Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 05:17:53
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: co na Forum MZ piszą o tuningu Jawy  (Przeczytany 14828 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mayam32

• Gość
co na Forum MZ piszą o tuningu Jawy
« dnia: Lutego 10, 2010, 21:03:18 »

tak żeby się pośmiać wstawiam  :>
http://www.mzetz.fora.pl/patenty,43/jawa-350ts,5425.html

gringo

• Gość
Odp: co na Forum MZ piszą o tuningu Jawy
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 10, 2010, 21:06:33 »

widać ze kumate chłopaki

mayam32

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 10, 2010, 21:08:26 »

kiedyś widziałem na jakimś forum o Jawach rozmowę niby mechaników (pewnie po 10 lat) jak dopasować wał od CZ do Jawy TS, kurka musze odnaleść to bo to naprawde dobre było <sadwalk>

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 10, 2010, 21:15:53 »

Kute tłoki  <lol>

GROM

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 10, 2010, 21:16:59 »

kiedyś widziałem na jakimś forum o Jawach rozmowę niby mechaników (pewnie po 10 lat) jak dopasować wał od CZ do Jawy TS, kurka musze odnaleść to bo to naprawde dobre było <sadwalk>
kurczę ale tam za wiele różnic nie ma, przeciwwagi takie same, promieñ wykorbienia taki sam, różnica tylko w czopie środkowym wału i chyba prawym (od alternatora/prądnicy) Także jak ktoś się uprze to zrobi.
« Ostatnia zmiana: Lutego 10, 2010, 21:18:52 wysłana przez GROM »

modjo

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 10, 2010, 21:21:51 »

tam masz cylindry po szlifie, gazniki sportowe, tłoki itp... pewnie kute, odchudzony itp... coś koło 1000zł wychodzi solidny tuning.

Ale co odchudzone pewnie kierowca :D

Pewnie cylindry po szlifie daja +25% wzrost mocy i momentu obrotowego :D

Oczywiscie Jawka to zlom a Mz jest suuuuuuuuper i bezawaryjna :D:D:D
Mechanika Pojazdowa 507-098-858 Zapraszam

Crick

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 10, 2010, 21:35:12 »

Kute tłoki rozbrajają  <lol> no i ga¼nikI sportowe - po cztery ga¼niki szzzzportowe na cylinder - to jest to  <punk>

gringo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 10, 2010, 21:43:00 »

Kute tłoki rozbrajają  <lol>

nie no ogólnie kute tłoki sie produkuje, ale wątpie żeby do jawy ktoś takie robił:PPP

Crick

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 10, 2010, 21:46:19 »

Kute tłoki rozbrajają  <lol>

nie no ogólnie kute tłoki sie produkuje, ale wątpie żeby do jawy ktoś takie robił:PPP

No przecież wiem, do Imprez STI się takie robi, i podmienia bo na zwykłych się auta zbyt nagrzewa - tak słyszałem, koszt duży no ale :)

Krycha

• Jawer Weteran
  • Cz 472.6
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 10, 2010, 21:59:10 »

panowie w ogóle co to za forum jest  <lookaround>
Jakieś pseudo mz.Prawdziwe jest tutaj http://forum.mz-klub.pl/index.php
ZaKrystian powiedz mi, ile Jawa pali Ci?

gringo

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 10, 2010, 22:02:24 »

panowie w ogóle co to za forum jest  <lookaround>
Jakieś pseudo mz.Prawdziwe jest tutaj http://forum.mz-klub.pl/index.php

szczerze Ci powiem że i na tym takie jazdy widywałem....

zed

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 10, 2010, 22:42:52 »

kurczę ale tam za wiele różnic nie ma, przeciwwagi takie same, promieñ wykorbienia taki sam, różnica tylko w czopie środkowym wału i chyba prawym (od alternatora/prądnicy) Także jak ktoś się uprze to zrobi.

CZ-ta (silnik żeliwniak) ma większą średnicę przeciwwag od Jawy TS.

GROM

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 11, 2010, 08:02:19 »

CZ-ta (silnik żeliwniak) ma większą średnicę przeciwwag od Jawy TS.

Wiem o tym  <yes> sprawdzałem czy ktoś także o tym wie, ciągnąc dalej temat główny po co szukacie na forum MZ, dużo takich wypowiedzi znajdzie się i u nas, co prawda większość dzięki moderatorom szybko znika i nie wisi na forum.

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 11, 2010, 09:58:18 »

http://www.forum.motocykle-mz.pl/tematy16/mz-250-czy-jawa-350-vt432.htm?sid=0c0afe626dafe0dbcb57746d0ef14668
Te emzety i jawy muszą być piekielnie mocne :>
Fajnie, że chłopaki nie debatują w stylu "co lepiej kupić? 600-tka z wieloma "R" w nazwie nie będzie za słaba?"
To się chwali ;)

Crick

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 11, 2010, 10:00:06 »

Natomiast mz jest cudem techniki,taaa.
Hihi, poprzednio miałem MZ ETZ 250 (przerobioną na crossa <lol>, ale dosyć profesjonalnie) i wszystko ok było, gdyby... gdyby nie to że nie było tygodnia co by się coś w silniku nie zepsuło :>

Mofeix

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 11, 2010, 10:14:27 »

Oni są żałośni...
    Status GG
Jawa 350 634 12V 1983r -Była
Vectra A GT 1994-Była
Kawasaki GPZ 500 1990r-Była
E30 Touring 325- Jest!

Strażak

• Cezeciarz -
  • Jawer Weteran
  • 472.6, 472.6, 472.5
    • PJ
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 11, 2010, 11:41:43 »

w MZ jest najlepsze sprzęgło  ;) jak z niego strzelisz to gotowe odpaść z wału  :>
    Status GG

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 11, 2010, 12:02:19 »

W MZ jest sprzęgło na wale  <blink> ?

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 11, 2010, 12:04:49 »

Tak 250 i chyba 250/1 miały na wale. 150 miała zębatke na wale.
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

Crick

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 11, 2010, 12:07:24 »

w MZ jest najlepsze sprzęgło  ;)
Nawet mi nie wspominaj o nim <mur> skoñczyło się na klejeniu kosza do wału + spawanie lekkie :D

W MZ jest sprzęgło na wale  <blink> ?
Bynajmniej w ETZ 250 kosz sprzęgłowy jest osadzony na wale :/ jeśli już wał nie pierwszej młodości to kłopotów co nie miara :/

GROM

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 11, 2010, 12:32:32 »

Panowie dajcie spokój oni lubią MZ my jawy i tyle. Oni mają coś do jaw wy do MZ. Oni mówią coś o jawach złego i się śmieją i wy robicie to samo tylko śmiejecie się z MZ! Przyjdą na nasze forum poczytają co jakiś mądry pisze o MZ i pseudo konflikt się zaognia bo jakieś " myndre fachmany" się wypowiadają po jednej i drugiej stronie.

zed

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 11, 2010, 13:07:45 »

Tak. Trzeba dać na luuz  <punk>. Zarówno MZ, jak i Jawa ma swoje zalety i wady. Chociaż w przypadku sprzęgła w MZ 250 to ja nigdy nie miałem z tym problemu. Dużo zależy od właściwego montażu i od jakości części. Jakoś te etki się nie rozpadły przy kręceniu kółkami.

http://www.youtube.com/watch?v=kS-weFaPj6Q

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 11, 2010, 14:37:15 »

MZ ma kosz na wale bo dzięki temu na niskich obrotach silnik nie gaśnie. Bo jest większa masa która wiruje.
Jawa tak nie ma bo ma 2 gary.

No tylko ciekawe,że single jawy nie gasna mimo klasycznego układu. W sumie tylko chyba w mz widziałem takie rozwiązanie-widac do koñca szałowe nie było bo by się przyjęło. Największą jego wadą było to,że elementy łączenia stożka z wałem musiały być idealne... Jak sprzęgło spadło to potrafiło narobić mega szajsu z wałem i stożkiem. A w ogóle gdzie tam jest rama- jakiś wieszaczek na silnik i wężykujący przód... Najlepsza mz wg mnie to etz 150- mała dobrze skonstruowana i naprawdę dynamiczna.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 11, 2010, 15:02:21 »

nie ma co porównywać jawy i mz, bo jedno to rzędówka a drugie singiel
etz i ts'ka miały być sportowe ale średnio to wyszło
a tak po za tym dwie inne konstrukcje
mz z otwartą krótka ramą  i raczej wysoko obrotowym silnikiem
i jawa z podwójną ramą kołyskową i raczej średnio obrotowym silnikiem

no w mz sprzęgło jest raczej kiepskiej konstrukcji ale w jawie nie jest lepiej,plus jawy taki że zakładasz spregło od cz i jest lepiej a w mz tak się nie da

a co do tego że mz to napompowany simson to tu sie zgadzam,je¼dziłem simsonami s i sr a także mz etz 150 i 251
simsony falnie i zrywne jak na tą pojemność, a etz 150 dobrze się prowadzi tylko jak dla mnie mogłaby lepiej iść z dołu a 251 jest zbyt narowista

Właśnie dlatego się porównuje- nie porównuje się dwóch identycznych motocykli bo to bez sensu- są z tego samego okresu produkcji, tego samego przedziału ceny mocy i osiągów. Pozwole sobie coś zakwestionować- mz etz 250 rozstaw osi ma zbliżony do jawy i cz, inna rama- dlatego sie je porównuje.
Jeden i drugi silnik jest raczej średnioobrotowy- mz kręcą co prawda do 7500 ale to i tak mało.
Ale w Jawie 638 nawet jak się sprzęgło poluzuje lub oring zjedzie to mozna jechać dalej- w MZ jest kaplica.
Wiesz turbo mały dość wysilony jak na owe czasy i realia (14-16KM ) 2T 150ccm raczej nigdy nie ma dołu.

Lukass102

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 11, 2010, 16:02:55 »

¦michy chichy se robicie z tych co na forach o MZ piszą brednie o Jawach, a sami to robicie w stosunku do MZ... Przecież te ich sprzęgło po prostu trzeba dobrze założyć, spasować z czopem na wale i problemu w ogóle nie ma. Dobrze założone sprzęgło wygina i łamie ściągacze przy demontażu... Jak jest w knedlach to już sami wiecie - zasada ta sama...
Tak każdy swoje chwali, a w górach przy obciążeniu i jedno i 2-gie potrafi tak samo łoić winkle, a na długich dojazdach dawać rade w szybkich (oczywiście jak na klase motocykli) przelotach. Kto co wybiera jest tylko kwestią preferencji szofera.