Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 08:07:04
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: ładowanie  (Przeczytany 4435 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

forek

• Świeżak
  • *
  • jawa 350 634, wsk 125 m06b3
ładowanie
« dnia: Sierpnia 24, 2012, 00:13:51 »

Witam wszystkich! przejrzałem 34 strony w dziale elektryka gdzie była mowa o ładowaniu w jawie 350 634 6V jednak mimo ogromu informacji nie rozwiązało to moich problemów, otóż tak,
Mam wymieniony regulator na elektroniczny do jawy rp-15, kupiony już 2 stojan sprawdzany na przebicie na mase miernikiem (czy sprawdzanie miernikiem jest miarodajne czy potrzeba zestawu z żarówką). Mój poprzedni stojan ewidentnie nie przeszedł tego testu. Podobnie wirnik poprzedni miał zwarcie a nowy (używany) nie. Sprawdzałem ładownie na akumulatorze miernikiem  i napięcie nic się nie podnosi. Kable podpięte tak jak w schemacie, biały do M niebieski do D. Czytając informacje na temat prądnicy w prądu stałego doszedłem do wniosku że stojan musi być podłączony do prądu żeby wytworzyć pole. Ja na stykach M I D mam 0,6V ( dlaczego tyle?). Zaraz jak kupiłem i ustawiałem zapłon to było tan napięcie. Sztotkotrzymacz nie ułamany szczotki długie, nie wiem co jest. akumulator jak naładuje go przez noc małym prostowniczkiem ma 6,30 V około. Czytałem coś o magnetyźmie szczątkowym, podobno powinien być a nie było napisane dokładnie jak go przywrócić. Żarówka nie przestaje świecić, liczyłem że na elektroniku to normalne ale biorę miernik i nic. Możliwe że przekładałem szczotki z innego stojanu to nie nie dotarły? Jak sprawdzić napięcie na szczotkach, po prostu przyłożyć pzewody miernika do jednej i do drugiej? Miałem problem w tamtym roku że wirnik ocierał mi o stojan jednak myślę że to wyeliminowałem, jak już to minimalnie, wcześniej wręcz grzał sie stojan a teraz nic. Proszę o odpowiedź wiem dużo tego ale moto jest po odnowie i brakuje mu tylko do szczęścia ładowania. Może coś przeoczyłem a pozdrawiam

Marcin_93

• Jawer Weteran
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
Odp: ładowanie
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 24, 2012, 09:10:56 »

Zacznijmy od tego jaką  te prądnice kupiłeś? Są różne moce tych elektrowni. Nie można pomiędzy nimi wymieniać wirnika ze słabszej do mocniejszej i odwrotnie. To samo tyczy się stojanu. Jeśli ta nowa używana prądnica jest prawidłowa i masz pewność że ładowanie było u wcześniejszego właściciela no to szukać trzeba dalej ;)
Bez motóra mina jest ponura

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
┌(-_-)┐┌(-_-)┘└(-_-)┘└(-_-)┐

forek

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 24, 2012, 10:13:22 »

Wszystkie stojany mam takie same, bez tabliczki tylko nadrukowane napisy z których niewiele można się dowiedzieć. To powinno być napięcie w cewkach stojana po włożeniu kluczyka czy nie?. Jak to jest z tym magnetyzmem?

archaniol

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 25, 2012, 15:29:01 »

Witam.
Co do napięcia na stojanie po włoeniu kluczyka, to wydaje mi się że powinno być. Tylko teraz pewnie myślisz że ze 6V. Jeżeli płynie przez to uzwojenie prąd to napięcie, a dokładniej spadek napięcia na nim nie będzie duży.
Co do magnetyzmu szczątkowego sprawa wygląda następująco. Uzwojenie wzbudzenia włączone pod napięcie wytwarza pole magnetyczne. To pole "wchodzi" do blach stojana i w nim tworzy się strumień magnetyczny. Gdy zdejmiemy napięcie z cewek wzbudzenia znikinie pole magnetyczne i strumień magnetyczny. Z racji tego że blacha, bądź puc stalowy jest ferromagnetykiem posiada pewną pamięć magnetyczną. Czyli zostaje namagnesowany do pewnego stopnia. I to namagnesowanie właśnie, nazywane jest "magnetyzmem szczątkowym" prądnicy.
Pozdrawiam.

forek

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 25, 2012, 22:48:34 »

Mierzę sobie napięcie na zacisku M i D i mam tam 0,6V. Czy stojan sprawdza się na podłączonych wszystkich kablach co są na tych zaciskach czy muszę odłączyć wszystkie kable i dopiero podpiąć się pod żarówkę, aku, zacisk M i mase stojana?. Tak się zastanawiam że może żle podłączyłem poprzedni regulator i prądnica mi się przemagnesowała, zmieniła bieguny?. Można podłaczyć odpowiednio pod wyjście cewek stojanu aku 6V na chwileczkę?

To jak to jest może coś źle robie?. Dziś sprawdziłem wszystkie trzy stojany żarówką i wyszło że są dobre. Można ich sprawdzić jeszcze w inny sposób?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2012, 22:22:54 wysłana przez forek »

forek

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 26, 2012, 22:24:35 »

odświeżam

archaniol

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 27, 2012, 23:03:39 »

Tak naprawdę w czym masz problem. W podłączeniu? W pomiarach? Może zrób jakieś zdjęcie lub narysuj schemat. Ja czytając opisy nie widzę za bardzo tego co robisz.