Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 01:33:17
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Lewe powietrze? jako przyczyna problemow z obrotami w 634  (Przeczytany 5472 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jknick

• Młodszy Jawer
  • **
Lewe powietrze? jako przyczyna problemow z obrotami w 634
« dnia: Października 21, 2009, 13:24:41 »

To temat tak na chwilke, z mysla ze zaraz ma poleciec do kosza.
Mam kłopoty z silnikiem. Nie pali od kopa(jedynie po wtrysku) i nie ma wolnych obrotów. Gdy trzymam manetke w tej samej pozycji to obroty zamiast pozostawać na stałym poziome, pną sie raz w góre, raz w dół. Gdy jest na wolniejszych obrotach to z opóżnieniem reaguje na gaz. A jak sie go doda za dużo to zgasnie. Swiece b6hs są ładnie okopcone. Regulacja gażnikiem nic nie daje. Czy śruba od wolnych wykrecna jest o 1 obrót czy o 1,5 to nadal jest taki sam problem z obrotami.
Zapłon jest dobrze ustawiony. Dużo sie nim bawiłem i nie dało to efektów. Wyprzedzenie na 2,8; 2,9: 3,0. Na każdym z nich praca silnika jest podobna.
Kompresja jest.
Pod cylindrem(na granicy karter-cylinder) zauważyłem wyciek. I odnosnie tego cylindra jest ciekawa historia. Załóżmy ze odpalam silnik na jednym cylindrze. Jezeli na srednich obrotach podłącze drugi cylinder(ten z wyciekiem) to silnik gasnie. Co ciekawsze: jezeli silnik pracuje na tych srednich obrotach na cylindrze z wyciekiem, i wtedy podłącze cylinder bez wycieku to silnik bedzie pracował dalej. //Mówiąc o podłączeniu cylindrów mam na myśli podłączenie cewki która obsługuje dany cylinder.
Ga¼nik wypolerowalem w miejscu jego mocowania, tak aby równo dociskał każde miejsce i aby na łączeniu nie bylo szczelin czyt. lewego powietrza. Na simmeringu od strony wirnika nie zauważyłem zadnego wycieku, wiec pewnie w tym miejscu też jest szczelnie.

Po co to wszystko piszę? Zamierzam rozpolowic ten silnik i go uszczelnic, aby wyeliminowac tą przyczyne problemow z obrotami i ogólnie z silnikiem. Zanim to zrobie moze warto sprawdzic cos jeszcze o czym zapomnialem a co moze byc przyczyną problemów z obrotami? Radzicie cos jeszcze sprawdzic, czy może rozpoławiac i sie głupio nie pytac?

PS. Mile widziane jakies porady odnosnie skladania silnika. Jak cos zrobic zeby nie spierniczy i zeby potem  nie zalowac.

jknick

• Młodszy Jawer
  • **
Odp: Lewe powietrze? jako przyczyna problemow z obrotami w 634
« Odpowiedź #1 dnia: Października 23, 2009, 23:11:41 »

Rozebrałem silnik i mam dwa pytania co do klocka:
1. czy można by go było przykleić, po to aby było szczelnie?
2. czy ta dziurka w klocku przeszkadza w czymś czy tak ma być?
A i jeszcze jedno: czy te odkruszenia pokazane na zdjeciach mogą mieć wpływ na prace silnika? Wydaje się, że nie ale wole zapytać.
Klocek:

Wyszczerbienia:

Aha, ile powinno być igiełek przy tłoku?
« Ostatnia zmiana: Października 23, 2009, 23:14:51 wysłana przez jknick »

GALA

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Października 24, 2009, 18:43:59 »

tele zeby nie było luzu. najlepiej posmaruj korbowod smarem ale malutko i przyklejaj igelki 1 kolo 2 i ci wyjdzie git.

jknick

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 01, 2009, 09:41:42 »

Kolejne pytania z garażu:
1. Czy składać silnik na samym silikonie? Bo pewien gościu powiedział, że nie z tego względu iż benzyna rozpuszcza silikon.
2. Pod cylinder dac samą uszczelkę czy jeszcze silikonem ją obsmarowac?
3. Odkręciłem nakrętke z wału, ta po lewej stronie. Ale wału zdjąć nie moge. Trzeba teraz ściągaczem zdjąć tą zębatke, a potem co? Będzie tam jeszcze jedna nakrętka? Czy może po zdjęciu zębatki pozostaje tylko młotkiem walić i powinnien zejść ten wał. A więc krócej: Jak go zdjąć.

Jawomaniak

• Jawer
  • Jawa Ts 350 typ 638-1 . Suzuki GSF 1250SA Bandit
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 01, 2009, 10:25:04 »

Jak najbardziej ja składałem tak już nie jeden silnik

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 01, 2009, 10:59:12 »

Kolejne pytania z garażu:
1. Czy składać silnik na samym silikonie? Bo pewien gościu powiedział, że nie z tego względu iż benzyna rozpuszcza silikon.
2. Pod cylinder dac samą uszczelkę czy jeszcze silikonem ją obsmarowac?
3. Odkręciłem nakrętke z wału, ta po lewej stronie. Ale wału zdjąć nie moge. Trzeba teraz ściągaczem zdjąć tą zębatke, a potem co? Będzie tam jeszcze jedna nakrętka? Czy może po zdjęciu zębatki pozostaje tylko młotkiem walić i powinnien zejść ten wał. A więc krócej: Jak go zdjąć.

1) kartery razem tak- pod inne elementy mozna dawać uszczelki papierowe- nasącz je olejem prze załozeniem-zrobią się miękkie-gumowate
2)jak sobie chcesz-można dać troszkę sili-ale tak lekko
3) Jak ściągaczem zdejmiesz koło zębate to potem wyłazi wał z łożyska- ale nie młotkiem- we¼ sobie lepiej koło- i jebnij się nim w czoło. Nigdy nie wyjmuje się wału przy pomocy młotka- chyba,że wał idzie na złom-wtedy tak.