Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 03:58:03
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: PRBLEMY Z REJESTRACJA MOJEJ JAWY:( Mósze to jak najszybciej wyprostowac:/  (Przeczytany 10351 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sikor

• Gość
Odp: PRBLEMY Z REJESTRACJA MOJEJ JAWY:( Mósze to jak najszybciej wyprostowac:/
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 09, 2007, 08:19:25 »

no to niezła lipa ja ede dzis dzwonił do pierwszego własciciela zeby zaniusł oswiadczenie do urzedu i zobaczymy moze sie zgodzi a jak nie to tak jak mówisz bede je¼dził na próbnym dowodzie i tyle

Marcineek

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 13, 2007, 12:24:01 »

Ja pierniczę, a myślałem że tylko ja mam takie problemy....
Ja mam podobną sytuację: Pierwszy właściciel sprzedał Jawę kolesiowi ale ten nie rejestrował jej tylko je¼dził "na dziko". Na drodze (mniej lub bardziej korzystnej) wymiany pomiędzy kolesiem stałem się kolejnym właścicielem jawasaka. No i teraz mam problem mniej więcej taki jak wy, tylko że w urzędzie chcą ode mnie jakiegoś druku zwolnienia z podatku :/
Ja mam o tyle dobrze że obaj poprzedni właściciele mieszkają niedaleko mnie ;]

siekier

• Młodszy Jawer
  • **
  • Jawa TS 350, CZ 380/514, MZ TS 150
    • Mój profil na bikepics.com
« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 11, 2007, 13:41:46 »

Ostatnio byłem w swoim Wydziale Komunikacji i się dowiedziałem (zresztą w tym poście też o tym piszecie), że pierwszy właściciel po sprzedaży powinien zanieść swoją umowę do urzędu. Ja mam taki problem bo umowa, którą posiadam jest między 1 właścicielem a jakąś tam osobą, której nie widziałem na oczy, i to jest wszystko co mam poza dowodem. Planowałem więc tą umowę spisać, że niby ja ten motor kupiłem od 1 właściciela.
Co w sytuacji jeśli tamten 1 właściciel zgłosił sprzedaż u siebie w urzędzie? Czy w moim urzędzie będą to sprawdzać podczas rejestracji, ewentualnie czy jest możliwość dowiedzieć się czy on zgłosił sprzedaż. W moim urzędzie powiedzieli, że nie mają możliwości tego sprawdzić, ale coś nie chce mi się w to wierzyć. Dodam, że ja chcę go rejestrować w Warszawie, a poprzednio był on zarejestrowany w gminie w dawnym województwie siedleckim.
Nie chce mieć potem problemów jak wasze, że motor już po przeglądzie a tu mi nie chcą dowodu wydać  :-/

piter19850207

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 11, 2007, 14:37:44 »

Witam!

opisze teraz moją sytuację, kupiłem Jawe w czerwcu tamtego roku od Pana X, moto stało na niego, nowy dowód (niebieski) przegląd i OC, teraz tak OC się skoñczyło akurat dwa dni pó¼niej, więc poszedłem do PZU i kazali mi zrezygnować z polisy tego Pana X i opłacić na siebie, więc tak zrobiłem, opłaciłem na rok

teraz mam takie pytanie, czy wogóle tak można je¼dzić OC na siebie a moto na Pana X?? nie będzie żadnych problemów

teraz tak, wyszedł mi przegląd, musze zrobić, narazie nie mam czasu na przerejstrowanie tego motoru na siebie, ile tak mogę smigać na dowodzie tego Pana X??  kolega miał samochód i robił dokładnie tak samo jak ja i potem przy sprzedaży nie było problemów

porad¼cie koledzy, czy można tak śmigać i jak długo??
bo wydaje mi się, że można i chyba nie będzie większych problemów, no ale poczekam na wasze odpowiedzi

pzdr

Brein

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 11, 2007, 16:07:44 »

Siekier

Zadzwoñ do urzędu  i powiedz, że chcesz kupić moto, ale chcesz sprawdzić, czy stan umów zgadza się z tym co otrzymałes od właściciela. Podajesz numer rej moto, dane właściciela i pytasz czy mają umowę między nim a tamta osobą.

Jesli mają - niestety musisz spisac umowę z tamtą osobą bo ona jest prawnym właścicielem. Jesli nie - rejestruj na umowe z pierwszym właścicielem.

siekier

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 11, 2007, 17:17:26 »

Dzięki Brein za radę <thumbup>
Po Twoich przejściach z urzędem komunikacji to niedługo będziesz mógł udzielać fachowych porad prawnych.
Orientujesz może się czy powinienem dzwonić w tej sprawie do urzędu gminy czy do powiatu? Na dowodzie jest pieczątka gminy, ale ten dowód jest jeszcze sprzed podziału administracyjnego (1996 r.).
Potem jeszcze pozostaje mi kwestia jaką datę wpisać na umowie, jak wpiszę że go kupiłem w 1998 mogą być problemy z karą za niepłacenie OC?

Brein

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 11, 2007, 17:34:15 »

Siekier zadzwoñ do gminy - i powiedz że chodzi o motocykl zarejestrowany przed podziałem administracyjnym - oni Ci powiedzą, czy u nich czy gdzie indziej - jeśli gdzie indziej poproś od razu numer do referatu rejestracji pojazdów.
Co się tyczy OC ciężko mi powiedzieć, ale zawsze możesz zadzwonić do pzu i spytać - w koñcu dzwonisz anonimowo - tylko powiedz na wstępie, że kupiłeś moto do remontu, ono sobie stało, a teraz w koñcu wyremontowałeś i chcesz zarejestrować :) - kto pyta nie błądzi ;)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2007, 17:38:16 wysłana przez Brein »

piter19850207

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 12, 2007, 00:41:55 »

a co z moim problemem, opisanym powyżej? czy taki problem to nie problem  <lol> <lol>

Brein

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 12, 2007, 06:59:52 »

Piter

Jeśli jest OC, będzie przegląd i umowa kupna/sprzedaży - nikt się nie powinien czepiać (wielu znajomych tak je¼dziło i przechodziło rutynowe kontrole - luz) ale przerejestruj na siebie jak najszybciej - mniej papierków będziesz musiał wozić ze sobą ;)

lukasz85

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 12, 2007, 10:17:07 »

Jeszcze raz napisze jak było w moim przypadku. Niekompletość umów. Pominiętych dwóch właścicieli o czym nie wiedziałem. Miekki dowód dostałem, po miesiącu przyszedł polecony. Poproszono mnie o przywiezienie brakujących umów. Nie mogłem tego załatwić.
Potem zabrali mi dowód miekki powiedzieli że nie moge je¼dzić ani sprzedać i zagrozili sprawą karną. Zamiast dowodu twardego dostałem  od razu decyzje w której było wszystko dokładnie opisane że nie jestem właścicielem i nie moge zarejestrować ani sprzedać. Rejestrowałem już dużo pojazdów samochody motocykle. W urzędzie powiedzileli że jeszcze raz taka akcja i sprawa do prokuratury.

A to była tylko motorynka hehe.

Efekt jest taki że mam teraz uczulenie na punkcie papierów i jak zobacze że sprzet nie jest zarejestrowany na gościa od którego kupuje to spadam. A tak wogóle nie przewiduje zmiana sperzętów narazie.

Można je¼dzić nie przrejestrowanym niby tylko przez miesiąc ale tak naprawde możesz i pół roku. Potem przerejestrujesz.
Tylko jest jeden problem. Człowiek od którego kupiłem jawke miał też junaka. Fajny z koszem. Kupił go i nie rejestrował. Do urzędu poszedł po dwóch latach od daty umowy. i co mu powiedzieli: "umowa się przedawniła prosze napisać nową". Problem polega na tym że tamten właściciel wyjechał za granice i nie prędko wróci. no i junak nie przerejestrowany.

A OC zawsze musisz mieć na siebie nawet jak motor jest na kogoś innego.

piter19850207

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 12, 2007, 10:42:55 »

spoko to, na umowie możesz zmienić datę i będzie ok  <punk>

kiedyś tak koleś zrobił, i nic się nie stało, no ale wiadomo, że najlepiej zrobić nową całkiem ze sprzedawcą

cypis.z

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 13, 2007, 09:00:05 »

Też się dołączę i opowiem wam jak ja miałem
Kupiłem jawę i miałem 5 umów z czego pierwsza była podbita w urzędzie skarbowym więc pominąłem cztery umowy odszukałem kolesia co kupił motor od właściciela w dowodzie rejestracyjnym i podbił umowę w US.
Wyjaśniłem mu o co chodzi powiedział że się zastanowi dowie się czy nie będzie miał problemów. Sprawdził na drugi dzieñ pojechałem spisaliśmy umowę <cheers> i na dwie umowy udało mi się zarejestrować motor. <thumbup>
Trzeba próbować nie poddawać się.

siekier

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 17, 2007, 14:29:58 »

1. Zadzwoniłem dziś do starostwa do Wydz Komunikacji i nie chcieli mi podać żadnych danych osobowych, dowiedziałem się tylko, że sprzedaż nie była zgłaszana. Czyli w takim razie bez problemu mogę napisać tą umowę między mną a właścicielem z dowodu rej? Wiem że nie jest to legalne ale byłaby to najprostsza droga.
Dzwoniłem też do PZU i wygląda na to, że żadnych problemów nie będą robić z powodu braku OC przez te wszystkie lata.
2. Umowa którą posiadam była spisana w 1998 roku, czyli jakbym wpisał tą samą datę na nowej umowie wyszłoby że miałem wtedy 15 lat. Osoby niepełnoletnie mogą spisywać ważne umowy? Może lepiej napisać że kupiłem go w 2001. Bo wtedy chyba jeszcze ta ustawa o tym Funduszu Gwarancyjnym nie obowiązywała. No i nie chce przesadzić i wpisać 2007 a potem się okaże żę właściciela niema już między żywymi. Jaką datę najlepiej wpisać na umowie?

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 17, 2007, 14:41:55 »

Jeśli wpiszesz w umowie wcześniejszą datę to raczej mogą być problemy: dlaczego nie jej nie zgłosiłeś w terminie.
Niech wypowie się ktoś  kto miał podobną sytuację - czy skarbówka nie nalicza kar za niedotrzymanie terminów opłat.

Xargo1

• Jawer Weteran
  • Budyñ śmierdzi...
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 17, 2007, 18:09:45 »

Wiem, że pojazd może być zarejestrowany nawet na niemowlaka, byle by umiał sie podpisać ;). A tak na serio to wielu moich kumpli miało na siebie rejestrowane komary, motorynki itp gdy mieli po 10 - 11 lat, wiec myślę, że różnica pojemności w tym wypadku znaczenia nie ma. A co do ważności umów to podobno gościówy z US tylko ględzą że pó¼no i na tym problem sie koñczy...

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 17, 2007, 20:45:25 »

ja na szczęście problemów nie miałęm ze swoją CZ, kumpel od którego ją kupiłem miał ją na siebie zarejestrowaną i opłaconą (OC mam jeszcze do jesieni, musze tylko doplacoc w PZU roznice, bo znizek nie mam)

umówiłem się z nim, że narazie niech jej nie wyrejestrowuje, bo musze najpierw zrobić remont, potem bede rejestrował. to spisaliśmy umowe i miejsce na date zostało puste;] do czasu jak bede chciał zarejestrować;]

KcPrWWL

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 18, 2007, 09:27:12 »

napisz najlepiej z datą bierzącą żeby sie w PZU nie czepiali bo teoretycznie na przerejestrowanie i opłacenie OC masz 2 tygodnie

lukasz85

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 18, 2007, 11:48:13 »

Jeżeli sprzedaż pojazdu nie była zgłaszana (ja nigdy tego nie zgłaszam) to piszesz umowe z datą dzisiejszą i od razu idziesz opłacic oc. Potem rejestaracja. A polisę przepiszesz na nowy numer rejestracyjny jak zarejestrujesz na siebie.

Jeżeli napisałbyś z datą wcześniejszą to musiałbyś opłacić oc od daty na umowie do dnia dzisiejszego.

No i lepiej wiedzieć czy właściciel żyje czy nie. Chociaż nie wiem czy/jak oni to sprawdzają w urzędzie.

Urzędu skarbowego się nie opłaca jeżeli na umowie jest kwota ponizej 1000zł. Wtedy jest zwolniony z opłaty skarbowej.
A jeżeli jest powyżej 1000zł to też możesz zarejestrować. Tak zarejestrowałem samochód. Najpierw zarejestrowałem a potem opłaciłem skarbowy.
Co najśmieszniejsze teraz przy opłacaniu skarbowego musi być i sprzedający i kupujący chyba że przy zakupie wypełniliśmy druk pc4 czy coś takiego.