Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 03:11:07
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Rejestracja motocykla po raz kolejny.  (Przeczytany 1473 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
Rejestracja motocykla po raz kolejny.
« dnia: Marca 04, 2012, 22:17:54 »

Nie jest to nic konkretnego. Na razie są to tylko marzenia, ale popaplać zawsze można.
Posiadam rodzinną wueske, która jest mojego ojca a ja kilka dobrych lat temu wytargałem z pokrzyw i uruchomiłem. Od tamtej pory przechodzi z brata na brata i każdy śmiga nią po łakach, polach i lasach.
Chodzi o to jakie są szanse na jej zarejestrowanie(najlepiej białe blachy)??
Ojciec twierdzi, że została wyrejestrowana po 1997r, nie ma żadnego dowodu rejestracyjnego, tablicy rejestracyjnej ani faktury zakupu(ojciec jest pierwszym właścicielem prawnym).
Poczytałem tu i tam, że można zostać jej właścicielem poprzez zasiedzenie i rejestracja na zółte tablice(jeśli nie posiadamy dowodu rejestracyjnego), ale WSK KOS z 83r nie bardzo się jeszcze nadaje na motocykl zabytkowy.
A jeśli miał bym fakturę zakupu to są szanse na białe tablice?? Przypominam, że wyrejestrowana po 97r.
Do roboty tęgie głowy.
Pozdro.

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
Odp: Rejestracja motocykla po raz kolejny.
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 04, 2012, 22:21:23 »

Można to obejść bardzo dużo zależy od tego jak miłych i uczynnych masz urzędników. Podejdź i zapytaj tak jest najlepiej. To wyrejestrowanie po 97 może utrudnić.
Ja zarejestrowałem moto, bez starej rejestracji, jednej umowy, babka powiedziała mi co mam zrobić żeby się udało :) :)

Jest inna opcja papierów poszukaj. ale ona pewnie Cię nie interesuje :)
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

Lopez

• Jawer Weteran
    • Mechanika Pojazdowa
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 04, 2012, 22:25:57 »

Znalezienie papierów do poczciwej WSK jest dosyć trudne. Porównywalne ze znalezieniem 18-letniej dziewicy.
WSK to chyba najczęściej przerabiany i katowany motocykl, z tąd problemy z papierami.

kat94

• Świeżak
  • *
  • CZ 350 472,6 86r.
    • Hussars ASG
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 04, 2012, 22:31:40 »

Wyzłomowanie po 97 to mit, otóż w prawie o ruchu drogowym nie ma żadnej wzmianki o tym , tylko że w roku 1997 wszedł następujący przepis :
Ponowniej rejestracji podlega pojazd wyzłomowany który jest zabytkowy,unikatowy bądź ma specjalne znaczenie dla historii motoryzacji lub jej tworzeniu się . Ponownej rejestracji podlegają też traktory i przyczepy .  Wiesię da się zarejestrować  na białe na pw napisze ci co i jak
    Status GG
CZ 350 1986r.
WSK 175