Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 04:40:59
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Maks. prąd alternatora 12V dla teeski  (Przeczytany 11678 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

asdx21

• Gość
Maks. prąd alternatora 12V dla teeski
« dnia: Listopada 21, 2006, 11:03:47 »

Witam Kolegów!

Mam pytanie odnośnie maks. prądu dla alternatora jawy 350 TS czyli na 12V. Pisze na nim 15A , ale co - dla posczególnej fazy przy stałym czy zminennym nap. czy przy wspónych xyz wyprostowanym napięciu?  Oprócz tego pisze że jest na 210W przy 14V bo 14Vx15A=210W?! Ja mam bezp. na 9A (zabezpieczenie alternatora) wiec skoro alternator jest na 15A to czemu by nie można użyc jego maksymalnej mocy (i zastosowanie zamiast tego 9A na 15A)??? Napiszcie jak u Was jest z tym alternatorem i czy mu 15A nie zaszkodzi.

Pozdro

carlos

• Gość
Odp: Maks. prąd alternatora 12V dla teeski
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 21, 2006, 15:50:35 »

nie jestem w tej dziedzinie obeznany ale trzy fazy masz poto żeby się uzupełniały (chyba, tak myślę) - jak brak jednej to dwie uzupełniają.

co do tych 15A to wychodzi z każdej fazy, i z prostownika powinno wychodzić tak samo, bo on je "prostuje" i łączone są w taki sposób żeby było 12V i 15A (nigdy nie pamiętam czy szeregowo czy równolegle  <drool> ale chyba równolegle

to tyle z mojej wiedzy na ten temat

pozd

i jeszcze jedno to 15A to jego górna granica przynajmniej tak być powinno
« Ostatnia zmiana: Listopada 21, 2006, 15:56:35 wysłana przez carlos »

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 21, 2006, 23:04:03 »

Wyprostowane trzy fazy "dają" prawie napięcie stałe, w każdym bąd¼ razie mniej pulsujące niż z jednej i dlatego można zastowsować wydajną i prostą prądnicę prądu zmiennego (alternator). Bezpiecznik w jawie jest 15A ale to tak na marginesie. Te 15A to max moc (szczytowa) alternatora, na dobrą sparwę można ją uzyskać pewnie tylko w impulsie. Z całą pewnością altermator nie powinien pracować z takim obciążeniem bo się biedak przegrzeje. A tak z innej beczki - asdx co Ty tak kombinujesz z tą elektryką w jawie - to już kolejny wątek o jakiś "kombinacjach" :D

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 22, 2006, 14:54:33 »

zmieniałem nstale w cezecie z 6V na 12V i stąd te pytania. A wiec macie 15A bezpiecznik dla alternatora???

carlos

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 22, 2006, 15:00:54 »

o jakich bezpiecznikach ty mówisz bo ja nie mam żadnego  <eek> hehe

ale poważnie to dlatego będę robił całą instalację na nowo

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 22, 2006, 15:17:10 »

jak juz wczesniej pisałem w teesce mam taki na 9A (może 8A , ale jak mu wlączyłem swiatła to pobierał z alter. 9A) bezpiecznik zabepieczjacy alternator przed niby spaleniem , ale myśle sobie że ten alternator jest na 15A (210W) to czemu by nie można wykorzystac jego całkowitej mocy. więc proszę o odp. kolegów którzy takowy bezp. posiadją - czy może być ten na 15A - uwzgednając maks. wykorzystanie mocy alternatora.

carlos

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 22, 2006, 15:26:02 »

poszukaj tutaj wyliczeñ to będziesz wiedział i le zostaje z prądu w instalacji

http://strony.aster.pl/semaj/

pozd

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 22, 2006, 15:41:54 »

Wiem ile moja jawa bierze prądu i jest mi potrzebne 14A.

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 28, 2006, 13:35:58 »

Widzę że nikt tu nie ma w jawie zabz. alternatora.

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 28, 2006, 21:57:22 »

zdaje mi sie ze obwod ladowania w jawie nie jest zabezpieczony bezpiecznikiem
(wlasnie sprawdzilem na schemacie czerwony przewod idzie bezposrednio do prostownika bez zadnego bezpiecznika)
zreszta nie tylko w jawie tak jest
w samochodzie tez
pewnie chodzi tu o mozliwe uszkodznie alternatora w przypadku spalenia sie bezpiecznika, altek wtedy pracuje bez obciazenia

Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 29, 2006, 18:44:01 »

mi sie wydaje że nie można zniszczyć alta. nie obciązając go. A jeśli chodz o zabz to chce zastosować zebez. poszczególnych faz tzn. 3X po 5A oczywiście za diodami prostowniczmi czyli dla pradu stałego.

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 29, 2006, 22:53:04 »

Ale Ty kombinujesz - masz jeden bezpiecznik za akumulatorem i w tym miejscu się podłączasz z obciążeniem więc to stanowi już zabezpieczenie. A bezpiecznikow na alternator nie zakładaj bo jak Ci jeden wyleci to przez pozostałe uzwojenia popłynie taki niesymetryczny prąd że na pewno go spalisz, a poztym za dioadami jest już jeden przewód (+12V) więc gdzie chcesz wkładać te 3 bezpieczniki po stronie prądu stałego?

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 30, 2006, 12:25:23 »

oczywiście ze da sie tu stawic taie zabezpieczenie , a ja pojdzie jeden bezp. to te dwa tez pojda razem bo bedzie plynal wiekszy prad.

carlos

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 30, 2006, 15:47:05 »

asdx21 jakbyś nie wiedział to im bardziej będziesz miał skomplikowaną instalacje i więcej zabezpieczeñ tym gorzej będziesz miał znale¼ć usterkę jak ci coś padnie (nie żebym cię znięchęcał), ale rób jak uwarzasz, ja mam dwa  bezpieczniki na aku (po 10A na + i na - ) i odpukać nic mi się jeszcze nie sfajcyło - no po za tym że bezpiecznik miałem mocniejszy (15A) i sfajcyło koszulkę na przewodzie  :> , kupa dymu i śmiechu była

ps. nie komplikuj sobie życia bardziej niż jest

pozd

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 30, 2006, 20:37:11 »

muszę stwierdzić że jeśli kazdy odbiornik będzie miał zabezpiecznie tym lepiej. np. w smochodzie -  światła maja osobne bezpieczniki i własnie jak coś się zepsuje po bezpiecznikach można dojść dokładnie co się zepsujo. A dajmy na to że Ci w czasie jazdy spali się bezp. i co ? będziesz szukał co powoduje zwarcie? i jak czy dasz drugi i bedzie to samo , albo dasz zamiast bezpiecz., "gwó¼dż" - wtedy się dopiero może zajarać i nici z powrotnej jazdy do domu

carlos

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 01, 2006, 09:59:03 »

muszę stwierdzić że jeśli kazdy odbiornik będzie miał zabezpiecznie tym lepiej. np. w smochodzie -  światła maja osobne bezpieczniki i własnie jak coś się zepsuje po bezpiecznikach można dojść dokładnie co się zepsujo. (...)

tu muszę ci przyznać rację  <worship> , ale nie widziałem żeby altek czy prądnica miały zabezpieczenie w autach w postaci bezpiecznika od tego jest kontrolka ładowania żeby dała znać czy jest czy niema ładowania;
druga rzecz to gdzie wstawisz te bezpieczniki na altku - pod pokrywą gdzie i tak jest ciasno - a jak je dasz przy prostowniku to gdy się kable "przetrą" pomiędzy bezp a altkiem to i tak będzie dupa
« Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2006, 10:02:27 wysłana przez carlos »

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 01, 2006, 10:39:35 »

Panowie - pisze się do Was, a Wy wkółko to samo. W jawie jest elektroniczny regulator napięcia zatem jeśli wybije Ci bezpiecznik to może Ci wywalić regulator - dlatego nie ma zabezpieczenia pomiędzy alternatorem -> prostownikiem -> akumulatorem. Jeśli chcesz wstawiać zabezpieczenia, rób to pomiędzy aku a odbiornikiem prądu, oryginalnie jest tam właśnie 15A. Działa to tak że prąd leci z aku, a jak napięcie na alternatorze jest odpowiednio wysokie to z alternatora. Zresztą zrób jak chcesz, tylko pó¼niej nie pisz posta że Ci coś z ładowaniem nie działa.

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 01, 2006, 11:36:47 »

Johnny- na regulatorze tez mam zebezpieczenie 2A tak żeby się nie spalił i zrazem mi to chroni wirnik. A jeśli chodzi o miejsce zamocownaia bezp. to mam bez problemu bo zmnienałem instl z 6v na 12v w mojej cz i sam sobie zrobiłem prostownik i o dziwo ma lepsze właściowści niż orginalny. wiem bo testowałem

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 03, 2006, 18:18:20 »

rob jak chcesz
ale sam widzialem czerwona naklejke na alternatorze o tresci mniej wiecej takiej
"zakaz uzywania alternatora z odlaczonym zaciskiem nr 35"
przez ten zacisk plyna prad ladujacy aku
i jesli na tym przewodzie bedzie bezpiecznik ktory sie spali spowoduje to wlasnie rozlaczenie tego obwodu

oczywistym jest ze w przypadku spalenia sie bezpiecznika szuka sie zwarcia i rozpina kolejne obwody i sprawdza czy spalil sie nastepny, jak ktos wtedy pakuje gwozdzia to jest glupi  <mur>
samochod dlatego ma tyle bezpiecznikow, bo ma dziesiec razy wieksza instalacje
przejzec instalacje jawy to jest pryszcz, w porownaniu do samochodu
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

carlos

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 04, 2006, 07:22:41 »

(...) samochod dlatego ma tyle bezpiecznikow, bo ma dziesiec razy wieksza instalacje
przejzec instalacje jawy to jest pryszcz, w porownaniu do samochodu

masz rację AndrewS, jawa ma tylko jeden bezp przy aku (tak mi się zdaje), ja dałem dwa na + i na -

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 05, 2006, 11:10:35 »

NIE 35 tylko 86  <furious>(chyba że masz cz z 6V)! A 86służy NIE  <furious>do ładowania tylko ma dostarczać nap. dla przeka¼nika który pokazuje na kontrolce czy jest ładowanie czy nie ma (wtedy przeka¼nik nie dostaje nap. i jest zwarty co powoduje że przez niego płynie prąd co dalej - świeci się dioda ład.). Zakaz wynika pewnie z tego że byś nie wiedział czy jest wszystko ok z ładowaniem czy nie, a poza tym nie miałem takiej naklejki. Wiem bo już tak je¼dziłem i ładowanie jest zaje... dobre.

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 05, 2006, 12:30:56 »

przeciez wyraznie napisalem ze" tekst mniej wiecej taki "
co oznacza ze nie pamietam dokladnie numeru styku, a to akurat jest malo wazne, bo napisalem dalej ze jest to zacisk przez ktory idzie ladowanie aku, nie zaden tam przekaznik  <hammer>
dzialania przekaznika w ukladzie ladowania nie musisz mi wyjasniac
przez pisanie o przekaniku skutecznie maskujesz glowne sedno sprawy
informacja ta byla na alternatorze od samochodu
nie ma to najmniejszego znaczenia, bo kazdy alternator dziala na takiej samej zasadzie
i w/g tej informacji na altku zakaz wynikal z tego ze na przewodzie ladujacym nie moze byc bezpiecznika, bo gdyby sie spalil to ten obowd ladujacy aku zostalby rozlaczony, WTEDY PRACUJACY ALTERNATOR NIE MA ODBIORNIKA PRADU PRZEZ SIEBIE WYTWORZONEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!

u ciebie jest wszystko ok, bo bezpiecznik jest dobry !!!!!!!!!!!
byc moze nie spali sie nigdy
ale ja tu pisze o sytuacji kiedy SPALI SIE BEZPIECZNIK !!!!!!!!!!!!

skoro jestes taki uparty to wyjasnij mi jedna rzecz, dlaczego w samochodach i motocyklach produkowanych przez tyle firm, glowny obwod ladujacy aku nie jest zabezpieczony bezpiecznikiem ??
czy wszystkie firmy maja jakichs glabow zamiast inzynierow ??
czekam na odp.
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 05, 2006, 17:45:29 »

Ja juz Ci pisalem asdx21 w innym watku ( o cewce biazet). NIE PISZ O CZYMS W FORMIE TWIERDZACEJ JAK NIE MASZ 90% PEWNOSCI ZE TAK JEST i NIE MASZ 90% ZE ZROZUMIALES POPRZEDNIKA. ZNOWU JAKIES NIESCISLE INFORMACJE WPROWADZASZ!! Ja osobiscie nie wiem czy altek/prostownik sie spali czy nie itp., dlatego sie na ten temat za bardzo nie wypowiadam (tak jak zrobilem to przy cewce Biazet). Ale niech ktos to wreszcie zmoderuje. asdx21- nie potrafisz zastosowac w praktyce nawet najprostrzego prawa Oma, pytasz sie o rzeczy oczywiste, a po chwili z wielkim oburzeniem pouczasz innego forumowicza w temacie elektryki jawy - nie majac tak naprawde bladego pojecie o sprawie.

brak mi slow ;P

dobra napisze cos bo normalnie rece mi opadaja. asdx21 pojdz to biblioteki, zajrzyj do paru ksiazek motyryzacyjnych i wroc na forum ;P albo juz nic nie pisz...

bezpiecznika miedzy aku, a prostownik dawac nie mozna poniewaz wystepuje "wrazliwosc ukladu prostowniczego na przepiecia (nagly, wysoki wzrost napiecia); przepięcia niszczące diody mogą pojawić się w sieci elektrycznej pojazdu gdy przy pracującym siniku (i nawet nie wielkiej mocy pobieranej przez inne urzadzenia) zostanie odlączony akumulator." B.Pijanowski "prądnica i regulator" 
przepiecia takie choc mniejsze wystepuja rowniez po uszkodzeniu (rozlaczeniu) ktores z diod prostowniczych po 1/6 fazy dla kazdej.

poza tym jak mozna pisac takie:"A jeśli chodz o zabz to chce zastosować zebez. poszczególnych faz tzn. 3X po 5A oczywiście za diodami prostowniczmi czyli dla pradu stałego." i inne glupoty!!!! skad ty sie czlowieku urwales??

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 06, 2006, 13:58:47 »

Piszę już od dłuższego czasu to samo co Mariusz - tylko w mniej elokwętnej formie. Wszyscy wiedzą (no może prawie wszyscy), że nie należy odłączać altka od regulatora napięcia elektronicznego bo upali regulator !!!!!!!!!! Tyle - nie wnikam w mechanizm powstania uszkodzenia bo teoretyczne rozważania i tak większości osób nic nie dadzą- ważny jest efekt - uszkodzenia obwodu ładowania. Koniec kropa - a w demokracji każdy robi co chce tylko żeby pó¼niej nie było że nie pisaliśmy.

asdx21

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 06, 2006, 19:19:17 »

Co do odłączenia aku podczas pracy w moim przypadku regulator się nie spalił a moto pracowało jakby nigdy nic i byłem tym mocno zdziwiony. A jeśli chodzi o zabz.  prostownika ogólnie rzecz biorąc to jest ono stosowane jak wiadomo wspólnie z akumulatorem. W moim przypadku chęć zastosowania zabezp. prostownika wynika z powodu dużego zapotrzebowania na prąd ( nie będę wnikał w szczegóły) oraz z powodu zastosowania nie orginalnego prostownika (3x kostki prostwnicze po 35A, jest tu omówione na tym forum to zastosowanie).

Mariusz piszę że nie zrozumiałem poprzednika a sam mnie nie zrozumiał! Jeśli chodzi o pojecie tematu to jest ono wystarczająco duże żeby w mojej jawie działało wszytko dobrze , a nawet lepiej a tym bardziej żeby opisaś to na forum. Wątek tu opisany miał na celu aby dokładnie określić wartość max. prądu alter. bo jak wiadomo prąd stały a zmienny to dwa różne światy. Teraz już wiem jaki ma byc - dzięki wam.

Z Johnnym sie zgadzam o tym regulatorze , ale w miom przypadku to nie grozi bo on tez jest zabezp. - czytajcie wszystko ( i zrozumcie) a potem piszcie.