Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 21:55:16
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Sprzeglo w CZ 250 Sport 471  (Przeczytany 7748 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dr_ED

• Be the Best, or Die Trying !!!
  • Jawer
  • Buciorem w leb! :D
Sprzeglo w CZ 250 Sport 471
« dnia: Marca 01, 2012, 20:43:07 »

Kiedy kupiłem swoja CZ'tke wiedziałem od poprzedniego właściciela ze jest pare rzeczy do zrobienia. Jedna z takich rzeczy była regulacja sprzęgła. Przez pare miesięcy od zakupu niemoglem się za to zabrać i w koncu przyszedl na to czas.

Na wstępie odrazu powiem ze nigdy nieregulowalem sprzęgła z półautomatem w Jawie/CZ'tce wiec zacząłem szukać informacji na forum i znalazlem link do stronki gdzie bylo opisane co i jak. Zanim dogrzebałem się tego popytałem na czacie i pare osób pomogło - Dzięki Chłopaki  ;D  wiszę wam browara :D

W moim przypadku regulacja niedokonca pomagała wiec zapadła decyzja o zdjęciu lewego dekla aby przyjrzeć się jakie licho w sprzęgle siedzi. Juz na dzień dobry okazało się ze pierwsza tarczka sprzęgłowa w jakiś dziwny sposób wyskoczyła z koszyczka i delikatnie skręciło się przez co nie mogło wskoczyć na miejsce i sprzęgło nie działało jak powinno.
Przez to śruba regulacyjna musiała być wkręcona prawie do końca a i tak sprzęgło nie pracowało jak powinno i im bieg był wyższy to trudniej było kręcić tylnym kołem kiedy wciskałem klamkę sprzęgła. Klamka również była za każdym razem bardzo twarda.

Po poprawieniu tarczki i regulacji zgodnie z poradami chłopaków, klamka zaczęła normalnie pracować i sprzęgło działa jak powinno.
Teraz zostało tylko skręcić wszystko do kupy, zalać olejem i ozywać:)

Jedyne co mnie tylko martwi to fakt ze tarczki sie kleją do płytek oporowych
« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2012, 21:07:51 wysłana przez dr_ED »
    Status GG

mario

• Jawer
  • Jawa 638.1
Odp: Sprzeglo w CZ 250 Sport 471
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 01, 2012, 21:03:45 »

Ciesz się, że przeżyłeś ten "wystrzał" z garażu:P A te tarczki się tak sklejają, że ciężko je od siebie oderwać. Zostało Ci już tylko życzyć szerokiej drogi:)
    Status GG
"Wszystko, czego potrzebujesz to siedzenie, zbiornik paliwa, silnik, dwa koła i kierownica"
Jawa 350 638-1
Mz Etz 251
Yamaha FZR 1000

dr_ED

• Jawer
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 01, 2012, 21:09:47 »

Dzięki Mario za pomoc i dobre rady :D

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 09, 2012, 08:36:07 »

Dzięki Mario za pomoc i dobre rady :D

Sprawdź jedno - u mnie w 350 też wyskoczyła ostatnia tarcza z kosza sprzęgłowego.
Powodem było złe umieszczenie grubej na 4mm podkładki dystansowej - powinna być po drugiej stronie kosza sprzęgłowego - między łożyskiem a koszem, a nie między koszem a zabierakiem jak ktoś ją w mojej założył - może u Ciebie złożył tak samo ??

dr_ED

• Jawer
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 09, 2012, 10:26:52 »

Dzieki cdsoftware za informacje. :)
Niemialem czasu przyjrzec sie tak dokladnie temu sprzeglu zeby sprawdzic gdzie jest ta podkladka ale po poprawieniu tarczki i wyregulowaniu sprzegla zauwazylem olbrzymia roznice w dzialaniu. Zobaczymy jak sie bedzie zachowywac podczas jazdy. Jak cos bedzie nie tak to rozbiore i posprawdzam wszystko dokladnie :D
Zmiana oleju na wlasciwy olej do przekladni tez poprawila dzialanie sprzegla. Olej ktory byl wlany poprzednio mial wiecej wlasciwosci kleju niz oleju  ::) i sklejal tarczki jak cholera.

dr_ED

• Jawer
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 09, 2012, 17:34:45 »

Nalalem dokladnie to :
http://www.halfords.com/webapp/wcs/stores/servlet/product_storeId_10001_catalogId_10151_productId_220273_langId_-1_categoryId_255220
najtanszy normalny olej do skrzyni biegow EP jak polecaja w serwisowce.
Sprzeglo po przejazdzce jednak sie troszke slizga wiec bede musial wyregulowac, ale da sie jezdzic:)

cdsoftware

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 12, 2012, 07:44:30 »

Chyba bym wolał nalać jakiegokolwiek oleju do silnika 4T który może smarować też sprzęgło mokre.

DO swojej nalałem Valvoline 20W50 - motocyklowy oczywiście i stwierdzam, że skrzynia ładniej i ciszej pracuje, a i do pracy sprzęgła nie ma też się co przyczepić.