Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 07:07:37
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zapłon na impulsatorze  (Przeczytany 21809 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
Odp: Zapłon na impulsatorze
« Odpowiedź #25 dnia: Października 30, 2006, 20:10:40 »

Adrian - zdrać koncepcję wykonania zapłonu - co ma w śrosku ciekawego, ze względu na prawa autorskie nie proszę o szczegóły tylko tak ogólnie - blokowo:)

mechanik

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Października 30, 2006, 20:17:26 »

5% zniżki dla forumowiczów  <punk>

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Października 30, 2006, 20:33:47 »

Czyli, że mam wpłacić 136zł jako forumowicz  <thumbup>

Dzięki i pzdr

mechanik

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Października 30, 2006, 21:38:30 »

139 :) to 5% to na oko

Gooch

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Października 30, 2006, 21:46:00 »

A ja bym sie chciał dowiedziec czy ten modół jest prądożerny  :) No bo 2 moduły pod skromny altek a nawet prądnice to brzmi gro¼nie  :>

mechanik

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Października 30, 2006, 21:51:55 »

to żre tyle samo co na normalnym przerywaczu :))) Tylk ojest o 100 razy lepszy

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Października 30, 2006, 22:10:44 »

143 x 5% = 7,15
143 - 7,15 = 135,85zł  ;)

Ale oki niech będzie 139zł.

pzdr
« Ostatnia zmiana: Października 30, 2006, 22:12:39 wysłana przez nerlst »

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Października 31, 2006, 07:21:38 »

Na samym module jest dobre wrażenie.Iskra super.Ja zamontowałem pod potawy dekiel,dwoma wkretami do obudowy filtra powietrza.Adrian a ja zniżek nie dostałem :]Itak nie wiadomo czy do soboty sorawdze bo mi zimering poszedł a zębatki nie moge zdjac bo tak ciasno siedzi że aż popękała.POLECAM ADRIANA <thumbup>

mechanik

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Października 31, 2006, 19:20:49 »

chłopaki a może admin mógł by umieścić rekaleme mojego modułu na stronie głównej wtedy Każdy forumowicz który by od momentu umieszczenia na stronie głównej mojej reklamy dostawał by upust na przesyłkę :)

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #34 dnia: Października 31, 2006, 19:25:51 »

Nadal nie padła odpowied¼ co modułek ma w środku. Jak już pisałem nie domagam się szczegółów tylko ogólnej odp.

mechanik

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Października 31, 2006, 20:52:06 »

:))) Węc tak posiada blok sterujący, i blok wykonujący :)) Węcej nie mogę zdradzić

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #36 dnia: Października 31, 2006, 23:41:26 »

Obserwuje ten watek i siedze cicho ...
Odnosnie tych aukcji to oczywiscie je widzialem i szczerze mowiac tak myslalem ze to ktos z forum -

No to Nerlst czekamy na wrazenia zwiazane z tym zakupem
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 02, 2006, 10:45:07 »

:))) Węc tak posiada blok sterujący, i blok wykonujący :)) Węcej nie mogę zdradzić
nic nie piszesz... hmm czyli zakladam, ze nie ma czym sie chwalic;P bewnie ten blok sterujacy to tranzystorek za 20 groszy :P a blok wykonujacy to starutki (ale w sumie naprawde niezly) TIP 162 (no chyba ze jeszcze gorzej. juz sie jedna firma na tym przejechala - PRAMETI czy PROMOTO jak kto woli dawali tak delikatna koncowke ze sie palila przy kazdej okazji :P-zaoszczedzic chcieli :P ) albo cos w tym stylu co?:P moze ja tez zaczne sprzedawac takie moduly :) 25 minut roboty jak sie ma podrukowane sciezki (plus trawienie). no chyba, ze zrobiles na polowych.  najlepiej napisz chociaz jaki masz tranzystor mocy i wszyscy beda zadowoleni. moze nawet wiecej klientow zyskasz :)
pozdr

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 02, 2006, 12:17:09 »

M4riush nie strasz :P jak tylko go zamontuję to napiszę jak się sprawuje. Skoro są pozytywne komentarze tzn. że spełnia swoje zadanie.

pzdr

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 02, 2006, 13:50:11 »

Nie jestem przeciwnikiem wszelkiej elektroniki- ba nawet jestem jej wielkim zwolennikiem. Jednak zawsze jest jakies "ale"bo elektronika to taki dziwny wynalazek w ktorym aby stwierdzic czy jest tak naprawde dobra potrzeba czasu, czasem wystarczy kilka sekundek zeby stwierdzic ze dany uklada wlasnie przed chcwila osiagnalkres swoich mozliwosci a czasem sa potrzebne lata aby zbadac niezawodnosc uklad...

wiec jezeli mamy ochote wlozyc troche polprzewodnikow do swojego motocykla, to niech to beda sprawdzone konstrukcje, aby uniknac przykrej sytuacji kiedy staniemy w srodku pustkowia i nie bedziemy wiedziec coc sie stalo z elektronika... chociaz nie twierdze aby uklady kolegi AdrianaR byly do pupy  :)   
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

mechanik

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 02, 2006, 16:51:35 »

Ja sam jeżdrzę na takim już dość długo i nie nażekam anie się nic nie pali wszystko jest w pożądku tranzystory wykonawcze to BUV48C/DIV 
« Ostatnia zmiana: Listopada 02, 2006, 17:00:20 wysłana przez Adrian R »

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 09, 2006, 18:55:55 »

Moduł dostałem  <thumbup> jutro podłącze i napisze coś więcej.

pzdr

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 13, 2006, 21:33:22 »

Witam

Jak już napisałem wyżej moduł dostałem w piątek, ale z braku czasu w sobotę i niedzielę nie mogłem go przetestować tzn. podłączyłem w piątek, ale nie działał… nie działał, bo ¼le podłączyłem, ¼le podłączyłem, bo instrukcja jak dla mnie trochę pogmatwana, podkreślam jak dla mnie!! Ta instrukcja to jedyny malutki minusik, oczywiście napisałem do Adriana, co i jak i otrzymałem bardzo szybką odpowiedz, ze schematem podłączenia za pomocą, którego podłączyłem wszystko dosłownie w chwile (Adrian polecam na przyszłość zamiast instrukcji ten schemat wysyłać ;) ). Niestety w sobotę też nie miałem czasu, ale zdążyłem sprawdzić, że moduł daję naprawdę porządną iskrę!! Dzisiaj dopiero znalazłem, chwilkę, co by to wszystko podłączyć i odpalić, chociaż też czasu za bardzo nie miałem. Moduł podłączyłem do przerywaczy, ustawiłem zapłon z tym, że robię to dość prymitywnie tzn. odkręcam głowice i widzę, kiedy jest HMU, a głębokościomierzem z suwmiarki mierze 2,8mm  <oops> , w sumie bardzo pomagają dwie diody na module, które pokazują kiedy przerywacze się stykają, a kiedy nie. Przykręciłem szybko głowice, przelałem ga¼nik, kopnąłem bez zapłonu i okazało się, że są przedmuchy z pod głowic, przykręciłem bak i już nie chciało mi się odkręcać, włączyłem zapłon, kopnąłem i… Jawa od razu odpaliła  <eek> , na zimnym silniku z nie doładowanym aku, z przedmuchami z pod głowic i ogólnie podłączenia wszystkiego na szybko i prowizorycznie (czyli tak jak Jawa nie lubi najbardziej). Dokręciłem głowice, odpaliłem i przejechałem się kawałem, silnik mimo, że zimy pracował równo i bardzo dobrze reagował na gaz czyli po dodaniu gazu na zimnym nie było buczenia tylko ładnie wchodziła na obroty. Niestety jako, że się spieszyłem długo nie poje¼dziłem, ale silnik naprawdę chodził o wiele lepiej. Jak znajdę czas wszystko dokładnie poskładam i jak pogoda pozwoli pojeżdżę trochę dłużej. Naprawdę bardzo polecam!!!! Dzięki Adrian!!  <thumbup>

pzdr

K2squad

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 14, 2006, 18:39:54 »

widzisz ja miałem tak samo z podłaczeniem.Adrian mi przesłał schemacik i jest git.Te same wrazenia mam...ale teraz Adrian mi zrobił niespodzianke :>Mam przerobiony moduł teraz(bez przerywaczy)przesłał mi płytke itp własnej roboty...bdb wykonane i sobie to przetestuje.Niezawiodłem sie na nim jeszcze i wiem że bedzie dobrze.Neie będzie platynek..jupi <lol>Wkoncu wiecej elektroniki w mojim moto...Jak znajde czas to podłącze i przetestuje.pozdrawiam. <thumbup> <cheers>

mechanik

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 14, 2006, 20:18:49 »

chłopaki bardzo się cieszę ze wszystko jest oki gdybście mieli problemy to odrazu piszcie :) Pozdrawiam i wszystkich zachęcam do zakupu.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #45 dnia: Listopada 15, 2006, 18:12:40 »

Adrian ma jedno male pytanie ...
masz moze to "ustrojstwo" na 6v i zeby nie bylo przerywaczy ??

...dobra tylko nie pisz ze tak to tylko w sieci telefonicznej gsm na E maja  :]

dla jasnosci to juz doczytalem ze na 6v to masz takie moduly (Nerlst ma wlasnie taki) 

zostaje jedynie pytanie: czy da sie bez przerywaczy ??
« Ostatnia zmiana: Listopada 15, 2006, 18:23:06 wysłana przez Pawel »

mechanik

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 15, 2006, 21:02:51 »

tak jak bajbardziej na 6V sięnadaje żeby nie było przerywacza to mam czujniki optyczne po 20zł na cylinder do jawy 2 takie są potrzebne. pozdro

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 16, 2006, 11:09:13 »

Adrian sluchaj a podstawe po optoelektronike wykonujesz sam czy to juz radosna tworczosc wlasna nabywcy ??

mechanik

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Listopada 16, 2006, 15:50:30 »

ja sam robier podstawy do jawy mam już gotowe do mz tez do innych potrzebujęwymiary i robię :))

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 16, 2006, 20:20:01 »

No to na 98% stane sie kolejnym Twoim zleceniodawca na takie urzadzonko, jednak pod koniec bierzacego roku kalendarzowego.

jeszcze tylko jedna uwaga ... czy wersja na 6V nie powinna sie roznic podstawa od wersji 12V bo ja mysle ze sa one inne a nigdzie nie doczytalem sie o jakichs roznicach

aaaa i jeszcze jedna wazna sprawa czy w razie awarii jest mozliwosc naprawy tego w domowych warunkach (czlowiek z wyksztalcenia elektryk a i elektronika nie jest mi obca) czy tez potrzeba jakiegos spelcjalistycznego zaplecza technicznego?? pytam nie ze wzgledu (bron Bzoze) na chcec kopiowania (traktuje takie sprawy jako wlasnosc autora) lecz pytam prze czysta praktycznosc, bo np prammetii nie jest do rozlozenia w domu z powodu "zalania" zywica epoksydowa 

i ile w sumie by to kosztowalo modul + optoelektronika+ podstawa