Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 01:57:52
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: łożysko wału bez koszyczka.  (Przeczytany 1722 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

albiNOS

• Jawer
  • Kia Sorento, , Audi A4, Swift Coastline, Romet M1
łożysko wału bez koszyczka.
« dnia: Maja 31, 2012, 20:06:17 »

Pytanko takie mam małe. Jawy i Cezety 350 posiadają na wale łożyska z koszykiem (te na korbowodzie) czy zastanawiał się ktoś z Was nad usunięciem koszyka i dodaniem kilku igiełek? Do tego szersze pierścienie ustalające by nie wylejzły gdzieś te igiełki? Nie zwiększyłaby się żywotność wału?
Dobra, wiem, w Junaku też nie jeden to przerabiał. Ponoć brak koszyka świadczy o mniejszej nowoczesności łożyska. Wiem też, że olej z mieszanki ma łatwiej dostać się do igiełek (wałków) ale czy na pewno tak jest? ktoś to sprawdzał? więcej igiełek to przecież mniejszy jednostkowy nacisk na każdą a więc i większa żywotność łożyska. A może czesi wiedzieli co robią i specjalnie dali ten koszyk. Potem pamiętam pojawił się koszyk w główce korbowodu przy cylindrze co w istotny sposób wpłyneło na obniżenie emocji przy montażu tłoków :-)

Zna ktoś może inny ciekawy sposób na zwiększenie wytrzymałości tych łożysk? pomijam kwestję zapłonu i spalania stukowego bo to jednak też ma znaczenie. Chodzi mi o samą mechanikę i ewentualne zmniejszenie masy obracających się elementów.

A i jeszcze dodam, że w wuesce to wymiarowo chyba takie samo jest łożysko na czopie korbowym wału. A przecież to tylko 125cm a nie 175 na cylinder. Jest różnica prawda? Zresztą wuechę zajeździć to naprawdę trzeba być magikiem. Tego się nie da zrobić... ;-)
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2012, 20:10:05 wysłana przez albiNOS »

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
Odp: łożysko wału bez koszyczka.
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 31, 2012, 20:45:59 »

Myślałem kiedyś nad takim rozwiązaniem, tylko znalazłem jeden problem. Co będzie jeśli igiełki nie będą do siebie dobrze dolegać? Może okazać się, że na obwodzie czopu stopy korbowodu zostanie trochę miejsca, a cała igiełka się tam nie zmieści. Będzie to skutkować odchodzeniem od równoległego położenia igiełek i czopa, czego konsekwencje mogą być nieciekawe. Jeśli jednak okaże się, że wszystko wyjdzie ładnie i będzie prawidłowo dolegać, to nie widzę osobiście przeciwskazań.
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

albiNOS

• Jawer
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 31, 2012, 21:00:40 »

Geometrycznie to wszystko nie tak trudno policzyć. Wystarczy znać średnicę czopa wału i średnicę igiełki.
Połowa grubości igiełki dodana do średnicy czopu wału daje nam teoretyczny obwód nakreślany przez środki igiełek (oczywiście po podstawieniu średnicy czopa wału+1/2 średnicy igiełki do wzoru l=2pi r, gdzie ,,r" to jest czop wału plus połowa grubości igiełki) Powstanie obwód l. Powinien zgadzać się z wielokrotnością grubości igiełki. Jeśli coś zostanie to znaczy, że bez zmiany (najlepiej na większą) średnicy czopa wału się nie obędzie. Jeśli ktoś wyłapał błąd to proszę o wytyczne. Pominąłem dla ułatwienia kwestię luzów montażowych. Ale to też można obliczyć nieco tylko komplikując powyższy wywód.
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2012, 21:02:11 wysłana przez albiNOS »

Mathini

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 634-7 x2; CZ 175/487 Cafe-Racer ;
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 01, 2012, 13:06:42 »

śr. igiełki = 3mm
śr. czopu = 22mm
11mm+1,5mm= 12,5mm
O=2x3,141592x12,5mm=78,5398mm
78,5398mm/3mm=26,180
Jak widać obliczenia przeczą temu, ale jak widać końcówka wyszła 0,180 to jest 1/5 średnicy igiełki, to mógłby być luz montażowy. Wg mnie powinno to ciekać lepiej niż na koszyczkach.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 01, 2012, 13:23:45 wysłana przez Mathini »
    Status GG
Dużo gazu i sprzęgło od razu. o2o

albiNOS

• Jawer
« Odpowiedź #4 dnia: Października 23, 2012, 17:15:12 »

Trochę odgrzebałem ale dalej ciekawi mnie ten temat. Ktoś może myślał o tym?