Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 03:56:59
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Zakładanie wału  (Przeczytany 20620 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

hans24

• Gość
Zakładanie wału
« dnia: Listopada 18, 2005, 16:13:40 »

witam mam pytanie jak fachowo zalozyc wal zeby nie pokrzywic, do karterow,prosze o jakies porady ,moze fotki opisy.
pzdr.

Johnny

• Jawer Weteran
  • JAWA TS350 '90 WSK 125 M06B3 '77
Odp: Zakładanie wału
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 18, 2005, 23:22:18 »

Instrukcja montażowa Jawy podaje że trzeba zagrzać kartery i wtedy silnik zejdzie się sam bez oporu  ;D Jak komuś się to uda w domu i faktycznie zejdzie się bez oporów to gratuluję  :D
A co do sposobów praktycznych- to należy wał "wciągnąć" (pisałem już o tym kilka razy na forum). Trzeba sobie wyprodukować przyrząd w którym pokręcanie śrubą będzie powodować wciąganie wału do karterów. W załącznikach zamieszczam foto pochodzące z instrukcji montażowej przedstawiające proces rozpoławiania- trzeba sobie wyprodukować przyrząd "odwrotny". Myślę że te foty uzmysłowią zasadzę działania takiego przyrządu. Jego praktyczne rozwiązanie postram zamieścic się jak najszybciej- tylko muszę aparat skołować :)

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 21, 2005, 21:32:48 »

Jak ktoś chce zobaczyc jak się składa silnik na gorąco (tak jak pisze książka serwisowa) to zapraszam do Tarnobrzega.Mam do poskładania 3 silniki od Jawy .Gwarantuję że silniki zejdą się bez najmniejszych problemów.Lekcje składania "silników na gorąco "u mnie są za darmo. ;) :D

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 22, 2005, 02:09:05 »

A zdrad¼ mi tajemnicę czym to grzejesz ;)  ???

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 22, 2005, 11:37:44 »

Mam taką czarodziejską  ;)maszyne zwaną kuchenka turystyczną z pojedynczym palnikiem.I niema obawy,jeszcze się nic nie spaliło ani nie stopiło. :)

Adam

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 23, 2005, 21:33:22 »

ja jak zbijalem moje polowki to bez rozgrzewanie z niewielkim oporem sie schodzily i wszystko jest ok

STÓWA

• Jawer Weteran
  • Ile to już lat ?
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 23, 2005, 22:00:28 »

Zbijanie na siłę jest bardzo szkodliwe dla łozysk i moze spowodować wypadnięcie igiełek z łozyka igiełkowego skrzyni biegów i skrzywienie prowadnicy wodzików że o zdecentrowaniu wału nie wspomnę.Ogólnie takie metody nie są zalecane przy składaniu każdego silnika.No ale jeżeli Ci się udało to twoje szczęście ,generalnie odradzam takie metody.No ale ja nie mogę nikogo pouczać :)

Johnny

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 23, 2005, 23:17:52 »

Jak zbijałeś kartery młodkiem to na bank masz wał krzywy jak nie powiem co  >:(
Metoda STÓWY jest najlepsza bo nie wpływa na pasowanie łożyska wału- kartery. Niestety zaproponowana przeze mnie metoda wciągania na zimno ma taką właśnie wadę, ale nie spowoduje scentrowania wału!!!
Polecam ją początkującym- bo składanie na ciepło wymaga odrobiny wprawy ;)
"DO SK£ADANIA SILNIKA U¯YWAMY MÓZGU A NIE M£OTKA" -Stówa kilka watków wyżej ;D

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 15, 2005, 12:13:46 »

Co mi przypomina, że miałem napisać artykuł o rozpoławianiu silnika. Mam nadzieję, że przed świętami umieszczę na stronie. Ostatnio brak czasu nie pozwala mi na uzupełnianie treści :D

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 22, 2006, 16:32:50 »

moj wal wpada w prawy karter bez problemu :o z tym ze nie mam zalozonego czola walu, w lewy karter idze zdecydowanie ciezej
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
FSO 125p 1.4 16V MPI 89 r.
Rover 800 99 r.

Demonos

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 24, 2006, 14:46:51 »

Jak wał wchodzi bez oporów, to najprawdopodobniej wymiany wymagają czopy. Czopy muszą być na ścisk wpasowane w łożyska. Inaczej nie będzie np. pełnej szczelności

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 27, 2006, 20:38:21 »

faktycznie cos z tym lozyskiem bylo nie tak, albo poprostu czop sie wytarl zabardzo od tego wkladania i wyciagania i potem lozysko sie obracalo cale
powierzchnia styku lozyska z czopem byla wyslizgana mozna powiedziec ze wypolerowana :-)
no nic wal chyba jutro jedzie do mragowa juz jest zapakowany , Pan Ruszczyk mam nadzieje ze bedzie wiedzial co z nim robic  :)
a luz na jednym korbowdzie to ok 0,5 mm jest, i tym samym potwierdzil moje przypuszczenia, znajomy mechanik przygladajac sie z boku luzom podczas gdy ja ruszalem korbowodem
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

adamnajawie

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Września 17, 2006, 20:45:18 »

odnośnie tego "odwrotnego" rozpoławiacza czykli urządzenia do zakładania wału to  mam pytanie.. sruba ma wchodzić w otwór w wale tam gdzie daje się śrube od alternatora? gwint w wale to wytrzyma?

wojk2

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Września 17, 2006, 20:57:12 »

Co mi przypomina, że miałem napisać artykuł o rozpoławianiu silnika. Mam nadzieję, że przed świętami umieszczę na stronie. Ostatnio brak czasu nie pozwala mi na uzupełnianie treści :D

Witam i musze przyznać iż bardzo by się coś takiego sprzydało dla rozkładania jak i składania gdyż osobiście tego jeszcze nie robiłem  a nie bawem mnie to czeka. <thumbup> więc czekam na ten artykuł.

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #14 dnia: Września 17, 2006, 21:43:24 »

no wlasnie w/g mnie gwint moze nie wytrzymac
dlatego chlopaki zalecaja podgrzanie karteru i jednoczesne ochlodznie walu z lozyskiem, dopiero po takim zabiegu skladamy
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #15 dnia: Września 18, 2006, 17:30:41 »

dlatego zima jest najlepszym okresem na tego typu zabiegi  <punk> <punk>

karter grzejemy (ja osobiście używam palnika gazowego) a wał na mróz, po czymś takim wał dosłownie wpada na miejsce  <thumbup>
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

MZiobro

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 03, 2006, 16:41:08 »

ja tego jakos nie moge zrozumiec....przeciez jak sie podgrzewa jakis metal to on pod wplywem temperatury rozszerza sie/powieksza a tu chodzi o to by cos sie minimalnie zmniejszylo aby lepiej sie zlazlo....Moj ojciev jest mechanikiem i wiem ze do skladania walu w samochodach specjalnie do lozysk uzywa spray chlodzacy-do dostania w kazdym sklepie z czesciami.

Jerry

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 03, 2006, 17:54:48 »

dlatego grzejesz karter - rozszerza się a wał chłodzisz żeby się minimalnie zmniejszył
JAWA TS 350 89r
BMW K 1200 GT 03r

MZiobro

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 03, 2006, 22:21:34 »

jerry wlasnie nie tak...skoro grzejesz karter to sie rozszerza..czyli srednica miejsca w ktore wchodzi lozysko walu pomniejsza sie,co do walu zgadzam sie.....a moze ktos probowal wlasnie na odwrot skladac silnik??i kartery i wal ochlodzic do mozliwych granic???

AndrewS

• Jawer Weteran
  • Jawa 350 638-0 88r
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 04, 2006, 10:39:17 »

hmm to w/g twojego wyjesnienia lozysko podgrzane w oleju tez sie bedzie "zwezac" znaczy sie jego pierscien wew. bedzie zmniejszal srednice ??
ja tak grzalem lozysko i bez problemu wskoczylo ono na wal, wiec ta teoria chyba jednak nie jest prawdziwa, bo metal rozgrzewajac sie tak jakby puchnie, ciezko to wyjasnic
Pozdrawiam Andrzej
Jawa 350 638-0 88 r.
Rover 800 99 r.

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 04, 2006, 10:44:07 »

jerry wlasnie nie tak...skoro grzejesz karter to sie rozszerza..czyli srednica miejsca w ktore wchodzi lozysko walu pomniejsza sie,co do walu zgadzam sie.....a moze ktos probowal wlasnie na odwrot skladac silnik??i kartery i wal ochlodzic do mozliwych granic???

Jak rozszerzalność cieplna to jak średnica może się pomniejszać ??????
ODWROTNIE <hammer>
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

carlos

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 04, 2006, 12:25:32 »

przeczytaj uważnie:

jak podgrzewasz metal to on się rozszeża (przybywa jego objetość) i zwiększa się średnica otworu o niewiele ale zawsze np: we¼ pierścieñ i równomiernie go rozgrzej a zwiększy się jego średnica zewnętrzna i wewnętrzna i to samo tyczy się karterów, natomiast łożyska się chłodzi i następuje zawężenie (zwarcie) struktury metalu, gdy zakładasz je na wał to chłodzisz wał a grzejesz łożsko

ogólnie część nakładaną nagrzewasz a wkładaną chłodzisz

załapałeś?

gluchyjw

• Świeżak
  • *
  • Jawa 350 LUX model 634 Instalacja 6V
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 04, 2006, 13:36:04 »

Proszę sobie wyobrazić prosty pręt o przekroju prostokąta:
nagrzewamy go równomiernie, metal rozszerza sie we wszystkich kierunkach czyli wydłuża się, lecz róznica pomiędzy przekrojem poprzecznym a wzdłużnym jest duża i więcej widać na długosci niż na szerokości (szyna kolejowa)
zwinięty pręt czyli gniazdo łożyska po nagrzaniu zwiększy swoją średnicę. Proste prawda. :D
Tak samo z chłodzeniem.
Pozdrawiam Serdecznie
Jerzy Głuchy

adamnajawie

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Września 13, 2007, 21:18:22 »

witam
mam takie małe pytanie może ktoś miał podobny problem mianowicei:
jak składam silnik to (pomimo rozgrzania karterów i zmrożenia wału(wraz z łożyskiem) kartery nie chcą się zejśc do koñca, tzn. nawet sruby nie chcą odobrze złapać i nie wiem dlaczego blokuje się wałek zdawczy pomimo tego że ustawiłem skrzynie tak żeby żadna z zębatek nie dotykała go.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Września 13, 2007, 21:30:35 »

łożyska wału najlepiej wcisnąć do karterów bez wału. wchodzą wtedy łatwiej no i jest punkt zaparcia. potem teki karter montujemy na wał. montujemy skrzynie biegów potem drugi karter razem z łożyskiem. o wiele łatwiej pokonac opór wciskania wału w łożysko niż łożyska z wałem w karter. troche zamotałem, ale mi to zawsze sie sprawdaz i nic nie uszkodziłem.