Wolna Strefa Jawa - CZ

• Grudnia 03, 2024, 15:06:54
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Tłoki  (Przeczytany 7026 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nerlst

• Gość
Odp: Tłoki
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 14, 2006, 20:32:11 »

Wydaję mi się, że jeśli w ogóle mają oznaczenia to są raczej czeskie tłoki, czyli oryginalne, bo na polskich jest wybity tylko kierunek i czy tłok jest prawy, czy lewy.

pzdr

QTR

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 14, 2006, 21:11:46 »

Dzięki za odpowied¼. Mam nadzieje że są oryginalne ponieważ za jeden dałem 55zł. Były w komplecie z pierścionkami i sworzniami a za wszystko zapłaciłem 160zł  <crybaby>

QTR

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 14, 2006, 22:11:08 »

A i jeszcze jedno pytanie. Czy gdy Wy kupowaliście pierścienie to były na
nich jakieś napisy? Ja spotkałem dwa rodzaje napisów: KO i ELKOZ i mam do wyboru i nie wiem które założyć. Może coś wiecie na ten temat.

P.S.
Sorry za te trochę głupie pytania ale chce złożyć JAWE na jak najlepszych
częściach.

Bart

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 20, 2007, 15:24:38 »

ja mam napisane KO ... i ostatnio mam same problemy ze zlozeniem silnika ( Panie daj cierpliwosc) Tłoki w najnizszym punkcie dotykaja wału!!! A kupiłem oryginalne!!! paranoja zastanawiam sie co teraz zrobic...

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 21, 2007, 22:22:38 »

Bart podcinaj szlifuj (tylko z umiarem no chyba ze tuning jakis chcesz zrobic) moze to tylko nadlewki z form ??
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 21, 2007, 23:57:06 »

Hej Bart a nie założyłeś przypadkiem tłoków od silnika 6V
Te tłoki są nieco dłuższe.

A co do tłoków z fotek to pierwszy raz widzę takie znaczki na tłokach.
Na oryginalnych czeskich tłokach kiedyś były wybite takie owalne znaczki, ale teraz to może się w Czechach firma zmieniła - u nich też się prywatyzują (niestety)

Bart

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 22, 2007, 20:44:28 »

eeee kolego jawol ja mam CZ 6v :] ... kupilem org zazekali sie w sklepie jak nie wiem zeorg a pytalem z 5 razy... no i wyslali ale org podruby.. ...tloki dziela sie teraz na prywaciarskie, prywaciarskie orginaly i orginaly ale tych ostatnich ze swieczka szukac... ja mam niestety te 2 i sa ***** za duze o 1mm trzeba bedzie szlifowac :/... koledzy a wy na czym jezdzicie?? te prywaciarskie orginaly wam nie puchna?? bo nie mam zamiaru za miesiac rozbierac silnika ...heh cylindry swiezo po szlifie...

P.S kolego Pawel niestety to nie sa nadlewki

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 22, 2007, 22:20:17 »

Moment moment ....

Kolego Bart piszesz, że tłoki masz o 1mm wieksze od starych czy od cylindrów ?? Bo jak od starych to coś dużo za duże  <eek> (no chyba że stare mocno zjeżdzone) A jeżeli są za duże o 1mm od cylindrów to możesz je spokojnie wyrzucić ponieważ tłoków się nie szlifuje .  W sumie pewnie mało kto wie jakiej/czyjej produkcji ma tłoki. Jeżeli robisz remont to kup te droższe od najtañszych wygotuj w oleju i zrób dopiero wtedy szlif - przepis na zupke z tłoków jest na forum  :)       
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Bart

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 22, 2007, 22:49:17 »

Kolego Pawle...kupilem najdrozsze :) maja powybijane numery od srodka :) ( w sklepie internetowym-nie allego) w okolicznym sklepie powiedzieli mi ze sa to orginaly a jednak sie nie mieszcza! Moze ktorys z was ma stare tloki do CZ 350 6v i poratuje mnie ich wysokoscia (moje stare tloki wcielo gdzies silnik rozbieralem ponad rok temu )

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 23, 2007, 09:45:54 »

A kupiłeś tłoki pod konkretny szlif? Tzn. nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy, najpierw zrobiłeś szlif, a potem kupiłeś tłoki? Nie lepiej było najpierw kupić tłoki, i pod tłoki zrobić szlif?

pzdr

KcPrWWL

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 23, 2007, 10:43:02 »

to tloki do 6v sie roznia od 12v? nawet jak bys przyszlifowal to okna moga tez byc przesuniete
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2007, 10:44:40 wysłana przez KcPrWWl »

Bart

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 23, 2007, 16:17:05 »

jej koledzy robicie ze mnie totalnego durnia!! choc nim nie jestem w tych sprawach :) TLOKI MAM Z DUZE NA WYSOKOSC I DOTYKAJA W NAJNIZSZYM PUNKCIE WALU OCIERAJA SIE O NIEGO!!!!!! PO CYLINDRACH LATAJA BEZ PROBLEMU NA SZEROKOSC SA IDEALNE AZ ZA IDEALNE!!!! PROBLEM TKWI W WYSOKOSCI JESZCZE RAZ POWTORZE W <B>WYSOKOSCI<B>.

UFF
POZDR

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 23, 2007, 17:12:29 »

Nie ma różnicy między tłokami do CZ 6V i 12V, nie wiem, ale być może kupiłeś tłoki do Jawy TS, bo chyba jest różnica między tłokami CZ, a TS. Jak może być coś za idealne?  :P Jeśli chodzi o wysokość to raczej można zeszlifować ten 1mm (ale z dołu oczywiście :P ).

pzdr 

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 23, 2007, 20:03:49 »

Jest różnica pomiędzy tłokami CZ a TS. NIe wiem czy akurat na wysokości ale na pewno na umiejscowieniu płaszczy tłoków. Wiem bo się kiedyś posępiłem i założyłem tłoki od CZ i dopiero pó¼niej skapowałem że okien w cylindrze dobrze nie domykają.
Pozdro
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r