźnika, sprawdzenia poziomu paliwa w komorze pływakowej bo możliwe że jest za wysoki i zalewa przy niskich obrotach. Motocykl przejechał dopiero 300 km i nic nie cieknie, nie kapie tam gdzie nie powinno oprócz z wydechów :D z prawego bardziej jak z lewego. Jestem też jednak pewien, że na odmienną pracę prawego cylindra ma wpływ wydech, niby to samo ale w tłumikach nie wiadomo co siedzi, a kolanko lewe jest prawie w 1/3 zagnecione od spodu co może powodować lepsze sprężanie na lewym cylindrze o około 0,8 bara.

Pozostaje jeździć i testować :)
--
Pozdrawiam
Deadamf

SofCHJanek

• Starszy Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #190 dnia: Maja 05, 2013, 22:47:17 »

Zamieniłeś przewody przy nadajniku i motocykl odpalił?  :o
Nasadki czyli fajki na świecach ;)
MZ ES 250/2 '72
MZ ETZ 150 '89
Jawa 356 '58

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #191 dnia: Maja 05, 2013, 22:49:40 »

Zamieniłeś przewody przy nadajniku i motocykl odpalił?  :o
Nasadki czyli fajki na świecach ;)

Zamieniłem przewody zielony z żółtym te przy alternatorze po prawej stronie, nie wiem czy dobrze zrobiłem :D na jednym było chyba DF, drugi nie pamiętam.
Nic się nie zmieniło, odpalił normalnie później zamieniłem po staremu.

Tobie pewnie chodziło o te cienkie przewody zaraz przy czujniku ? bo sam nie wiem
--
Pozdrawiam
Deadamf

SofCHJanek

• Starszy Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #192 dnia: Maja 05, 2013, 22:52:13 »

;D  Chodziło mi o przewody na nadajnikach - tam gdzie układ zapłonowy, tam gdzie są te trzy przewody - czarny, brązowy i zielony/żółty ;)
Przy alternatorze nic nie grzebiesz.
W sumie jak działa to może jednak nie grzeb ;)
MZ ES 250/2 '72
MZ ETZ 150 '89
Jawa 356 '58

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #193 dnia: Maja 05, 2013, 22:55:37 »

;D  Chodziło mi o przewody na nadajnikach - tam gdzie układ zapłonowy, tam gdzie są te trzy przewody - czarny, brązowy i zielony/żółty ;)
Przy alternatorze nic nie grzebiesz.
W sumie jak działa to może jednak nie grzeb ;)

Też o nich pomyślałem :D
O to ci się rozchodziło
http://wicio.eu/jawa/inne/zaplon.jpg
Chciałbym sprawdzić cewki, a twoim sposobem pewnie najłatwiej :)
--
Pozdrawiam
Deadamf

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #194 dnia: Czerwca 03, 2013, 19:58:59 »

Cześć
Po zrobieniu około 200 km znowu jakiś dziwny problem ze sprzęgłem, zaczęło ciągnąć i przy wciśnięciu klamki sprzęgła i pedału zmiany biegu. Tak wiem należało by wtedy o jeden klik dokręcić automat ale to już chyba był koniec regulacji.
Postanowiłem znowu coś poprawić:
- pierwsze to linka bo miałem lekko za krótką i rozeszła się na końcu przez co ciężko to później zmontować. Miałem niby linkę do jawy 350 ts nową porządnie wyglądająca itp. ale okazała się za krótka. Z trzech innych linek zmontowałem jedną która chodzi lekko i ma odpowiednią długość.
- wziąłem się też za automat. Nie wiem jak jest u Was ale u mnie przy naciskaniu klamki sprzęgła cały automat wygina się w przeciwnym kierunku, przez co energia zamiast iść na tarczki idzie w wygięciu automatu. Nie uwierzyłbym nikomu gdym sam nie zobaczył, bo to kawał blachy chyba 3mm a jest elastyczne :D Dałem mojemu spawaczowi i obspawał, już się nic nie rusza :)

Po złożeniu działa dość dobrze :) jak się nie ślizga i nie ciągnie to chyba jest wszystko ok :D

Fota jak to wygląda

--
Pozdrawiam
Deadamf

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #195 dnia: Czerwca 03, 2013, 20:17:16 »

Jeżeli ten półałtomat tak Ci się wyginał to coś musiało być nie tak z tym sprzęgłem :o

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #196 dnia: Czerwca 03, 2013, 22:52:51 »

Jeżeli ten półałtomat tak Ci się wyginał to coś musiało być nie tak z tym sprzęgłem :o
Wyginał się minimalnie tak na oko 0,5 do 1,0 mm a to chyba dość sporo na sprzęgło, bo może tyle właśnie robi się przerwa między tarczkami.
Obstawiam chiński miękki wyrób, nic innego mi do głowy nie przychodzi, resztę prawie wszystko nowe w sprzęgle.

Najważniejsze, że na chwile obecną działa dobrze i fajnie jak by już tak zostało ;)
--
Pozdrawiam
Deadamf

deadamf

• Jawer
« Odpowiedź #197 dnia: Sierpnia 09, 2013, 14:37:10 »

Cześć
Troszkę odświeżę temat :)

Jawa lata parę detali dopracowałem:
- sprzęgło chodzi bardzo dobrze i na razie nie sprawia problemów,
- boczna nóżka została zdemontowana, uchwyt na nowo do ramy przyspawany bo był coś kombinowany. Teraz można ją normalnie na boczną nóżkę postawić.
- nowy akumulator założony YUASA bo stary padł
Prawie wszystko działa jak należy i dlatego, że prawie to dlatego piszę :)

Jawa wibruje od 90 km/h przy 100 już jest nie miło ;( kombinowałem, sprawdzałem od czego to zależy i na pewno nie od kół tylko od obrotów silnika, a więc obstawiam coś nie tak z regeneracją wału. Nic z tym zrobić nie mogę to temat olałem, jeździ to jeździć.

Vmax nie duży około 110 km/h mam nadzieje, że to się zmieni po dotarciu i ponownej regulacji gaźnika, teraz jest na bogato i z mieszanką 1:33. W trasie i tak jadę max. 90 km/h

Denerwuje mnie kolor świecy, mieszanka bogata, gaźnik na bogato:
- lewa świeca sucha i brązowa to całkiem całkiem dobrze,
- prawa w oleju i czarna.

Co jest z tym grane, że prawy nie dopala ? przecież to jest jeden gaźnik wszystko tak samo robione i złożone. Kompresja mierzona i zgadza się na prawym jest słabsza o około 0,8 bara. Elektryka, cewki podmieniane, sprawdzone tak samo chodzi. Świece podmieniane nic to też nie dało. Nic nie cieknie nic nie kapie, na zimnym odpala ale zawsze na ssaniu, przekopuje 3 razy, włączam zapłon i chodzi.
Teorii milion ale nic się nie sprawdza:
- może uszczelniacz z prawej strony coś z nim nie teges ? ale czy wtedy mieszanka by nie ciekła od strony alternatora, czy odpalał by dobrze?
- może pierścień pękł na prawym tłoku ?

Dodam, że chyba w prawym cylindrze coś pstryka, nie dzwoni tylko pstryka.

Jakieś porady ?
--
Pozdrawiam
Deadamf
Strony: 1 ... 6 7 [8]   Do góry