Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 04:07:13
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Semihalogen  (Przeczytany 4772 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

heaven and hell

• Gość
Semihalogen
« dnia: Sierpnia 28, 2011, 23:35:06 »

Witam!
W cz mam z przodu żarówkę ba20d, na moim terenie jedyną dostępną jest marka awina. Świeci to bardzo bardzo dobrze, niejeden widział że jest fajnie :P, z tym, że na długich jedna świeci w prawo, inna w lewo, jeszcze inna w drzewo xd. Ta co mam teraz akurat w niebo. Czy stosował ktoś żarówki semi halogenowe firmy bosma? (są takie na allegro). jeśli Tak to jak z natężeniem światła, żywotnością i kierunkiem padania strumienia światła?. Oczywiście 35/35W, 25 mnie nie interesują
Pozdrawiam

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
Odp: Semihalogen
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 29, 2011, 01:26:54 »

mam coś takiego, jeszcze nie stosowałem ale z oględzin jakość wykonania bardzo dobra, awina to rumuńska firma a bosma holenderska
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 29, 2011, 06:56:46 »

Tak , niemniej H4 świeci mocniej . Nie ma rady , jazda w nocy bezpieczniejsza/wygodniejsza jak światło ma się mocniejsze . Ale po mieście , czy w korkach w dzień - miód , mało prądu pobiera ta mniejsza .

heaven and hell

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 29, 2011, 08:14:01 »

Biorę jeszcze jedną opcję pod uwagę, właściwie mam do wymiany oprawkę żarówki przedniej, tę zieloną. Na jawa części kosztuje 29zł, czy nie lepszym rozwiązaniem będzie kupno wkładu h4? . Dokładnie takiego:
sklep.wesem.pl/searchapp/Motocykl/JAWA/350%20TS/638
I za 34zł jest przystosowanie do h4. I czy to będzie pasowało do CZ175 '88?. Jeśli Tak to wtedy miałbym już h4, a żarówki 6V 35/35 są dostępne.

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 29, 2011, 09:57:19 »

Ja używam wkład właśnie ze Skody 105 =)

szkodnik

• Jawer
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 29, 2011, 11:43:54 »

Jeśli chodzi o żarówki Awina i Bosma to mam żarówki obydwu marek. Wykonanie żarówek Awina jest tragiczne, żeby być pewnym, że nie braknie mi kiedyś w nocy światła wywaliłem to i założyłem żarówkę marki Bosma. Nie trzeba się nawet specjalnie przyglądać żeby zobaczyć lepsze wykonanie. Włókna w Bosmie są grubsze niż w Awinie. Sama żarówka świeci dobrze, Awina świeciła jakoś krzywo. Mam też żarówki Awina do kontrolek, w niektórych bańka odpadła podczas montowania, inne paliły się jedna za drugą a dwie które mi zostały na razie świecą.

heaven and hell

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 29, 2011, 12:55:14 »

Tak, kontrolki, postojowe awina robią się po czasie czarne i koniec z nimi, główna pada po 1000km. A z tylu mam oryginalną żarówkę i przeżyła już kilka awin z przodu... tandeta w wykonaniu, jasność jest ok. Chyba jednak kupię semi halogen bosmy i zwykłą bosmy. Ciekawe jaka różnica. Bo h4 się nie opłaca gdyż 6v h4 to z tego co widzę awina, może i są inne

heaven and hell

• Jawer
  • CZ 175' 487, XJ600 Diversion
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 09, 2012, 20:21:19 »

Sorry, że odświeżam.
Przed chwilą chciałem sobie błysnąć flashem no i oczywiście awina poszła.
To próbował ktoś semi halogen?. Kupię na pewno bosmę tylko jestem ciekaw czy warto to czy jednak zwykłą. Jak nikt nie testował to kupię semi i zwykłą i sam sprawdzę :)

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 09, 2012, 20:29:41 »

Mam te żarówki i w Janku i w WFM. W Janie jakoś to nawet świeci, ale mało jeszcze nim się pojeździłem. W WFM światła mam jakie mam i nawet Semi nie pomoże. Żarówa ma z dwa lata i świeci,tylko jest to sprzęt do patrolowania okolicy w ładną, słoneczną niedzielę. Tak że przez te dwa lata przejechałem całe 300 km. 
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 09, 2012, 20:58:10 »

ja mam semihalogen bosma 60/55 W i świeci pięknie, dobrze wykonana i nie ma z nią żadnego problemu
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!