Witam. Wrzucam wątek jako ciekawostkę. Jako pracę mgr buduję motocykl z napędem elektrycznym na bazie Hondy CBR 1000F. (o Jawie nie zapomniałem, do zlotu położe jej nowy lakier

)
W tej chwili jestem w trakcie koñcowego montażu motocykla, z tym, że ze względu na koszty będzie tylko 1/4 możliwych do upchnięcia akumulatorów. Największym minusem całego przedsięwzięcia jest to, że motocykl buduję jako pracę magisterską i nie jest moją własnością, ale doświadczenia nikt mi nie zabierze
Czym się różni mój projetk od innych? Otóż tym, że cały motocykl jest zamodelowany w 3D i można idealnie (wirtualnie) poupychać wszystkie komponenty, w tym akumulatory, o wiele dokładniej niż by się to robiło na zasadzie prób i błędów w garażu. W motocyklu każdy cm^3 się liczy, nie to co w samochodach EV. Zasięg kilkuset kilometrów przy przyzwoitych osiągach to jest to, co chciałem osiągnąć.
Co do tej pory zrobiłem.
-został zakupiony motocykl Honda CBR 1000 F z uszkodzonym silnikiem (główna zaleta to ogromna rama)
-motocykl został rozłożony do najmniejszej śrubki, a rama zeskanowana skanerem optycznym. Skan (czyli chmura punktów w przestrzeni ) odpowiednio obrobiony, pocięty przekrojami, posłużył mi do zamodelowania ramy
-reszta elementów została zamodelowana z pomocą ramienia pomiarowego
-rama została pomalowana
-zaprojektowałem przeniesienie napędu przez pasek zębaty. W tym projekt korpusu sprzęgła do odlania ciśnieniowego.
W tej chwili skoñczony mam montaż mechaniczny prócz mocowañ akumulatorów i przerobioną instalację 12 V . Pakiet 55Ah zostanie zamontowany na tymczasowym motocowaniu z płaskowników, i może kiedyś, ktoś po mnie, dorzuci resztę akumulatorów i wykona ich docelowe mocowania (odlewane)
Trochę danych technicznych:
- silnik LEM -200 14 kW (szczytowo 28 kW)
- 21 akumulatorów litowo – polimerowych 55 Ah (z tym, że do ramy wejdzie 220 Ah)
- napęd pasem zębatym, przez sprzęgło gumowe na odrębnym łożyskowaniu
Mam nadzieję, że za kilka tygodni wyjadę z garażu na kołach i wtedy będę miał czas zebrać i uporządkować wszystkie zdjęcia, screeny i notatki.
Trochę zdjęć i screenów:
http://picasaweb.google.com/mariusz.n3stor/MotocyklElektryczny?authkey=Gv1sRgCNzV0OnPvPfDJw&feat=directlinkTo jest kopia posta na forum pojazdów elektrycznych, jak by coś było nie jasne, a kogoś interesowało, to śmiało pytać.