Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 03:38:00
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: nie moge jej odpalic :/ iskra itd jest.. ;/  (Przeczytany 19856 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Manta

• Gość
Odp: nie moge jej odpalic :/ iskra itd jest.. ;/
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 25, 2006, 00:28:09 »

podejrzewam że mi sie pod cisnieniem iskra traci
iskra traci? czegos takiego jeszcze nie slyszalem.. tak w ogole to iskrze latwiej przeskoczyc w srodowisku ktore jest podczas sprezania w cylindrze.
Stad mozliwosc stosowania cewek dwubiegunowych. Cos okolo 70% energii iskry wystepuje w cylindrze gdzie wystepuje sprezenie

Zdarza sie ze iskra znika na swiecy wkręconej w silnik w mojej 353 najlepiej chodzą stare DDR-owskie świece isolator

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 25, 2006, 00:48:59 »

a jak to sprawdziles? ze ona znika? tak z ciekawosci pytam.. bo ineteresuje sie tym zagadnieniem. jakies pomiary?

a moze po prostu iska ma za mala energie? lub sto innych przyczyn niedzialającego silnika. to, ze iska w ogole przeskakuje nie gwarantuje jeszcze sukcesu

pozdr

ps. chyba ze to jakies przebicia sa ktore wystepuja kiedy swieca jest wkrecona..(moze zwiazane z woda) ale to malo prawdopodobne.. takie tam luzne dywagacje ;P
« Ostatnia zmiana: Listopada 25, 2006, 00:55:34 wysłana przez m4riush »

Manta

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 25, 2006, 00:59:48 »

Jak niebedziesz mógł kiedyś zapalić moto, a iskre bedziesz miał na wyciągniętych swiecach i bedziesz miał doła, ze taka iskra, a moto ni chuchu niechce zapalić to przypomnij sobie mojego posta  :D
A jesli chodzi o zagadnienie zeby to fachowo wytłumaczyć to dla mnie też jest to magia, ale mój funfel miał tez tak w WSK. 

Brein

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 25, 2006, 10:25:54 »

hmmm... słyszałem już kilka razy o takim zjawisku, ale tak jak Mariusz jestem sceptyczny... to tylko przypuszczenie bo nie ma możliwości sprawdzenia bez dokonania zaawansowanych pomiarów. Bardziej skłaniałbym się do stwierdzenia, że iskra nie tyle zanika, co jest albo za słaba, albo przebija. Ewentualnie styk w położeniu pionowym nie przewodzi tak jak trzeba.

W wypadku Daniela szukałbym przyczyn prostrzych... bo najłatwiej sobie wytłumaczyć coś jakąś taką "nieprawdopodobną" przypadłością, kiedy najczęściej problem tkwi w przeoczonej dupereli typu: brak styku, ¼le dobrane świece, ¼le ustawiony zapłon, czy lewe powietrze (i tak dalej...;) )

waryjot

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Listopada 25, 2006, 18:25:26 »

dzieki za info odpalilo mi to tylko ze jak dałem bieg to jechałem do tyłu dałem to znajomemu do ustawienia na igłe dam znać jak pojedzie jeszcze raz dzięki za pomoc

Brein

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Listopada 25, 2006, 20:37:28 »

Daniel czasem się tak zdarza, że jawa pali do tyłu :) sam tak miałem - rozpoznasz to po tym, że nie działa obrotomierz. Wystarczy na wyłączonym silniku wrzucić bieg i popchać do przodu, lub pchać na luzie i wrzucić bieg.

A odpalanie jawy do tyłu to już sztuka - trzeba umiejętnie obsłużyć kopniak, ale nie polecam testów ;)

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Listopada 25, 2006, 21:56:26 »

hmmmm Brein uwierz mi ze mojej do tylu za chiny nie odpalisz :P
ustaw se zaplon a nie krec  <lol>
moj kumpel tak mial kiedys

waryjot

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Listopada 25, 2006, 22:02:40 »

teraz mi gosciu napisal ze jest igła że teraz odejscie ma najlepsze ze wszystkich cezet co naprawiał a tak na marginesie ja nie mam obrotomierza bo to mam rok 85 a wtedy nie dawali obrotomierza a oryginalny przebieg mojej cz to 9300 silnik nie byl rozbierany porobie foty to wam pokaze a ma ktoś jakies części typu oslonki uchwyty lamp itp a i to ze mi przestal palic to wina platynek wymienil i idzie jak burza pozdrawiam

Brein

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Listopada 25, 2006, 22:12:59 »

nie muszę ;) tylko raz mi się zdarzyło jak włączałem się do ruchu . hehe trzeba było widzieć minę braciszka na drugim moto obok i miny ludzi na przystanku <lol> dwa moto rusza w tym samym momencie w dwóch kierunkach  <thumbup>

waryjot

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 26, 2006, 08:43:39 »

fajnie sie gume pali do tyłu mialem filmik jak palil kumpel jawa 350 street
a co do tych części ma ktoś

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 28, 2006, 00:15:43 »

panowie odnośnie braku iskry na swiecy gdy ta jest wkrecona wiem co nieco! miałem taki przypadek w ogarku 205 ( z polskim silnikiem)  a było to spowodowane (tu sie niektórzy mogą zdziwic)  krzywym wałem i faktem ze nieco sie już rozleciał  ! jak wiadomo w tego typu zapłonach jak w romecie cewka znajduje sie na statorze i nad nią kręci się koło magnesowe . Przy wykreconej swiecy było wszystko git jednak przy wkreconej (jedną wkreciłem żeby była kompresja a drugą wsadziłem do fajki) iskry brakowało ! i było to spowodowane że pod kompresją wał dostawał wiekszych naprężeñ i magnetto leciutko pocierało o cewke i kapa iskry nie było ! ale jest to możliwe tylko w zapłonach które mają cewke WN w iskrowniku wiec Romety (z poslkimi silnikami) WSK WFM itp.  Jawa odpada w tym momencie ale chciałem napisać ze fakt taki zaistniał  <offtopic>  <oops>

Płosior

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 28, 2006, 00:21:04 »

nie no sorki po chwili przemyślenia w jawce 50 tez moze taki problem byc bo tez ma magnetto :)    <mur>  pomyliłem sie  <oops>    no ale w jawie to napewno nie moze miec miejsca

carlos

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 28, 2006, 11:32:47 »

hmmmm Brein uwierz mi ze mojej do tylu za chiny nie odpalisz :P
ustaw se zaplon a nie krec  <lol>
moj kumpel tak mial kiedys

przyjacielu moja nadal tak pali  :> , wyregulowałem ją według podanych ustawieñ ale gorzej paliła  :-/ i wolę się niekiedy na kierownicy zawiesić  <lol>  ;) niż pchać żeby odpaliła, bo jak była zimna i na polku też było zimno to na rozgrzewkę biegałem   :-/ a tak czy zimna czy ciepła to odpali nie ważne że do tyłu, przynajmniej piwo od czasu do czasu wygram  <thumbup> a ojczulek to nawet o flaszkę się założył i była moja  :>