Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 14:17:25
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Jawa/CZ czy japoñczyk 125ccm  (Przeczytany 11036 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
Odp: Jawa/CZ czy japoñczyk 125ccm
« Odpowiedź #50 dnia: Marca 31, 2011, 23:33:02 »

Powiem co wiem, kupiłem jawe bo:
-mogę załadować na nią sporo
-ma elastyczny silnik
-duży zbiornik
-gmole
-dobrą prędkość przelotową
Spalanie hmm miasto 5l, pałowanie w 2 osoby z bagażem i nie schodzenie poniżej 100km/h wyszło 5,6l no a minimum to wyjazd samemu z bagażem na zlot z kompanem na skuterze 125ccm, 4,2l.
Do codziennej eksploatacji nadaje sie zarówno jawa jak i mz, japonia wygrywa bo raz, że rozrusznik, dwa blokady, trzy tankowanie. Sąsiad napierdziela dzieñ w dzieñ mz 251 do pracy i do miasta, wiosna lato jesieñ zima, problemów z nia nie ma a katuje ostro (on słusznej wagi plus siostra jeszcze wieksza no i dobytek życia). Często jedynie zagląda do tylniego koła z racji tego obciążenia.
Jak chcesz kupić moto do szkoły na codzieñ polecam yamahe ybr 125, na wtrysku pali to tyle co nic a legendy głoszą, że do 1,5l na 100km  :>
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

Kurzyn

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #51 dnia: Marca 31, 2011, 23:41:07 »

Właśnie że mnie niestac ona kosztuje tyle co dobry japoñczyk
jak mówiłem mam 2000zł
Jawa 350 638-1 89r  (w garażu)
BMW k1100lt 1998 :D

Bulo

• Towarzysz partyjny pierwszego sortu
  • Jawer Weteran
  • Bo żyje się raz...
« Odpowiedź #52 dnia: Marca 31, 2011, 23:44:46 »

Lepiej dozbieraj i znajd¼ coś fajnego (chodzi mi o stan) niż potem dopłacać czy żałować ;) Mi akurat się udało, jawa za 1400zł plus 2 silnik no i trochę gratów, silnik pali od ręki, po remoncie, się zobaczy jak długo będzie chodził  :>
Leję miksa, hipola i jestem z tego dumny...
Miętka Faja z jajkami nie tuckami

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #53 dnia: Marca 31, 2011, 23:47:09 »

Nie chodziło mi o tą konkretną Jawę za 2300 tylko o to, że takowe się zdarzają. Ja za moją 640 dałem 400zł. Miałem farta, nie ukrywam. Wystawiona była w serwisie gratka.pl

Kurzyn

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 01, 2011, 00:06:31 »

Nie chodziło mi o tą konkretną Jawę za 2300 tylko o to, że takowe się zdarzają. Ja za moją 640 dałem 400zł. Miałem farta, nie ukrywam. Wystawiona była w serwisie gratka.pl
Trafiłeś jak milion w totka

mostasz

• Jawer Weteran
  • luckystrike
« Odpowiedź #55 dnia: Kwietnia 01, 2011, 14:43:52 »

rzepatrz lokalne gazety komputerowe, poje¼dzij po wsiach i popytaj "przy sklapach", albo pijaczków, kup lokalną gazetę z ogłoszeniami, napewno coś znajdziesz za 1000 - 1500 w dobrym nierozpadającym się stanie, ja ostatnio miałem 634 z papierami do wzięcia
Górnik forumowy :P
Czasami motocykl sprawia, że uśmiech na twarzy się poJAWIA !!!

Kurzyn

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #56 dnia: Kwietnia 02, 2011, 13:41:42 »

Tak sobie myśle
Chyba lepiej kupić Jawę/Cz i wyremontować niż Rometa i obawiać się że coś się popsuje.

Mz, Jawa to żywa legenda i za kilka lat kiedy nie będzie się już opłacało kupić, tañszy będzie nowszy motocykl i będą wyróżniać się z tłumu ryżowców  <punk>

Podsumowując
Jawa/CZ ok 1000zł (można taniej ale ludzie sobie teraz cenią i mówią że to już zabytki <furious>)
Remont max 1500zł (przecież nie wszystko będzie do wymiany) + zapłon el (nie znam się na ustawianiu)

Romek 125 używany z rocznika 2007 (ok 2500zł), częste wymiany oleju, dokręcanie śrub i ogólne czynności serwisowe (wejdzcie sobie na forum rometa i poczytajcie jakie mają problemy z nim)

Jawa
Spalanie 5-6l                      Co daje ok 2l większe spalanie jawy (10 zł można sobie odżałować)
Romet
2,5-3,5l

Z rometem trzeba je¼dzić na regulację zaworów, (co 4000 km) wymiana samodzielna opon także będzie sprawiała trudności.

Niewątpliwą zaletą jawy/cz jest że ona nauczy mechaniki i kiedy jawa będzie służyła do jazdy w ,,Niedzielę'', w nowszym motocyklu będzie można wykonać proste czynności serwisowe ( wymiana oleju, łożysk w kołach, itp.)

Nie łudzmy się za kilka lat kiedy ceny benzyny będą bardzo duże większość z was przesiądzie się na coś ekonomiczniejszego, a jawę zostawi sobię od święta (będą to motocykle dla pasjonatów i dobrze bo skoñczy się gówniarzeria na tych motocyklach)

I zacznie się szacunek do tych motocykli (wielu uważa ,że są to motocykle tylko do palenia gumy i katowania)

Radwan

• OBECNIE BRAK :(
  • Jawer
« Odpowiedź #57 dnia: Kwietnia 02, 2011, 14:02:45 »

Ja ci mogę cz 350 polecić..... fajnie je¼dzi,fajnie wygląda (szczególnie w czarnym lakierze:P ) jeżeli chodzi o awaryjność to (jak dbasz tak masz), wyrwiesz w miarę dobra sztukę to polatasz trochę...... potem sobie odłożysz i zrobisz remont...... i latasz dalej,polecam ci 472.6 bo ona ma 12v instalacje i alternator.Ja jestem szczęśliwym posiadaczem tego knedla :D nie mam powodów do narzekañ.
    Status GG
Szanuj maszynę,ona cię nie zawiedzie.........w każde miejsce bezpiecznie dowiezie : )

Saladin

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Kwietnia 02, 2011, 14:27:19 »

Podsumowując
Jawa/CZ ok 1000zł (można taniej ale ludzie sobie teraz cenią i mówią że to już zabytki <furious>)
Remont max 1500zł (przecież nie wszystko będzie do wymiany) + zapłon el (nie znam się na ustawianiu)

Romek 125 używany z rocznika 2007 (ok 2500zł), częste wymiany oleju, dokręcanie śrub i ogólne czynności serwisowe (wejdzcie sobie na forum rometa i poczytajcie jakie mają problemy z nim)

Jawa
Spalanie 5-6l                      Co daje ok 2l większe spalanie jawy (10 zł na każde 100 km !)
Romet
2,5-3,5l

Z rometem trzeba je¼dzić na regulację zaworów, (co 4000 km co 3 000 km i nie jest to bardziej skomplikowane od ustawienia zapłonu w Jawie) wymiana samodzielna opon także będzie sprawiała trudności.

Niewątpliwą zaletą jawy/cz jest że ona nauczy mechaniki i kiedy jawa będzie służyła do jazdy w ,,Niedzielę'', w nowszym motocyklu będzie można wykonać proste czynności serwisowe ( wymiana oleju, łożysk w kołach, itp.)

Raz piszesz, że Jawa nauczy Cię mechaniki, a za chwilę, że chcesz elektroniczny zapłon bo nie potrafisz ustawić zapłonu, lub nie chcesz się tej mechaniki uczyć: patrz ustawianie zaworów w Romecie.
Musisz się określić czy chcesz podłubać, czy też nie. Jak nie to kup nowego Rometa i przynajmniej przez 2 lata będą za Ciebie dłubać w serwisie.
Co do kosztów to tyle ile chcesz wydać na remont Jawy ja wydałem na remont silnika, a gdzie napęd, opony. lakierowanie ?
Edit: masz ładny motocykl :http://moto.allegro.pl/jawa-ts-350-i1525814988.html
Jeśli rzeczywiście było zrobione to co w opisie to cena jest bardzo atrakcyjna.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2011, 14:44:03 wysłana przez Saladin »

von_Majzel

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Kwietnia 02, 2011, 15:29:55 »

No z tym spalaniem to nie przesadzajmy , mi paliła 3,5 L po mieście , bez ścigaczki oczywiście .

Piotrex

• Jawer Weteran
  • Mustang EBE
« Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 02, 2011, 15:42:13 »

No z tym spalaniem to nie przesadzajmy , mi paliła 3,5 L po mieście , bez ścigaczki oczywiście .

słusznie! moja średnio 4,5 na przerywaczach, ile będzie na elektroniku? nie wiem ale pewnie mniej.

(chociaż jednemu z forumowiczów 10 połknęła :D)

Kurzyn

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #61 dnia: Marca 28, 2012, 21:30:08 »

Jak to się skończyło każdy wie :D
Oficjalnie można to zamknąć