Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 08:02:59
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Maks. prąd alternatora 12V dla teeski  (Przeczytany 11655 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
Odp: Maks. prąd alternatora 12V dla teeski
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 06, 2006, 20:47:53 »

ano wlasnie polaczenie  prostownika  za aku NIE jest, a przynajmniej nie powinno byc na tym samym przewodzie co idzie na instalacje !!
wez sobie obejzyj schemat instalacji do jawy nawet z tej strony
od aku powinny odchodzic DWA przewody plusowe jeden przez bezpiecznik na instalacje, a drugi BEZ bezpiecznika bezposrednio do prostownika !!!!!!!!

mozesz nam wyjasnic jakie ty masz zapotrzebowanie na prad??, wlasnie chodzi mi o konkrety, bo wlasnie co bys nie robil i nie wiem jakie "kostki" prostownicze zakladal, to i tak alternator bedzie mial max moc 210W
no chyba ze zakladasz altek od samochodu 850W
mozesz zalozyc mostki prostownicze nawet 3 x 1000W, a one beda w dalszym ciagu pracowac z takim pradem jaki jest w stanie wytworzyc altek jawy, a jaki prad przy takiej mocy daje altek 210 W to sobie policz  P[W]=U[V]*I[A]

Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 07, 2006, 18:28:51 »

Głupi nie jestem i wiem że zmiana prostownika nie zmieni mocy alta. Założyłem te koski bo to tañsze rozwiązanie od orginalnego prostownia (150zł) - mnie to wszystko wyszło 50zł wraz z radiatorem. Wiem też że jest jeden bezp. 15A w instlace jawy i tyle wystarczy bo jakby nie patrząc to nie ma znaczenia dla bezp. czy prąd bedzie płynął z aku czy z alta i tak oba tym są zabezpiecznie. Ja również używam tych bezp. ze względu na moj trche niepewnu altek , bo np. jeśli mi się stanie coś z jedną fazą to te dwie będą musiały pracowac jak trzy a co za tym idzie możliwość spalenia alta i regulatora - nie bez powodu ten altek nazywa się trójfazowy synchroniczny - to tak samo jak ze zwykłymi silnikami trójfaowymi na 380V~ - nie ma jednej fazy to silnik się spali. Więc dlatego użyłe tych trzech bezp. po 5A bo analogicznie prąd max. alta 15A podzileic na trzy fazy i niech mi ktoś powie że się myle.

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 07, 2006, 18:40:34 »

aha , a jeśli chodzi o zapotrzebowanie na prąd to ma moja dmuchawa od maluszka - 50W (czyli 5A) która chłodzi silnik - taki strumien powietrza że nia ma mowy o jej przegrzaniu!

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 08, 2006, 10:49:38 »

Ja powiem. nie masz racji! wieczorem bede mial chwile czas to rozwine watek.

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 08, 2006, 12:40:31 »

Jeśli masz zamiar przedstawić to dogłębnie teortycznie to zrezygnuj z tego na rzecz praktyki. Bo z jawami tak to jest : praktyka , praktyka i jeszcze raz p.. A teoria nie robi mistrza tylko praktyka! Wiedzieć a umieć to wielka różnica , ilu jest takich co niby wiedzą a jak coś do czegoś przyjdzie to ich nie ma (to moje zdanie na ten temat).

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 08, 2006, 13:22:51 »

skoro piszesz ze praktyka to ok
w takim razie porobiles wszelkie mozliwe scenariusze i przebadales doglebnie temat,
sprawdziles cos sie bedzie dzialo, jesli na jednej z faz alternatora przepali sie bezpiecznik
podpinales oscyloskop i sprawdziles przebieg,i czy przypadkiem nie indukuje sie w pozoostalych fazach jakies wysokie napiecie niebezpieczne dla reszty ukladow instalacji
czy sprawdziles, ze jesli przepali sie bezpiecznik od jednej z faz to jego uzwojenie moze sie nadmiernie grzac ??
to ze przez chwile jest wszystko ok, to nic nie znaczy
przejedz sie z takim uszkodzeniem wtedy bedziemy mogli porozmawiac o praktyce

Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 08, 2006, 16:07:47 »

nodkladnie. AdrewS wyczerpal temat. Chodzi wlasnie o to ze przepalony bezpiecznik generuje pik wysokiego napiecia, a wlasnie to zjawisko moze przepalic chocby prostownik. Choc pewnie praktyka wykarze ze po odlaczaniu poszczegolnych faz, akumulatora podczas pracy silnika nic sie nie staie... 100 razy nic, a akurat na trasie bedzie ten 101.
Bezpiecznik chroni dobrze  tylko i wylacznie przed duzym przeciązeniem  pradowym. Nie ochroni przed skokami napięcia. Do tego stosuje sie inne elementy. Zreszta jak zadzialaja wedlug Ciebie wszystkie bezpieczniki na zasadzie reakcji lancuchowej... w co szczeze watpie to na kazdej fazie dostaniesz impuls wysokiego napiecia, a przez wirnik alternatora i tak bedzie plynal prąd i altek bedzie bez obciazenia. Zreszta pewnie i tak sie nic nie stanie;P.. przy ilus tam probach. Ale teoretycznie wygenerujesz tymi patentami wiecej szkody niz pozytku. Bezpiecznik dobrze chroni tak naprawde jedynie przed zwarciem, przy przekroczeniu wartosci pradu o mala krotnoc potrzeba troche czasu zeby bezpiecznik sie przepalil. (Dlatego wlasnie wystarcza bezpiecznik seryjny, mozesz jeszcze dorzucić jeden na  obwod ktory omija stacyjke - klakson i przycisk swiatel) Do ze dorzuciles bezpiecznik przed regulatorem rowniez nie wiele da. Tyle tylko ze bedziesz wiedzial odrazu ze zwara byla gdzies za tym bezpiecznikiem, a nie w innym miejscu instalacji.
pominmy juz fakt ze bedziesz mial dodatkowe styki ktore zasniedzieja ;)

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 08, 2006, 22:35:54 »

Praktyka, praktyka ............ i co myślisz, że jak nie będziesz wiedział jak coś działa teoretycznie to i tak jesteś w stanie wszsytsko z tym zrobić... no nic tak jak już Mariusz napisał: Asdx zadajesz pytania, które świadczą o całkowitej nieznajomości podstaw zjawisk o których piszesz a pó¼niej ferujesz wyrokami jakbyś był ekspertem.
Co do regulatora - nie odłącza się aku podczas pracy bo może to wywołać "dziwną" reakcje regulatora - w szczegóły nie wnikam bo to nieistotna z Twojego punktu widzenia teoria - i w konsekwencji jego uszkodzenie. To że się nie uszkadza jak tak robisz nie oznacza że się nie uszkodzi za którymś razem. No chyba że masz mechaniczny regulator bo to trochę inna bajka.
Po drugie tak jak napisał Andrews - w każdej instalacji (w każdej którą widziałem) jest zrobione tak, że obwód akumulator - alternator nie jest zabezpieczony, a setki bezpieczników występują na drodze akumulator - odbiorniki bo te obwody należy przede wszytskim ochraniać. Co do uszkodzenia jeden fazy - jeśli coś się stanie na jednej fazie w samym altku to i tak jest on do wymiany więc nie ma się co martwić o pozostałe, zresztą zanim spalą się pozostałe bezpieczniki (w układzie jaki proponujesz) może również dość do uszkodzeñ uzwojeñ. ASDX wspominasz o zabezpieczaniu silników - poczytaj jak się to w praktyce realizuje, a dowiesz się że bezpieczniki nie są wcale kluczowym zabezpieczeniem, a te które tam są stosowane są dobierane bardzo starannie - ale to znowu jest nieważna teoria.

Zresztą chłopaki po co my dyskutujemy- skoro ktoś wie lepiej to się go nie przekona. Osobiście zaniecham wypowiadania się w tym temacie bo mi szkoda klawiatury na pisanie wkółko tego samego :)