Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 06:08:46
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: PRBLEMY Z REJESTRACJA MOJEJ JAWY:( Mósze to jak najszybciej wyprostowac:/  (Przeczytany 10358 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MAROLE

• Gość

Witam, w poprzednei wakacje zakupiłem motor poprzez allegro ( JAWA 350 TS), była to koncówka sierpnia, kupiłem go od faceta z okolicy TARNOWA, motor wyremontowałem, i chciałem go teraz zarejestrowac, bez problemu przeszedł przeglad, dostałęm nowe blachy i miekki dowód. Dzisiaj pojechałem do uzedu komunikacji w celu wymiany dowodu miekkiego na twardy. Niestety Pani powiedziała ze nie mzoe tego zrobic i wyciagneła jakies zasiwadczenie i zaczeła mi tłumaczyc, ze  Osoba z która ja podpisałem umowe czyli powiedzmy Pan X, zanim sprzedała mi ten motor to w lutym tamtego roku, Pan X sprzedał ten motor PAnu powiedzmy Y z krakowa:| i Pani wyciaga mi ksero umowy miedzy Panem X z Tarnowa a Panem Y z Krakowa, i mówi ze nawet podpisy Pana X sie róznia na mojej umowie i na umowie Pana X z Y. Fakt faktem ze dokładnie to było tak ze motor przyuiwóz mi nie Pan X tylko jakis innych chłopak z jego wsi który motoru wogóle nie przerejestrowyał na siebie, i spisalismy my umowe miedzy mna a Panem X no ale ten chlopak sam podpisał sie za Pana X. Sprawa wyglada teraz tak, ze ja to mam sobie jakos wyjasnic i mósze przysniesc do uzedu komunikacji umowe miedzy PAnem X z Tarnowa a Panem Y z KRAKOWA, i potem miedzy Panem Y z Krakowa a mna, po to aby była zachowana ciagłosc. z Tym ze motor najprawdopodniej nie był nigdy u Pana  Y i wogóle nie wiem o co chodzi z tym ze został on mu sprzedany, skoro ja miałem dowód orginalny, w którym motor od nowosci nalezał do Pana X. Malo tego jedyny kontakt jaki mam to z tym chłopakiem z allegro, który sam nei wiem czy bedzie chciał mi pomóc bo on mi wsómie wtedy z tym motorem to złom wcisnoł i woóle był jakis taki cwany:/ od Pana X mam tylko adres, a na informacji w TP powiedzieli mi ze on nie ma telefonu:/ wieczorem bede dzwonił do tego chłopaka bo wtedy ze szkoły podobno wraca i mzoe sie czegos dowiem. Najgorsze jest to ze ja nie mam zadnych danych o Panu Y z Krakowa, kobieta w reku przedemna trzymała umowe miedzy X a Y ale powiedziała ze nie moze mi jej ani pokzac ani udostepnic tych danych. Tazke ja nawet nie mam sie jak z kontaktowac z Panem Y z krakowa zeby napisac z nim umowe:/ i wogóle nie wiem po co im umowa miedzy X a Y skoro maja jej kopie:/ mósze przysnies i pokazac orginał? a jesli go stracili? (a tak pewnie bedzie:/ )  Pytanie moje do was.. do ekspertów prawników i ludzi którcyh los dosiwdczył w podobny sposób i maja to juz za soba... CO ZROBIC? czy da sie to obejsc? czy jest jakies inne rozwiazanie? co zrobia jesli nie dostarcze tyhc umów? zabiorom mi moto? czy poprostu go wyrejestrója? Po co Pan X podpisywał umowe sprzedazy z Panem Y skoro mu tego motoru nie sprzedał? mi to smierdzi jakims przekretem tylko za cholere nie umiem sie w tym sensu dopatrzec... pomózcie mi bo mósze to jak najszybciej sprostowac. POZDRAWIAM

wskpan

• Gość
Odp: PRBLEMY Z REJESTRACJA MOJEJ JAWY:( Mósze to jak najszybciej wyprostowac:/
« Odpowiedź #1 dnia: Września 29, 2006, 14:56:32 »

Najłatwiej było by zarejestrować w innym zamiejscowym urzędzie komunikacji innym niż poprzedni właściciele <sadwalk> ale co przemeldujesz się. Niewiem reklamuj umowę kupna-sprzedaży (z kim ją tam masz) z poprzednim właścicielem, na podstawie że umowa ma wady prawne, tylko co to da-nic.  Mósisz odnależć tego drugiego co kupił i nie zarejestrował, i z nim napisz nową umowę.

carlos

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Września 29, 2006, 15:31:17 »

po pierwsze to bez paniki

po drugie nie wyrejestrują ani nie zabiorą

po trzecie  obejści się nie da

po czwarte bierz za dupe tego X lub "cwaniaczka" i niech to wyjaśnią - nie odpuszczaj

po piąte jeżeli się nie da z nimi nic wskurać to wal do Y i tak jak wskpan napisał umowę znim zpisz

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #3 dnia: Września 29, 2006, 17:32:14 »

Mi to pachnie kradzionym sprzętem. Jedynym sensownym wyjściem jest odszkanie pana Y z Krakowa.

Marole - rozumiem literówki literówkami, ale poćwicz ortografię bo się tego czytać nie da :/

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Września 29, 2006, 19:09:30 »

nie wiem czy ja to dobrze rozumie ( zmeczony jestem :/) ale ja rozumie to tak ze pan X sprzedal motor panu Y, pan Y jezdzil motorem ale go nie zarejestrowal i nie byl w urzedzie wogole z umową, natomiast pan X w tym czasie poszedl z umowa do urzedu ( taki ma obowiazek) I tu teraz takie moje przypuszczenia ze pan Y nie wie o tym ze pan X byl z umowa w urzedzie i podrobil umowe ze ty kupiles go od pana X, wystarczy spisac umowe z panem Y czyli tym kto ci go sprzedal, aha moglo byc tez tak ze ktos kupil ten motor od Y a ten dopiero sprzedal tobie nie zglaszajac tego nigdzie,  mozliwe ze pisze stek bzdur i z gory przepraszam ale nawet ciezko mi sie jest skupic
« Ostatnia zmiana: Września 29, 2006, 19:13:53 wysłana przez WhitePower - £ukasz »

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #5 dnia: Września 29, 2006, 22:30:35 »

WhitePower - £ukasz ze wzgledu ze jestes na bierząco ile kosztowało cie wszystko co potrzebne do rejestracji??
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

MAROLE

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Września 29, 2006, 23:10:33 »

no nie bardzo to ak wyglada, max upraszczjaca to wyglada tak: ja kupiłem motor od Pana X którym był pierwszym własciecielem i który miał na niego dowód takze moto na bank nie jest kradzione, no wiec kupiłem go od Pana X, ale sprzedał mi go przez allegro koles który jest neimazle somsiaadem Pana X który go kupił od niego na krutki okres i nei spisywał z nim zadnej umowy, takze wszystko wyglada tak jakbym go kupił od pierwszego własciciela, problem w tym ze nie wiadomo z kad ta umowa z Panem Y z krakowa, bo ten motor nigdy nie był w krakowie, jutro bede miał nr telefonu do pierwszego własciciela tego motoru, i mam nadzieje ze on bedzie cos wiedział...

P.S.

Johnny... jezeli tak bardzo moja pisownia bije po oczach pomimo mojego wieku TO DOMYSL SIE ZE MAM DYSORTOGRAFIE!!! i błedy które robie nei wynikaja z pospiechu czy niedbalstwa ja ich poprostu nie widze, nie staraj sie tego zrozumiec bo Ci sie to nie uda.. a jak tak bardzo Ci to przeszkadza to nie czytaj mojich postów. 

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
« Odpowiedź #7 dnia: Września 30, 2006, 09:55:01 »

Wyobra¼ sobie, że mam bardzo dużo kumpli z tą właśnie przypadłością i powiem krótko (cytując za kimś z forum) - Word Twoim przyjacielem.

A co do moto - uważaj żeby jak zaczniesz kombinować nie zadzwonili Ci po gliny. Jak wcześniej napisałeś ktoś się za kogoś podpisał na umowie - to jest fałszerstwo i jeżeli Cię wcześniej dobrze zrozumiałem w Urzędzie ta różnica w podpisach została zauważona !!! Wiem że nie odktywam w tym miejscu Ameryki ale musisz być tego świadom !!!

WhitePower

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Września 30, 2006, 10:20:49 »

WhitePower - £ukasz ze wzgledu ze jestes na bierząco ile kosztowało cie wszystko co potrzebne do rejestracji??

Szczerze mowiac to juz nie pamietam dokladnie ile to wtedy mnie kosztowało, ja miałem pociety dowód i wyrejetrowany motor, poszedlem z nim do urzedu i stwierdzono ze jest mozliwosc ponownego zarejestrowania bo byl wyrejestrowany przed chyba 97 rokiem, dostałem wtedy miekki dowod, tablice probna i mialem jechac na przeglad, trzeba bylo ubezpieczenie wykupic ( czego ja nie zrobilem i dostalem potem opier..... w urzedzie ) po przegladzie dostałem twardy dowod i tablice, razem wszystko przekroczylo 300 zł ale ile dokladnie to Ci nie powiem bo niestety nie pamietam

Marole wlasnie mniej wiecej o to mi chodziło, na twoje pytanie niestety odpowiedziec w 100 % dobrze nie jestesmy w stanie bo nie jestesmy jasnowidzami, jedynie mozemy sie domyslac, musisz sie poprostu skontaktowac z kolesiem ktory ci sprzedal jawe i wszysko wyjasnic, wydaje mi sie ze nie jest to skomplikowana sprawa i zakonczy sie pozytywnie, w kazdym razie zycze Ci POWODZENIA  :> :>
« Ostatnia zmiana: Września 30, 2006, 10:23:35 wysłana przez WhitePower - £ukasz »

Brein

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Października 01, 2006, 11:12:59 »

Marole witam w klubie mam dokładnie taką samą sytuację... pisałem zresztą o tym już na forum... jesli masz możliwość kontaktu z poprzednikami to załatwisz, choć trochę się nachodzisz... ja musze kombinować bo kontaktu nie mam... poprzedniczka w niemczech siedzi i nie chce wrócić...

Powodzenia

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #10 dnia: Października 01, 2006, 13:59:25 »

Z tego co piszesz Marole i ja rozumiem to moto w miedzy czasie byl "sprzedany i nie sprzedany jednoczesnie" bo niby sasiad Pana X nigdzie go nie sprzedal a jednak masz umowe od Pana Y z Krakowa....

moglem cos opacznie zrozumiec wiec jak cos to prosze o korekte

ale na moje oko to : moto zostalo "sprzedane" aby ktos  mial ciaglosc ubezpieczenia, albo po to zeby komus "latka lecialy" w ubezpieczalni, albo komus potrzebne byly papiery na jawe, albo z tysiaca innych powodow, ktorych nikt nie pozna, bo pomyslowosc ludzka nie zna granic     

ale bardzo bardzo teoretycznie : spisujesz umowe z kolesiem ktory jest prawnym wlascicielem czyli : albo moto bylo zarejestrowane na jego nazwisko albo ma ostatnia umowe kupna sprzedazy przed wyrejestrowaniem ale nie oskarbieniem umowy w US
przekladajac dalej na polski: jezeli Pan Y z Krakowa jest na ostatniej umowie to tylko spisujesz z nim umowe i idziesz do WK gdzie dopelniasz dalszych, jakze milych formalnosci
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Brein

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 13, 2006, 07:15:26 »

No i jak? - udało Ci się coś załatwić??

Ja się przedwczoraj dowiedziałem, że w takich głupich przypadkach możesz poprosić o zaświadczenie z urzedu o powodzie nie przedłużenia dowodu do czasu wyjaśnienia sprawy i... nikt się nie przyczepi... dziś jadę to załatwić i wykorzystać jeszcze brak sniegu.

Informacja z pewnego ¼ródła od drogówki :)

Pozdrawiam

carlos

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Października 13, 2006, 07:22:49 »

Brein to drogówka jest aż tak miła  <lol> <lol> <lol>

Brein

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Października 13, 2006, 19:41:39 »

Tak jest az tak miła, ale... w urzędzie nie są... nie miałem czasu dobijać się do kierownika, a szeregowy pracownik nie chciał mi zaświadczenia wystawić. Jedyne co uzyskałem to ksero badañ technicznych i adres zaginionego ogniwa w umowach.

Sikor

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 02, 2007, 22:08:24 »

Sorry panowie że odkopuje ten temat ale czy ruszyło sie cos w sprawie waszych jaw i problemach z urzedami bo ja mój problem ciagle staram sie rozwiazac i w straszna depresje mnie to wpedza

Brein

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 02, 2007, 22:11:36 »

Ja wystosowałem oficjalne pismo w tej sprawie do kierownika referatu rejestracji pojazdów. Mieli wezwać wszystkie osoby w celu składania wyjaśnieñ. Po decyzje idę w poniedziałek, ale nie mam zbyt optymistycznego nastawienia.

Sikor

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 02, 2007, 22:17:59 »

ja nie moge odebrać stałego dowodu bo problem w tym (pomijajac zawiłości ) że sprzedaz jest z głoszona na inna osobe niz ja i powiedzieli mi ze jest na to sposób,  aby ten na kogo jest zgłoszona sprzedarz spisał aneks ze zwrucił poprzedniemu włascicielowi ten motocykl bo np cos mu nie odpowiadało i ten aneks poprzedni własciciel musi zanieśc do urzedu powiedziec oco chodzi i powinno byc git :D
ale przekonaj teraz przez telefon poprzedniego własciciela żeby szedł z jakim papierkiem do urzedu i tłumaczył oco chodzi :/ ale musze w koncu do niego zadzwodzić i go przekonać bo sezon tuz tuz

Brein

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 02, 2007, 22:26:05 »

Sikor - dokładnie tak samo jak u mnie. Jak otrzymam decyzję napisze co i jak - jesli jakimś cudem mi zarejestrują - udostępnię Wam pismo jakie napisałem - może pomoże.

P.S. nie masz za co przepraszać - po to temat jest :)

Sikor

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 02, 2007, 22:31:23 »

no wiesz szczerze mówiąc to ja robiłem wszystko zeby ja zarejestrowac i nie zawsze wszystko było zgodne z prawda a czasem może i nagiołem prawo wiec niewiem czy chciałbym walczyc z urzedem bo jak sie czegos doszukaja to bedzie kiepsko no ale jesli tobie sie uda to zobaczymy

szypowski1

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 02, 2007, 22:57:06 »

ja tez miałem problem z dojsciem do ładu z umowami......
kupiłem jawe....od ktoregos tam własciciela.....i wszyscy jezdzili na dowiodzie pierwszego własciciela....to mysle zadzwonie do tego pana ...dzwonie ...miły pan....pomocny powiedział ze motor sprzedał jakies 5 lat temu....ale ze podesle mi kopie umowy z nastepnym włascicielem.....myslałe mze mnie zrobi w hu.. ze powiedział to zeby miec spokuj...myliłem sie umowa doszła.....skontaktowałem sie z kupujacym z umowy...ten był troche opony ale wybłagałem go o podpisanie ......wysłałem 2 wypełnione umowy...odesłał jedna ...z podpisem.....poszedłem do urzedy pokazac to wszystko...i pani powiedziała ze jest oki...robic przeglad i rejestrowac......takze ....mozna dojsc do łądu z umowami...trzeba sie tylko tym zainteresowac
pozdrawiam

Sikor

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 02, 2007, 23:21:52 »

no ja miałem tak samo tylko żadnych perspewtyw na odtworzenie umów wiec spisąłem umowe z 1 włascicielem z dowodu rejestracyjnego i zarejestrowąłem ino ze sprzedaz zgłoszona na kogo innego :/

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 04, 2007, 13:51:40 »

Ja miałem to samo co kolega szypowski tylko odległość nie duża. W auto i do byłych właścicieli, jeden wieczór i umowy gotowe, następny dzieñ wydział komunikacji,przegląd. Trzeba troche się na latać,podzwonić ale nie tracić nadzieii! <thumbup>   
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

KcPrWWL

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 06, 2007, 13:27:07 »

PISZE TU ZEBY NIE SMIECIC :) MAM TYLKO "MIEKKI DOWOD", MAM DOWOD WPLATY OC NA PANA "X" ALE DOEOD REJESTRACYJNY ZOSTAL ZABRANY ZA BRAK PRZEGLADU PANU "Y". MOTOR ZAREJESTROWANY JEST CHYBA NA "X" BO OSTATNIE OC BYLO NA NIEGO. JAK MOGE TO ODZYSKAC? CZY JESLI ZPISZE UMOWE Z PANEM "X" TO MOGE SAM ODEBRAC DOWOD ZABRANY PANU "Y"?? TROCHE ZAMOTALEM ALE MOZE ZROZUMIECIE :( I CZY KTOS EWENTUALNIE MA DO SPRZEDANIA PAPIERY DO CZ 350??
« Ostatnia zmiana: Marca 06, 2007, 13:34:29 wysłana przez KcPrWWl »

Sikor

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 06, 2007, 18:11:33 »

Panie Brein i jak tam udało sie cos załatwic ??

Brein

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 09, 2007, 07:20:17 »

no więc wyszło tak: zostałem przeproszony (poprzednio zrobiłem tam awanturę) - przyznali mi, że nie moja wina, że nie miałem możliwości sprawdzić i po prostu jetem najbardziej pokrzywdzoną osobą w całym interesie. Otrzymałem notatkę służbową z referatu opisującą co się działo z motocyklem oraz oświadczenia woli wszystkich osób jednoznacznie potwierdzające, że motocykl przechodził z rąk do rąk aż w koñcu trafił do mnie. Tak i na tym koñczy się dobroć urzędników w moim urzędzie, ponieważ jako zagorzali służbiści doszli do wniosku, że mimo potwierdzenia pochodzenia motocykla, braku jakichkolwiek roszczeñ osób drugich i trzecich to nie ma poprzednich umów i nie można zarejestrować.
Facet doszedł do wniosku, że musiałbym odtworzyć umowy (trzy) pomiędzy poprzednikami... na moje pytanie, czy nie wystarczy umowa z osobą która ostatnia zgłosiła nabycie motocykla usłyszałem że no może tak, może nie... i kolejny raz potwierdziło się, że w moim urzędzie nie ma z kim rozmawiać.
Dobrze wiem, że nie takie "cuda" ludzie rejestrowali z większym burdelem w papierach, ale nie w Kielcach... u mnie po prostu z tymi lud¼mi nie ma sensu rozmawiać. Gdybym mieszkał w krakowie na przykład nie było by problemu... jakoś kur...a ja mam takie "szczęście"... służbiści zakichani.

Po prostu: tylko dobra wola urzędników w tym wypadku decyduje o tym, że motocykl nie będzie zarejestrowany bo umów nie odtworzę: ciągałem tych ludzi po urzędach więc wolę nie ryzykować spotkania z nimi. To jeden z powodów dlaczego motocykl zdecydowałem się sprzedać. (mimo tego, że na policji powiedzieli, że ich interesuje tylko przegląd i OC i że mogę sobie je¼dzić z nieprzedłużonym dowodem, ale nie chce mi się tłumaczyć każdemu co jest grane i wozić ze sobą pliku dokumentów)

Tak więc lipa jednak, choć tyle dobrego, że mam potwierdzoną drogę motocykla oświadczeniami zainteresowanych.