Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 18:37:24
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [all] Zakladanie walka kopnika  (Przeczytany 10000 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Malolat

• Gość
[all] Zakladanie walka kopnika
« dnia: Grudnia 17, 2005, 14:57:42 »

czy jesli spadl polksiezyc z zebatki trzeba sciagac kosz sprzeglowy zeby go zalozyc?? udalo mi sie wlozyc polksierzyc na zebatke ale nie moge zalozyc walka zmiany biegow ?? w czym tkwi problem
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 14, 2012, 00:19:58 wysłana przez Bulo »

Demonos

• Gość
Odp: zakladanie walka kopnika
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 17, 2005, 21:15:51 »

Wałek zmiany biegów powinien się dać założyć. Trzeba trochę pokombinować (ja np. zawsze wałek wyjmuję razem z pokrywą, jak zdejmuję pokrywę).
Problem jest taki, że sprężyna półksiężyca zsuwa go z osi. Pierwsze co trzeba zrobić to ustawić dobrze półksiężyc. Po drugie trzeba trochę cierpliwości i tak manewrować wałkiem, aby wskoczył w wycięcia. No i wałek musisz wkłądać odpowiednio, tzn. pozycja wałka powinna być taka, że ten ząbek, który zaczacza o półksiężyc powinien być skierowany w dół.

Malolat

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 19, 2005, 18:47:47 »

mam nastepny problem :( jesli wypadl na zewnatrz polksiezyc da sie go wlozyc bez sciagania kosza ??? moj motor cz 350

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 26, 2005, 18:27:36 »

Nigdy tak nie robiłem ale myślę że po chwili kombinowania powinno się udać go założyć ,bez zdejmowania kosza :D Skoro wyszedł to musi wejść ;)

Malolat

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 27, 2005, 23:07:45 »

wlozylem polksiezyc ze sprezyna <polowa sukcesu>  ale nie moge zalozyc walka naciagam polksiezyc na kilka pierwszych zabkow (motor jest na biegu) poprzez krecenie kolem tylnim i naciaganiem polksiezyca na zebatke wkladam walek i nie wchodzi do konca brakuje jakies 0.5 cm zeby weszlo
musi byc na to jakis inny myk zeby wsadzic ten walek bo meczylem sie caly dzien na rozne sposoby i nic :/
niech ktos opisze dokladnie jak to sie robi

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 28, 2005, 11:24:56 »

Nie musisz naciagać półksiężyca koszem sprzęgłowym ,tylko pomanewrowac półksiężycem ze sprężyną przciskając go do ścianki skrzyni biegów.Wałek powinien wejść do koñca, po wciśnięciu go i przekręceniu do pozycji rozruchu.Jeżeli go nie przekręcisz w taką pozycję to będzie chciał wyskoczyć.  Zawsze przy zdejmowaniu dekla od strony sprzęgła powinno sie przekręcać kopnik do pozycji rozruchu.W ten sposób blokujemy wałek w wałku włączającym biegi i unikniemy kłopotów z jego zakładaniem .A jak już będziemy musieli go wyciągnąć to przekręcamy wałek w pozycję zmiany biegów i wyciągamy  ;) :) :D

Malolat

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 28, 2005, 20:19:37 »

Probowalem zalozyc ten walek na wszystkie sposoby , manewrowalem nim w prawo i lewo dociskalem ale nie chce wejsc do konca
juz nie wiem co mam z tym robic bawie sie juz z tym ladne pare dni po kilka godzin i nie mam juz sily do tego motoru ( bez walka nie odpale motocykla a potrzebuje sprawdzic cala elektryke motor nie uzywany byl juz 17 lat :P , nawet nie wiem czy jest sprawny  :( )

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 28, 2005, 20:51:37 »

Jeżeli masz ochotę się jeszcze pobawić to spróbuj jeszcze raz wyjąć półksiężyc i włozyć sam wałek.Będziesz wiedział w jakim położeniu powinien wejść itp.   Można go włożyć w wałek włączający biegi tylko w dwuch położeniach,i pamiętaj o tym że po włożeniu go w ten wałek powinieneś móc go przekręcić w położenie do rozruchu.A po przekręceniu , jego taki "ząb" powinien zachaczać o półksiężyc.Spróbuj to sobie wyobrazić i kombinuj. ;)   I nie załamuj się bo "Jawa to zabawa" :D

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 28, 2005, 22:08:58 »

No ja też mam zawsze problem z włożeniem tego wałka jak wylezie:)

Nie wiem czy ktoś to już napisał ale najwyżej się powtórzę:)

Półksiężyc trzeba przesunąć lekko w górę i w prawo (w strone zewnętrza silnika :)). Półksiężyc stawia wtedy opór bo zaczyna go już ciągnąć sprężyna w dół i wtedy zazwyczaj wałek już wchodzi bez problemu :)

Malolat

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 28, 2006, 22:47:36 »

wkurzony pozucilem prace nad kopnikiem w mojej cz 350
ostatnio po tych mrozach naszla mnie ochota na porobienie cos w garazu
wyjalem polksiezyc razem ze sprezyna zrzucilem motor na luz i dalej nie chce wejsc kopnik nawet bez polksiezyca
co moze byc przyczyna tego ze nie chce wejsc kopnik nawet do otworu w ktorym zmienia sie biegi wchodzi tylko z 0.5 cm i dalej brakuje mu drugie tyle ja juz nie wiem chyba sie poddam
prosze pomozcie !!!! :-(

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 30, 2006, 11:23:22 »

Skoro tam siedział to i musi wejść z powrotem. A nie wkładasz go przypadkiem do góry nogami??

Malolat

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 30, 2006, 16:58:10 »

nie wiem caly czas probuje go wlozyc tym zebem do gory ?? jak ma on wogole isc ??

Sikor

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 30, 2006, 21:28:45 »

Ja pemientam że kiedy pierwszy raz ściągnołem pokrywe sprzęgła i wyskoczył mi wałek to byłem w szoku jednak wszedła po paru próbach wiem że niewystarczy wepchnięcie go ja mój musze przesówać w prawo i lekko ku górze i dopiero wchodzi głębiej i da sie go obrucić do pozycji startera. Musisz naprawde kombinowac nim na wszystkie strony

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 31, 2006, 16:52:35 »

Jeżeli mnie pamięć nie zwodzi  :), to wkłada się go w pozycji "roboczej" czyli tak, jak się zmienia biegi i ząb powinien iść na dół. Dopiero po wepchnięciu wałka i przekręceniu go do pozycji rozruchu (czyli w prawo) ząb powinien znale¼ć się gdzieś tak na godz. 11, opierając się o półksiężyc.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 31, 2006, 16:54:27 wysłana przez -Demonos- »

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 01, 2006, 17:42:33 »

Kiedyś pisałem że można ten wałek włożyć w dwóch połozeniach.Ale dzisiaj specjalnie to sprawdziłem i mozna go włożyć tylko w jednym położeniu,zębem w dół a dopiero jak wejdzie w wałek wł.biegi można go przekrecić.Za zaistniałe zamieszanie przepraszam,MÓJ B£¡D <worship> <mur>

Malolat

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 01, 2006, 22:03:26 »

chcialem dzisiaj sprawdzic ten sposob zebem do dolu i wbilem sam walek bez polksiezyca ze sprezyna walek wszedl ladnie :D
i ty pojawia sie nastepny problem walek nie chce wyjsc zpowrotem :/
ustawiam go zebem do dolu i szarpie w swoja strone i ni hu... nie chce wysjc
co moze byc przyczyna tego  ???
moze niepotrzebnie przy wkladaniu napieralem z mlotka i cos uszkodzilem  ???
walek sie obkreca bo jest na pozycji kopnika bez polksiezyca ale nie chce wyjsc zpowrotem do pozycji biegow :[
HELP !!!

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 01, 2006, 22:08:52 »

kurde chyba ci ta operacje nagram na kamerze jakosc taka sobie, ale moze bedzie widac tylko dopiero po jutrze,  moj silnik prawie rozebralem, wiec wszystko mam na tacy
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

Malolat

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 01, 2006, 22:10:15 »

heheh moze byc moze wkoncu uporam sie z tym :D ;]

Malolat

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 02, 2006, 15:25:14 »

wkoncu zalozony mam walek zmiany biegów :D
jak bede sciagal dekiel do polerki to mam przekrecic walek to pozycji kopnika ??

p.s dzieki stówa za zrobienie silnika :D  <thumbup>

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 02, 2006, 16:35:33 »

jak dobrze pamietam to trzeba przekrecic,  wtedy nie wypadnie
Gratulacje tylko nie wiem czy dla Ciebie czy dla Stówy  :D
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 02, 2006, 20:36:49 »

Przekręć wałek do rozruchu,i kup sobie nową uszczelkę pod ten dekiel(rozerwie sie przy odkręceniu <crybaby>) .                                                    P.S.zawsze do usług <cheers> <thumbup>

Brein

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 02, 2006, 22:57:06 »

Aż sprawdziłem: demontaż i ponowny montaż wałka w silniku CZ (mimo tego, że mam TS - to silnik Cześki robi za wystrój pokoju) zajął mi 2 minuty i nie rozumiem czemu użyłeś młotka? - trochę cierpliwości i delikatności - jak z kobietą :)