Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 11:00:25
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Kto powiedział że Jawa nie idzie w parzez MZ? :)  (Przeczytany 2564 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
  • Jawy, Cezety i Cafe Racery - To lubię! :)
Kto powiedział że Jawa nie idzie w parzez MZ? :)
« dnia: Kwietnia 07, 2009, 19:45:57 »

Kto powiedział że Jawa nie idzie w parze z MZ? <hammer> Paaanie! Idzie i to jak cholera! :) Już ok. 100km nakręciłem z kolegą MZ'ciarzem ;) Jutro albo pojutrze wrzucę fotki z wycieczki nad jezioro. Pokłon w stronę MZ TS 250 - zacny sprzęt  <worship>

Browar dla wszystkich!  <cheers>

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
Odp: Kto powiedział że Jawa nie idzie w parzez MZ? :)
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 07, 2009, 20:44:36 »

Ja się bujam z kumplem na MZ ETZ251. I też jest ok.

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 07, 2009, 21:31:49 »

Szajbus to jest tak.... Niektórzy "emzeciarze" twierdzą że Jawy to gówno i już... Nic ich nie przekona do tego że tak nie jest... (...)A bo to wał szybko pada, albo pali jak smok, a tego zapłonu to w ogóle nie da się ustawić...(...) I odwrotnie niektórzy Jawerzy twierdzą że MZ to "gówno" itp. itd....
A według mnie każda marka ma jakieś wady i jakieś zalety... Dla mnie nie liczy się kto jakim motocyklem je¼dzi tylko jakim jest człowiekiem... Też mam kumpla który je¼dzi na ETZ, a właściwie dwóch... Jeden na 250 a jeden na 251... I kurde wszyscy trzej jednomyślnie myślimy... Nikt nie mówi że jedno jest lepsze od drugiego... No chyba że w żartach...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Wojt@s

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 07, 2009, 22:12:16 »

Ja tylko powiem tyle: dwa gary to nie jeden, w żywotności i elastyczności silnika zauważysz, pół automatyczne sprzęgło, założyć vape i powiem tyle w tej chwili Mz została daleko gdzieś za nami .

Plusem mztki jest solidniej wykonany ga¼nik, ja odnoszę zawsze przynajmniej takie wrażenie. poza tym w mz dziadowsko jest rozwiązane mocowanie silnika do ramy, wieszak z poduszką to nie jest wyjście, nie daj boże dzwona mieć, nic nie chroni nas, a  jawie jednak rama o podwójnym obejściu. Przód mzetowski jest miękki, kąt pochylenia główki do dupy, jedynie tarcza jest dobra, choć mztowskie pompki hamulcowe są jak z lidla. Zakładamy w Jawie na przód tarczę, pompę od japoni i mamy bardzo fajne moto:D

bobson

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 07, 2009, 22:15:12 »

Dokładnie Jawa jaki i Mz mają swoje Wady w jawach to głównie wał ale zależy też od stylu jazdy a w Mz skrzynia i łozysko igiełkowe na korbowodzie (Dolne)  <dontgetit> a tak na ogół to zdrowa jawa jest lepsza od Mz i ja tak sądze ale jak by sie ktoś ze mną chciał zamienić na Mz to bym sie zamienił <punk>

Kulfon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 07, 2009, 23:48:20 »

oj idzie w parze idzie. Ja w zeszłym sezonie też często woziałem się z kumplem. Ja na CZ 175, on na MZ 251. Wprawdzie on musiał się do mojego tempa dostosowywać, ale i tak jeżdziło nam sie przednie. Mam nadzieję że i tego roku pokonam razem z nim trochę kilometrów. I liczę że już nie CZ ale Jawą TS (jak tylko się w  koñcu uporam z ciagle sypiącą się skrzynią :/)

A co do porównañ MZ z Jawą/CZ. Osiągi w sumie porównywalne. Ale ze słyszanych mi opinni, Jawa/CZ jest o wiele wygodniejsza na dalsze wyprawy. No i do tego wygląd. MZ ETZ (a i TS też) wygladają jakby garba od starości dostały, ten bak paskudzi moto ochydnie :D Takie to jakies nijakie. Natomiast Jawa/CZ ma tą linię baku o wiele ładniejszą. No ale to kwestia gustu.
Do tego dochodzi d¼więk. Dwa baniaczki, dwa wydechy. Nie ma drugiego takiego moto, który by oferował taką muzykę dla uszu, płynącą z tłumników. :)
No i jedna kwestia przemawiająca ogromnie na koszt Jawy/CZ. Cena za jaką można nabyć oba motocykle :)

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 08, 2009, 08:40:52 »

Co do wałów nie wiem jak to jest w Jawie ale to w MZ jest słaby wał! Nawet przy ściąganiu kosza sprzęgłowego za pomocą specjalnego ściągacza można ukruszyć wał. Kolega robił remont MZ bo poszło dolne łożysko na korbie. Fakt faktem - remont robił przy ponad 29tyś przebiegu (MZ nie rozbierana wcześniej). Osiągi tak jak ktoś wspomniał porównywalne. Zazwyczaj toczymy się zadupiami (obaj bez prawka <thumbup>) 60-80km/h czyli "economic". MZ TS 250 to chyba jedyna mz jaką bym chciał mieć w swoim garażu.

elomario27

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 08, 2009, 09:13:47 »

£adna MZ ETZ 251 tez jest bardzo fajnym motorkiem. Ale głos Jaw do Mz sie nie porównuje. Zresztą Jawy maja taki charakterystyczny swist w silniku i jeszcze jak dochdzi do tego dwa wydechy oddajace fajny dzwiek to az milo jezdzic:)
Mz natomiast maja fajny dzwiek tylko na wolnych obrotach :P i jeszcze tak sie fajnie trzesie silniczek :D

<cheers>

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 09, 2009, 20:47:58 »

Obiecane zdjęcia z wycieczki:

Dupcie ;)

No i zadowolony właściciel w ramonesce ;)

"Z nadzieją budzisz się co dnia by poczuć znów wolności smak..." - długo nie zapomnę tej wycieczki. ;)
Pozdrawiam.