Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 19, 2026, 23:53:28
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  
Strony: [1] 2 3 ... 8   Do dołu

Autor Wątek: Nowoczesne oleje do skrzyni biegów  (Przeczytany 70109 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
Nowoczesne oleje do skrzyni biegów
« dnia: Marca 22, 2011, 21:36:36 »

Regulacja sprzęgła i stan okładzin ważna rzecz.
Coś lekko nie tak i albo ślizga się albo ciągnie albo zgrzyta...

...zalałem skrzynię olejem do skrzyñ automatycznych i jest super...
Interesujące rozwiązanie.
Jaka jest klasa i gęstość tego specyfiku?
Może pamiętasz markę i symbol?
« Ostatnia zmiana: Marca 22, 2011, 21:40:15 wysłana przez jawol »

FIS

• Starszy Jawer
  • Czyżbym nie posiadał motocykla?
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 22, 2011, 23:32:03 »

Sa dwa rodzaje:
Dextron II i Dextron III
Trójka to jakiś półsyntetyk lub syntetyk - nie pamietam teraz i jest przeznaczona do nowszych zabawek.

Popularnie zwany "byczą krwią".
Zalewany jest do wspomagania ukladu kierowniczego równiez w czyms takim jak samochód.
Ma podobne dodatki jak Rev Tech który proponowałem wyzej - jednak Rev Tech jest olejem o wyższej gestości i jednej z lepszych jakosci na tym globie.  :)
Bycza krew jest rzeczywiscie (Najt - tak się pisze rzeczywiscie  ;) ) rzadka jak woda.  ;)

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 23, 2011, 08:40:54 »

Ten Rev Tech to pełny syntetyk?
Podaj, jesli znasz jego parametry bo jakoś na opakowaniu nie mogę się doszukać jego wizytówki.
Amerykanom to widocznie niepotrzebne bo i tak by nie wiedzieli o co chodzi?

Przypomina mi się sutuacja na stacjach benzynowych w Italii gdy po "przejachaniu" granicy austriackiej spotykałem tylko dwa dystrybutory (senza piombo i òlio) i jeden rodzaj olejów na półkach bez żadnych szczegółowych danych tylko 2T lub 4T - ale tu w Europie to wiadomo, że Włosi do inteligentnych nie należą  <lol>

Te Dextrony II i III też mnie interesują a parametrów w necie jak na lekarstwo  <blink>

marian

• Jawer Weteran
  • Jawa 638.0 Ogar 200
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 23, 2011, 09:53:14 »

u mnie też jest trzask,ba nawet je...cie przy wrzucaniu jedynki,tylko że ja,przyznam sie bez bicia,nalałem pierwszego lepszego oleju,który akurat był pod ręka.Z tego co wyczytałem na forum sprzęgło w TS jest kiepskie.Mam zakupiony nowy oring(ten gumowy) i olej Hipol w "łikend" się za to wezmę i mam nadzieje że problemy się skoñczą (w przyszłości raczej i tak zamienie na to z CZ)
Jeśli coś ma być zrobione dobrze,zrób to sam.

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 23, 2011, 11:15:57 »

Ten Rev Tech to pełny syntetyk?
Podaj, jesli znasz jego parametry bo jakoś na opakowaniu nie mogę się doszukać jego wizytówki.
Amerykanom to widocznie niepotrzebne bo i tak by nie wiedzieli o co chodzi?
Hm...
A może podasz jakież to wymagania ma Jawa?
Jest to może gdzieś u niej na opakowaniu?  <lookaround>
Jakieś specjalne molekuły w oleju są jej potrzebne?
Cóż to za różnica czy to syntetyk czy minerał.
Chcesz coś lepszego? - prosze bardzo - AMSOIL - też moge polecić.
Ale zaraz się zaczną głosy - ze drogo.
Rev Tech Primary Lube jest olejem do sprzegieł mineralnym.
Możecie tez zalać zwykłej silnikówki - np. 20W-50.
Albo jakiś olej do 4T o gestości 20W-50.
Skoro japoncky motór może być smarowany silnik, sprzegło i skrzynka - 1 olejem - to czegóżby Jawa miała mieć większe wymagania?
Jakoś nie wiedze sensu praktycznego stosowania Hipola 85W-90 do sprzegła (kiedyś pewnie innych "specjalnych olejów" nie było to lało sie to) ale dziś? Hipol jest olejem przekładniowym - zmniejszającym tarcie, a sprzęgło potrzebuje dodatków przeciwślizgowych.
przykładem może być Hipol serii MF - z dodatkiem dwusiarczku molibdenu (pisze z pamięci - sprawdzicie sobie oznaczeni dla pewności) - który jest dodatkiem wysoce (powtarzam) wysoce redukującym tarcie i przeciwzatarciowym. A to sprzegłu jest akurat potrzebne jak krowie siodło.

Jak zaczniemy tu pisac o bardziej wysublimowanych sprzetach - to możemy zacząć bawić sie w parametry olejów, ale do Jawy - sorry - brak podstaw.  ;)

Podam Ci tu dla przykładu kilka firm olejowych z najwyzszej półki i czego byś sobie z ich asortymentu nie zalał to bedzie to i tak lepsze od tego co dostaniecz standardowo na naszych pólkach sklepowych - pytanie tylko PO CO?
Oto one:
Quaker State
AMSOIL   http://www.amsoil.com/
Liqui Moly
Mobil
Potem jest długa przerwa i .... reszta stawki.
Rev Tech to srednia półka - akurat do HD i Jawy.  ;]

Samouczek:
http://www.liqui-moly.pl/features/olejowe-abc

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 23, 2011, 12:04:23 »

Oj FIS akurat nie tego chciałem się dowiedzieć.
Parametry oleju - czyli: czy minerał pół czy fullsyntetyk, klasa, lepkość itp
Chyba płacąc słono za towar mam prawo wiedzieć co kupuję???
Naklejka typu: że do 2T lub 4T lub że do Harleya jakoś na mnie w ogóle nie działa. A powinna?  <blink>

Nie lubię być traktowany jak za przeproszeniem Włoch czy inny czarniawy niekoniecznie Amerykanin.
Akurat w tym przypadku lubię wiedzieć co leję. A gdzie i po co leję to tylko moje prywatne "widzimisię"
I co z tego że wlewając najlepsiejszy olej jedynie podwoję wartość mojej Jawy???
Mogę? Ad libitum ?  Eee No nie. Chyba mogę?

W mojej "tylko" Jawie mam sporo "niepotrzebnych " jej do jazdy "pierdółek"
Tak, Tak. Choćby kierunkowskazy, dodatki w instalce elektrycznej, gmole,  bagażniki, owiewka, jakieś chromy, nierdzewki, jakieś tam H4 czy LEDy ITD...
Bez nich moto je¼dziło by zgodnie z obowiązującymi przepisami.
Ale to moje moto i sam decyduję co przykręcam, odkręcam, montuję, wlewam, wkładam, polewam, dolewam...
Co w tym złego że chcę wiedzieć  konkretnie i dokładnie "co przykręcam, odkręcam, montuję, wlewam, wkładam, polewam, dolewam...

Gdyby ktoś miał namiar na dane "tych dobrych lub lepszych" olejów to proszę o podzielenie się wiedzą.
Tak pro forma.   Dla Jawola widzimisię  :>

ps. Do mojej Jawy przez 60kkm leję tylko Hipol15F i co? Jajco.
     Kto widział i słyszał ją wie jakie jajco.
« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2011, 12:10:51 wysłana przez jawol »

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 23, 2011, 13:11:18 »

Się czepił - no.
Wiedziałem - bo - zawsze się czepia. A mnie się tak tego nie chce szukac.  :D

I mimo że tak ostro naparzasz to nie udało mi się znale¼c.
W sumie to nigdy w przeszłosci tego nie szukałem.
W ostatnich 3 latach zrobilem swymi harasami jakieś 68 000km.
Nic nieodpowiedniego się w napędach nigdy nie działo.
I nie chce mi sie zaglądac jak szpak w pi... za specyfikacjami olejów które stosuje.
Są do HD są OK, są tanie (28pln za litra) to leje, jak amerykañski murzyn zrobiony gdzieś na zielonej łące niedaleko Millwakee, bezmyslnie leję Go w dziurę z wielką troską aby się nie rozlało, któremu to zjawisku towarzyszy przeważnie zwisajaca na mym licu dolna warga która to tak nieopatrznie zdradza u mnie tzw. WIELKI  SKUPIENIE.
Zatem u Ciebie się nic nie dzieje, u mnie sie nic nie dzieje - wiec nic nie zmieniajmy bo i PO CO?
A młodzi? Młodzi dopóki się nie nauczą dbać o swoje motory z pietyzmem godnym Jawola, niech sobie szukają i próbuja nowe rozwiazania majace na celu ominiecie podstawowych czynności obsługowych ich maszym. Tak jakby w wiekszosci przypadków wlanie cudownego specyfiku miało uzdrowić ich maszynę na zawsze.
Pierwsze primo - stan sprzetu, regulacja, prawidłowe parametry i dobry stan częsci
Drugie secundo - własciwe oleje i smary.
W wyniku otrzymujemy tzw. NIEZAWODNO¦ć.
Nigdy inaczej.
Jawol - latasz wiele, dbasz o sprzeta - nic nie zmieniaj - zostaw to młodym. Niech sie bawią.
Twój motor (mimo sporego przebiegu) pracuje dokładnie tak, jak o niego dbasz - czyli idealnie - wiem co pisze - słyszałem.
Z mojej strony żadnych uwag.  <cheers>
Bo pewnie Tobie jedynka nie trzaska... prawda?  :>
Bo jak to kiedyś gdzieś już slyszałem - Jawol zrobił tysiące bezawaryjnych kilometrów po Europie - i dopiero po wejściu na jawacza dowiedzial się że Jawy się psuja.  <lol>

W kazdym bądz razie z mojej strony pełen szacun.  <punk>

« Ostatnia zmiana: Marca 23, 2011, 13:19:45 wysłana przez FIS »

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 23, 2011, 14:28:47 »

zalałem skrzynię olejem do skrzyñ automatycznych i jest super

hmm znajac zycie zalałes hipolem af czy at... parametry w sumie takie jak zwykły hipol...

trzaskanie sprzęgła ku¼wa, kuffa czy nawet kur@a... szukac sie nikomu nie chce, a poradzacv byle gówno każdy leci bo nabije sobie liczniczek... poza wypowiedziami Fisa i jawola nie ma tu co czytac..... zenada ku¼wa kuffa i kur@a... zaraz jajko zniosę... aha jeszcze lopez widac napisał konkretnie i rzeczowo a cała reszta bije pianę ze obroty nie takie ze moze jeszcze ku¼wa kuffa i kur@a co????

zgrzyt kolego ripi to normalna sprawa, ba jak posłuchasz czasem japanize hitech bikes to one tez potrafią zgrzytac na jedynce, ot taka logika i nie pytaj czemu... widac quin dzion peng pomyślał japoñce sa za ciche tu musi coś zgrzytac jak w jawie....

a szarpanie pewnie masz na sprzegle  jesli masz sprzęgło z ts,czasem ten cholerny oring (wymieñ na nowy) i zabierak robia jakieś jajca...

tak bajdełej to nie powinno sie stosowąc dwóch kutych wodzików... z tego co mi wiadomo czasem potrafia blokowąc skrzynkę, sami czesi też tego nie praktykowali i dawali kuty i blaszany... ot taka pepiczkowa filozofia...

jak komuś chce sie zgłębia temat wodzików niech poszuka na forum: ponętną grzebiacą w ksiazkach i archiwach bibliotekarką nie jestem nie dam sie wydymac i nie będę tego wam tłumaczył i sam szukał...

to na tyle...
http://mienki1987.blogspot.com/

kwinto29

• Młodszy Jawer
  • **
  • To była moja maszyna:)
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 24, 2011, 20:38:48 »

Jawol ten olej to Car lube ATF-Q typu Dexron II czyli mineralny i nie jest to żaden hipol jak tu kolega powyżej imputował. Proponuję porównać gęstość zwykłego hipolu z tym olejkiem i będziemy wtedy dyskutować:)

A olej jest taki
Atu jest jego skromny opis wraz z ceną http://www.tomsolsklep.pl/index.php?products=product&prod_id=624
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2011, 20:53:20 wysłana przez kwinto29 »
Była Jawa 50, będzie 350:)
Poprawka już jest i to śliczna Tereska:)

madras30

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 24, 2011, 21:48:32 »

rozkręca się temat i robi się ciekawie.

znalazłem to przypadkowo szukając danych o tym specyfiku, jedno ze spojrzeñ  bardziej, nieco nie na temat

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=11823.0;wap2

jawerom o wyższym stopniu wtajemniczenia dane aczkolwiek nie sprawdzone przeze mnie być może ułatwią dalsza dyskusję. Nie wnikam, dla nmie to już wyższa szkoła jazdy, niech się wypowiedzą mądrzejsi. zastanowiło mnie jednak jedno ciekawe spostrzeżenie...
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2011, 22:11:59 wysłana przez madras30 »
3.5 (38) TS

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 25, 2011, 09:52:18 »

Hm.. pomysł z wlaniem ATFa nie jest taki zły.

Sam mam auto na manualu, gdzie producent zaleca stosowanie tego płynu do smarowania skrzyni biegów.
tylko do tylnego mostu zaleca przekładniówke.
Jednak.
Płyn ATF jest słabszy niz przekładniówka do pracy w skrzynce.
Ma mniejszą lepkość. Co prawda sk. b. mie pracuje na tzw. filmie olejowym, ale dodatki uszlachetniajace zawarte w oleju przekładniowym wydłuzają jej żywotność.
Osobiscie uwazam, że ajkbyś zalał 2 takie same skrzynki - jedną olejem, a dugą płynem ATF - to ta druga padła by pierwsza. Jednak jak bedziesz uzytkował motocykl zgodnie z jego przeznaczeniem, to pomimo zalania ATFa - nic nie powinno złego się stać.
Proponowałbym jednak.
Jak już zalewasz ATFem to:
zalać skrzynkę Dextronem III - boooo - ma wiekszą lepkość, a to jest jeden z ważniejszych parametrów dla prawidłowej pracy skrzyni biegów.
Takie mam zdanie co do Twego "wynalazku".
Proponowany przeze mnie olej Rev Tech jest połączeniem przekładniówki i ATFa. Posiada lepkość przekładniówki i dodatki przeciwślizgowe ATFa - taki prawda - "złoty środek" - żartuję oczywiście z tym złotem.  :)
Podejście naukowe postanowiłem sobie odpuścić.

kwinto29

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 25, 2011, 13:03:50 »

No powiem szczerze jak zaproponowałeś tego RevTecha to się trochę przestraszyłem, bo cena mogła być kosmiczna ale to tylko 28zł  jak na produkty dedykowane do HD to taniocha. Belray do skrzyni to wydatek rzędu 40 zł a kumpel zalał go do Drag Stara 650 i żadna rewelacja to nie była.

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 25, 2011, 14:36:19 »

Hm.. tak się sklada że ten olej jest najdroższym jaki używam. Silnikówkę kupuję za 21 za litr.
I też jest dedykowany do HD.
 Z resztą tak na marginesie:
Na swiecie mamy 2 specyfikacje olejowe:
-europejska (typu 20w-50 klasy CF na przykład)
oraz
-amerykañską (tu odpowiednikiem jest SAE 50 dla europ. 20W-50 )

Ja nie stosuję olejów normy SAE (mimo, ze mam amerykuñski motocykl) - dlaczego? - bo są gorsze i to duzo.
Norma europejska jest dużo bardziej restrykcyjna i bardziej wymagająca - możliwe ze dzieki wiekszej filigranowosci konstrukcji europejskich orzez wiekszego wska¼nika pojemnosciowego mocy a tymsamym i wiekszych obciazeñ działających na poszczególne częsci silnika.
W oleju nie liczy sie tylko i wyłącznie jego baza (czyli podstawa z której został wykonany):
tu rozszerzenie:
- ropa z morza pólnocnego jest bazą np. dla olejów takich firm jak -
Mobil, Castrol, Orlen czy ELF
- ropa pensylwañska - Quaker State
http://www.quakerstate.pl/oleje_silnikowe_historia.html
Dla zainteresowanych - pomiedzy tymi bazami jest ogromna róznica - więcej powie Wam głębsza charakterystyka zawartosci frakcji oleistych (cieżkich) w ropie pensylwañskiej -  po więcej - odsyłam do internetu.
Zatem nietrudno zauwazyć, ze wiekszość olejów robiona jest z tej samej bazy. Skąd więc róznica w cenie?
Ano na tą róznice składają się:
- wszystkie marketingi (czyli ludzie w garniturach pokazujący swe nienaganne uzebienie w TV ) - ze niby oni wiedzą ze na przykład Castrol jest najlepszy
- przeznaczenie - ze niby do HD olekj MUSI być drogi ( a to przecież gówno prawda, bo HD jest siermięrzną konstrukcją porównywalna do maszyny rolniczej i nie wymaga subtelności olejowych jak np. SURER VW lub Ya-Ho-Ka-Su klasy R1. (Ya...maha, Ho...nda, Ka..., Su...)
- i najważniejsze - DODATKI USZLACHETNIAJ¡CE - są to zwiazki, na które patenty mają poszczególne firmy i tu jest też cena pogrzebana (przykład: SuperSyn - "wynalazek firmy Mobil z roku coś koło 2000, który "niechcący" stosuje firma Quaker od około początku XX wieku).  <thumbup>
Dla Was - jako dwusuwowców - zainteresujcie się olejami z dodatkami przeciwslizgowymi oraz jakie znaczenie (wady i zalety) posiada "magiczny dodatek" dwusiarczku molibdenu (nawiasem mówiąc trujący jak cholera).
Właściwosci dodatków do olejów silnikowych leża po za tematem merytorycznym tego forum -  :D
Tu robie taki unik, gdyż jest to temat obszerny a dyskusja może potrwać kilka tygodni. podobnie jak to miałem na innym specjalistycznym forum technicznym. Na temat oleju silnikowego można napisać lekko 10 razy więcej niż na temat przekładniówki. Z resztą - do skrzyñ biegów mozna stosować jeszcze coś lepszego niż olej przekładniowy lub ATF (Automatic Transmision Fluid) - ale niestety nie do Dżawy - gdyż ona ma skrzyneczką pracującą wraz ze sprzegłem... a to jest ograniczenie nie do przeskoczenia dla tego srodka smarnego. Jest to środek tak zajebisty, że sprzęgło przestanie być sprzęgłem... <photo>
No dobra - to tyle odnoscie jakości vs. cena.
Pisac można jeszcze dużo - szczególnie ciekawe jest porównanie procentowe dodatków uszlachetniających w poszczególnych bazach olejowych z których wykonuje się oleje (ze względu na przyklad na miejsce ich wydobycia).

P.S.
Jest w europie olej który wykonywany jest z ropy pensylwañskiej, ale wg norm europejskich, rozlewany w szwajcarii i nie majacy rozlewni w Polsce ( przynajmnie jak na razie) i cichutko spokojnie lezy sobie na półce w sklepie z ceną porównywalną do Lotosa.  :>
Proponuje zaczerpnąc trochę wiedzy o olejach, ważnych ich własciwosciach - a odnajdziecie go bez trudu.  ;)

Teraz kwestia nr 2.
A jakiej to rewelacji się ten Twój kolega spodziewał po DragStarze - po zalaniu go olejem za 40 PLN - ze latać zacznie?  :D

Zarówno BelRay, jak i DragStar są siebie warte... drogie i do du...   nie obrazajac zbytnio BelRaya... :P

EDIT:
prosze na stronie Quakera wybrać w zakładce Dobierz olej Jawe - zobaczycie co Wam wyjdzie.

Czyzby przekładniówka?  ;]
« Ostatnia zmiana: Marca 25, 2011, 15:57:02 wysłana przez FIS »

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 25, 2011, 18:35:04 »

No no.  Temat dobrze się rozwija  ;)
Oby tak dalej.
A parametrów  mnie interesujących brak  <lol> <lol> <lol>

Dobór na stronie Quakera jest do du...y
Jawa 632, 638-1, 638-5, 639 itd. ma mieć w skrzynce Motorcycle 4-cycle Fully Synthetic 5W/50
A Jawa Californian 350 (Motorcycles) 2002-  Synquest Fully Synthetic 75W-90
Czym się różni silnik a właściwie skrzynka  638 ,639 od  Jawa Californian 350, Style 350, Tramp i Chopper 350???

Na forum posiadaczy i znawców Jawy i CZ ten numer nie przejdzie  <lol> <lol> <lol>

Lipa i to nie czeska  <lol>

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 25, 2011, 20:23:03 »

Jawolu - normalnie jesteś nieznośny.  :>

Gwarantuje Ci ze na tych olejach Dżawa będzie śmigała.
Z resztą nie tylko ja to gwarantuję:
http://www.quakerstate.com/#/warranty-information/warranty-details

A po badania to tu:
http://orlenlaboratorium.pl/index.html

:P :P :P

kwinto29

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 26, 2011, 21:02:15 »

FIS pozwolisz że nie przekażę Twoich uwag memu sąsiadowi o Drag Starze bo się chyba potnie albo zagotuje :)
A jaki to olejek ze Szwancarii masz w zanadżu w dobrej cenie? Uchyl mości Panie rąbka tajemnicy :>

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 26, 2011, 21:55:24 »

Jasne kwinto!
Oczywiscie, traktujmy mój text jako typowy złośliwy żarcik o miernym podłozu intelektualnym...
A koledze życzę wielu kilometrów na swym motocyklu.
Po jego zachowaniu jednak widac, że dba o swoją maszyne najlepiej jak potrafi - i mimo, ze efety sa raczej mizerne samą chec można docenić...  <lookaround>

http://www.midland.pl/index.php

Midland jest moim osobistym wyborem i jesli chodzi o mnie jestem zadowolniony. Nie wiem jak inni.  :)
P.S.
Mam swój patent na w miare szybkie sprwdzanie jakosci olejow silnikowych. Nie bede go jednak tu przytaczał, gdyz zabrzmi to strasznie banalnie i amatorsko, gdyz sama procedura jest zenujaco prymitywna.  :)
Udanego sezonu i braku problemów ze srodkami smarnymi zycze - FIS  <thumbup>

madras30

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 26, 2011, 22:19:11 »

może wrócimy do tematu nieco...

też mam ten sam problem z tą 1 nką ale jeszcze o tym porozmawiamy  ;]

jest jedna sprawa w TS o której się nie wspomina. Zdejmijcie pokrywę i zobaczcie jak zgodnie z 3 zasadą dynamiki aż 5 sprężyn w teesowskich sprzęgłach odpycha mechanizm wyciskania, który to pomniejsza wysunięcie szpilki z wałka sprzęgłowego a zarazem rozdzielenie tarcz, nie jest to zaraz imponująca odległość lecz zapewne ma swój udział w tym trzasku przy wrzucaniu 1 biegu  :-/ . tu parę części mm, tam kilka  a olej pomiędzy niewielkimi odległościami tarcz i przekładek robią swoje + tarcie powiększone o te 2 dodatkowe sprężyny w całym układzie plus linka sprzęgłowa a może raczej pancerz, który też "pracuje" wydłużając pozornie cięgno .

trzask jest już ale jak to wygląda u mnie i jak sobie z tym radzę w następnej opowieści  :P .
« Ostatnia zmiana: Marca 26, 2011, 22:25:34 wysłana przez madras30 »
3.5 (38) TS

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 27, 2011, 10:08:18 »

No no.  Temat dobrze się rozwija  ;)
Oby tak dalej.
A parametrów  mnie interesujących brak  <lol> <lol> <lol>

Dobór na stronie Quakera jest do du...y
Jawa 632, 638-1, 638-5, 639 itd. ma mieć w skrzynce Motorcycle 4-cycle Fully Synthetic 5W/50
A Jawa Californian 350 (Motorcycles) 2002-  Synquest Fully Synthetic 75W-90
Czym się różni silnik a właściwie skrzynka  638 ,639 od  Jawa Californian 350, Style 350, Tramp i Chopper 350???

Na forum posiadaczy i znawców Jawy i CZ ten numer nie przejdzie  <lol> <lol> <lol>

Lipa i to nie czeska  <lol>

Też mnie to trochę zdziwiło,jednak po analizie wiedzy na ten temat doszedłem do wniosku że olej typu Synquest Fully Synthetic 75W-90 jest zalecany tak jak pisałeś powyżej 2002 roku,a z tego co wiem to skrzynie biegów w naszych jawach są te same ale nie takie same,w nowych modelach zmieniła się tolerancja i pasowanie na ciaśniejsze i widocznie wskazany jest lepszy olej i trochę rzadszy,do silników 634-632 oraz 638 do 1994 roku zalecają 20W50 4T (silnik+skrzynia+mokre sprzęgło),kupiłem wczoraj taki olej Valvoline Motorcycle Oil 4T 20W50,dziś go wleję i zobaczymy jaki będzie efekt.

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 27, 2011, 12:04:12 »

Holgerze - wystarczy ze zmienił się materiał na okladziny lub zaszła dyskretna zmiana w sprzęgle pozwalajaca je bardziej wycisnac - np. nawet coś takiego jak przelozenie lub skok klamki sprzegła i juz bedzie inaczej.

Jesli chcesz testowac olej w skrzynce lub sprzegle to robic to należy w temp. około 20 st. i na dystansie min. 50 km.
Olej musi mieć swoja temp. aby "działał" prawidłowo.
Fabryka dobiera rodzaj oleju do klimatu w którym pracuje urzadzenie, jego srednich obciażeñ, częstotliwości pracy.
Wiadomo, ze nim klimat jest goretszy tym gestrzy olej musimy zastosowac.

Jak chcecie testowac - (ja to np. bardzo lubie  :] ) to jako ciekawostke Wam powiem, ze firma HD wypusciła olej do swych wyrobów mogacy pracować i w sprzegle i w skrzyni. Nazywa się Formula Plus.
Moich testów nie przeszedł - okazał sie za słaby - ale może w Dżawach się sprawdzi. Jest dośc drogi cos koło 4 - 5 dych za amerykuñski "prawielitr" czyli 0.95 litra czyli 1 kwarta.
Jakie miał wady?
Trzaskanie przy wrzucaniu 1 biegu - czyli problem jak tu - w tym watku.
Głosna praca skrzyni biegów - i jej wycie po dystansie ponad 100km - czyli jak silnior się dobrze rozgrzeje.  ;)

Rev Tech usunał oba problemy od razu.
Nadmieniam ze luz i regulacje sprzegła dokonuję skrupulatnie na początku kazdego sezonu i kontroluje co około 5 - 8 000 km.  :>

madras30

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 27, 2011, 13:34:35 »

teoretycznie jest to możliwe, słuszna uwaga choć prawdopodobnie aby temu przeciwdziałać popychacz nie koñczy się  miejscem cięcia czy  śrutem o ile średnica by na to pozwoliła tylko wiadomo jakim zakoñczeniem

a co do klamek- też słuszne- niektóre modele faktycznie mają większe podgięcia a niektóre zawdzięczają to użytkownikom i ile się nie złamią podczas tuningu, nie mniej zawsze to 1 -2 mm na lince, uchwyt na kierownicy też może być oddalony... ale to już gdybanie
3.5 (38) TS

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 27, 2011, 16:23:11 »

Fis Napisał:
Jak chcecie testowac - (ja to np. bardzo lubie  Laugh ) to jako ciekawostke Wam powiem, ze firma HD wypusciła olej do swych wyrobów mogacy pracować i w sprzegle i w skrzyni. Nazywa się Formula Plus.
Moich testów nie przeszedł - okazał sie za słaby - ale może w Dżawach się sprawdzi. Jest dośc drogi cos koło 4 - 5 dych za amerykuñski "prawielitr" czyli 0.95 litra czyli 1 kwarta.
Jakie miał wady?
Trzaskanie przy wrzucaniu 1 biegu - czyli problem jak tu - w tym watku.
Głosna praca skrzyni biegów - i jej wycie po dystansie ponad 100km - czyli jak silnior się dobrze rozgrzeje.  Wink

Rev Tech usunał oba problemy od razu.
Nadmieniam ze luz i regulacje sprzegła dokonuję skrupulatnie na początku kazdego sezonu i kontroluje co około 5 - 8 000 km.  naughty

Tej wiosny postanowiłem trochę poeksperymentować z olejami do skrzyni ( Też to lubię Fisie i nie boję się zmian)  ,dwa sezony przeje¼dziłem na Hipolu 15F (85W90)

i szczerze mówiąc byłem z niego zadowolony,większość powie jak dobrze chodzi to po co zmieniać? Ja odpowiadam pytaniem na pytanie, a po co zmieniać choćby TV skoro stary Rubin dobrze działa? Więc pierwszy testowany olej to Catrol MTX 80W,

odpalenie próba wbicia jedynki..i :-/ jebnięcie jak cholera,aż mi łzy pociekły po polikach jak to usłyszałem  ten grzmot<crybaby>,ale trudno olej wlany trzeba poje¼dzić,po zrobieniu kilku dziesięciu km sytuacja nie zmienia się,biegi wchodzą ze zgrzytem  choć sprzęgło trzyma dobrze-to nie jest jednak olej do mojej jawy  <no> . Następnie kupiłem

elf 80W90 GL4 ( tak jak zaleca instrukcja nowszych jaw350)

Odpalenie motocykla,jedynka i zdziwko <eek>-weszła bardzo lekko i bez zgrzytu,jednak pierwsza jazda-wyższe obroty..sprzęgło się ślizga,mała korekta ustawienia automatu pomogła jednak wraz ze zrobionymi km mój entuzjazm maleje,biegi czasem trzaskają a czasem nie mogę zredukować-jak by coś blokowało skrzynię-szukamy dalej :].
Ten temat i analiza różnych dobierarek oleju natchnęła mnie do zakupu za 22 zł oleju Valvoline Motorcycle oil 4T 20W50

a więc dziś olej zalany,odpalenie, jedynka  :D,pięknie weszła i cicho,przejażdżka w koło komina-biegi wchodzą lekko z charakterystycznym klik,sprzęgło trzyma bardzo dobrze,skrzynia cicha jawa dosyć dobrze rozgrzana i zero problemów ze zmianą biegów,znalezieniem luzu,wbiciem jedynki-wszystko ładnie i cicho  <lol>.Jutro zrobię z 50-70 km i zdam dokładniejszą relację-pierwsze wrażenie bardzo pozytywne,oby takie pozostało.

Holgerze - wystarczy ze zmienił się materiał na okładziny lub zaszła dyskretna zmiana w sprzęgle pozwalajaca je bardziej wycisnąć - np. nawet coś takiego jak przełożenie lub skok klamki sprzęgła i już będzie inaczej.
Wbrew temu co wiele osób myśli silnik jawy 638 produkowany obecnie,nie jest tym samym silnikiem co 25 lat temu,jak pisałem wcześniej skrzynia biegów ma dokładniejsze pasowanie,wał korbowy jest dokładniej wykonany i wyważony,obrabiany na koniec jako jedna całość,zmieniła się technologia i dostępność olejów.Już na początku lat 90 instrukcja pozwalała na mieszankę 1:50 przy Castrolu TT,a w instrukcji jawy 640 z 2000 roku co jest? a zobaczcie sami:

jawol RIP

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 27, 2011, 19:20:02 »

Wbrew temu co wiele osób myśli silnik jawy 638 produkowany obecnie,nie jest tym samym silnikiem co 25 lat temu,jak pisałem wcześniej skrzynia biegów ma dokładniejsze pasowanie...

Jakoś nie przekonują mnie te słowa.
Jeśli wykonanie jest lepsze i pasowanie  dokładniejsze to po jakiego grzyba zalecany olej  ma większą gęstość?
Nawiasem mówiąc do  Jaw po 2002 wyszukiwarka ta zaleca olej dokładnie taki jak serwisówka pierwszych silników 638. montowanych w modelu 638-5 ... 634 i 632 także  <eek>
Coś mi się widzi że określenie "nowa lepsza skrzynie" to po prostu cienki, cieniutki chwyt marketingowy Czechów.
Wyszukiwarka jest spiepszona i tyla. Każda Jawa i CZ ma mieć w skrzynce według zaleceñ fabryki olej przekładniowy ok 80, 85, 90W

Co do jakości i sposobów wykonania nowych wałów nie będę się wypowiadał... szczególnie w tym wątku.
Czas sam pokaże co warte są.
Ciekawe jak sobie wyobrażacie obrabianie "złozonego" wału?
Lipa... Czeska... a może jednak wcale nie czeska?
Tylko komuś zależy aby kupujący tak myślał (że czeska) i bulił???

Wracając do temtu tematu to do "jasnej ciasnej" naprawdę ktoś wierzy że sprzęgło kłowe można "złączyć" bezgłośnie?
Polecam przestudiowanie innych for motocyklowych i "całego internetu" w kwestii "gdynk" przy zapinaniu jedynki.
Bo jeśli sprzęgło jest dobre i dobrze wyregulowane i olej odpowiedni i skrzynie nówka nie śmigana to i tak mniejsze lub większe "gdynk" jest.
I będzie.
Komu nie pasi niech "se kupi skutero".
Kuniec tematu.
« Ostatnia zmiana: Marca 27, 2011, 19:27:24 wysłana przez jawol »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 27, 2011, 20:01:34 »

http://www.youtube.com/watch?v=ntNMG5QV_VU&feature=related

Jawol napisał:
Wracając do temtu tematu to do "jasnej ciasnej" naprawdę ktoś wierzy że sprzęgło kłowe można "złączyć" bezgłośnie?
Polecam przestudiowanie innych for motocyklowych i "całego internetu" w kwestii "gdynk" przy zapinaniu jedynki.
Bo jeśli sprzęgło jest dobre i dobrze wyregulowane i olej odpowiedni i skrzynie nówka nie śmigana to i tak mniejsze lub większe "gdynk" jest.
I będzie.
Komu nie pasi niech "se kupi skutero".
Kuniec tematu.

Klik tak,ale łup,trzask,jeb to już nie-niestety już trochę km zrobiłem ( nie tyle co Ty ale jednak) i wiem kiedy bieg wchodzi ładnie a kiedy z trzaskiem-hukiem.

Co do jakości i sposobów wykonania nowych wałów nie będę się wypowiadał... szczególnie w tym wątku.
Czas sam pokaże co warte są.
Ciekawe jak sobie wyobrażacie obrabianie "złozonego" wału?
Lipa... Czeska... a może jednak wcale nie czeska?
Tylko komuś zależy aby kupujący tak myślał (że czeska) i bulił???

Akurat w tej kwestii osobie o Której myślisz bardziej chyba zależy na regeneracji starych niż na zakupie nowych wałów-powód?różnica ceny wału a ceny regeneracji jest znaczna.Nie słyszałem aby na forum Ktoś kupił nowy wał.

Jakoś nie przekonują mnie te słowa.
Jeśli wykonanie jest lepsze i pasowanie  dokładniejsze to po jakiego grzyba zalecany olej  ma większą gęstość?
Nawiasem mówiąc do  Jaw po 2002 wyszukiwarka ta zaleca olej dokładnie taki jak serwisówka pierwszych silników
Mam książkę obsługi do jawy 638-0 i w niej zalecany jest hipol 85W90(15f),natomiast w nowszych zalecany jest olej 80W90, czy jest on gęstszy? chyba nie,co do skrzyni to proponuję zakup nowej ( z nową tolerancją) i jej zamontowanie do karterów...

Tak w ogóle,to proponuję napisać do Tynca i zadać pytanie,z pewnością odpowiedzą bo już pisałem do Mgr.Jiri Kraft  kraft_jiri@jawa.eu; i nie było problemu z odpowiedzią.

FIS

• Starszy Jawer
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 27, 2011, 22:20:45 »

Holgerze - ode mnie jeszcze kilka słów w temacie testów:
dlaczego dalszy dystanas?
Chodzi o doprowadzenie oleju do drugiej jego skrajnej temp. pracy.
Gdy ruszasz rano spod domu, olej jest zimny i jego parametry znajdują się na danym poziomie - stwierdzasz na przykład ze jest dobrze...
Słuchasz czy skrzynka wyje, co dzieje się gdy hamujesz silnikiem z górki i jak wchodzą biegi.
Potem lecisz spory dystans (porządnie grzejac silnik) i robisz to samo dla drugiej skrajnej temp. pracy tego oleju.
Jak doznania są niezmienne - wystawiasz ocene i .... testujesz nastepny olej... ;]  <punk>
Strony: [1] 2 3 ... 8   Do góry