Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 04:12:56
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: szum silnika 350  (Przeczytany 5331 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szef_ff

• Gość
szum silnika 350
« dnia: Maja 08, 2011, 22:45:50 »

Mam mały problem bo nie wiem czy tak ma być. Otóż wiekszość silników 350 które słyszałem wyraźnie szumiały. Niby silnik dobrze sie wkręcał i odpychał moto prawidłowo, ale taki wszechobecny szum słyszałem a najbardziej słyszalny na wolnych obrotach. Moje 175 tak nie szumią. Co prawda w jednej dzwoni w niej wszystko ale nie słychać szumu mimo ze wał i łożyska już na wykończeniu. Taki szum podobny trochę jakby łożysko na alternatorze w samochodzie.
Co to do licha jest bo jak bym chciał kupić 350 to chce wiedzieć jaką brać a jaką nie.

Jawor

• Jawer
  • staruszka 353
Odp: szum silnika 350
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 08, 2011, 23:13:52 »

Jeśli szumi to już bieżnie w łożyskach są wyje...  <punk>

szef_ff

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 09, 2011, 07:23:32 »

To znaczy ze większość Jaw w mojej okolicy porusza sie w stanie do remontu <lol>
Dziwne ze w mojej 487 nic takiego nie słychać mimo ze łożyska są w katastrofalnym stanie.

Don1993

• Starszy Jawer
  • Jawa 350 Typ 638-1/639 '89 , 638-5
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 09, 2011, 08:32:33 »

znajomy nabył jawe 350 typ 634 i też tak szumi a kupił jawe od starszego pana i on był pierwszym właścicielem  i jawa ma przejechane 12tys km :) silnik pali na dotyk ładnie przyśpiesza ale szum jest:)

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 09, 2011, 08:33:56 »

bo ludzie często kupują motocykl co 10 lat stał i potem chcą żeby dobrze jeździł
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

FIS

• Starszy Jawer
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 09, 2011, 09:14:34 »

Przyczyny szumu:  :)
- to co pisze Jawol - wyje... łożyska
- łożyska załozone z koszykami stalowymi w luzie o tolerancji C3 i powyzej.
- złe wycentrowanie wału

Chcecie aby nie szumiało?
Załózcie łozyska z koszykami masowymi na porządnie wycentrowany wał.
No i oczywiscie łożyska dobrej firmy, najlepiej z luzem normalnym (ale to w Jawie jest prawie niemozliwe, a przynajmniej trudne).  :)

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 09, 2011, 10:52:15 »

fisie - wyjaśnij dokładniej o co chodzi z tym luzem i dlaczego lepsze są z normalnym luzem ?

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 09, 2011, 13:40:47 »

mostasz - nie ma lepsze - gorsze.

Już to gdzieś kiedyś pisałem.

Zasada jest bardzo prosta:
Dżawa przystosowana jest do pracy na łozyskach z luzami C3 - prawda?
Wiem to od Was - wiec to sprawdzcie.
Teraz dlaczego.
Ano dlatego ze te łożyska stosujemy wtylko i wyłacznie gdy mamy wykonany (i wycentrowany) wał zgodnie z parametrami (danymi ) podanymi przez fabryke.
Czyli:
jesli ustawiamy wał (3 podpory) z dokladnoscią danych fabrycznych .
Musimy się jednak liczyć z faktem, ze wał bedzie głosniej (może nawet nie b. głosno, ale napewno głosniej) pracował niż taki sam wał wycentrowany np. do +/- 0.01 i gdy zastosowałoby się wtedy w nim łozyska z luzem normalnym lub nawet C2.
Aby to wykonac trzeba to policzyć.
Liczy się to tez b. łatwo - ale aby to zrobic - trzeba mieć dane:
- potrzebujecie - odchyłkę i znać luz dla łożysk normalnych, C3 i C2 (jak chcemy C2 zastosowac).
- odległosci pomiedzy podporami
Potem liczymy z odl. podpór dop. odchyłki niewspółliniowaści dla poszczególnych części wału.
I ustalamy dokładnosc z jaką musimy wycentrowac wał. Miło do tego wykonac pomiary współliniowosci gniazd w bloku i ich pasowania z dokładnooscią najlepiej +/-0.005.
I to tyle.

Dlatego napisałem ze to jest trudne.
Jak w łozyskach C2 zastosujemy koszyczki masowe np. firm koyo, czy NTN (masowe z brązu lub tworzywowe te z brazu bardzo dobre robi fabryka Koyo - spotkałem takie w moto CBR1000).
To wału nie usłyszymy wcale - nie ma szans.

Dalszymi mozliwosciami poprawy ułozyskowani jest przejscie na łozysko wałeczkowe - jednak tu pewny nie jestem czy sztywnosc wału na to pozwoli - nie mam aż takiego doswiadczenia z tymi motocyklami aby za ten patent głowę położyć więc tylko dam sygnał ze możliwość jest- ale nie polecę tego rozwiazania.

Czy to wystarczy mostasz? - czy mam to bardziej rozwinąc?
« Ostatnia zmiana: Maja 09, 2011, 14:19:11 wysłana przez Święty Piotr »

Two-Stroke

• Młodszy Jawer
  • **
    • MyWeb
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 09, 2011, 13:55:42 »

Fajnie że ktoś ma taką wiedzę. Pozazdrościć. Nie mam o tym w sumie pojęcia, więc mnie już przekonałeś :]

Nirro

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 09, 2011, 14:30:04 »

Łożyska z luzem c3 stosuje się tam gdzie łożysko pracuje w warunkach podwyższonej temperatury, czyli np silnikach dwusuwowych. Po rozgrzaniu luz w łożysku maleje. Stosowanie łożysk bez zwiększonego luzu prowadzi do szybszego zużycia łożysk oraz do zwiększenia hałasu i drgań.

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 09, 2011, 15:07:42 »

Przykład:
Zmiana dla 100* dla odległosci 70mm (licze dla 70mm bo ile ma Dżawa- nie wiem) wynosi 0.08mm dla stali.
i dla alu - 0.16.
Zatem - dla Dżawy bedzie:
0.016-0.08=0.08mm
0.08mm pomiedzy poszczególnymi łozyskami.
Jaki jest luz poosiowy łozyska normalnego? - idzie w dychy z tego co pamietam.

Wg mnie zastosowanie łozysk C3 jest tylko i wyłącznie zabezpieczeniem się fabryki przed remontowym (czyt. nie zawsze profesjonalnym i rzetelnym) montażem silnika i centrowaniem wału.

Ale dzięki za czujność - uwaga Nirro była jak najbardziej na miejscu... ;]
P.S.
Mam nadzeję ze nie strzeliłem się w liczeniu...  :-/
« Ostatnia zmiana: Maja 09, 2011, 15:11:41 wysłana przez Święty Piotr »

szef_ff

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 09, 2011, 18:34:37 »

Składałem ostatnio silnik WSK125 i miałem w reku nowe polskie łożysko 6203 z luzem C3. Wyjąłem osłonki i za pomocą sprężarki rozpędziłem łożysko do zawrotnych obrotów, kręciło się tak szybko ze nie mogłem utrzymać palca w jednej pozycji, przy czym dość głośno szumiało.
Muszę sie kiedyś przekonać jak będzię pracowało łożysko z luzem C2. Też kupie jakieś polskie żeby było porównanie. Być może pokuszę się o założenie łożysk z mniejszym luzem gdy tylko nastanie ta odpowiednia dla silnika chwila, ale na razie czekam aż silnik padnie bo i tak będę robił kapitalkę.

Dzięki waszym podpowiedziom już wiem dlaczego silnik Jawy szumi  :D
Dziękuje bardzo:)

Two-Stroke

• Młodszy Jawer
  • **
    • MyWeb
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 09, 2011, 19:00:31 »

Składałem ostatnio silnik WSK125 i miałem w reku nowe polskie łożysko 6203 z luzem C3. Wyjąłem osłonki i za pomocą sprężarki rozpędziłem łożysko do zawrotnych obrotów, kręciło się tak szybko ze nie mogłem utrzymać palca w jednej pozycji, przy czym dość głośno szumiało.
Muszę sie kiedyś przekonać jak będzię pracowało łożysko z luzem C2. Też kupie jakieś polskie żeby było porównanie. Być może pokuszę się o założenie łożysk z mniejszym luzem gdy tylko nastanie ta odpowiednia dla silnika chwila, ale na razie czekam aż silnik padnie bo i tak będę robił kapitalkę.

Dzięki waszym podpowiedziom już wiem dlaczego silnik Jawy szumi  :D
Dziękuje bardzo:)

dla porównania akurat i ja zbieram czesci do remontu WSK, mam to łożysko 6203 z luzem C3 tyle ze SKF, jesli jego odłos mozna nazwać szumem to w silniku jestem pewny ze nic go nie bedzie słychac.

PS jakiej marki masz to łożysko? i ile kosztowało? /6203 C3 SKF 16.30zł sztuka u mnie w sklepie/
« Ostatnia zmiana: Maja 09, 2011, 19:02:57 wysłana przez Two-Stroke »
    Status GG

Nirro

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 09, 2011, 21:24:31 »

To akurat fakt wśród tylu odgłosów jakie generuje silnik, łożysk raczej nie będzie słychać, chyba że kulki już przestały być kulkami :P

Saladin

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 09, 2011, 21:48:54 »

Moim zdaniem szum dochodzi bardziej od strony prądnicy aniżeli z łożysk wału. Ale to tylko moja prywatna opinia.

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 10, 2011, 10:37:39 »

ciekawe czy dało by się kupić łożyska z bieżniami teflonowymi tak jak do mz ?

Jawor

• Jawer
  • staruszka 353
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 10, 2011, 12:44:44 »

ciekawe czy dało by się kupić łożyska z bieżniami teflonowymi tak jak do mz ?

Można. Ale powiesz mi po co tak drogie łożyska chcesz wkładać do Jawy? Zwykłe fłt wystarczają w zupełności. I nie sugeruj się ceną, 6 razy droższe łożysko nie jest 6 razy wytrzymalsze  ;]

szef_ff

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 10, 2011, 21:11:50 »

dla porównania akurat i ja zbieram czesci do remontu WSK, mam to łożysko 6203 z luzem C3 tyle ze SKF, jesli jego odłos mozna nazwać szumem to w silniku jestem pewny ze nic go nie bedzie słychac.

PS jakiej marki masz to łożysko? i ile kosztowało? /6203 C3 SKF 16.30zł sztuka u mnie w sklepie/

Pisało na nim POLAND i sztuka kosztowała 8,07 zł.

Po naoliwieniu łożyska mixolem pracowały zdecydowanie ciszej.

Ja akurat nie jestem zwolennikiem kupowania łożysk po 16 zł bo złożyłem już kilka silników WSK na tych łożyskach za 8 zł i jedna ma już nakręcone 11kkm a druga 6kkm i nadal cicho w silniku i nie ma żadnego luzu. Oba silniki regularnie są jeżdżone wiec na pewno nie jest tak ze stoją i korodują. Oba silniki złożone w tym samym czasie 4 lata temu.

Two-Stroke

• Młodszy Jawer
  • **
    • MyWeb
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 10, 2011, 21:18:37 »

Sie rozumie :] wiem że dobre polskie łożyska są i takie i wytrzymałe :] Tylko raz wżyciu takie trafiłem, później już ich w "moim" sklepie nie było, szukałem tu i tam. Próbowałem jeszcze wiele innych łożysk ale wszystkie inne z tanich były nic nie warte. Wiec dlatego od tamtej pory polegam tylko na wypróbowanej jakościowo marce jaką jest dla (mnie przynajmniej) bez wątpienia SKF. Fakt że łożyska te tanie nie są ale dają gwarancje że się szybko nie sypną. Ale podkreślam nie twierdze że każde tańsze łożyska są g... warte. Ja poprostu nie mam do takich dostępu, a nie mam już cierpliwości testować, ot co.

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 10, 2011, 22:12:21 »

U mnie w jednej Jawie też silnik szumiał i to głośno. PO rozbiórce okazało się, że od strony sprzęgła założone było łożysko baryłkowe dwurzędowe  <eek> Generalnie luzu nie było czuć, ale wyło strasznie.

Jawor

• Jawer
  • staruszka 353
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 11, 2011, 01:01:52 »

łożysko baryłkowe dwurzędowe

Czasami rozbieranie silnika jest lepsze niż niejeden kabaret. Odkręcasz pokrywę i mówisz o kur**  <punk>

szef_ff

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 12, 2011, 23:21:41 »

łożysko baryłkowe dwurzędowe

Czasami rozbieranie silnika jest lepsze niż niejeden kabaret. Odkręcasz pokrywę i mówisz o kur**  <punk>

i takie przez myśl przechodzi...- "i ze to sie jeszcze nie rozje...ło :P"

Motórzysta

• Kierownik zamieszania wesołego miasteczka
  • Jawer
  • Remoncik w pełni-40%
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 29, 2011, 13:37:49 »

Moja także szumi ale po rozmowie z pewnym gościem co jaw miał multum z reszta innych sprzętów też mówił mi że to wina wyrobionych rowków na pierścienie w tłoku i ze to ich wina, wymiana pierścieni ani tłoków nic nie da chyba że sie zrobi szlif i wtedy ma przestać szumieć ;)

a tak nawiasem czy jak bym załozył na sforznie łożyska igiełkowe w koszyczku to by sie nic nie stało (mam jawę ts) i jakiej firmy takowe łożyska polecacie :)