mostasz - nie ma lepsze - gorsze.
Już to gdzieś kiedyś pisałem.
Zasada jest bardzo prosta:
Dżawa przystosowana jest do pracy na łozyskach z luzami C3 - prawda?
Wiem to od Was - wiec to sprawdzcie.
Teraz dlaczego.
Ano dlatego ze te łożyska stosujemy wtylko i wyłacznie gdy mamy wykonany (i wycentrowany) wał zgodnie z parametrami (danymi ) podanymi przez fabryke.
Czyli:
jesli ustawiamy wał (3 podpory) z dokladnoscią danych fabrycznych .
Musimy się jednak liczyć z faktem, ze wał bedzie głosniej (może nawet nie b. głosno, ale napewno głosniej) pracował niż taki sam wał wycentrowany np. do +/- 0.01 i gdy zastosowałoby się wtedy w nim łozyska z luzem normalnym lub nawet C2.
Aby to wykonac trzeba to policzyć.
Liczy się to tez b. łatwo - ale aby to zrobic - trzeba mieć dane:
- potrzebujecie - odchyłkę i znać luz dla łożysk normalnych, C3 i C2 (jak chcemy C2 zastosowac).
- odległosci pomiedzy podporami
Potem liczymy z odl. podpór dop. odchyłki niewspółliniowaści dla poszczególnych części wału.
I ustalamy dokładnosc z jaką musimy wycentrowac wał. Miło do tego wykonac pomiary współliniowosci gniazd w bloku i ich pasowania z dokładnooscią najlepiej +/-0.005.
I to tyle.
Dlatego napisałem ze to jest trudne.
Jak w łozyskach C2 zastosujemy koszyczki masowe np. firm koyo, czy NTN (masowe z brązu lub tworzywowe te z brazu bardzo dobre robi fabryka Koyo - spotkałem takie w moto CBR1000).
To wału nie usłyszymy wcale - nie ma szans.
Dalszymi mozliwosciami poprawy ułozyskowani jest przejscie na łozysko wałeczkowe - jednak tu pewny nie jestem czy sztywnosc wału na to pozwoli - nie mam aż takiego doswiadczenia z tymi motocyklami aby za ten patent głowę położyć więc tylko dam sygnał ze możliwość jest- ale nie polecę tego rozwiazania.
Czy to wystarczy mostasz? - czy mam to bardziej rozwinąc?