Biblioteczkę forum przeglądałeś, jest tam troszkę informacji o danych technicznych ?
Swoją drogą, ja tam się nie znam, mam kilka pojazdów na żółtych blaszkach ale tylko jeden sam rejestrowałem. Nie wiem czy dokumentację można sobie samemu ogarnąć, możliwe że tak.
Musisz mieć tak zwaną białą kartę oraz opinię techniczną pojazdu zabytkowego, razem z wnioskiem o wpis do ewidencji zabytków wysyłasz to do konserwatora.
Sam sobie opinię napiszesz ?
Białą kartę faktycznie można zrobić, fotki cyknąć, albumik wykonać itd.
Mnie robił dokumentację rzeczoznawca z uprawnieniami i pieczątką, bez tego, to jaką ma wartość dla konserwatora, taki papier ?
Nie wiem, nie znam się ale to tak, jak by sobie samemu receptę na leki wystawić.
Mnie kompleksowo temat ogarniał p. Kwiatkowski z
www.twojrzeczoznawca.comPojechałem tylko do niego autkiem by zrobił zdjęcia, za kilka dni by podpisać wniosek a on wszystko wysyłał sam do konserwatora. Potem tylko odbiór gotowej decyzji o wpisie pojazdu do rejestru zabytków, przegląd techniczny, na który p. Kwiatkowski wykonał wniosek i podał mi adres SKP. Wszystko sympatycznie, sprawnie, bez biegania, poprawiania papierków itp.
No ale samodzielnie pewnie też się da to zrobić
Przepisy ostatnio zaostrzyli co do rejestrowania zabytków, sprawdź sobie zanim dokumentację zaczniesz robić, jak to jest w twoim rejonie.