Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 18:11:22
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [all] Przerywa przy większej prędkości  (Przeczytany 10790 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

DuRo2005

• Gość
[all] Przerywa przy większej prędkości
« dnia: Grudnia 17, 2006, 20:51:43 »

Witam jechalem dzisiaj swoja cz 87r. pierwszy raz w trase (wczesniej tylko miasto)... i tak wszystko ładnie pięknie ale przy predkosci około 105 licznikowe (4,5tyś. obr.) nastepuje tak jakby odciecie zapłonu czy paliwa poprostu przerywa najzwyczajniej w swiecie ;) zamiast przyspieszac co moze byc nie tak?? mozliwe ze dlatego ze jade na rezerwie??  pozdro
« Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2012, 19:55:16 wysłana przez Bulo »

wskpan

• Gość
Odp: Przerywanie powyzej 105km/h
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 17, 2006, 21:39:04 »

jeśli na rezerwie to na 80% w tym właśnie przyczyna

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 17, 2006, 23:32:44 »

wyczysc dokładnie kranik i zatankuj i powinno byc gitara

carlos

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 18, 2006, 06:39:23 »

jeśli na rezerwie to na 80% w tym właśnie przyczyna

nie chcę być paskudny ale co ma rezerwa do przerywania silnika  <blink> - moim zdaniem nic bo do póki nie zapowietrzy układy to powinno być git, chyba że niski stan w komorze pływakowej  :> - tak ja miałem i przy 80 km/h potrafiła zgasnąć

ja stawiam prędzej na zapłon - przerwy na platynkach - chociaż mogę się mylić

wojk2

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 18, 2006, 10:20:55 »

A mi sie wydaje że to świece, lub przytkany gaznik albo kranik w baku.

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 18, 2006, 10:23:29 »

Ja miałem coś podobnego tylko jak kupiłem TS...
Odpaliła ładnie chodziła elegancko sobie wyjeżdżam na ulice po przejechaniu kilometra moto gaśnie koniec jazdy postój 5 minut i spowrotem elegancko...
Wymiana kranika załatwiła sprawę...
Teraz wszystko jest ok... <hammer>
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 18, 2006, 11:42:33 »

Również miałem taki przypadek i tak jak pisze Rozztocz to wina kranika, być może jest przytkany. Rozkręć go i wyczyść dobrze, najprawdopodobniej uszczelka w kraniku się rozwaliła. Jak już odkręcisz kranik to sprawd¼ czy ma on dwie rurki miedziane, jedną dłuższa drugą krótszą jeśli nie to nie musisz przełączać go na rezerwę bo na obu ustawieniach masz to samo. Jeśli masz te rurki to możesz krótszą wyjąć wtedy dłużej na rezerwie poje¼dzisz, ale musisz mieć filtr między kranikiem, a ga¼nikiem bo syf z dna baku do ga¼nika będzie się przedostawał (więc najpierw musisz porządnie bak wyczyścić). To, że jechałeś na rezerwie nie powinno mieć większego znaczenia chyba, że benzyna Ci się koñczyła.

pzdr
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2006, 11:46:35 wysłana przez nerlst »

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 18, 2006, 15:33:53 »

Ga¼nik przeczyścić też by nie zaszkodziło.... <hammer>
A poza tym sprawd¼ poziom paliwa może być za mały i po prostu silnik dostaje za mało benzyny z ga¼nika... (poziom pływaka)

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 18, 2006, 15:51:42 »

DuRo2005 napisał, że ma CZ, więc pewnie ma ten starszy ga¼nik w którym nie ustawia się poziomu paliwa.

pzdr

Rozztocz

• Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 18, 2006, 16:06:14 »

DuRo2005 napisał, że ma CZ, więc pewnie ma ten starszy ga¼nik w którym nie ustawia się poziomu paliwa.

pzdr
Najmocniej przepraszam <worship> więc zostaje przeczyszczenie ga¼nika...

KOREK

• Jawer
  • CZ 175 Typ 487,0 - '87 + CZ 350 Typ 472,6 - '86
    • nawigacja GPS
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 18, 2006, 16:15:26 »

pzdr

Przecież ten gażnik też ma regulacje poziomu paliwa !! <hammer> Z resztą kżdy ga¼nik pływakowy ma regulacje... !

A co do przerywania to tak jak koledzy już pisali: albo zapłon albo niedrożność układu zasilającego, albo jedno i drugie :P
Ale jest prosty sposób żeby to sprawdzić (oczywiście nie jeden). Jeśli moto na postoju na max obrotach też przerywa to znaczy że to sprawy zapłonowe. Jeśli tylko w jeżdzie to sprawy ga¼nikowe.  :>
Ale osobiście stawiam na ga¼nik :>

Pozdro.

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 18, 2006, 16:24:38 »

KOREK skoro piszesz, że ga¼nik Jikov 2826 ma regulacje poziomu paliwa to napisz gdzie ona jest?

pzdr

pln

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 18, 2006, 16:33:26 »

Po mojemu to właśnie poziom paliwa w gazniku, albo kranik, ostatecznie sprubuj z zapłonem pokombinować. Ja bym najpierw sprawdził kranik, może pożycz od jakiegoś znajomego, u którego dobrze chodzi.

pln

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 18, 2006, 16:39:47 »

a i jeszcze: daj jej dobrze buta tak bieg za biegiem i jak zacznie ci przerywać to luknij  na przewud paliwa a jak nie dasz rady w jeżdzie to szybko zatrzymaj moto i popatrz jeśli w przewodzie będą bąbelki powietrza a nie paliwo, to znaczy że coś z wydajnością kranika bo paliwo nie nadąża lecieć, wtedy może pomuc dokładne czyszczenie kranika a jak nie to sprubój na porzyczonym sie przeleciec, bo twój może już być zjeba.... :D

KOREK

• Jawer
    • nawigacja GPS
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 18, 2006, 17:16:06 »

nerlst w pokrywce pływaka (tam gdzie "pompka"), w odcinku na który nachodzi przewód paliwowy jest zawór iglicowy. Tzn: igła pływaka jest u góry ostro zakoñczona a w pokrywce jest malutka tulejeczka (miedziana albo mosiężna) i w połączeniu tworzy to zawór. A poziom paliwa reguluje się poprzez przesówanie góra - dół właśnie tej tulejki.
Ale trzeba to robić bardzo uważnie i delikatnie, gdyż łatwo uszkodzić tą tulejke a jeszcze takiej na rynku nie widziałem.
Ja u siebie miałem problem z kolei z zalewaniem (...), i okazało się że mam nieszczelny zaworek...(rozkalibrowana tulejka), na szczęście kumpel miał jakiś stary ga¼nik w garażu  ;)

Pzdr.

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 18, 2006, 17:43:32 »

Mam przed sobą ten ga¼nik i jakoś ta tulejka nie wygląda mi na przesuwną, raczej jest na stałe wbita od dołu na maxa do góry i zablokowana progiem, czyli nie da się jej wyżej podnieść (więc jak niby poziom ma być regulowany skoro jest ten próg?). Sprawdzałem i za cholerę nie da się tego ruszyć, więc jest ona raczej tam na stałem, co innego w ga¼niku TS jest blaszka, którą się reguluje poziom, a tu musiałbym użyć młotka i gwo¼dzia i mocno pierdyknąć, żeby to przesunąć, a na tym na pewno nie polega regulacja poziomu paliwa (prawdopodobnie po takim zabiegu tulejka by wypadła) . Tulejka jest zrobiona z twardszego materiału od materiału z jakiego zrobiony jest ga¼nik dzięki czemu tak szybko się nie rozkalibruje i dlatego też tam jest to raczej nie jest regulacja poziomu paliwa.

pzdr

QTR

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 18, 2006, 18:10:06 »

Można delikatnie zwiększyć wagę pływaka a spowoduje wyższy poziom benzyny w komorze pływakowej.

KOREK

• Jawer
    • nawigacja GPS
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 18, 2006, 18:37:39 »

nerlst ! to jest regulacja poziomu... <hammer> Tulejka siedzi mocno, bo musi, inaczej mogła by się przesówać. To że jest próg to logiczne - są jakieś granice regulacji, a że ty masz na max do góry to już inna sprawa, widocznie ktoś tak ustawił... I zależy jak definiujesz moc uderzenia młotkiem, ale wystarczy lekko albo troche mocniej niż lekko i ona na pewno się ruszy - jest to kwestia dziesiątych milimetra.
W Twoim przypadku masz możliwość tylko obniżenia poziomu...
A mi chodziło o razkalibrowanie wewnątrz tulejki a tam jest styk tylko z igłą pływaka, która jest wykonana prawdopodobnie z takiego materiału co tulejka a nie z tego co cały ga¼nik. Ja wiem że to jest regulacja i już. :P Jak nie wierzysz to trudno... Ale pomyśl troche. ;)

Pzdr.

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 18, 2006, 20:43:07 »

Byłem w garażu i wyjąłem ga¼nik, który mam zamontowany w moto i jest tak samo jak w ga¼niku który mam w domu czyli tulejka jest na maxa wbita do koñca. Przecież ja nie napisałem, że igła jest wykonana z tego co cały ga¼nik, ¼le zrozumiałeś, napisałem, że tulejka jest wykonana z twardszego materiału od materiału z jakiego wykonany jest ga¼nik po to by nie rozkalibrowała się tak szybko. Gdyby nie było tulejki to igła pływaka szybko rozkalibrowała by otwór w pokrywce pływaka. Miałem taki sam problem, jaki jest opisywany w wątku i powodem był niedrożny kranik, nie twierdzę, że nie masz racji, ale nigdy nie słyszałem i nie wyczytałem w opisach tych ga¼ników, żeby miały one regulowany poziom paliwa poprzez tą tulejkę. Skoro mam na maxa w górę tą tulejkę, moto pali 4,5L, nie dławi się, z ga¼nika się nie leje, jaki byłby sens obniżać ten poziom? Może niech ktoś jeszcze sprawdzi w swojej CZ czy ta tulejka jest wbita na maxa, aż do progu.

pzdr

KOREK

• Jawer
    • nawigacja GPS
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 18, 2006, 21:52:54 »

nerlst z tym materiałem wykonania to już Cię rozumiem. Po prostu wcześniej nie zrozumiałem, ale się kapnałem.... miałem to poprawić ale miałem gościa i nie miałem czasu :)
Słuchaj ja też nigdy nigdzie nie wyczytałem że to jest akurat regulacja poziomu. Ja to po prostu wywnioskowałem i tak uważam. A argumenty mam takie że po prostu w każdym ga¼niku (bynajmniej tego typu i tp.) musi być coś czym się reguluje poziom paliwa. W tym przypadku ja innych możliwych opcji nie widze. We¼ dla przykładu ga¼nik od WSKi 125 - tam jest podobnie lecz nie tak samo.  :P Oczywiście nie zrozum tego tak że ja i tylko ja mam racje niepodważalną, bo tak nie twierdze.
A jak umiesz czeski to rozszyfruj to: http://cz175.webpark.sk/
Ja nie wiem co tam jest napisane (w większości) ale jest o regulacji poziomu paliwa w punkcie 6. Karburátor (ga¼nik).

pzdr.

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 18, 2006, 22:40:00 »

To może zacznijmy od tego, że my mówimy o ga¼niku Jawy CZ 350 czyli Jikov 2826, a tu jest opisany ga¼nik CZ 175 Jikov 2926 (te ga¼niki się chyba niczym nie różnią i 2926 też był w CZ 350, chociaż nigdy nie miałem 2926 w rękach więc nie wiem), to raz, a dwa tłumacząc ten txt na PL będzie mniej więcej tak:

ga¼nik JIKOV 2926 SBD b 
Dysza główna 93
Dysza biegu jałowego 50
a) nastawienie igły suwaka wycięcie od góry
przy docieraniu IV
po docieraniu III 
b) dysza powietrza biegu jałowego
-  obroty od zamknięcia przy docieraniu 1/2
-  obroty od zamknięcia po dotarciu 3/4-1+1/4

Jak widać nie ma tu nic o regulacji poziomu paliwa…

pzdr
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2006, 22:43:17 wysłana przez nerlst »

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 18, 2006, 22:44:57 »

Aha w garażu mam też WSKe 125, ale to już jutro sprawdzę jak to jest w ga¼niku.

pzdr

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 18, 2006, 23:05:20 »

I jeszcze jedno bo pominąłem w tym opisie ga¼nika po czesku: 

„Difuser 26 mm” chodzi o średnice gardzieli ga¼nika 26mm.

pzdr

KOREK

• Jawer
    • nawigacja GPS
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 18, 2006, 23:37:34 »

A tego nie zauważyłeś ? : Nastavenie voµnobehu
Voµnobeh nastavujeme pri zohriatom motore  za predpokladu, ¾e je správne nastavený predstih zapalovania (po nastavení hodnôt podµa tabuµky) takto:
najprv zaskrutkujeme bowden plynu do vieèka ¹upátkovej komory a uvolníme bowden
pritiahneme dorazovú skrutku ¹upátka na vy¾¹ie otáèky, aby motor nezhasínal
na¹tartujeme motor a povolením dorazovej skrutky nastavíme nízke otáèky motoru tak, aby chod motoru bol kµudný
vyskrutkovaním vedenia bowdenu plynu nastavíme vôlu bowdenu plynu na cca 0,5 mm - vedenie bowdenu zaistíme kontra maticov

A te dwa ga¼niki to raczej tym akurat szczegółem się nie różnią...ja mam w ogóle na ga¼niku 2836 P8(i tu powiesz o czym my gadamy...) i to jest "ten sam" ga¼nik ;). ale zapewniam że element, który omawiamy jest taki sam w tych już :o trzech różnych ga¼nikach.

pzdr.

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 18, 2006, 23:57:43 »

Ten tekst który tu wstawiłeś z tego co wyczytałem jest o nastawieniu wolnego biegu silnika (wolne obroty) i coś o nastawieniu linki od gazu, również nie ma tu nic o regulacji poziomu paliwa.

W serv PL jest tak:

"¦rubą oporowa suwaka przyśpieszenia nastawić wolny bieg silnika. Nastawić luz za pomoc śruby nastawczej cięgna Bowdena na około 0,5 mm, tak ażeby przy poruszaniu kierownicy do położenia krañcowego nie zmieniła sił praca silnika."

pzdr