Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 02:58:37
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zarejestrowałem JAWE i mam kłopot.  (Przeczytany 12812 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Piotr G

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 90r.
Zarejestrowałem JAWE i mam kłopot.
« dnia: Marca 20, 2007, 09:44:38 »

Witam! Byłem dzisiaj zarejestrować moją jawe ts 350, no i wszystko było by ok gdyby nie następujący fakt:

Umowę podpisałem w 2003 r. od tamtego czasu motocykl stał nieopłacany. A dzisiaj dowiedziałem się że jeśli się tego dopatrzą to zapłacę karę, i podobno kosztuje to grubą kasę.
Mam na umowie napisane że motocykl kupiłem uszkodzony do remontu, były problemy z silnikiem.
A skoro były problemy z silnikiem to nie było możliwości aby go zarejestrować, bo nie przejdzie badania technicznego.
A więc gdzie tu logika.
Co mi grozi wie ktoś może?
A może mi ktoś coś poradzi w tej sprawie

szypowski1

• Gość
Odp: Zarejestrowałem JAWE i mam kłopot.
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 20, 2007, 09:51:34 »

to powiedz w twoim uezedzie zeby spierdalali bo moja jawa sto nie zarejestrowana juz ok 2 lat i byłem ostatnio rozmawiac w tej sprawie i.....jesli jawa zaostała kupiona za mniej niz 1000 zł nie ponosisz zadnej kary a u mnie na umowie jest 300 zł wiec .......jesli ja skoncze bo tez ja robie to moze za jakis rok zobacze jak bedzie z kasa ....to nie podlaga karze

Brein

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 20, 2007, 09:54:16 »

jak wyżej.

Piotr G

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 90r.
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 20, 2007, 10:04:56 »

No słuchajcie panowie ja na umowie mam 400 zł. I w urzędzie skarbowym powiedzieli że bez opłat tak jak piszecie, ale tu chodzi o to że nie była opłacana polisa, w ubiegłym tygodniu jak byłem się pytać to wszystko z umową, odnośnie opłat itp.
Wszystko było ok, a tera z nagle jakiś problem wynika. Byłem nawet w pzu zapytać no i teraz nagle okazuje się że coś takiego jest, jakiś urząd nie pamiętam nazwy.
Dla mnie jest to jedne wielkie matactwo i oszustwo.

szypowski1

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 20, 2007, 10:37:39 »

jedyna opłąta dla urzedy skarbowego to chyba 1% ceny jaka jest w umowie .......ale tak to chyba 1% bo od zamiany sienie płaci wiec w twoim przypadku to całe 4.00 zł....majatek

adamnajawie

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 20, 2007, 11:18:31 »

tu musisz uważać jak miałem podobny problem i straszyli mnie że zapłace 3400 zł kary, jakieś pierdoły z urzędem GWarancyjnym, chodzi o to że odkąd jesteś właścicielem bzykałki musi ona być non-stop ubezpieczona ktoś tu pisał kiedyś o tym i wiem że dużą wiedze posiadał na ten temat. Ja ci radze zrobić jescze raz umowe z datą w ten dzieñ kiedy pójdziesz zapłacić pzu za motor(jak nie jest zarejesrt. na ciebie to nic pokazjujesz umowe i stary dowód a pó¼niej przyjdziesz żeby przepisali na nowe numery) potem do urz. rejest. i tam powinno być wszystko oki

Piotr G

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 90r.
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 20, 2007, 11:26:55 »

Mam od dzisiaj zarejestrowany motocykl na siebie, wykupiłem polisę na pół roku, dostałem pozwolenie tymczasowe a po odbiór dowodu idę za 2 tygodnie.
A więc jak mam to teraz zrobić?

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 20, 2007, 11:37:58 »

Skoro w umowie masz, że motocykl uszkodzony to trafiłeś na idiotę w urzędzie (nic nadzwyczajnego, trafić na normalnego człowieka to dopiero wyczyn ;) ). Jeśli motocykl jest uszkodzony to logiczne, że nie porusza się po drogach, skoro się nie porusza po drogach to ubezpieczenie nie potrzebne.

pzdr

ekeler

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 20, 2007, 11:58:46 »

Zgodnie z przepisami nie można ubezpieczyć pojazdu, który nie posiada aktualnych badañ technicznych.

gluchyjw

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 LUX model 634 Instalacja 6V
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 20, 2007, 12:44:23 »

Wydaje się że wystarczający jest zapis w umowie o zakupie motocykla do remontu.
Celem dupokrytki proponuje zachować umowę  i rachunki na części jak najdłużej w nienaruszonym stanie  i od chwili zarejestrowania nie kombinowac z OC (opłacać regularnie!).
Pozdrawiam Serdecznie
Jerzy Głuchy

TosT

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 20, 2007, 14:34:18 »

Zgodnie z przepisami nie można ubezpieczyć pojazdu, który nie posiada aktualnych badañ technicznych.

a ja znalazłem na tej stronie http://www.grupa33.jgora.pl/Article39.phtml coś takiego

"Każdy posiadacz pojazdu zarejestrowanego ma obowiązek zawarcia umowy obowiązkowego ubezpieczenia OC bez względu na charakter użytkowania pojazdu. Czasowe wyłączenie pojazdu z eksploatacji (np. wskutek uszkodzenia bąd¼ niesprawności lub braku okresowego przeglądu technicznego) nie zwalnia posiadacza takiego pojazdu z obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia. Z obowiązku takiego zwolniony jest posiadacz pojazdu z chwilą jego wyrejestrowania zgodnie z przepisami prawa o ruchu drogowym."

Więc jak to jest na prawdę ? Trzeba pewnie dzwonić do ubezpieczyciela i dowiadywać się z pierwszej ręki.

pozdrawiam

ekeler

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 20, 2007, 14:39:02 »

Z pierwszej ręki...(znajoma w pzu)
brak aktualnych badañ- niestety nie można ubezpieczyć- wyjątek próbny dowód rej.

adamnajawie

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 20, 2007, 15:09:44 »

no co kraj to obyczaj....
ja powiedziałem że w pzu że niechcą mi zarejest. bez ważnego oc(a był już rok bez przeglądu) i powiedział że nie ma problemu. Mam kamerkę internetową więc jak ktoś chce to moge zrobić zdjęcia swoich dokumentów tylko będą liczej jakości ale date będą na pewno widoczne. Aż poszukałem papierów i sprawdziłem żeby głupa z siebie nie zrobić.

Kurwa co sie dzieje w tym kraju

marcin_cz

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 20, 2007, 16:39:33 »

Sory że pisze tu ale nie chce śmiecić na forum. Chciałem zarejestrować moją czesławe ale nie wiem czy sie da. Motor był wyrejestrowany przez mojego ojca w chyba 1992, nie mam dowodu rejestracyjnego tylko jakąś kartke że została wyrejestrowana . A ja w tamtym roku odremontowałem czesie i jak zrobie prawko to chciałbym sobie nią normalnie śmigać po drodze :] napiszcie czy sie da zarejestrować

KOREK

• Jawer
  • CZ 175 Typ 487,0 - '87 + CZ 350 Typ 472,6 - '86
    • nawigacja GPS
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 20, 2007, 17:07:35 »

To ja się wtrące w temat i przedstawie swój problem.
Posiadam dowód rejestracyjny, ale nie mam umowy, gdyż motor kupiłem od innej osoby niż widnieje na dowodzie. Koleś od którego moto kupiłem po prostu uważał że nie potrzebna mu umowa...

W gruncie rzeczy i tak powinienem spisac umowę z osobą z dowodu - ok to da się załatwić. Ale ostatni przegląd był ważny do 2000r. a facet (jak z nim przez telefon rozmawiałem) mówił że jak motor sprzedał to już ubezpieczenia nie płacił (co w tym momencie jest dziwne - gdyż obowiąziem jest zgłoszenie sprzedaży w WK jak i w ubezpieczalni).
I teraz powiedzmy, że spisze umowe, mam dowód i rejestruje, no i jeszce przegląd robie... A facet z dowodu powinien to zgłosić... To co on powie w ubezpieczalni?? ¯e sobie ubezpieczenia nie płacił przez 7 lat ?? No a według art. umowy kupna/sprzedaży wszystko spływa na kupującego. Czy ja będę miał przez to jakieś problemy ? Prosze o pomoc. Jak coś nie jasno napisałem to przepraszam, sprostuje...

Z góry dzięki za odpowied¼.
Pozdrawiam.

mmzlot

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 20, 2007, 17:17:47 »

Marcin, miałem ten sam problem. Ojciec w 90r wyrejestrował motor. Na dowodzie nawet mam wbitą pieczątkę "przy ponownej rejestracji wydać nowy dokument". Nachodziłem się sporo i ostatecznie wyszło na to, że urzędnicy podpierają się prawem, że "pojazd wyrejestrowany nie podlega ponownej rejestracji". Teoretycznie wg nowych przepisów został zezłomowany (Pomimo, że motor ma przejechane niecałe 2000 km i jest w idealnym stanie). Jedyna szansa to uznanie motocykla jako zabytkowy jeżeli przekracza określoną ilośc lat i rzeczoznawca uzna go za taki, lub jako SAM. Opłacenie rzeczoznawcy, badañ, itd, może kosztować tyle co kupno zarejestrowanego motocykla. Ja już miałem dosyć biegania po urzędach i zdecydowałem się na kupno drugiego... 

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 20, 2007, 18:06:07 »

Umowę podpisałem w 2003 r. od tamtego czasu motocykl stał nieopłacany. A dzisiaj dowiedziałem się że jeśli się tego dopatrzą to zapłacę karę, i podobno kosztuje to grubą kasę.

No więc chodzi o ten sysytem co ma wyłapywać sprzęty bez OC i ściągać kasę z obywateli.

No więc w Urzędzie Komunikacyujnym Ci nic nie zrobią. Bo OC możesz zawrzeć z PZU np w dniu rejestracji. Kwestia czy SYSTEM kiedyś Cię znajdzie że przez jakiś czas miałeś sprzęta bez OC...
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

Piotr G

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 90r.
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 20, 2007, 18:19:14 »

Znalazłem coś takiego:
http://www.ufg.pl/oplaty_karne.html

czy właśnie to dotyczy mnie?
z tabelki wychodzi że będę musiał zapłacić 380 zł.

marcin_cz

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 20, 2007, 18:49:52 »

czyli mojej cześki nie da rady zarejestrować <oops> -------------żal

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 20, 2007, 21:29:26 »

Koledzy marcin cz,mmzlot. Mój znajomy kupił w tamtym roku TS-ke którą odnalazł u innego na działce.Stan ideał(jak to zobaczyłem to się zakochałem i sam sobie kupiłem TS).Właściciel niemiał dokumentów tylko kartke że moto zostało wyrejestrowane w 91 roku. Z tym i umową poszedł do urzędu i załatwione. MOTO zarejestrowane.
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

marcin_cz

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 20, 2007, 21:32:19 »

no właśnie ja też mam taką kartke że motor został wyrejestrowany,

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 20, 2007, 21:35:57 »

On został wyrejestrowany a nie zezłomowany(zkasowany).
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

marcin_cz

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 20, 2007, 21:43:11 »

dzieki kolego J@wa, znowu wierze że może da rade moją czesie zarejestrować. Będe musiał iść do urzędu i się wszyskiego dowiedzieć. Dzięki

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 20, 2007, 22:03:31 »

Ludzie tam gdzie koñczy sie zdrowy rozsądek i logika zaczyna sie nasza szara rzeczywistość czyli Polska właśnie. Pojazd musi być ubezpieczony jeśli jest zarejestrowany- nieważne, że jest niesprawny, rozbity, utopiony, spalony, zakopany, pocięty na złomie leży itp itd. Trzeba mieć pojazd ubezpieczony- kiedyś można było wyrejestrować czasowo teraz można tylko wyrejestrować poprzez zezłomowanie. Czyli mając pojazd zarejestrowany musi być ubezpieczany- kolejnym absurdem jest to, że pojazd wcale nie musi mieć ważnego przeglądu a tym samym dopuszczenia do ruchu, ale ubezpieczony byc musi(może na wypadek przewrotki w garażu i złamania komus np kości stopy albo małego palca u nogi)

Sam nie miałem żadnego dokumentu oprócz "potwierdzenia przyjęcia do ewidencji" i moto zarejestrowałem -troche nerwów i bluzgów było ale białe blachy(szczerze mówiąc marnej jakosci ) mam; szczególy w temacie  "Rejestracja po zamojsku..."             
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

mmzlot

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 20, 2007, 23:34:17 »

Kolego Jawa, nie wiem jak Twój znajomy tego dokonał, ale przepisy mówią jasno:
Kodeks drogowy Art. 79.4:
Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu:
   1. odzyskanego po kradzieży;
   2. zabytkowego;
   3. mającego co najmniej 25 lat, którego model nie jest produkowany od lat 15, uznanego przez rzeczoznawcę samochodowego za unikatowy lub mający szczególne znaczenie dla udokumentowania historii motoryzacji;
   4. ciągnika i przyczepy rolniczej.

Więc jeśli się czegoś nie uda załatwić "na lewo" to raczej marne szanse.
Podaję stronkę, gdzie ktoś opisuje rejestrację Wsk'i jako motocykl zabytkowy:
http://jawskom.kgb.pl/rej.htm

Jeżeli ktoś zna jakiś skuteczny myk na ponowną rejestrację to proszę o szczegóły, bo rama i stary dowód leży...