Witam, jak niektórzy wiedzą jestem szczęśliwym posiadaczem Jawy 350 634, jestem jej drugim właścicielem- pierwszym był mój ojciec. Przez wiele lat Jawa stała w różnych miejscach typu stodoła. Dopiero w 2002 roku postanowiłem się nią zająć, wyciągnąć ze stodoły, doprowadzić do stanu używalności i używać. Niestety miałem wtedy jakieś 14 lat i moje środki nie były zbyt wielkie. Jawa po przetransportowaniu jej z owej stodoły stanęła w garażu i zaczęło się przywracanie jej jakiegoś wyglądu. Została odmalowana jednak jak już wspomniałem środki moje były raczej skromne więc zrobione to było w dość nieprofesjonalny sposób. Jako że byłem wtedy młody, nie miałem prawa jazdy i środków na większe inwestycje pojeździłem nią trochę po okolicy po czym motocykl stał znów przez kilka kolejnych lat zapomniany w garażu. Jakieś dwa lata temu dopiero dojrzałem do niej. Silnik nie wymagał remontu mimo 22kkm tak więc wymieniłem jej tłoki i pierścienie ponieważ stare troszkę się z racji długiego postoju zastały i Jawa śmigała. Wymienione ponadto zostało kompletne sprzęgło, zawieszenie zmienione na to z 638, oraz wiele innych części jak linki przerywacz kierunkowskazów, lusterka itd.
Jako że była już przerejestrowana ubezpieczona itd. wybrałem się nią na zlot do Kani. Z Lublina do Kani, wycieczka nad morze i z powrotem do domu wyszło jakieś 1500km. Po tej wycieczce uznałem, że jeśli chcę nią pokonywać dłuższe dystanse trzeba coś zrobić z prądnicą. Akurat na forum pojawiło się ogłoszenie turbo, że sprzedaje silnik od CZ z 12V instalacją więc niewiele myśląc zakupiłem go od niego wraz ze wszystkim potrzebnym do zmiany instalacji. Niestety motocykl stoi w domu w okolicach Lublina a ja studiuję i mieszkam w Warszawie więc nie mam za wiele czasu żeby przy niej coś zrobić także silnik został dopiero niedawno zainstalowany. Brakuje elektryki, którą mam zamiar pociągnąć w najbliższy weekend. Przed sezonem chciałbym jeszcze motocykl polakierować i oddać kanapę do tapicera. Kilka zdjęć:
Po wyciągnięciu ze stodoły w 2002r:

By
korczi at 2011-10-27

By
korczi at 2011-10-27

By
korczi at 2011-10-27

By
korczi at 2011-10-27
Aktualnie jednak jeszcze ze starym silnikiem i przed wymianą opon na nowe:

By
korczi at 2011-10-27

By
korczi at 2011-10-27

By
korczi at 2011-10-27
Poza Jawą w moim garażu jest jeszcze Yamaha Fazer 600 z 2003 roku, która jest w posiadaniu mojego brata:

By
korczi at 2011-10-27
Oraz moja Yamaha YZF 600R Thundercat z 98 roku:

By
korczi at 2011-10-27