Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 18:12:30
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: [all] Urwane mocowanie półautomatu  (Przeczytany 5208 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MAROLE

• Gość
[all] Urwane mocowanie półautomatu
« dnia: Października 09, 2006, 23:31:27 »

sprawa wygladała tak, ze dołozyłem do sprzegła przy gumowym oringu jedna metalowa przekładke (wyczytałem to na forum) no i sprzegło chodziło superowo, przyjechałem do domu i jak chciałem tak max zrywnie ruszyc to cos trzasło prasło i cicho, pierwsze myslałęm ze łancuch zerwałem ale patrze łancuch ok tylko ze spadł, no to mówie spadł tylko dlaczego:| nie dało mi to spokoju to zszedłem teraz zdjemuje dekiel od strony alternatora, a tam widze ze ten słupk najblizszy alternatora, poprostu odpadł, całkowicie od scianki karetra ze nie ma co próbowac gwintawac, bo sie do skrzyni przegwintuje:/ nie próbowałem jezdzic na dwóch słópkach ale tak na sucho to widac ze cały automac sie wygina jak ciagne klamke sprzegła:/ a niechciałbym zeby mi te dwa pozostałe słupki odpadły:/ ja mam taki pomysł zeby dospawac solidny kawałek blachy do automatu sprzegła, który bedzie zagiety pod katem prostym, nawiercic dziure w tej sciance co odziela aletrantor od zebatki zdawczej i przykrecic do tej scianki ta blache. Innego pomysłu narazie nie mam, bo tego słupka to przecie ani dospawac ani nic:( co myslicie o mojim pomysle i czy macie jakies inne? POZDRAWIAM
« Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2012, 22:46:10 wysłana przez Bulo »

carlos

• Gość
Odp: URWA£O MI S£UPEK AUTOMATU SPRZEG£A AU££££AAAAAA :(
« Odpowiedź #1 dnia: Października 10, 2006, 06:57:59 »

no Marole doś do****ł  <lol> , a tak poważnie to co chcesz zrobić ratuje sytuację na jakiś czas (choć patent niezły  <thumbup> ), a automat musi być mocowany na trzy (przynajmniej) pkt  <yes> , bo jak sam zauwarzyłeś wygina się przy załączaniu sprzęgła  :-/ , do zimy na tym doje¼dzisz a może dłużej?

w każdym razie można spróbować zrobić tulejkę "stalową" na jednym koñcu gwintowana w środku a na drugim na zewnątrz, potem nawiercić w karterze otwór w miejscu urwanego słupka i wkręcić tą tulejkę tak żeby gwint nie pokazał się wewnątrz skrzyni (bo zębatki pokiereszuje), a do drugiego koñca mocujesz automat i po sprawie

wiem fajnie się pisze ciężko się robi, ale cóż można poradzić, wkażdym razie taki miałbym patent dla ciebie i powodzenia  <thumbup>

pozd

nerlst

• Gość

carlos

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Października 10, 2006, 12:45:57 »

pomysł ok  <thumbup>  ale warunek że nie byle kto będzie spawał  :>

MAROLE

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Października 10, 2006, 22:53:47 »

celowo podkresliłem ze mój ojciec bedzie spawał;) on posiada do tego fachowe uprawnienia;) jak mój tato cos pospawa to nic tego nie ruszy;) ale osobiscie mysle nad innym pomysłem, w kórym odbyło by sie bez spawania, mianowicie chce buscic taka metalowa belke w pionie, tak ze bedzie przykrecona do "sufitu" i "podłogi" kartera i do niej bedzie przykrecony automat, wydaje mi sie ze bedzie to duzo solidniejsze i łatwiejsze w demontarzu bo nie trzeba bedzie ruszac alternatora. Mam nadzieje ze jesli to zrobie to raczej na dłuzsza mete. Rozwiazanie z przykreceniem jakiejs tulejki do scniani kartery w miejsce starego słupka mogło by sie udac tylko wtedy gdyby sróba przechodziła na wylot czyli główka do skrzyni bo bedzie działała na nia siła ciagnaca. No i tu pojawia sie szereg problemów, czy zebatki w skrzyni nie beda o nia chaczyc, jak zablokowac sróbe kiedy silnik bedzie złozony, no i oczywiscie trzeba by rozpoławiac silnik;) POZDRAWIAM

carlos

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 11, 2006, 08:36:37 »

szczerze mówiąc masz rację bo kartery nie są aż takie grube, ścianka musiałaby mieć minimum jakieś 1 cm grubości, może ta belka pionowa będzie jednak lepszym rozwiązaniem

MAROLE

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Października 11, 2006, 09:56:46 »

jelsi uda mi sie to zrobic dzisiasj to zapodam fotki mojego rozwiazania;) POZDRAWIAM

KcPrWWL

• Gość
[all] Urwane mocowanie półautomatu
« Odpowiedź #7 dnia: Października 12, 2006, 17:10:37 »

mam to samo i poprostu miedzy automat a karter nałożyłem na śrube tyle podkładek żeby było akurat i działa :>
« Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2012, 22:44:25 wysłana przez Bulo »