Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 03:33:22
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: nie moge jej odpalic :/ iskra itd jest.. ;/  (Przeczytany 19850 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ripi

• Gość
nie moge jej odpalic :/ iskra itd jest.. ;/
« dnia: Listopada 11, 2006, 10:56:26 »

Witam

Jestem szczesliwym posiadaczem jawy ts 350 :] (jakies 3 miesiace)

Wszystko bylo ok...az do pewnego czasu.
Akumulator przestal sie ladowac (brak ladowania).. wiec musialem cos z tym zrobic....bo po 2-3h jazdy na swiatlach akumulator mial zgon...

Odkrecilem prawa pokrywe gdzie znajduje sie alternator.
Zauwazylem, iz jeden kabel od kondensatora byl wyrwany :]
Probowalem go naprawic..poprzez przylutowanie tak jak bylo..
(Pozniej nie moglem w ogole odpalic motocykla( (o_0) WTF?? <mur> <mur> <mur> <mur>)
Wydalem 19.80 zl na dwa nowe kondensatroy i je zamontowalem.

(Teraz juz wiem, ze przeplacilem xD  od semaja dowiedzialem sie, ze te kondensatory nie sa do jawy <evil> <evil>...oszukaly mnie..dziady! xD)

Po zamontowaniu zakupionych czesci
Sprawdzilem iskry na swiecach...obie sa (jeszcze takie mocne ze shock xD)
Paliwo dochodzi bo ostatnio swiece zalalem.
Akumulator dobry (ladowalem)
Motocykla nadal nie moge odpalic :(:(:(:(:

Wina kondensatorow?? regulatora??

Co moze byc nie tak ??

2. Ma  ktos zdjecia polaczen, gdy wymienial instalacje elektryczna? (nie chodzi mi o schemat bo juz takowy dostalem od semaja za co mu bardzo dziekuje :] )
W mojej jawce te wszystkie polaczenie kabli wygladaja tak jak " idz i nie wracaj" (mysle ze wyjasnilem  xD)

Prosze o pomoc ;]

To wlasnie kilka zdjec .....mojej instalacji.. (o boshe.. Co to za kostka owinieta czarna tasma izolacyjna ?D:)
Bede ja w najblizszym czasie wymieniac, ale potrzebuje jeszcze jakis zdjec z waszego remontowania, abym polapal sie ocb.

http://img221.imageshack.us/my.php?image=pa190879xe0.jpg
http://img97.imageshack.us/my.php?image=pa190881ln3.jpg
http://img244.imageshack.us/my.php?image=pa190882pv7.jpg

Licze na jakies sugestie :]

pozdrawiam

tokarz

• Gość
Odp: nie moge jej odpalic :/ iskra itd jest.. ;/
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 11, 2006, 11:38:14 »

Na sam początek napiszę, że przewód masowy kondensatorów (ten niebieski, dołożony przez Ciebie na zdjęciu) jest zupełnie niepotrzebny. A nawet gdyby był potrzebny to i tak jest za cienki. Druga sprawa, może on tworzyć swego rodzaju indukcyjość (działa jak cewka) lub pojemność szeregwą (co zmniejsza pojemność kondensatorów gasikowych). Nie jest to powiedziane, ale przy takich prądach, przebiegach i częstotliwości to może wystąpić.
Jeżeli jesteś pewien, że ga¼nik masz wyregulowany prawidłowo, filtr powietrza jest czysty, i motocykl wcześniej działał poprawnie, to wyreguluj zapłon. Jawa nawet bez kondensatorów powinna zapalić i działać (nie tak jak należy, ale zawsze jest to działanie).
Zapłon wyreguluj za pomocą przyrządu wkręcanego w cylinder zamiast świecy. Przekonałem się, że żaden inny przyrząd się nie nadaje do regulacji zapłonu w pojazdach dwucylindrowych. Przy niesprawnym regulatorze i na naładowanym akumulatorze też powinna działać, więc to wykluczamy chwilowo.
Ale co do ładowania, to wymieñ przewody X,Y,Z idące od prostownika do alternatora, dodatkowo wszystkie przewody przy regulatorze. Nie pamiętam czy coś jeszcze jest przy prostowniku, ale jeśli tak to też wymieñ. No i oczywiście przewody doprowadzone do akumulatora. Na pewno (przy założeniu, że nie masz nigdzie zwarcia) nie będziesz miał problemów z ładowaniem.
Ja do swojej (dawnej) WSK włożyłem kondensator nie od WSK, tylko 0,22uF na bardzo duże napięcie i nigdy z nim nie miałem problemów. Może warto i w Jawie spróbować ?

Ripi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 11, 2006, 17:40:19 »

Dzieki za odpowiedz :]

Jak gaznik powinien byc wyregulowany?

Na ile obrotow sroba od powietrza,mieszanki powinna byc wkrecona

Co do tego niebieskiego przewodu to on tylko trzymal te 2 kondensatory i nic pozatym ;]

Czy szczotki w alternatorz powinny dotykac walu (obie w tym samym momencie?? ) bo u mnie jest na zmiane przy kopaniu.

pozdro
« Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2006, 17:43:27 wysłana przez Paweł xyz »

tokarz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 11, 2006, 20:04:41 »

Ga¼nik powinien być wyregulowany prawidłowo ;)
Co do śruby, to musisz dobrać to doświadczalnie. Nominalnie powinna być wykręcona o 1,5 obrotu. Jest to wyjściowa wartość do dalszych regulacji.
Co do przewodu to już się nie dziwię, że nic Ci nie działa. Przecież obejma kondensatorów powinna być dokręcona do obudowy alternatora. Jeśli resztę rzeczy w motorze masz wykonane w ten sam sposób, to nic Ci nie będzie działało. Popraw takie rzeczy, a dopiero pó¼niej sprawd¼ czy moto wciąż Ci nie działa.
Dopiero teraz wczytało mi się drugie zdjęcie i od razu mam w związku z nim pytanie - CZY TY UWA¯ASZ, ¯E TO MA PRAWO DZIA£Ać ?!
Duże litery zastosowałem celowo, bo gość mnie rozbroił (połączenie przewodów od konsensatorów). Z mojej stony to wszystko. Niepoważnie podchodzisz do istoty tego forum.

Ripi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 12, 2006, 10:59:02 »

Wiesz... napisalem ze mam motocykl dopiero od 3 miesiecy. Dziwne, abym mial pojecie co gdzie,po co i dlaczego....
Zdecydowalem sie na napisanie nowego tematu bo prosze o pomoc, gdyz jak narazie nie mam o instalacji el. zielonego pojecia.

Nic w instalacji praktycznie nie grzebalem, motocykl w taki stanie dostalem i probuje cos z tym zrobic.

Uprzedzilem, ze to wyglada tak jak "idz i nie wracaj", dlatego w najblizszym czasie bede "probowac" ja wymienic.

Nawet nie mam pojecia jak te kondensatory powinny byc prawidlowo zamontowane. Dlatego zdecydowalem sie na napisanie nowwego tematu <evil>

pozdrawiam :/

Brein

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 12, 2006, 11:14:47 »

Wiesz... napisalem ze mam motocykl dopiero od 3 miesiecy. Dziwne, abym mial pojecie co gdzie,po co i dlaczego....

Masz trzy miesiące i nie wiesz?? - co to za pieprzenie za przeproszeniem? -  Dziwne to jest Twoje podejście. Pisząc tylko za siebie: kiedy kupowałem motocykl na pamięć znałem wszystkie elementy, możliwe usterki, itp itd - teoretycznie oczywiście, ale zawsze... po kupnie przyszedł czas na szkolenie praktyczne.

Nie lubię takiego podejścia - trzeba było wcześniej poczytać publikacje dotyczące motocykla, zapoznać się ze schematami, poczytać online... a nie tak na pałę.

Jak ty ją kupiłeś skoro nawet nie wiesz jak powinna wyglądać?

to tyle tytułem ustosunkowania się do podejścia. A teraz konkrety:

W tym stanie nikt Ci nie doradzi... bóg jeden wie co poprzedni właściciel (czytaj: debil) tam stworzył. Pozostaje na spokojnie ze schematem w ręku i zapleczem teoretycznym w postaci zdjęć i koniecznie serwisówki odtworzyć instalację. Nie od podstaw, ale wszystkie elementy, które są agro.
Dajesz własciewe elementy, sprawdzasz każdy kabelek, czy wszystko idzie jak trzeba i kiedy masz pewność - wtedy kombinujesz dalej, jesli coś nie gra.

I odrazu mówię - zrób to jak najszybciej, bo nawet jesli jakimś cudem to będzie działać przez jakiś czas to każda awaria będzie powodowała dłuugie przestoje spędzone na szukaniu w tym burdelu.

Pozdrawiam

Ripi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 12, 2006, 11:35:08 »

Dobra thx.

W sumie gorzej zepsuc nie moge, wiec zabiore sie do roboty.

pozdrawiam

Jawex

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 12, 2006, 17:47:14 »

£oj ale masakra, jak ma Ci moto odpalić, jak masz przestawioną cała płytkę przerywaczy na maxa w lewo, punkt zapłonu na prawym garku znajduje się mniejwięcej po środku, chociaż nie jest to regułą.

Ad.1-Orientacyjny punkt zapłonu na prawym cylindrze(nie jest to regułą)
Ad.2- Jak to tak można, że to wogóle chodzi<scared>
Ad.3- przegięcie nr.1
Ad.4- punkt mocowania kondziorków( wraz z tą blaszką co masz teraz)
Ad.5- przegięcie nr.2

Punkt 3 i 5 zwiera Ci do masy i moto traci iskrę na 100%, popoprawiaj wszystkie połączenia elektryczne tak jak MA BYć  a nie, że są na "kutasa"  <lol> , co za debil był poprzednim właścicielem  <hammer>.

« Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2006, 17:49:21 wysłana przez Jawex »

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 12, 2006, 17:53:59 »

Brawo Jawex !!

Krótko i treściwie.

Fakt że Paweł trochę niepoważnie podszedł do forum, ale czy to powód żeby go tak besztać. Opier...........ście go praktycznie nie wyprowadzając go z błędu.

Tomek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 12, 2006, 18:10:47 »

Ja również w obronie Pawła  <hammer> Niezbyt miłe przyjęcie zgotowaliście nowemu Koledze Panowie...

Ripi

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 12, 2006, 22:19:05 »

Jak widac opierdziel należy mi się, chociażby za te kondensatory :/
Cieszy mnie to, ze jest takie duze zainteresowanie tym tematem i kazda osoba podrzuca mi jakis nowy pomysl co do naprawy motocykla. Jednak chyba najbardziej trafiony pomysl to wymiana calej instalacji elektrycznej.

Jutro pojade po wyplate i na zakupy.
Co musze kupic dokladnie.

6m kabla kazdego koloru 1,5mm^2 (ile tych kolorow 4?? I czy 6 m starczy)
80 konektorów
Zaciskacz do koñcówek
Cos jeszcze?? I czy zmieszcze się w 100 zl ?? :P

pzodro

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 12, 2006, 23:12:34 »

jest to na forum...a kolorki takie jak na schemacie <thumbup>pozdrawiam i życze miłej pracy;)

Brein

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 13, 2006, 07:19:03 »

Johnny, Tomek :) Ja zawsze będę zwolennikiem i piewcą tego, żeby każdy starał się, albo chociaż próbował poszerzać swoją wiedzę równiez innymi ¼ródłami niż fora - wiedza, którą zdobywasz sam poświęcając czas i angażując się - zostaje na dłużej niż taka podana na talerzu :)

Z tego co widzę Ripi wyjdzie na ludzi ;)

Ripi schemat instalacji ściągnij stąd: http://www.demonos.vipserv.org//content/category/10/23/99/

Pozdrawiam

Ripi

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 13, 2006, 13:08:03 »

Dziekuje wszystkim za pomoc ;]

pozdrawiam

waryjot

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 23, 2006, 22:02:23 »

witam mam problem z cz 350 z 85 roku z 6v instalacją mianowicie juz od dwóch dni moja cz nie wkręcała sie na wysokie i palila na wysokich tylko na jeden gar na niskich na dwa potem juz całkowicie tylko na jeden a tera mam iskre jak mietłem i ciąglenie odpala raz mi strzelił i tyle teraz nic doradzcie mi

wskpan

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 23, 2006, 22:09:55 »

witam mam problem z cz 350 z 85 roku z 6v instalacją mianowicie juz od dwóch dni moja cz nie wkręcała sie na wysokie i palila na wysokich tylko na jeden gar na niskich na dwa potem juz całkowicie tylko na jeden a tera mam iskre jak mietłem i ciąglenie odpala raz mi strzelił i tyle teraz nic doradzcie mi

opis bardzo ogulnikowy  <blink> . Sprawdz zapłon , świece czy nie przebija i czy paliwo równo dochodzi. stawiam że zapłon przestawiony

waryjot

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 23, 2006, 22:18:53 »

ale żeby tak z dnia na dzieñ to by  mi na obydwa strzelał tak sie mi wydaje a jeszcze jedno kiedy ma być rozwarty iskrownik jak jest tłok w górnym punkcie czy w dolnym i ktory iskrownik odpowiada z który cylinder ???? a jeśli by ktoś miał schemat na 6v to bym prosiłi ustawienie zapłonu w cz 350

wskpan

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 23, 2006, 22:41:00 »

a jeśli by ktoś miał schemat na 6v to bym prosiłi ustawienie zapłonu w cz 350

z tej stronki sciągnij sobie serwisówkę do czesi i tam jest ładnie to opisane-przyda Ci się, poczytaj trochę o motorku, a jak dalej będą kłopoty to pisz

http://www.cz350.prv.pl/

waryjot

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 24, 2006, 14:44:31 »

dzięki a mi ktoś też powiedział że to mogą robić kondensatory i pod wpływem cisnienia iskra sie traci a zróbcie zdjecie ustawionego zapłonu i prześlijcie mi na maila żebym sie mógł wzorować  mail pulpet007@buziaczek.pl :(

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 24, 2006, 14:49:49 »

Zdjęcie ustawionego zapłonu?  <eek> Mam nadzieję, że to żart ;)

pzdr

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 24, 2006, 15:08:05 »

Doszedłem do wniosku, że mój poprzedni post raczej nic Ci nie pomógł, no, ale sorry... zdjęcie ustawionego zapłonu? Do czego Ci zdjęcie jak ktoś ma ustawiony zapłon to raz, a dwa nic Ci takie zdjęcie nie da. Po prostu poszukaj na forum o zapłonie, było pare razy, albo ściągnij serwisówkę np. do CZ 350 ze strony "www.cz350.prv.pl > Download > - Serwisówka CZ350 - dokument MS Word spakowany ZIP'em (720 kB)" i ustaw tak jak jest tam napisane.

pzdr

waryjot

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 24, 2006, 20:26:07 »

no w sumie masz racje postanowiłem jutro zajechać do sklepu motoryzacyjnego i kupic platynki i kondensatory bo podejrzewam że mi sie pod cisnieniem iskra traci
a p.s ma ktoś jakieś owiewki do cz350 mianowicie uchwyty na przednia lampe i ta blache co jest pod siedzeniem a nad bokiem filtra sorry że w tym dziale pisze ale niechce tematu tam zacczynac

Brein

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 24, 2006, 21:06:38 »

Ripi i jak ida prace? - udało się? :)

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 24, 2006, 22:02:59 »

podejrzewam że mi sie pod cisnieniem iskra traci
iskra traci? czegos takiego jeszcze nie slyszalem.. tak w ogole to iskrze latwiej przeskoczyc w srodowisku ktore jest podczas sprezania w cylindrze.
Stad mozliwosc stosowania cewek dwubiegunowych. Cos okolo 70% energii iskry wystepuje w cylindrze gdzie wystepuje sprezenie