Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 02:21:07
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Kto widział, kto wie.  (Przeczytany 5925 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kronobel

• Gość
Kto widział, kto wie.
« dnia: Marca 14, 2007, 09:09:22 »

Witajcie Bracia Jawerzy!!
Brat Kronobel zastanawia się nad kupnem drugiej Jawy dla Swojej Kobiety.Znalazłem coś ciekawego w okolicach i chciałbym spytać czy ktoś może coś wie na ten temat.Wcześniej udało Wam się znale¼ć nikczemnika który najpierw uwieczniał na fotkach i wrzucał na neta jak katował swoją maszynę, a pó¼niej ogłaszał ją jako Super Zadbany niekatowany spzęt na sprzedaż.W sumie to te lampki pod spodem mnie nie zachwycają ale wystarczy mała zabawa z Kombinerami aby uśpić ten bajerek.
A oto i sprzęt:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M344971
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2007, 09:25:27 wysłana przez Kronobel »

nerlst

• Gość
Odp: Kto widział, kto wie.
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 14, 2007, 09:18:28 »

Bracie Kronobel daj sobie z tą Jawą spokój, "przypalana" opona z tyłu, strobo i napis Extrems, 30KM? pewnie po tuningu ;) jeśli kolo pisze, że Jawa ma dobre osiągi tzn. że pewnie nie było ruszania i hamowania bez pisku opon. Ale to tylko moje zdanie.

pzdr

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 14, 2007, 09:22:38 »

Brzmi rozsądnie.Wiekie dzięki!!!!Poszukam czegoś innego.Myślalem nad CZ 175  dla Kobietki, ale sam nie wiem, chyba jest większy problem z częściami.

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 14, 2007, 10:00:16 »

Polecam WSK 125, zarejestrowaną i opłaconą oczywiście. Dla kobiety do nauki jazdy idealna, sprzęt nie do zajeżdżenia. Wczoraj z garażu wyciągnąłem moją WSKę, którą sprzedałem bratu parę lat temu,  zakurzona bez powietrza w oponach stała w nieogrzewanym garażu przez 9miech nie odpalana. Wlałem benzynę, przelałem ga¼nik, kopnąłem dwa razy bez zapłonu, włączyłem zapłon... szok!! Odpaliła bez problemu. Poje¼dziłem trochę po lesie, frajda niesamowita  <thumbup> Sam się zastanawiam nad zakupem zarejestrowanej WSKi dla mojej kobietki do nauki jazdy ;)

pzdr

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 14, 2007, 10:03:35 »

Hmmm niezła myśl.Faktycznie rąk ze stawów nie powyrywa tymi 6 konikami :) a je¼dzi się bardzo przyjemnie.Wiem, WSK jest wieczna!!!Ech zaczynam się zastanawiać  :):)

Wódz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 14, 2007, 10:04:53 »

Bracie Kronobel, jak kupisz 175 to będzie Wam sie ¼le je¼dzić razem ;)
Jeśli planujesz je¼dzić ze Swoją Kobietą to moim zdaniem albo dwie 350-tki albo dwie 175-tki <yes>
A Jawe dość ładną to nie jest chyba wielki problem znaleść w takiej cenie jak ta co przesłałeś link :>

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 14, 2007, 10:12:14 »

Dlaczego ma się ¼le je¼dzić? Nawet WSKą w dobrym stanie 80km/h można sobie jechać bez problemu, przecież chyba Kronobel nie ma zamiaru się ścigać z dziewczyną. Z mniejszą prędkością bezpieczniej dla początkującej.

pzdr

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 14, 2007, 10:15:06 »

Trochę się boję wsadzać Dziewuszkę od razu na 350 ccm. Ale może i tak.W sumie to nie mam zwyczaju straszliwie szaleć na jawie i taka 175 by mnie spokojnie dogoniła.Jeszcze popatrzę czy jest coś ciekawego.

KcPrWWL

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 14, 2007, 10:20:52 »

faktycznie jak na poczatek dla kobiety 350-tka to jednak troche duzo

Wódz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 14, 2007, 10:23:47 »

Macie racje w pewnym sęsie ;)Jeśli ktoś będzie szalał to zrobi sobie krzywde i na motorynce.A Jawa dobrze się prowadzi no i dla dziewczyny do spokojnej jazdy na wycieczki sądze że będzie dobra, a WSK trzeba bedzie męczyć żeby nadążyła za Jawą(tak mi się zdaje)
A najlepiej poprostu wsad¼ Kobiete na swoją Jawe, no i to powinno rozwiać wszelkie wątpliwości,jak nie będzie sobie radzić to coś mniejszego <yes>
P.S.Ja zacząłem od Jawy, WSK nigdy nie je¼dziłem,więc wymądrzać się nie będe ;)
Pozdr
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2007, 10:31:09 wysłana przez Wódz »

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 14, 2007, 11:50:01 »

Popatrzcie na moje cudeñko. Coś w sam raz dla WAS!

http://www.allegro.pl/item172861156_jawa_cz_350_de_lux_tanie_i_sprawdzone_moto_.html

I to nie daleko z Opola.

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 14, 2007, 16:35:28 »

faktycznie jak na poczatek dla kobiety 350-tka to jednak troche duzo

Zawsze można w ga¼niku zdławić do 10 KM  ;)
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 14, 2007, 18:45:11 »

Tylko że ta CZ350 De Lux jest bez papierów. Ja swoją panią uczyłem na Mz  es 250/1 "jaskółka" a potem na ETZ 250. Co do tego ostatniego to nieradze (chyba że worek cementu na przednie koło). <lol>
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 14, 2007, 21:18:07 »

Kronobel ja bym polecał coś z zapłonem iskrownikowym (mało komplikacji) a wspomniana wieśka jest poprostu idealna. Powiem tak gdybym miał dziewczynie wybrać moto to: musi być lekkie- żeby przy wywrotce zminimalizowac ofiary, oczywiście silnik mały do175ccm żeby ze sprzegła do 3 nie szedł na gume a z gazu od 3do 6, oczywiście moto musi być łatwe w prowadzeniu -żadne przeróbki typu "czoper al'a kapitan ameryka" i przede wszystkim zeby dziewcze dostawało stopami do ziemi i mogło manewrowac tym pojazdem bez koniecznosci dodatkowych kółek. Wszystkie powyższe wymogi spełnia WSK 125 "a ładna wiecha nie jest zła" może byc też np Miñsk (troche kiepsko z czesciami ale żeby zepsuć to już naprawde trzeba sie starać) Nie polecałbym mz 150 w żadnym z wydañ.

Znam dziewczyne ktora mimo wątłej budowy ciała całkiem nieżle daje sobie rade ze wszelkim moto. Jest tylko jeden problem musi jeżdzić z kimś o dłuższych nogach bo do ziemi nie dostaje  :> Ale jak już wsiądzie to "rwie" jak szalona ale z wiekszą rozwagą niz np. ja. Czasem przychodzi żebym się z nia przejechał albo nachodzi kogoś ze znajomych w tej sprawie

Ostatnio zapytała kiedy będzie sie mogła przejechać moim iżem... Powiedziałem, że nie szybciej niż pod koniec czerwca...
Zaoferowała swoją pomoc przy odbudowie  <eek>         
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Kronobel

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 15, 2007, 00:19:35 »

Ho ho ho, Bracie Pawel, z takiej pomocy należy skożystać!!
A co do MZ 150 to miałem takie padło w tamtym roku.Sprzegło jednorazówka...ech, szkoda słów.Po prawdy ścieżce idąc - WSK rządzi :)
Patrzę za jakąś ale te motocykle to chyba najczęstsze przypadki "bezdokumentowości"  :D "papiery zginęły, spaliły się lub coś tam jeszcze.Widać papiery do tych Maszyn były produkowane z jakiegoś mało trwałego i podatnego na zaginięcie przy byle okazji materiału  :D

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 15, 2007, 00:36:44 »

Jeśli już masz jedną Jawę to rzeczywiście fajnie by było mieć drugą dla swojej Pani. ;]
Ja  widzę same zalety takiej sytuacji:

- Przy serwisowaniu i naprawach używasz tych samych "części" ( kupowanych w tych samych sklepach ) i  tych samych narzędzi oraz korzystasz z  tych samych doświadczeñ.
- Niskie ceny  i dostępność materiałów eksploatacyjnych: olejów, opon, łañcuchów, okładzin hamulcowych, linek  itd.
- Ten sam komplet narzędzi i "niezbędników" w "trasie"
- W czasie podróży nie ma problemów z "niedopasowaniem" maszyn (prędkość, pokonywanie wzniesieñ, zakrętów, wyprzedzania, przegrzewanie jednego z moto itd...)
- Piękne brzmienie pracy dwóch jawowskich silników i.... piękny widok dwóch jadących Jaw <thumbup>

Ale jest też niestety małe "ale"
- Jawa jet dość wysokim i dość ciężkim motocyklem a więc Pani musi mieć raczej powyżej 170cm wzrostu i musi być dość silna i "wysportowana"  ;]

Moja Pani (174cm)  pierwsze przejażdżki odbywała właśnie na Jawie i tak jej się to spodobało, że robiąc prawko zrobiła... AB

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 15, 2007, 15:07:55 »

papiery to załatwic zaden problem - oczywiście na legalu. Jade do KWP w Opolu , daja kwitek ze nie kradziony a potem to do urzedu komunikacji i po sprawie. chyba ze chcecie zeby bylo drozej. ile osob tak zrobilo - bardzo wiele - nie ma sytuacji bez wyjscia!!!

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 15, 2007, 20:48:13 »

Jawol sam zauważyłeś, że jest pewne "ale" ( jak zawsze musi być). Zauważyłeś też wysokośc i ciężar motocykla. Nie patrz na dziewczyne przez swój pryzmat -to dziewczyna. Zapewne delikatniejsza, nie tak silna jak Ty. Ja prawde mówiącprzy swoich 186cm i 70-kilku kg (dawno sie ważyłem) mam czasem problemy z "wolnymi" manewrami.

Najłtwiej sprawdzic czy osoba "fizycznie" pasuje do motocykla poprzez położenie go na boku (nie przewrócenie) i następnie podniesienie go. Metoda sprawdzona.
A wieśke naprawisz tymi samymi narzędziami co jawe i mniej części potrzebujesz. Zreszta dobrze zrobiona raz WSk bedzie je¼dzić do samego koñca....  jej lub motocyklisty           
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)