Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:48:06
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zapłon na impulsatorze  (Przeczytany 21808 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mechanik

• Gość
Odp: Zapłon na impulsatorze
« Odpowiedź #50 dnia: Listopada 16, 2006, 23:32:37 »

a więc tak 2*49,99 za moduł plus 2*20zł za czujniki plus 3,9zł przesyłka w sumie 143zł z kawałkiem :) Jak najbardziej można naprawić. Zawszę służę pomocą

Romak2

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Listopada 18, 2006, 13:33:59 »

PO co montować 2 moduły jak mozna zamontowac jeden i dac cewke od malacza tak jak w modulach digitecha?? 50 ziko w kieszeni ;) pozdro

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Listopada 18, 2006, 14:01:42 »

Cewka od malucha raczej nie działa pod 6V.

pzdr

Romak2

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Listopada 18, 2006, 14:56:23 »

ja mam 12v wiec mozna tak zrobic prawda??

mechanik

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Listopada 18, 2006, 15:09:37 »

nie słyszałem o takim rozwiązaniu. Mój moduł jest przystosowany do jednej cewki nie próbowałem podwujnej. A pozatym niewiem jakie by miało być sterowanie przecierz przerywacz raz sięzwiera i raz rozwiera. a cylindry są2

Romak2

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Listopada 18, 2006, 16:13:27 »

Na stronie http://www.elektronika-motocyklowa.pl/ można przeczytać:

W przypadku wymiany cewek na jedną dwubiegunową wystarczy montaż jednego modułu i połączenie z sobą przerywaczy.

STS -12 Standardowy - 70 zł - wykonany z użyciem nowoczesnego, szybkiego tranzystora kluczującego przeznaczonego do układów zapłonowych z dodatkowymi zabezpieczeniami przeciwprzepięciowymi. Zastosowanie droższych szybkich tranzystorów zwiększa energię wyładowania iskrowego ponieważ im szybszy jest zanik prądu cewki tym wyższe napięcie można uzyskać (przerwanie przepływu prądu następuje na wyższym poziomie).

STU -12 Uproszczony - 36 zł - wykonany na popularnych i ogólniedostępnych podzespołach moduł stykowo-tranzystorowy. Schematy i opisy kilku podobnie działających urządzeñ można znale¼ć w internecie. Moduł posiada zabezpieczenia przeciwprzepięciowe.

Moduły po zainstalowaniu pozwalają natychmiast odczuć wzrost elastyczności i dynamiki silnika co potwierdzają użytkownicy po zamontowaniu urządzeñ.

Dokładniejsze i szybsze spalanie mieszanki powoduje wzrost mocy silnika, spadek zużycia paliwa, eliminuje nadmierne grzanie się silnika (skracając czas spalania),

Wyeliminowanie wypadających zapłonów zwiększa kulturę pracy silnika i jego trwałość.

Przepływ dużego prądu cewki przez moduł a nie przez przerywacz powoduje, że wielokrotnie zmniejsza się ilosć regulacji układu zapłonowego (nawet raz na kilka sezonów).

W kilku różnych fachowych publikacjach poświęconych układom zapłonowym doszukałem się informacji, że trwałość świec współpracujących z układami elektronicznymi wzrasta do 50-80tys.km. Oczywiscie należy okresowo sprawdzać stan świec, odległość elektrod choć przy współpracy z elektronicznymi modułami tolerancja odległości elektrod jest bardzo duża od "fabrycznego" 0,6-0,7mm aż do 1mm (zalecam z moimi modułami). Aktualnie zamontowane u mnie świece Iskra mają przebieg ok. 60tys.km (i nadają się do dalszej eksploatacji). Warunkiem zwiększenia trwałości świec jest też prawidłowa regulacja składu mieszanki paliwowej. Wszystkie wymienione moduły umożliwiają przepływ przez przerywacz prądu o wartości 100-120mA (prąd samooczyszczania styków).

Montaż polega na dołączeniu czterech przewodów zgodnie z załączoną instrukcją. Najpierw należy usunąć przewód łączący przerywacz z cewką zapłonową i odłączyć kondensator przerywacza ponieważ jest niepotrzebny przy współpracy z modułem a często był przyczyną awarii układu zapłonowego. Następnie należy przykręcić moduł dwoma śrubami w chłodniejszym miejscu komory silnika. Kolejną czynnością jest skrócenie przewodów na odpowiednią długość i dołączenie do przewodów konektorów (najlepiej przez przylutowanie). Przewody różnią się kolorami. Czerwony należy podłączyć do cewki zapłonowej do (+ 16) uzwojenia pierwotnego (połączonego z wyłącznikiem zapłonu). Czarny do masy (-) stosując konektor oczkowy dający najpewniejsze połączenie. Brązowy do cewki zapłonowej do (- 1) zamiast przewodu biegnącego do przerywacza. Niebieski do przerywacza. Układ nie wymaga regulacji i natychmiast można rozpocząć jazdę (aby skrócić czas spalania mieszanki i umożliwić zapłon mieszanki uboższej występującej podczas rozruchu zimnego silnika i w pierwszej fazie jego pracy zaleca się zwiększenie odstępu elektrod świecy do 1mm).

Czy do Twojego tez tak mozna?? bo jak tak to byl bym zainteresowany bo twoj chyba nie jest to samo co ten ich uproszczony tylko lepszy prawda??

mechanik

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Listopada 18, 2006, 16:57:07 »

acha to tak się robi :) to można chociarz nigdy tak nie robiłem. Poziem tak 2 moduły zawsze są pewniejsze np jak nam cośniedaj Boże walnie na trasie to zawsze dojedziemy na 1 garze a jak jest 1 gar to klapa i nas muszą cholować. :) Moje moduły są pewnie więc niema sie co martwić ale to jest przykład :)
« Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2006, 17:10:32 wysłana przez Adrian R »

mechanik

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Listopada 19, 2006, 17:24:57 »

do cewki 2 biegunowej raczej moduł od malucha jest dostępny na mojej 2 aukcji

NaczelnyFilozof

• Jawer Weteran
  • Cezet 350 '83 NCC-1701-D USS Enterprise
    • www.e75.prv.pl
« Odpowiedź #58 dnia: Listopada 19, 2006, 21:33:15 »

Mały OT.

Czy do sterowania iskrą w jakimkolwiek zapłonie elektronicznym można stosować przerobiony czujnik wału korbowego z samochodu?

http://allegro.pl/search.php?string=czujnik+wa%C5%82u
Naczelny Filozof
Cezet 350 '83 [z dwoniącym tłokiem] [bez kilku podkładek] [w kolorze Zielonego Trabanta]

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #59 dnia: Listopada 19, 2006, 22:18:14 »

tak szczerze mowiac tez sie nad tym zastanawialem
trzeba by dorobic kolo z dwoma zabkami, zamiast krzywki na wzor z jakiegos samochodu
mysalem tez zeby zastosowac oryginalny element ktory jest w aparacie zaplonowym z poldka, nawet prosilem kumpla zeby mi taki dostarczyl, to sobie obejze jak to wyglada,
wtedy modul z poldka bylby sterowany takim samym czujnikem jak jest oryginalnie

tak se jeszcze mysle ze problemem, jesli nawet elektrycznie sie da wykorzystac czujnik PWK, to sa jego rozmiary te czujniki sa dosyc spore, a miejsca pod deklem malo  :-/
« Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2006, 22:22:51 wysłana przez AndrewS »
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #60 dnia: Listopada 19, 2006, 23:48:45 »

Trzeba pamiętać o jednym, że to musi być czujnik wykorzystywany do sterowania zapłonem, a nie jedynie wykorzystywany jako obrotomierz. Chodzi o to, że wyzwolenie impulsu do modułu zapłonowego musi występować zawsze w tym samym miejscu, a nawet przesuwać się ze zmianą obrotów - służą temu odpowiednio wyprofilowane "ząbki" na kole współpracującym z czujnikiem magnetoindukcyjnym. Ogólnie pomysł jest dobry, a co więcej ma szanse działać.