Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 21, 2026, 16:37:50
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: REJESTRACJA  (Przeczytany 3310 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Janio

• Gość

witam :) nie znalazlem odpowiedz na moje pytanie dotyczace rejestracji wiec musze je zadac :)

chodzi mi o to czy moge zarejestrowac motor, moja jawa 350 bez posiadania prawa jazdy ? i jaki jest termin rejestracji po spisaniu umowy ?

lukasz_master

• Gość
Odp: REJESTRACJA
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 20, 2009, 16:21:56 »

Nie musisz mieć prawa jazdy, żeby zarejestrować i ubezpieczyć motocykl . Teoretycznie masz miesiąc na zarejestrowanie motocykla po spisaniu umowy.

Janio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 20, 2009, 16:29:26 »

teoretycznie miesiac a co jesli minie ten miesiac ? i czy przeglad musze zrobic przed rejestracja czy po ?

moja jawa rozebrana umowa dzisiaj spisana :P brak prawka :P a trzeba zarejestrowac :P

lukasz_master

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 20, 2009, 16:46:51 »

Teoretycznie powinienieś zostać ukarany, ale nie słyszałem jeszcze żeby urzęday kogoś tak załatwiły. Szkoda, że już spisałeś umowę - mogłeś nie wpisywać daty.

Do wydziału komunikacji idziesz na sam koniec, wcześniej składasz wizytę na stacji diagnostycznej i ubezpieczalni (jeśli poprzedni właściciel nie zrobil przeglądu, a polisa wygasła). Następnie w Urzędzie Skarbowym opłacasz podatek (2% od wartości pojazdu),  ale jeśli pojazd kosztował mniej niż 1000zl to zostajesz zwolniony z tego obowiązku. Dopiero z kompletem papierów idziesz do Wydziału, wypełniasz dokumenty, opłacasz wydanie dowodu i blachy i wychodzisz z tablicą rejestracyjną i próbnym dowodem. Po miesiącu odbierasz "twardy" dowód rejestracyjny.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2009, 16:48:49 wysłana przez £ukasz. »

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
  • Jawy, Cezety i Cafe Racery - To lubię! :)
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 20, 2009, 17:01:46 »

Kolega jak mz rejestrował to poszedł z papierami do wydziału komunikacji tam dostał pewną karteczkę z nią poleciał na przegląd potem zarejestrował a potem dopiero ubezpieczał moto. Ja miałem podobnie z tym że przegląd miałem aktualny ale też najpierw rejestrowałem moto dopiero pó¼niej wykupowałem polisę ubezpieczeniową.

Janio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 20, 2009, 17:06:25 »

wlasnie chcialem nie wpisywac daty ale wlasciciel mial gotowe juz umowy z wpisanymi datami ... kurde lipa troche no zobaczymy jak to bedzie po prostu przejde sie do urzedu zapytam co i jak :) pozniej przeglad :P 20 zł wiecej da sa "Dagilowi" i przeglad powinien byc :) kwota motoru to 250 zł :) wiec luzik :) pozniej rejestracja i chyba ubezpieczenie na koniec :)

lukasz_master

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 20, 2009, 17:37:45 »

Kolejność jest taka:

Jeśli motocykl nie ma przeglądu i ważnego OC

-ubezpieczalnia - z umową idziesz wykupić polisę. Zostaje ona wypisana na Twoje nazwisko i aktualny nr rejestracyjny. Koszt to 240zł za rok OC+NW

- stacja diagnostyczna - trzeba być przygotowanym na czepialskie pytanie. Koszt to 60-80zł

- urząd skarbowy - tutaj jest tak jak pisałem, ogólnie to nawet tam nie id¼, bo obecnie urzędasy nie wypisują kwtiu, że petent został zwolniony z obowiązku płacenia.

- wydział komunikacji - ze starą tablicą, dowodem, umową, polisą idziesz do okienka. Wypełniasz wniosek o rejestracje. Czasami babeczki nie wiedzą jakie dane wpisać więc zapamiętaj podstawowe parametry (moc w KM i kW,pojemność). Z kwitem idziesz do kasy uiścić opłaty - ja zapłaciłem 111zł. Wracasz do okienka i odbierasz tablice i tymczasowy dowód.

- ubezpieczalnia - z dowodem na swoje nazwisko idziesz po aneks do polisy, na którym zaznacza się, że obowiązuje ona na nowy numer rejestracyjny.

Innej kolejności nie ma, uwierzcie mi, że próbowałem. Nie ma "jakiś karteczek", urzędnik nie może zarejestrować pojazdu niesprawnego (brak przeglądu) i oc.

Wskazówka - często ludzie wpisują zaniżoną kwotę w umowie żeby zapłacić niższy podatek lub uniknąć całkowicie jego płacenie. Najczęściej niską wartośc tłumaczą złym stanem technicznym i wpisują w informacjach dodatkowych np. "uszkodzona skrzynia/silnik" "lakier w złym stanie" . Jeśli taki wpis widnieje w umowie to urzędnik z wydziału komunikacji skieruje Cię na dodatkowe  badanie techniczne. Więc lepiej nie gryzmolić farmazonów w umowie :)

Jeśli motocykl ma ważny przęgląd i oc to oczywiście omijasz te przystanki, ale i tak trzeba przepisać polisę na Ciebie.

Tyle  :)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2009, 17:39:18 wysłana przez £ukasz. »

Janio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 20, 2009, 17:41:56 »

czyli cała rejestracja wyjdzie mi troszke poniżej 500 zł uła, narazie mam 300 wiec w miesiac trzeba tyle dozbierac ajccc :( jakos dam rade :D

wielkie dzieki za informacje :)))

<cheers> <cheers> dla Ciebie !

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 20, 2009, 17:42:14 »

Nie wiem tylko jak jest z podpisem osoby dorosłej na umowie. Ja owego nie posiadam gdyż umowę spisywałem sam. Miesiąc już minął dawno lecz niema za to żadnej kary wiec  :>  Czekam aż mi się skoñczy ubezpieczenie bo przy rejestracji trzeba je opłacić, ( Jeśli poprzedni właściciel opłacił tydzieñ przed sprzedażą to i tak trzeba zapłacić. Ze względów ekonomicznych się nie opłaca  ;) )  

Janio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 20, 2009, 17:46:42 »

BoNes czyli jestes pewien ze moge olac ten miesiac ? i z tym poczekac do renowacji motoru, bo w sumie to jest chore jezeli ktos kupi uszkodzony motocykl i ma miesiac na jego remont bo przeciez ma miesiac na rejestracje ? cos mi tu nie gra ? w umowie nic nie było o pełnoletnosci osoby kupującej :) tylko dane dowodu osobistego :) w sumie najchetnie zarejestrowałbym ja w marcu po 18 urodzinach :) bedzie kasa itp. a teraz tylko remont doprowadzic do stanu jezdzacego :) a pozniej dopiero rejestracja :)

nastepne plany to malowanie i ogolne upiekszanie maszyny :))

wiec ja w sumie tez oleje ten miesiac czekania :) mysle ze kary nie dostane za to ? :)

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 20, 2009, 17:48:51 »

Spokojnie możesz olać ten miesiąc i kolejny i kolejny  ;) Chodzi tu oto ze zarejestrować można ale kupić już nie za bardzo bo 18 lat nie masz, wiec podpis raczej powinien być.

Janio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 20, 2009, 17:51:01 »

raczej sie nie doczepia do niczego :) wiec mnie uspokoiłes troche :) najwyzej jak sie doczepia do czegos to napisze druga umowe mam typka nr wiec nei ma problemu :) to teraz juz tylko remont :D juz w sumie wyzdrowiałem z grubsza :) jutro na praktyki jade do szkoly wiec do jawki pojde tez zagladnac i chociaz ladne zdjecia zrobie :)

dzieki BoNes :) <cheers>

lukasz_master

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 20, 2009, 17:51:36 »

@Janio

OC możesz rozłożyć na 2 raty  ;) Jeśli nie jesteś pełnoletni to nie zarejestrujesz na siebie sprzęta.

@ Bones

O ewentualnych konsekwencjach nikt Cię nie powiadomi listownie. Dopiero przy okienku w Wydziale Komunikacji mogą Ci coś burczeć, ale jak mówiłem jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś robił problemy.  OC możesz przepisać na siebie, nie musisz czekać, aż wygaśnie.  

Janio

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 20, 2009, 17:53:46 »

w marcu osiemnastka wiec przy rejestracji bede juz pelnoletni :)

a rejestrowałem na siebie motorower :) jakos nie było problemow ? ubezpieczenie juz 2 lata wiec jakas tam znizke mam zawsze te 10 zł taniej wyjdzie :)

Janio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 09, 2009, 22:59:02 »

odnawiam temat bo mam kolejne zapytanie !

mam jawe 634-7, dowod rejestracyjny - stary, brak ubezpieczenia, i umowe kupna -sprzedazy od wlasciciela poprzedniego, teraz tak nie przerejestwowałem jej na Siebie, a teraz chce ja sprzedac i co musze zrobic ? czy ten koles ja wyrejestrował ? czy wystarczy tylko spisac umowe miedzy mna a nowym wlascicielem ? i dac mui tez stara ?

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 09, 2009, 23:20:57 »

spisujesz umowę z klientem i dajesz mu kopię umowy Twojej z tym gościem,od którego kupiłeś.

Johnny Moped

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 11, 2009, 21:41:00 »

Skorzystam z tematu i wytłumaczę sytuację z CZ moją:

-Kupiłem ją za 300zł w listopadzie zeszłego roku. Mam do niej:

Stary dowód na czarne blachy. Jest on czysty (czytaj nie ma żadnego przeglądu wbitego

Umowę K/S a właściwie ich ciągłość. Kupiłem od gościa B który kupił od gościa A (na gościa A są papiery). Ja jestem gość C

Nie mam do niej żadnego kwitka OC.

Z przeglądem nie powinno być problemów z tego co wiem, mam problem tylko wtedy jak mnie dupną. Jak natomiast z OC? Nie bd miał kar? Pewien kolekcjoner powiedział mi że pójdę do ubezpieczalni, powiem że motor nabyłem w częściach i 2 lata go składałem (za 2 lata chcę rejestrować). Czy takie coś będzie OK?

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 11, 2009, 22:55:16 »

Eee tam. Id¼ do ubezpieczalni i zawrzyj nową umowę dopiero po przerejestrowaniu motocykla na siebie- w wydziale komunikacji ściema standart- zapomniałem tego świstka,ale ubezpieczenie już było od zimy nieważne ( koniecznie zrób przy tym minę dziecka które dowiedziało się właśnie,ze ¦więty Mikołaj nie istnieje) ale jak tylko zarejestrują moto to lecisz z jęzorem na wierzchu zawrzeć nową polisę. Czy faktycznie zawrzesz i polecisz  - twoja brocha. W każdym razie najlepiej rżnąc głupa i w razie czego okropne zmartwienie plus szczypta skruchy. Ewentualnie opcja nr dwa: powiedz,że jechałes po moto niesprawne autem z przyczepką- gostek dał Ci dowód i umowy a kwitka nie dał bo zapomniał z podniety,że taka kasiora mu wleciała- obiecał wysłac poleconym ten kwitek i tak wysyła i wysyła... to stare motocykle- o ile w kwestii aut są czesto bardziej dociekliwi ci pracownicy urzędów tak przy jawach i cz przymykają oko.

Johnny Moped

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 11, 2009, 22:57:13 »

Ja wychodziłem z założenia że bd śmigał jeszcze 6 lat (6 miejsc na przegląd) na czarnych blachach.  :P Tylko miałem zagwozdkę z tym OC.

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 11, 2009, 22:59:57 »

Zapomnij :>

Johnny Moped

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 11, 2009, 23:35:05 »

Jak jakaś lejdi w okienku się będzie pluć to przyjde tak żeby na nią nie trafić :P

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 11, 2009, 23:58:46 »

Teoria- na przerejestrowanie masz 30 dni
Praktyka- masz więcej czasu,pod warunkiem uregulowania spraw ze skarbówką i nie wychylania się na drogi publiczne. W przypadku kontroli drogowej policjant ma prawo wglądu do umowy kupna sprzedaży na datę- jesli jest mocno przekroczone te 30 dni ma prawo zatrzymania dowodu rej. Innymi słowy nie musisz od razu przerejestrowywać motocykla,jeśli nie chcesz nim je¼dzić. Ale jeśli chcesz je¼dzić to radzę- zarejestruj maszynę na siebie bo możesz się zdziwić.