Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 04:13:01
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: MCMAKER - CZ 175/487  (Przeczytany 5513 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mcmaker

• Jawer
  • čezet 175 86', Jawa 350/638-1 89'
MCMAKER - CZ 175/487
« dnia: Kwietnia 26, 2011, 19:50:32 »

Czas pokazać swoją CZ z 86 roku, sprzęt zakupiony 30 marca za 600 zł, ubezpieczony, przegląd niestety się skończył. Jaka jest każdy widzi, wymaga trochę pracy, m.in lakier i lekkie zaprawki, ale na to znajdzie się czas ;)

« Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2012, 21:39:04 wysłana przez Mcmaker »
    Status GG

gringo

• Gość
Odp: Moja CZ 175/487
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 26, 2011, 19:55:43 »

Fajna sztuka :) przy odrobinie pracy zrobisz z niej cudo :) który to rok?? Masz moze jakis filmik jak silnik cyka?
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2011, 19:58:34 wysłana przez gringo »

Mcmaker

• Jawer
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 26, 2011, 20:11:31 »

Filmik wrzucę jutro, w pierwszym poście napisałem który to rocznik :)
    Status GG

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 26, 2011, 20:47:32 »

Faajna, zastanawiam się czy takiej nie kupić jak zrobię prawko
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Mcmaker

• Jawer
Odp: MCMAKER - CZ 175/487
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 04, 2011, 14:39:05 »

Temat trzeba troszeczkę odświeżyć. Zdjęcia pokażą co zostało ze zmatowionej, przetartej i pomalowanej pędzlem w każdym miejscu Cezetki :) Zrobiłem też kilka detali jak pomalowany na biało napis CZ na chlapaczu, wypolerowane klamki, jedno lusterko czy naprawiony przedni hamulec.
Mało widać na tych fotach przez kontrastowy kolor, ale myślę, że nie wyszło tak tragicznie <punk>

Foty:

http://imageshack.us/f/232/dsc00776gh.jpg/

http://imageshack.us/f/143/dsc00777b.jpg/

http://imageshack.us/f/706/dsc00778q.jpg/

http://imageshack.us/f/713/dsc00779i.jpg/
    Status GG

Karol60

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 04, 2011, 19:39:15 »

Białej jeszcze nie widziałem..
Ale wygląda bardzo fajnie według Mnie :>
Ahh Te Czeszki;D

Mcmaker

• Jawer
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 30, 2011, 21:36:13 »

Trzeba troszkę odświeżyć temat, bo kilka rzeczy się zrobiło :P

W tym tygodniu na pierwszy ogień poszły hamulce, paka z okładzinami zamówiona na Jawaczesci.pl przyszła za 2 dni, no to zabrałem się za rozbieranie bębna.
Z przodu nie było tragedii, okłądziny jeszcze miały z milimetr do nitów, widać było że oryginalne, no to zrobiłem sobie przecinak ze starego dłuta i ogień. Po ścięciu nitów i usunięciu resztek okładziny zaznaczyłem miejsce w którym powinny być, wyczyściłem dokładnie tarcze kotwiczną, szczęki i co tam jeszcze było i przystąpiłem do montażu. Jako że nie było kleju specjalnie do klejenia hamulców kupiłem CX-80 spaw na zimno, posmarowałem słuszną warstwę po szczęce i ścisnąłem ściskami stolarskimi w trzech miejscach okładzinę uprzednio ją dokładnie dopasowując. Po tym wstawiłem obydwie na kaloryfer na 15 minut żeby klej stężał i zostawiłem na dobre 15 godzin na biurku. Na drugi dzień zmontowałem wszystko, wyregulowałem rozpieraki i jest ok.
Zabrałem się za rozbieranie koła tylnego i wydobycie bębna. Tam już nie było tak wesoło, co widać na zdjęciu, okładzina zostałą dopasowana od innego motoru i przynitowana w zupełnie innych miejscach niż oryginalnie. Naliczyłem się 14 dziur w szczęce... Myślę, no nic trzeba to zrobić i mniej więcej praca postępowała tak samo jak z przodem.
Wczoraj zacząłem rozbierać zawieszenie, oleju w jednej ladze nie doświadczyłem, a w drugiej jakieś błoto z wodą... wylałem to gówno i poszedłem dalej. Lagi ściągnięte, golenie odkręcone no super, nakrętka z uszczelniaczami nie była dokręcona w jednej ladze więc dwa okrężne ruchy ręka i jest odkręcona ;) W drugiej pomógł klucz samozaciskowy i imadło. Nakrętki wydobyte więc pada pytanie: jak je rozebrać ? kolega z forum pomógł i poszło. Nakrętkę wsadzamy w imadło, łapiemy z góry kluczem samozaciskowym i pomagamy sobie śrubokrętem, w moim przypadku zeszło w minutę. Uszczelniacz był tak zjechany, że nakrętkę dało się na ladze kołysać ze 4mm w każdą stronę. Po prostu tak jakby go nie było :D. Kolejnym krokiem było ściągnięcie pierścieni zabezpieczających na lagach, tulei dolnej poprzez podgrzanie i stuknięcie młotkiem przez lipowy klocek, zeskoczyła, uff... Kolejny dzień, czyli dzisiaj. Idę do motozbytu i pytam o takie uszczelniacze, sprzedawca mówi żeby pytać w sklepie www.skuterdebica.hg.pl bo sprzedawca tam zamawiał same uszczelniacze do nakrętek, trudno, nie ma no to idziemy dalej. Wpadłem do sklepu z łożyskami i pytam o takie coś, jak zwykle nie ma, ale sprzedawca podaje mi zgarniacze hydrauliczne, przymierzam je i biorę po dwa na nakrętkę. Okazało się w domu że wziąłem 30mm zamiast 32mm średnicy wew. i są też trochę za wysokie. Wracam się i wymieniam na takie jak widać na zdjęciu o wymiarach 32x40x4, jest ! pasują idealnie, jeden wchodzi pod przegrodę nakrętki w miejscu starego uszczelniacza a drugi nad. Jest lepiej iż się spodziewałem. No to zamontować wszystko, skręcić i działa. Uszczelniacze stawiają lekki opór, ale tak pewnie ma być.
Czekam jeszcze na paczkę z motonetu (kupioną notabene 18 grudnia)  przyjdą mi przełączniki kierownicy, linka hamulca przedniego i fajny filterek paliwa :)

[/size]
    Status GG

pawel2089

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 30, 2011, 23:09:29 »

Widzę, że podobny remont przeprowadzaliśmy  ;D również regenerowałem przednie zawieszenie, wymieniałem szczeki hamulcowe i do tego wymieniałem cały napęd. Jak na razie przednia zawiecha działa jak na leży, nie pluje olejem. Przed wymianą miałem całe buty uwalone olejem  ;)
A co ciekawe moja też jest z 86. Jak pasowały klocki hamulcowe? nie musiałem ich szlifować? moje zamawiałem z agmotu i były o 1 mm za duże. . .

Mcmaker

• Jawer
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 27, 2012, 20:27:03 »

Obecnie silnik przechodzi mały przegląd, wpadną nowe łożyska na wał, nowy sworzeń z koszykiem i uszczelniacze. Elektryka jest skończona w 100% Wszystko ładnie chodzi, teraz pozostało wyczyścić wszystko na glanc i pomalować airbox :)
    Status GG

czjawa

• Świeżak
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 27, 2012, 20:35:45 »

Lepiej same igiełki włóż, nie koszyczek, ciszej i dłużej pracuje.

Mcmaker

• Jawer
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 27, 2012, 21:32:58 »

Tak właśnie myślałem nad samymi igiełkami i chyba tak zrobię.
    Status GG

Mcmaker

• Jawer
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 19, 2012, 22:40:08 »

Odświeżę sobie trochę temat i podsumuję przegląd silnika i zimowy przestój:

-wymienione sprężyny automatu zmiany biegów na spręzyny od sprzęgła WSK, stare były połamane na 3 części;
-Wymienione łożyska na wale na SKF, uszczelniacze również;
-Wymienione łożysko wałka zdawczego na Nachi;
-Wymieniony sworzeń tłoka, założyłem jednak koszyk;
-Wymiana śrub w silniku i deklu olejowym na imbusy;
-Wymiana sprężyn kłów wybieraka;
-Wymiana oleju na Hipol 15f
-Nowy filtr powietrza

Silnik złożyłem na uszczelce kryngielitowej 0,5 mm, wymieniłem też uszczelkę pod cylinder i głowicę, podkładkę zębatki zdawczej, dałem też kulkę między popychacze i zrobiłem polerkę denka głowicy.
 Silnik oczywiście wypucowałem i wstawiłem na swoje miejsce we czwartek. Odpalił za 3 kopem :)

Co do ogólnego zimowego postoju zrobiłem też:

-Regeneracja lag,
-Nowe okładziny szczęk przód i tył,
-Naklejki na bak,
-Pomalowanie uchwytów lampy i osłon zawieszenia przedniego,
-Nowa elektryka,
-Nowe odblaski,
-Nowe przełączniki kierownicy,

Jeszcze zostało obszyć siedzenie, za co firma zażyczyła sobie 130 zł skajem, oraz kupić linkę hamulca przedniego i prędkościomierza :D.
Foty jutro.
    Status GG

Mikołaj

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 06, 2012, 18:08:46 »

witam..na 2 zdjeciach widze ze trzymasz czarny oring i taka nakretke metalowa z oringiem czarnym w srodku i teraz mam takie pytanie-jesli leci olej z lag to trzeba wymienic te obydwie rzeczy,czy nie koniecznie????oraz czy ta ala nakretka jak sie przypieprzy mlotkiem przez srubokret lub drewno zejdzie bez problemu z lagi???pzdr

xepher

• Jawer Weteran
  • Motór nie umiera nigdy
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 03, 2013, 22:35:45 »

Witam i przepraszam za odkop.  ;)
Mam pytanie: Jak wpasowałeś 2 simery do jednej nakrętki?
"Jak dwumetrowy, stu kilowy facet może jechać na motorynce?!"
CZ 350 472.4 i inne.
Nowy Sącz 793621301

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 25, 2014, 21:22:20 »

Odkopuję :)
 Rozebrałem zawieszenie w Cz 175. Czy te tulejki nadają się jeszcze do użytku, czy trzeba je wymienić?

ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?