Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 14:03:20
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Gdzie OC?  (Przeczytany 8947 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

WujoWojtas

• Administrator
  • Jawer
    • Poduszki dla dzieci
Gdzie OC?
« dnia: Maja 13, 2011, 09:47:13 »

Witam, czy polecacie jakąś firmę ubezpieczeniową oprócz PZU?
Mam do opłacenia za OC i NNW 246zł... Na rok oczywiście. W sumie się nie dziwię, bo mam 20 lat, Jawa jest zarejestrowana tylko na mnie itd...

No ale może ktoś ma ubezpieczone gdzieś indziej za mniejszą kwotę?
Liczę na szybkie odpowiedzi ;)

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
Odp: Gdzie OC?
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 13, 2011, 10:02:34 »

podobno na jakimś pocztowym towarzystwie ubezpieczeniowym jest taniej ale nie badałem tego i nie wiem czy ktokolwiek to sprawdzał. Na którymś z motocyklowych forów zaczerpnąłem te wiedzę i mimo ze jest nie sprawdzona to się podzielę
http://mienki1987.blogspot.com/

FIS

• Starszy Jawer
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 13, 2011, 10:13:26 »

na jakimś pocztowym towarzystwie ubezpieczeniowym jest taniej
... Na którymś z motocyklowych forów zaczerpnąłem te wiedzę ...

To się nazywa Szybka Interwencja.  <lol>

Kanter

• Grupa Podlasie
  • Global Moderator
  • JAWA TS 350 638-1/639
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 13, 2011, 10:57:31 »

HDI, AXA
Jawa TS 350 638-1/639

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 13, 2011, 11:45:21 »

w hdi to kosztuje 130 zł na motorower bez nw więc na motocykl z nw to będzie jeszcze więcej
ostatnio ubezpieczenia poszły w górę
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

WujoWojtas

• Administrator
  • Jawer
    • Poduszki dla dzieci
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 13, 2011, 11:52:20 »

Generalnie chodziłoby mi o odpowiedzi w stylu
"Hej, ja mam OC w firmie XXX, mam Y Lat, Z zniżek i płacę ABCzł na rok" ;)

Ale za dotychczasowe odpowiedzi oczywiście dziękuję :D

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
  • Jawy, Cezety i Cafe Racery - To lubię! :)
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 13, 2011, 11:58:46 »

Hej, ja mam OC w firmie PZU, mam 18 lat, należne zniżki 25% za bezszkodowość, 5% za kontynuację ubezpieczenia i trzymam w ręce blankiet na którym pisze 184zł ale z nnw. Z tego co tu czytam to samo OC będzie mnie kosztować 167zł.
« Ostatnia zmiana: Maja 13, 2011, 12:05:08 wysłana przez SZAJBUS_SzeF »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 13, 2011, 12:03:03 »

Akurat axa jest droższe mi wyliczyli składkę 196zł, gdzie obecnie w PZU płacę 124zł, a młody mając pierwsza umowę płaci w PZU 202zł i to w systemie ratalnym. Także axa odpada bo tajniej nie będziesz miał. od wieków najtańsze było PZU i jeśli oc masz tylko na siebie to taniej raczej nie znajdziesz bo PZU nadal ma ponad 50 procent rynku i ono tak naprawdę dyktuje ceny usług ubezpieczeniowych. Co prawda są także ogromnym ubezpieczycielem i oni mogą ponieść większe ryzyko odnośnie niższych składek w grupie wysokiego zagrożenia szkodą jaką są motocykliści bo zarabiają na innych ubezpieczeniach a mając 90% motocykli krajowych ubezpieczonych u siebie i tak wyjdą na swoje.

Z tą pocztą wyczytałem to gdzieś ale nie miałem nigdy okazji wybrać się na większa pocztę i popytać co to oni oferują. Wiec tylko rzucam temat może ktoś to sprawdzi.

Swoja drogą uważnie czytajcie umowy ubezpieczeniowe bo z reguły niższa składka wiąże się z nasza gorszą pozycja w razie szkody. Raz ze obniżona jest suma gwarantowanej wypłaty szkody np. do 200 tys zł a dwa często w umowach znajdują się klauzule wyłączające wypłatę oc jeżeli wartość szkody nie przewyższa 700zł... także wszelkie drobne stłuczki, przycierki pokrywamy z własnej kieszeni a ubezpieczyciel jest kryty bo sami zgodziliśmy się na taką umowę.

także uważnie wszystko czytajcie

Szajbus masz OC wykupione an siebie czy na spółkę np. z ojcem???

koszt ubezpieczenia zależy w dużej mierze od /miejsca zamieszkania/regionu/miasta i zagrożenia kolizją w tym obszarze.

Wujowojtas zrezygnuj z nnw i będziesz miał 40zł taniej
« Ostatnia zmiana: Maja 13, 2011, 12:04:59 wysłana przez Mienki »

Cezeciarz

• Świeżak
  • *
  • Born To Ride :D
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 13, 2011, 12:04:06 »

Ja mam też w PZU mam 21 lat żadnych zniżek, to moje 1 ubezpieczenie i płace 138 zł...  Przyznam że sam byłem mile zaskoczony ;)

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
  • Jawy, Cezety i Cafe Racery - To lubię! :)
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 13, 2011, 12:06:42 »

OC jest tylko na mnie od 2008r co roku opłacane. Wcześniej były jeszcze jakieś motorowery na mnie - stąd zniżki.

WujoWojtas

• Administrator
  • Jawer
    • Poduszki dla dzieci
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 13, 2011, 12:17:51 »

Akurat to moje NNW wycenili na 92zł... I raczej nie będę z niego rezygnował, gdyż często jeżdżę z plecaczkiem, a takie NNW może się, oby nie, kiedyś przydać.

No nic. Płaczę i płacę, na to wychodzi ;)

Two-Stroke

• Młodszy Jawer
  • **
    • MyWeb
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 13, 2011, 13:20:13 »

Mi zawsze najtaniej wyliczało PZU, 0% zniżek, od kiedy miałem 22 lata ok 160zł.

FIS

• Starszy Jawer
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 13, 2011, 13:23:04 »

Akurat to moje NNW wycenili na 92zł... I raczej nie będę z niego rezygnował, gdyż często jeżdżę z plecaczkiem, a takie NNW może się, oby nie, kiedyś przydać.

I tak trzymaj. Prawo w Polsce mamy takie, że potem mozesz mieć spore problemy...

oby nie -oczywiscie..

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 13, 2011, 13:29:45 »

Swoja drogą uważnie czytajcie umowy ubezpieczeniowe bo z reguły niższa składka wiąże się z nasza gorszą pozycja w razie szkody. Raz ze obniżona jest suma gwarantowanej wypłaty szkody np. do 200 tys zł a dwa często w umowach znajdują się klauzule wyłączające wypłatę oc jeżeli wartość szkody nie przewyższa 700zł... także wszelkie drobne stłuczki, przycierki pokrywamy z własnej kieszeni a ubezpieczyciel jest kryty bo sami zgodziliśmy się na taką umowę.

Te OC posiadacza pojazdu jest regulowane ustawą. OWU (ogólne warunki ubezpieczenia) to tak naprawde zapisy z ustawy - większość firm nie posiada do OC obowiązkowego warunków ubezpieczenia bo po co?. Ma czytać ustawę? Nie można zwykłymi zapisami w umowie choćby się na nie zgodziły obie strony zmienić ustawy. Coś Kolego mieszasz OC obowiązkowe z OC dobrowolnymi gdzie można stosować franszyzy i dowolne zapisy (zgodne oczywiście z OWU danego produktu).
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 13, 2011, 13:32:38 »

I tak trzymaj. Prawo w Polsce mamy takie, że potem mozesz mieć spore problemy...

oby nie -oczywiscie..

I tu się Fisie z Tobą nie zgodzę...
Wiem, bo pracowałem troche w ubezpieczeniach.
NNW to jest pic na wodę fotomontaż bo po pierwsze co da Ci nawet te 5000zł (najczęsciej spotykana przeze mnie suma tego ubezpieczenia..._ w przypadku poważnego wypadku?
A po drugie po co Ci dodatkowo jeszcze NNW skoro i tak polisa OC chroni wszystkich pasażerów pojazdu??
NNW to takie coś jak w niektórych sklepach płatne "ekologiczne" reklamówki jednorazowe...
Dodatkowe dochody dla firmy, nic więcej...

Ja płaciłem w zeszłym roku 130zł (chyba) oczywiście za samo OC, niczego innego nie potrzebuję... Mam OC w PZU, 25 lat skonczone, ale brata na współwłasność a on dopiero 21...
Ale tak jak pisał Mienki:

koszt ubezpieczenia zależy w dużej mierze od /miejsca zamieszkania/regionu/miasta i zagrożenia kolizją w tym obszarze.

Pozdro!
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

elkinio

• Administrator
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 13, 2011, 13:34:17 »

Składka to kwestia sumy ubezpieczenia.

elkinio

• Administrator
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 13, 2011, 13:47:06 »

"I tu się Fisie z Tobą nie zgodzę...
Wiem, bo pracowałem troche w ubezpieczeniach.
NNW to jest pic na wodę fotomontaż bo po pierwsze co da Ci nawet te 5000zł (najczęsciej spotykana przeze mnie suma tego ubezpieczenia..._ w przypadku poważnego wypadku?
A po drugie po co Ci dodatkowo jeszcze NNW skoro i tak polisa OC chroni wszystkich pasażerów pojazdu??
NNW to takie coś jak w niektórych sklepach płatne "ekologiczne" reklamówki jednorazowe...
Dodatkowe dochody dla firmy, nic więcej..."

I co z tego że pracowałeś w ubezpieczeniach? Czy OC chroni również Rodzinę? Marna suma ubezpieczenia powoduje, że ubezpieczenie jest marne. Marny Agent marnie informuje Klienta jak korzystać z ubezpieczenia NNW bo kto wie jak i kiedy działa? A np w jednej z firm
« Ostatnia zmiana: Maja 13, 2011, 13:52:12 wysłana przez elkinio »

WujoWojtas

• Administrator
  • Jawer
    • Poduszki dla dzieci
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 13, 2011, 14:22:38 »

Ta składka 92zł za NNW, jest na sumę ubezpieczenia 14tys. Może są inne warianty, ale nic o tym nie napisali.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 13, 2011, 14:26:28 »

Te OC posiadacza pojazdu jest regulowane ustawą. OWU (ogólne warunki ubezpieczenia) to tak naprawde zapisy z ustawy - większość firm nie posiada do OC obowiązkowego warunków ubezpieczenia bo po co?. Ma czytać ustawę? Nie można zwykłymi zapisami w umowie choćby się na nie zgodziły obie strony zmienić ustawy. Coś Kolego mieszasz OC obowiązkowe z OC dobrowolnymi gdzie można stosować franszyzy i dowolne zapisy (zgodne oczywiście z OWU danego produktu

i tutaj Elkiniu się nie do końca zgodzę bo ogólne warunki umów ogólnymi warunkami a towarzystwa swoje robią. Poza tym ogólne warunki umów to tak naprawdę gotowce jakimi się posługują przedsiębiorcy przy zawieraniu umów.Często w celu obejścia ustawy stosuje się te same instrumenty prawne ale pod innymi nazwami czy tak pokrętnie uregulowane ze człowiek i tak dostaje w kichę. na potwierdzenie moich słów wystarczy poczytać jak wiele kar jest nakładanych an towarzystwa ubezpieczeniowe przez UOKiK. Ba często ubezpieczyciel wie ze taniej jest dal niego zapłacić ewentualna karę kilku milionów w jednym roku bo zysk z pokrętnych umów będzie kilkukrotnie większy. Co do zmian przepisów ustawy nie wszystkie mają charakter bezwzględnie obowiązujący i niektóre mogą być określane przez strony w sposób dowolny. Przykłady które podałem nie to nie wyssane z palca opowiastki ale autentyczne wydarzenia o których wiem od prawników którzy prowadzili tego typu sprawy. Często o tym można też poczytać w gazetach typu motor.

« Ostatnia zmiana: Maja 13, 2011, 14:29:25 wysłana przez Mienki »

elkinio

• Administrator
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 13, 2011, 15:09:40 »

Mienki - demonizujesz. Zresztą "widziały gały co brały" lub co podpisywały. OC trzeba mieć i już a gdzie to niech każdy sam zadecyduje pamiętając o fakcie, że TU płaci za "nasze winy" co znaczy, że jak nie zapłaci to będziemy musieli sami za wszystko zapłacić (a TU nie płaci za zdarzenia gdy kierowca był pijany - co ja gadam płaci ale potem co do grosza z odsetkami ściąga z pijaka)

diablos29

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 13, 2011, 15:37:11 »

Moj przypadek.
Kierowca 31 lat pelne znizki w PZU zostawiam 68 zł na rok za OC.
O taka odpowiedz chyba chodzilo autorowi. <offtopic>

elkinio

• Administrator
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 13, 2011, 16:29:28 »

Moj przypadek.
Kierowca 31 lat pelne znizki w PZU zostawiam 68 zł na rok za OC.
O taka odpowiedz chyba chodzilo autorowi. <offtopic>
Co racja to racja
Na Jawę ostatnio płaciłem w zeszłym roku w PZU 52 zł (60% bezszkodowości, 42 lata), w tym wykupię jeszcze "Auto pomoc" w wariancie "Super"

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 13, 2011, 17:18:24 »

Elikini może i tak ale jest u nas jeden ubezpieczyciel którego sama nazwa wskazuje na to by mijać go z daleka i w dodatku wskazuje przyszłe działania ubezpieczyciela w razie szkody... Jak pokazuje statystyka spraw w sądach o wypłatę ubezpieczenia są niezli tym co robią...

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 13, 2011, 17:33:27 »

Motocykle- wiek 30 lat,PZU,, 60% zniżek za bezszkodowość + 5 za kontynuacje= 68 zł. Dla porównania. Auto,silnik 2500 cm/3  PZU,zniżki jak wyżej OC + NNW + Auto szyba + 600 zł, gdzie wszystkie inne Axy ,sraksy i inne zaczynały rozmowę od 700 zł. 
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 13, 2011, 19:24:56 »

I co z tego że pracowałeś w ubezpieczeniach? Czy OC chroni również Rodzinę? Marna suma ubezpieczenia powoduje, że ubezpieczenie jest marne. Marny Agent marnie informuje Klienta jak korzystać z ubezpieczenia NNW bo kto wie jak i kiedy działa? A np w jednej z firm

To moze ja sie nie znam...
Powiedz mi Elkinio co chroni polisa OC a co NNW??
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy