Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 02:17:19
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Nowy ga¼nik  (Przeczytany 8864 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kronobel

• Gość
Nowy ga¼nik
« dnia: Lutego 07, 2007, 01:09:50 »

Witajcie.
Mam pytanko: Czy warto zaszaleć i kupiś sobie nowy ga¼nik do JAWY?Na Allegro jeden kolo sprzdaje ponoć oryginalne czeskie ga¼niki po 100zł.Zastanawiam się czy nowy ga¼nik nie odmieniłby trochę pracy silnika Mojej Maszyny.Link do aukcji:
http://moto.allegro.pl/item160593951_jawa_350_ts_gaznik_nowy_orginalny_ikov_tanio.html

Jawsim

• Gość
Odp: Nowy ga¼nik
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 07, 2007, 01:15:16 »

a co jest nie tak ze starym?

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 07, 2007, 01:20:43 »

Jeśli Twój "stary" ga¼nik nie był traktowany "młotkiem i przecinakiem"
a przede wszystkim jest szczelny, nie ma rozwiercanych dysz i lu¼nej przepustnicy , cieknącego zaworka, zatopionego pływaka itd. <furious>

To nie widzę sensu wykładania takiej kasy - no chyba, że chcesz mieć nówkę ;] 
To też może być argument  ;)

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 07, 2007, 01:22:00 »

dokładnie <punk>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 07, 2007, 01:26:23 »

często tez są do kompletnej regulacji, czy warto? skoro i tak musisz dłubać? ja zrobiłem ten błąd. ale faktem jest ze nowy cieszy oko

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 07, 2007, 01:54:18 »

Niesamowite efekty daje wymycie i przedmuchanie powietrzem jawoskiego ga¼nika - szczególnie dyszy wolnych obrotów <thumbup>
Z doświadczenia wiem, że Jawa jest niesamowicie wrażliwa na niedomagania ga¼nika. <yes>

Nie raz zastanawiałem się skąd  biorą się te problemy z ga¼nikiem w Jawie i Cz i "wykumałem" że to przez to, że  są to dwucylindrowce. <eek>

NIe jest to teoria potwierdzona naukowo, ale np. MZ czy WSK i podobne maszynki z tamtej epoki nie były tak "wrażliwe" na "ga¼nikowe niedociągnięcia" <thumbup>

carlos

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 07, 2007, 07:03:07 »

jawol tu się z tobą zgodzę  <worship> , bo jak stwierdziłeś są dwa a nie jeden garnek na jednym ga¼niku i nie ma zaworów jak w 4T co może powodować zawirowania podczas zasysania mieszanki
ale dobrze wyregulowany ga¼nik i szczelne komory korbowe też dużo dają

pozd

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 08, 2007, 09:40:25 »

Może i ten ga¼nik jest oryginalny, ale sprzedawca nie ma o tym najmniejszego pojęcie... słyszał ktoś żeby w Jawach były ga¼niki Ikov? Bo ja nie... zawsze myślałem, że to Jikov robił ga¼niki dla Jawy. ;)

pzdr

carlos

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 08, 2007, 10:33:21 »

... zawsze myślałem, że to Jikov robił ga¼niki dla Jawy. ;)

też to zauważyłem  :P ale wolałem najpierw sprawdzić niż się popisać niewiedzą   ;)  :>

pozd

KOREK

• Jawer
  • CZ 175 Typ 487,0 - '87 + CZ 350 Typ 472,6 - '86
    • nawigacja GPS
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 25, 2007, 15:33:56 »

Witam.
Podepne się pod temat, żeby to nowego nie zakładać. Też myślę nad kupnem nowego.

Mam dylemat... mianowicie książkowo CZ 175 ma ga¼nk - 2926 SBD. A ja w swojej mam założony 2829 P8. Czy ktoś wie od jakiej Cezetki czy Jawy to jest ?? 
I jak to jest z tymi oznaczeniami. Proszę niech ktoś pomoże!

ps. Być może przez to mam problemy z dobrym ustawiniem ga¼nika...

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Marca 25, 2007, 17:05:56 wysłana przez KOREK »

Piotrek350

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 25, 2007, 16:38:42 »

Ja bym nie kupował nowego <no>jesli stary jest dobry i mało pali :>

KOREK

• Jawer
    • nawigacja GPS
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 25, 2007, 17:03:49 »

No właśnie stary chyba nie jest dobry.... nie musze od razu nowego kupować, może być nowy używany  ;)

Prosze, piszcie jak macie jakieś uwagi odnośnie mojego posta wyżej.

Pzdr.

madras30

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 26, 2007, 17:40:43 »

jak  wspominałem już w jakimś poscie kombinowałem z tym buu,  załatwiłem ciagłym rozkręcaniem i kombinowaniem z  dyszami ga¼nik, skombinowałem używany- chodził podobnie jak  ten co był jak kupiłem ale szarpnąłem sie na nówke bo może bedzie lepiej chodził, kupiłem nówkę i tu niespodzianka buuu było tak okropne a mulił niesamowicie. pozbyłem sie nówki i jeżdze dalej na tym "pozyczonym" :-) i buu mniejsze i lepiej ciągnię choc poziomy paliwa jak w kupczym. szkoda kasy było tylko ale błyszczał sie jak ....  :>   <thumbup> . Jak masz dostęp do uzywanych to zamontuj  i sprawdx jak idzie i wybierz ten najlepszy a może na nówce będzie chodził lepiej? nie wiem od czego to zalezy  :-/, o regulacji nie piszę ,to oczywiste.

KOREK

• Jawer
    • nawigacja GPS
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 26, 2007, 18:15:18 »

madras30 ja też mam coś podobnego z tym buu, jak Ty. I i rozumiem, że można zamieniać i robić próby i zostawić ten najlepszy... Ale ja mam aspiracje aby poznać konkretną przyczyne niedomagania. ;)

Natomiast dwa posty wyżej pisze o innym problemie, z oznaczeniami... <dontgetit>

Ktoś coś wie, niech pisze.

madras30

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 27, 2007, 08:59:26 »

KOREK- a ja nie miałem i nie mam? :-/ nawet nówka ga¼nik nie pomógł, poddałem sie ale na 99% bo pokombinuje toszkęjeszcze ,polecam Ci niedawno załozonego posta przez  kolegów z dalej problemem poziomu paliwa.  Z kolegami z forum  chyba wypracowalismy stanowisko dlaczego jest to buuu. Jesli wytropisz i znajdziesz Ty może przyczyne to podzielisz sie wiadomościami?  <thumbup>.

co do oznaczeñ to pytałem juz  jeszcze na forummotocyklistow zanim trafiłem na Demonosa :), chodzi mi o literki na korpusie gaxnika TS np. BW. KW. KY. BV itp . jak raczkowałem w jawach to trafił mi sie gość który twierdził, że ga¼niki KW chodą najlepiej, i faktycznie miał  2 w tym jeden KW , poziomy takie same dysze też a faktycznie na innym bu jak cholera a na KW szedł w miarę ładnie, mineło od tego czasu troche a ja tłukłem się na moim BW, załatwiłem sobie używany KW - czy ldziej idzie? trudno powiedzieć ale zniszczyłm swój BW ciągłym rozkręcaniem stąd kupiłem nówkę KY bo nie było innego- no teraz ma iść cieszyłem się jak montowałem - i co ? dupa  :'(, tak mulił, żę ojej i to nówka!!!!! poje¼dziłem trochę i zamieniłem sie z kumplem na ten uzywamy KW bo koledze spodobał sie nówka zreszta podwyższył wartośc moto bo opylił swoja TS, i to w zasadzie tyle. Gdzie jest błąd, dlaczego tak się dzieje, co oznaczają te literki? nikt narazie nie wie, chyba tylko sami Czesi. Czy to prawda z tymi KW? Trapi mnie i przeszkadza ale chyba polubic to trzeba. Też trudno powiedzieć zatem jak znajdziesz przyczyne to  mam nadzieję, że podzielisz się z kolegami z forum  :>

pozdrawiam

mad.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 27, 2007, 22:28:20 »

Te gażniki "nówki"  tak jak wszystkie korbowody na aledrogo to oczywiście "oryginalne" są...  :D nic bardziej mylnego są one tłuczone w Tajwanie albo Chinach - tysiąc w środe tysiąc w sobote. Rozbierałem takiego w sklepie, oczywiście ładny błyszczący czyściutki niby nawet taki sam jak prawdziwy oryginał (miałem dla porównania swój) Niestety np dyszki w tych gażnikach są całkiem inne niż stare czeskie dlatego śmiem przypuszczać, że za to wspomniane "buuu" są odpowiedzialne właśnie gażniki 
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

KOREK

• Jawer
    • nawigacja GPS
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 27, 2007, 23:08:29 »

Madras jeśli chodzi o dzielenie się wiadomościami itd. to oczywiście jak najbardziej tak.  <thumbup>

Z tymi oznaczeniami w Twoim przypadku to żeczywiście lipa... Z resztą kumpel miał to samo w swojej ETZ 150 - kupił ga¼nik za 150 pln. żekomo orginalny <evil> i też dupa. Ale przypomina mi się, że do tego nowego korpusu wstawił na próbe stare dysze i było o niebo lepiej... ale nadal nie to co byc powinno...
Tak sobie myślę, że te różne oznaczenia w przypadku TS (BW, KW, KY...) to może rodzaje wykonania - lepsze/gorsze. Tak jak są przecież tabliczki znamionowe w różnych językach, w zależności na jaki rynek... Ale kto to wie. :-/

Czyli zostaje mi poszukanie i dorwanie ga¼nika starego używanego. Do CZ 175/350 - ktoś ma odstąpić ?

Narazie nie poszukuję zawzięcie tej przyczyny - szkoła... Ale tylko coś będę miał to nie omieszkam poinformować. <thumbup>
Narazie mogę powiedzieć tyle, że polerka gardzieli wylotowej (za przepustnicą) powinna chociaż trochę pomóc. Ja mam u siebie ale lekko tylko - to nawet polerka nie jest, a różnice zauważyłem.
Jeśli takich żeczy nie wolno robić to prosze o sprostowanie.

Cytat: Pawel
Te gażniki "nówki"  tak jak wszystkie korbowody na aledrogo to oczywiście "oryginalne" są...  :D nic bardziej mylnego są one tłuczone w Tajwanie albo Chinach

No taka prawda, smutna niestety i  <furious>

Pozdrawiam.

madras30

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 28, 2007, 09:38:31 »

ok, cieszę się jak znajdziesz przyczynę bo to buuu  to tez jedna z zagadek jawy  <yes>. Mozliwe, że był juz chiñski bo nie pamiętam i niesprawdzałem czy był to Ikov czu Jikov a to jak widac różnica jak adidas a adidos,odidos czy adias  :>. Co prawda kupiłem go jeszcze w 2002 r ale niewiadomo. fakt faktem że mulił straszliwie i gdyby to był jakis stary zajechany to nawet bym nie zwrócił uwagi ale  nówka???  :-/.
Co do oznaczeñ to mozliwe i możliwe, że  świadczą o charakterystyce ga¼nika ale czy lepsze? a gorsze to bym polemizował  bo kontrola techniczna przecież  lipy by nie pusciła ale jednak  literki są i cos one zanczyc muszą zatem kolejna nierozwiązana zagadka.
Polerowałem i ten smiesznie krótki króciec i wewnątrz kartery ( komory sprężania) i wał bo  miałem rozebrany, jakoś bez wyra¼nych efektów ale moze w ogólnej charakterystyce napewno cos dało bo opory dolotu i zawirowania są. Chyba bardziej pomogło mi dopasowanie okien tulei z odlewem aluminiowych cylindrów bo miejscami progi były i po 3-4 mm- lipa totalna ale boję się, że  mogłem  nadruszyć "fazy rozrządu" choć   nie pogorszyło mi sie ale tez niepoprawiło.

Wiesz kolego Korek?  mozliwe, że idziesz w dobrym kierunku co do tych oznaczeñ ale co on znaczą to tylko Czesi raczą wiedzieć. Zastanawiające jest to, że te literki są nabijane jakby po wykonaniu odlewu korpusu a nie jak inne oznaczenia odlane z korpusem zatem jakieś krytria oznaczają a moze tylko serię?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2007, 16:44:06 wysłana przez madras30 »

Wojt@s

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 23, 2008, 18:56:11 »

Czasami miałem do czynienia  z ga¼nikami których juz się nie kupi, np różnej maści i koloru Amale, i powiem tyle że każdy ga¼nik da się zregenerować.

Zawsze zaczynałem od dorobienia uszczelek, solidny materiał, plus lakier bezbarwny na uszczelkę, ale to był pedantyzm, choć dłużej wytrzymywała. Szedłem do zaznajomionego sklepu mechanicznego i dobierałem sobie dysze jakie mi pasowały, o tych samych rozmiarach. Co do przepustnicy i iglic, przepustnice zawsze bardziej się wyrabiały niż korpus ga¼nika, różnica w twardości stopów, wystarczyło dotoczyć nową przepustnice, zebrać minimalnie korpus ga¼nika ( tylko by wyrównać ) i dotrzeć nową przepustnice do ścianek ga¼nika, ja robiłem to dzięki paście do zaworów. Iglice zawsze można było dorobić na wzór oryginały, wystarczy znać było jej długość. Została jeszcze kwestia pływaka, najczęściej nawet w starych ga¼nikach da się regulować pływakiem poziom paliwa, iglica jest często zalutowana od góry i dołu, dlatego każdy twierdzi że się nie da, niekiedy trafiały się pływaki z iglicami na zapinkach, ale to już rzadkość. Myśle że można zastosować powyższy patent bez problemu w ga¼nikach od CZ, ja tak będe regenerował swój.