Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 05:38:28
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: JAWSIM - Jawa 350 "Żeliwniak"  (Przeczytany 10553 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jawsim

• Gość
Odp: ¯eliwniak
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 02, 2009, 18:04:09 »

Zrobiłem jej przód- hybryda ;)
W zasadzie to teleskopy 638 osadzone w półkach 634- ale zmodyfikowane szklanki- najpierw usunąłem chemicznie powłokę lakierniczą- następnie pozbyłem się szwów na szklankach- tych nadlewów na szklance biegnących wzdłuż niej z przodu i z tyłu- pó¼niej wygładziłem wszelkie ślady zbrodni, wymieniłem uszczelniacze bo mam kilka kompletów nowych w zapasie. ¯eby ta akcja miała ładny finał to polakierowałem w kolor motocykla uchwyty lampy. Tak było w oryginale. Mocowania błotnika o dziwo pasują.Dlaczego zdecydowałem się na przód 638? Bo jest solidniejszy,ma dłuższy skok i łatwiej o nie cieknący i niewybity...Hmm no i dlatego,że akurat taki miałem. Musze przyznać,że bez czerni i tych paskudnych szwów wygląda klawo.

Fotki z komórki bo gdzieś mi ktoś zapożyczył aparat  <furious>

PS- jak zrobię polerkę to będzie git majonez ;) <thumbup>
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2009, 18:20:43 wysłana przez Jawsim »

holger RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 639/634
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 07, 2009, 12:05:49 »

Bardzo fajne moto,prawdziwy "biały kruk",z tego co piszesz to lubisz je¼dzić sam jednak zapraszam do Jeleniej Góry,pośmigamy razem.

Anarch

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 07, 2009, 12:12:08 »

Nono już kolege na motocykl wyrwałeś Jawsim :D
Ale maszyna nie¼le się prezentuje, trzeba przyznać :) Masz fach w ręku.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 07, 2009, 20:42:22 »

Kolejne zmiany- powrót do oryginału- jestem w trakcie składania przodu org od 634- powód? Nie możliwe jest wyśrodkowanie koła wzgledem lag.

maciek

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 07, 2009, 21:32:47 »

To dlatego moja 634 zostawia dwa ślady... <oops>

elomario27

• Gość
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 07, 2009, 22:51:01 »

Jak to nie możesz ustawić przedniego koła? Jawsim może masz coś z ośką? kurcze dla mnie to jest dziwne bo jak byś nie ustawił koła to ta ośka dochodzi do konca i nie ma prawa byc inaczej że koło bedzie ¼le ustawione

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 07, 2009, 23:41:06 »

Nie mam nic z ośką.
W 634 inne są półki bo:
- są inne  ;]
-mają mniejszą średnicę otworów na golenie
-górna półka oporuje na stożku a nie na zwężce
- otwory na lagi są od siebie mniej oddalone.
Kłopoty z tym związane to:
-konieczność zmiany szczękotrzymacza na ten od TS- bo org w 634 ma inaczej klinowany
- założenie tego od TS i tak nic nie da bo po prostu nie ma tyle miejsca.
A poza tym chce jednak oryginał bo chce i już :>

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 12, 2009, 22:00:12 »

¯elek już z oryginalnym przodem- a na dodatek założyłem lusterka nieużywane z 1984 roku- w klimacie. Przód ma lekkie pryszczyki na szklankach- mechanicznie już jest malinka. Dlaczego takie lusterka? Dlaczego stary lakier? Bo taki styl preferuje- żadnych wycacunianych laleczek z nowymi chromami,lakierem i ozdóbkami. Każda mała ryska dodaje moim maszynom czegoś... nie wiem jak to nazwać. Ale,żeby nie było- jesli jakiś element razi w oczy jakimś defektem lub rudą to szukam starego,używanego ale w ładnym stanie. Mechanika ( bebechy ) i rzeczy typu linki i akumulator,szczeki i silnikowe- nowe bez gadania.

A tu kurtesia IXS i kask Uvex jakie udało mi się wyszperać jako zestaw na Białą TS.

A tym wehikułem od dziś będę w pracy śmigał po fajki lub soć na przekąszenie do sklepu. Z buta nigdy mi się isc nie chce ;) moja Rynka , odkopana z piwnicy- testowałem na niej aerograf ,a le ogólnie własnie taka miała być- piekielna rynka z Jawsim Garage <thumbup>

Anarch

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 12, 2009, 22:38:56 »

A tym wehikułem od dziś będę w pracy śmigał po fajki lub soć na przekąszenie do sklepu. Z buta nigdy mi się isc nie chce ;) moja Rynka , odkopana z piwnicy- testowałem na niej aerograf ,a le ogólnie własnie taka miała być- piekielna rynka z Jawsim Garage <thumbup>

Ale jazda ;D kiedy jedziemy na motorynkach wyrywać dupy na protektorze ?

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 12, 2009, 23:13:21 »

Jak tylko zamontuje śmigiełko na kask i skołuję dwuosobowe siedzenie od ogara :>

Anarch

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 12, 2009, 23:20:52 »

Jak tylko zamontuje śmigiełko na kask i skołuję dwuosobowe siedzenie od ogara :>

A to tjóningofym cylindrze 60cc i o naklejkach co dodają 1,3 KM zapomniałeś ?

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 12, 2009, 23:46:43 »

Ona ma już przecież płomienie- więc 140 KM na kole mi styka bez naklejek.

Anarch

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 13, 2009, 01:39:39 »

Ona ma już przecież płomienie- więc 140 KM na kole mi styka bez naklejek.
Nie no szacun, i widzę że założyłeś do motoryny slicki :D Gdzieś je dorwał ?

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 13, 2009, 09:11:55 »

Nigdzie- ta opona 12 lat była na tylnym kole- do tyłu kupiłem już nową bo się ślizgała. przednia była spękana. Ale dość o Rynce <lol> to miała być ciekawostka tylko <punk>.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 23, 2009, 00:07:32 »

Kolejna rzecz dopracowana- ciągle nurtowało mnie dlaczego lewy gar nierówno chodzi- prawy rytmicznie popierduje a lewy bywa,że nie trzyma taktu. Zdjąłem garnki-  <lol> sworzeñ. Prawy garnek miał tłok ze sworzniem tzw ślepakiem a lewy z przelotowym. Założyłem dwa nowe ślepaki ( poprawne ułożenie to otworami do zewnątrz czyli część zaślepiona ma być skierowana do sąsiedniego tłoka ). Odpalam- voilla! no teraz to ja rozumiem <thumbup>
Aha- coś jakoś nie byłem do koñca przekonany w kwestii d¼więku tych wydechów- rozebrałem je- wkłady podobne do CZ ale rozbierane jak w TS. Zrobiłem sam nowe - trochę zabawy z tym było,ale teraz ¯elek ma niepowtarzalny gang. Coś z bulgotu TS i furkotania CZ. Ogólnie żelek śmiga,że aż miło- jest już w 100% ukoñczony. W kwestii rejestracji decyzja podjęta- zarejestruję ale tablicy nie założę bo cholernie psuje wygląd tyłu. Hamulce ma bdb,chodzi ładnie,ma kopa i nie sprawia klopotów na drodze. Brakuje jej cugu TS ale nie jest wcale taka zła- jak na taką babcię daje radę. Wkręca się super na obroty,wolne trzyma już od 900,ale ma 1200-1300 bo niżej nie ustawiam ( prądnica  ;) ) Elektryka w 100% sprawna. Musiałem jednak nabyć nowy automat STOP z linkami do przodu i tyłu bo tamten nie bardzo chciał współpracować. Kranik w koñcu założyłem Jikova bo miała jakiegoś badziewnego kraniola od MZ. ¯eby nie śniedziały klemy i nie było niespodzianek zrobiłem wyłącznik masy.
Kontrolki działają,
światła ma dobre ( niespotykany symetryczny klosz przedni- org PAL czechoslovakia ale zupełnie inny niz w CZ i TS i pó¼niejszych 634)
Kierunki na żarówkach 15W i nowym przerywaczu dają radę ( nie załączają się z opó¼nieniem)
Stop działa przy wciśniętym przednim i/lub tylnym hamulcu
Obrotomierz,prędkościomierz działają jak marzenie, drogomierz na mosiężnych trybach ( dwa dni dorabialem :-/ )
Pali na kopa nie ważne czy zimna,letnia czy ciepła.
Biegi wchodzą już idealnie - poskładałem od nowa uchwyt pamiętnika- wszystkie 4 śruby były lu¼ne- nitro i loctice w ruch i jest miód.
Nowe - stare tarcze. £añcuchy oba.
£adowanie ma dobre.

....Misja zakoñczona. Teraz tylko trzeba sprawiedliwie po równo każdą je¼dzić,żeby pozostałe moje Jawy się nie obraziły ;] <lookaround>

¯elek oficjalnie przyjęty do grona moich pupilków- dziś o 21.30 po je¼dzie testowej. Niedomagañ? Brak!  <thumbup>
« Ostatnia zmiana: Maja 23, 2009, 00:09:57 wysłana przez Jawsim »

jacu

• Starszy Jawer
  • jawa
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 23, 2009, 00:29:10 »

Gratulacje  <thumbup>
Kawał dobrej roboty <yes>

Crick

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 23, 2009, 01:01:59 »

¦wietne moto :)
Kurczę skąd Ty masz taką wiedzę, no i chęci :)

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 26, 2009, 18:55:42 »

światła ma dobre ( niespotykany symetryczny klosz przedni- org PAL czechoslovakia ale zupełnie inny niz w CZ i TS i pó¼niejszych 634)

hmmm tez mam taki klosz...

no motocykl piekniasty co tu powiedziec... jawsimowy i tyle...
http://mienki1987.blogspot.com/