Wolna Strefa Jawa - CZ

• Sierpnia 05, 2026, 01:15:30
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Dokąd idziemy? Dokąd zmierzamy...  (Przeczytany 1320 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Maliniak

• Murarz, piekarz, akrobata, z zamiłowania mechanik.
  • Administrator
  • Panie... a kto to poskłada...
Dokąd idziemy? Dokąd zmierzamy...
« dnia: Czerwca 22, 2026, 12:54:48 »

Zastanawiam się w którym kierunku to forum zmierza.
Życie na nim podupada z miesiąca na miesiąc, coraz mniej aktywności, coraz mniej nowych ludzi.
Wiem że spora część osób przeniosła się na różne grupy na FB, ale to tu jest skarbnica wiedzy.

Kolejna sprawa to zloty, frekwencja i chęć organizacji.
Mam wrażenie że wyczerpała się formuła naszych spotkań, ze ludzie są znudzeni i nie bardzo wiem co trzeba zmienić by się to odwróciło. Warunki są dobre lub bardzo dobre, miejsca ciekawe a tu klops 20 osób na zlocie
Odległość... ostatnio usłyszałem na jednym ze spotkań że "a nie jadę bo daleko", byłoby blisko jakby ktoś z centralnej Polski podjął się organizacji, bo tak to albo ściana zachodnia albo wschodnia coś organizuje.
Czy to czas by przejść na 1 wielki zlot organizowany gdzieś w Polsce? Tylko kto to zorganizuje?
Zdalnie, można wszystko jednak na macajewa jest pewniej i bezpieczniej.

W kościach czuję że to pierdolnie, że nawet ten jeden zlot się nie uda, nikt się nie podejmie.
Szkoda, bo społeczność mamy ogromną, ale kiepsko idzie nam jej zebranie w kupę.

Nie ma tez nowych użytkowników, w głównej mierze wywalam jakieś boty ze Sri Lanki ni z akceptuje nowych użyszkodników.
Szkoda żeby 21 lat tradycji, znajomości fajnych wspomnień powoli umierało.

W Suścu było coś koło 140 osób, od tego momentu tendencja spadkowa, a szkoda :(
Motocykle wciągają jak woźny flaszkę :)

andree

• MoTóRzysta z PRLu
  • Jawer Weteran
  • Cezetron, Jawa 42 FJ
Odp: Dokąd idziemy? Dokąd zmierzamy...
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 22, 2026, 14:40:07 »

Są przecież od jakiegoś czasu, 2 zloty w centranej Polsce (tematy zakładam co rok), ale jakoś jawery z tego forum nie rwią się żeby przyjechać  ::)
Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie..  ;)
Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów

Makaron

• Starszy Jawer
  • Cz 350 472-6 jawa 350TS
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 22, 2026, 14:55:40 »

Naród upada gdy społeczeństwo zatraca podstawowe wartości, biegnie w wyścigu lemingów który nie ma mety i wyznaczonych celów. Starzeje sie gdyż młode pokolenie jest coraz słabsze , wygodniejsze, leniwe.

Ta grupa to taki mały naród.

Na zjawisko opisane przez Malinę składa sie wiele czynników.

Maliniak

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 22, 2026, 15:23:13 »

Są przecież od jakiegoś czasu, 2 zloty w centranej Polsce (tematy zakładam co rok), ale jakoś jawery z tego forum nie rwią się żeby przyjechać  ::)
Bez przesady ;) średnio przyjeżdża czy to na Velorexa czy święto Jawera 13 Jawerów, którzy tu na forum się udzielają (i jeden Muzeciarz).
Jednym nie pasują warunki, innym ludzi na spotkaniu a jeszcze innym termin więc to system dość złożony.
I tyczy to się wszystkich spotkań.

Jawabuza

• Świeżak
  • *
  • Coś tam w stajni jest
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 22, 2026, 15:34:10 »

Na wielu forach jest stagnacja. Wystarczy na grupie/grupach FB gdzie jest pełno użyszkodników dać temat o zapisach na zlot, ale że zapisy są tylko na forum, gdzie trzeba się zarejestrować itp. Wtedy przybędzie ludzi, a i na zlot zaczną się sami pchać :) .

Ogólnie takie czasy. Ja jestem od lat na jednym forum jamahy, i tam ludzie się znają nawet od 20 lat niektórzy, zloty to przyjazd zazwyczaj co zlot 40-60 osób, choć na wiosenny w tym roku przybyło chyba z 12 sztuk, ale to może przez drożyznę w danym ośrodku :o . Ale znowu za to na jesienny już z 20 wstępnie się zapisało, a zapisy dopiero ruszyły. Oby dwa terminy wiosna/jesień są te same od dobrych 10 lat, zloty są organizowane w różnych miejscach, ew. czasami po kilku latch jest powrót w dane miejsce.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 22, 2026, 15:35:52 wysłana przez Jawabuza »
Jawabuza 350 1997 :P

Maliniak

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 22, 2026, 15:51:05 »

Forum VFR dawno umarło, a zloty to już kilka lat się nie odbywają.

elkinio

• President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 22, 2026, 15:58:03 »

O tym, że forum zostanie na końcu tylko bazą wiedzy to wiedziałem (i mówiłem) 10 lat temu. Ludzie się zestarzeli (żeby nie powiedzieć zdziadzieli), rozeszli się po innych imprezach (najczęściej z 1 noclegiem po taniości albo i bez), stracili serce (albo jaja)........... Wcześniej przypuszczam że przeciętny użytkownik robił Jawą/Cezetą z 5 tys. km w roku..... teraz ile ...... stawiam, że może z 1,5 tys. km choć znam takich co 12 km czyli z domu do SKP na coroczny przegląd.
Niektórzy faktycznie nie mogą a niektórzy mnożą sobie przeszkody. Ponadto mnogość różnych imprez motocyklowych też "rozprasza".  Trzeba będzie przejść na tryb jednej imprezy tak jak to robią na Litwie, Łotwie czy Finlandii.
Jazda na Jawie to inna bajka niż na innych moto....... tu nie ma miękkiej gry bo trzeba wiedzy i umiejętności, zacięcia i wytrwałości..... a obecne społeczeństwo produkuje nowych obywateli nie mających pojęcia co to kombinerki
« Ostatnia zmiana: Czerwca 22, 2026, 16:02:57 wysłana przez elkinio »
Jawa 559 z Velorex 560, Jawa 634 i kilka innych

Mariano Italiano

• Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 22, 2026, 17:13:52 »

Mam wrażenie że Jawerzy dzielą się na cztery główne grupy które będą na złamanie karku jeździć Jawami oraz na zloty Jawy:

- Ci którzy pamiętają czasy świetności Jaw i mają do nich olbrzymi sentyment - raczej starsi niż młodsi
- Ci którzy kupowali Jawę jako pierwszy (i jeden z tańszych na tamte czasy  ;) ) duży motocykl (ludzie około 30-40 lat aktualnie)
- Ci którzy zbudowali relacje na forum zlotach i maszyny już są drugorzędne - chodzi o spotkanie z tymi ludźmi z forum
- mocno rozwijająca się ostatnimi czasy grupa zakochana w wózkach bocznych

Aktualnie próg wejścia w Jawy zrobił się wysoki kosztowo, czasowo też i może byc problem żeby dużo ludzi dołączało nagle. Szczerze mówiąc patrząc na ceny Jaw i zakładając że mam do wydania 10 koła i szukam klasycznego motocykla raczej szukałbym BMW K100 itp. Jawa to się zrobił temat dla pasjonatów moim zdaniem.

Bardzo dużo tematów technicznych już przerobionych zostało na forum to i pytań coraz mniej. Forum nie jest aktualnie popularnym miejscem jak 20 lat temu gdy nie było social mediów. Nie wiem jak można pobudzić forum do życia...

Są imprezy aktualnie które się rozwijają i z roku na rok coraz więcej osób przyjeżdża - jaki jest powód nie mnie oceniać. Pewnie składowa wielu czynników (lokalizacja/koszt/niesnaski itp.itd.).

Wydaje się że jest nas dużo i łączą nas Jawy i to że lubimy na nich jeździć, więc potencjał jest - w końcu chyba taka jest geneza.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 22, 2026, 17:36:54 wysłana przez Mariano Italiano »
Jawa 638.1 03 + Velorex 562, Jawa 23p, Jawa 638 czarna, Benelli Imperiale, Honda CRF 300L

Bison

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 22, 2026, 18:54:02 »

Jeden zlot w roku, konkretnie ustalona, stała data. Gdzie on będzie to już mniej istotne, ważne że można sobie wtedy sezon zaplanować. Jak się stawia na nowych Jawerów to się trzeba reklamować w socjal mediach, innego wyjścia nie ma, stara gwardia się powoli sypie, to widać od dawna.
Jawa 350 OHC - 2025
Jawa 638 & Velorex 562 - 1987   
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Peugeot 405 1,6 GL - 1993
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

Makaron

• Starszy Jawer
  • Cz 350 472-6 jawa 350TS
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 22, 2026, 21:13:34 »

Dziś takie złoty są w modzie  ;D
« Ostatnia zmiana: Czerwca 23, 2026, 10:30:42 wysłana przez Makaron »

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 22, 2026, 21:32:37 »

Moim zdaniem to forum już przerobiło każdy możliwy temat.
Każdy zlot jest taki sam, miejsce nie ma znaczenia bo jest trochę nudno.
Co innego jeśli chodzi o nas , ludzi bo dla Was warto być. Każdy ma swoją grupę adoracji i to jest fajne.
Jeśli chodzi o mnie to uważam że pasuje łaczyć złoty z innymi pasjonatami innych marek. Czyli np zrobić zlot z klubem MZ , za kolejny rok z klubem WSK  itd. w ten sposób powstaną nowe relacje, nowe znajomości i opowiedziane 10 razy historię będzie można opowiedzieć komuś po raz 11.
Zamknęliśmy się w kółku wzajemnej adoracji .
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Maliniak

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 22, 2026, 21:46:51 »

No tak każdy zlot jest taki sam, bo robią to Ci sami ludzie  ;)
Chętnie pojadę na inny zlot, czekam na propozycję, na pomysły na 3-4 dniowa imprezę.
Nie wiem czy zauważyłeś ale wszystkie zloty, nawet komercyjne tak wyglądają.
Robiłem w Świebodzinie, byłem w Łagowie, byłem w Pszczewie i każdy z ich jest tak sobo skonstruowany impreza, motocykle, grupki ludzi itp.

SztandeR

• Młodszy Jawer
  • **
  • CZ175 487 - TS350 638.0 - TS350 638.1 - FZ8
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 22, 2026, 22:32:30 »

Napisze pare słów od siebie...

Choć na forum jestem od 10 lat to tak naprawdę zacząłem się "udzielać" od 2-3 lat kiedy to na żywo poznałem pierwsze osoby z tego forum. Pierwszy spot, wyjazd na koguta aż w końcu zlot. Nasz grupa jest specyficzna, bo nie dość że motocykliści, to jeszcze Jawerzy, co w dzisiejszych czasach jest dość niespotykane.

Miłość do tych starych złomków mamy przekazywaną od rodziców, dziadków albo wujków którzy to za młodu jeździli na tych sprzętach. Kiedy ja byłem dzieciakiem to Jawy, WSKi i inne tego typu motocykle leżały w krzakach, albo na złomie a kązdy marzył o Hondzie albo Kawasaki. Obecnie sytuacja w Polsce na tyle sie poprawiła, że praktycznie każdego stać na Japonie, ba! Japonia jest czesto duzo tańsza niż Jawa na chodzie...

Niestety trzeba się przyzwyczaić do tego, że użytkowników Jaw będzie coraz mniej, niestety...
Ale jeśli chodzi o forum, to moim zdaniem w najbliższych latach takie grupy jak nasza zyskają na popularności. W internecie jest coraz więcej botów, które odpowiadaną na kolejne bezwartościowe komentarze innych botów. Fora takie jak nasze, gdzie pod każdym nickiem kryje się człowiek którego się zna zdecydowanie zyskają na znaczeniu...

Co do zlotów, to może warto zastanowić się nad organizacją dwóch w roku, albo jednego większego w z góry zaplanowanym wcześniej terminie. Powstało wiele mniejszych czy większych spotów które "konkurują" z naszymi zlotami. Może warto zmienić formułę np, na coś gdzie głównym tematem będzie rajd na orientację, albo coś w tym rodzaju
CZ 175 487 88', Jawa TS 350 638.0 89', Jawa TS 350 638.1 90', Yamaha FZ8 11'

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 22, 2026, 23:41:02 »

Wchodzę raz do roku na forum (może dwa), a tu taki wątek :P . Ja już nie pamiętam kiedy byłem na zlocie. Zawsze coś mi wypada. Nawet Maliniak już mi nie wysyła dat (chociaż kilka lat mi przypominał). Ostatnio nawet udało się kupić gaźnik i czeka na montaż. To jednak nie było " ostatnio", a ponad rok temu.

Ja osobiście gonię króliczka w innych dziedzinach. Nawet nie mam czasu się wokół komina przejechać, bo mózg nie traktuje tego jako priorytetu. Budowa domu (no normalny to ten dom nie jest, ale to inna sprawa), praca, epizod z Ładą Nivą, której nie dało się doprowadzić do stanu "bezawaryjnego". Łapię się na tym, że raz na półroku odruchowo wpiszę w przeglądarce "jawacz.pl", po  czym nawet się nie loguje i wracam do innych tematów. Jawa stoi w pokrowcu w garażu. Nikt z dzieci nawet pod niego nie zajrzał, choć przechodzą obok niej za każdym razem, żeby wyciągnąć graty na ogród. W tym roku też już wiem, że raczej nigdzie się Jawą nie ruszę, ale chociaż może ten gaźnik bym założył, zestroił i odpalił, bo tak naprawdę od remontu,  lakierowania i w zasadzie pełnej odbudowy ani razu się nią nie przejechałem. Podświadomie zacząłem ją traktować jak marnowanie czasu, którego mamy skończoną ilość (mimo, że mam z nią związane najlepsze wspomnienia z mojego życia).   Może w przyszłym roku się uda. (Malina już wie, że to nie prawda :P ).
EDIT:mam w głowie taką historię z chyba 2007 roku. Ten pierwszy zlot u AndrewS to chyba był z tego wątku https://www.jawacz.pl/index.php?topic=1244.175
Zatrzymaliśmy się przy jakimś dużym gospodarstwie. Podszedl do nas wtedy "facet koło 40stki" zapytać gdzie jedziemy. Dał nam jabłka z sadu. Opowiadał, że nam zazdrości, że możemy tak sobie beztrosko gdzieś pojechać, że ma kilka motocykli  w garażu, tylko co z tego, jak nie ma kiedy gdziekolwiek nimi pojechać.    W sumie to już było tak dawno, że nie pamiętam czy ta sytuacja była w drodze do AndrewS, czy jak jechaliśmy do Odessy.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 22, 2026, 23:57:32 wysłana przez nestor.mariusz »

Mariano Italiano

• Jawer
  • eMZeciarz
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 23, 2026, 00:43:57 »

Tak się zastanawiam nawiązując do tego co pisze Andree - czy to nie jest tak że te imprezy o których rozprawiacie się już odbywają (Święto Velorexa jak dobrze liczę od 6 lat a Święto Jawera po raz trzeci jest już ogłoszone) tylko z różnych powodów nie da się ,,zgrać" forum i społeczności jeżdżącej na ,,złoty w centralnej Polsce"?

Te imprezy mają potencjał na blisko 100 knedli jeśli dobrze liczę.
Jawa 638.1 03 + Velorex 562, Jawa 23p, Jawa 638 czarna, Benelli Imperiale, Honda CRF 300L

xaff

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Klubowicz
  • *
  • Stwierdzone empirycznie - mam jeżdzącą Panelkę :-)
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 23, 2026, 00:48:50 »

Każdy ma rację. Niestety to nie jest jedyne forum, które ma zjazd aktywności i stało się bazą wiedzy. Teraz, to tylko FB, TT, YT, X, w zależności od preferencji odbiorcy. A do tego, bądźmy szczerzy, forum jest już mocno siermiężne.

Z tego co powyżej, to odpalam tylko FB do poczytania i dla obrazków i YT do pooglądania filmów. Tam teraz jest "centrum sterowania". Bądźmy szczerzy, chyba trzeba zaakceptować, że aktywność na forum będzie coraz mniejsza.

Kolejne spostrzeżenie - na naszym forum praktycznie nie ma informacji o nowych knedlach. Jest ich mało, wiemy kto ma, ale poza Arturem, który dzieli się swoimi spostrzeżeniami, to niewiele wiemy o życiu z nimi na co dzień. W sumie zamknięci jesteśmy w orbicie dwusuwów.

I ostatnia rzecz, zloty. Częściej można poczytać, tudzież posłuchać, że za daleko, za drogo, za mało komfortowo. Ci, którzy organizowali zloty ciut bardziej komfortowe niż trawnik, to doskonale wiedzą o czym piszę. I wcale się nie dziwię, że chętnych do organizacji jest coraz mniej.

Pora chyba zredukować ilość spotkań do jednego lub dwu. Uważam, że formuła 3 zlotów wyczerpała się. Do dalszej dyskusji który najpierw pożegnać: wiosenny, bo jeszcze zimno, letni, bo tuż przed wakacjami i kasy szkoda czy jesienny, bo kasy już nie ma a pojawiło się zmęczenie sezonem. Nie kryję, że zazdroszczę wielkości zlotów nadbałtyckich z jednej strony. Z drugiej, to mają one formułę w sumie otwartą, nie wiadomo kto przyjedzie, a oczami zawsze świeci organizator.

Ciąg Jawoskiego: 360, 638, ...

nestor.mariusz

• Jawer Weteran
  • TS 350 CZ 350 (żony)
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 23, 2026, 01:13:13 »

I ostatnia rzecz, zloty. Częściej można poczytać, tudzież posłuchać, że za daleko, za drogo, za mało komfortowo. Ci, którzy organizowali zloty ciut bardziej komfortowe niż trawnik, to doskonale wiedzą o czym piszę. I wcale się nie dziwię, że chętnych do organizacji jest coraz mniej.
oj tam. Już PRZED pierwszym zlotem tego forum były takie narzekania :D :D :D
https://www.jawacz.pl/index.php?topic=1859.msg18630#msg18630 :P :P :P
za dużo się nie zmieniło. Psy szczekają, karawana jedzie dalej.

Maliniak

• Administrator
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 23, 2026, 07:45:17 »

Dywagujemy o czymś co wiemy.
Dalej jest mało pomysłów.
Dalej nie ma nikogo to napisze "ja ma taki pomysł i wam to ogarnę!"

WujoWojtas

• Administrator
  • Jawer
    • Poduszki dla dzieci
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 23, 2026, 08:49:41 »

No na razie wspólny mianownik się pojawia: jeden zlot forumowy w roku, stały termin

Co do samego forum, to z perspektywy osoby od 16 lat siedzącej na forum, to co chcę to znajdę, bo pamiętam sporo wątków, wiem kto co remontował, jakie miał przygody, da się wyszukać wszystko.

Nie wiem natomiast czy forum jest przyjazne dla "nowych" ludzi, o ile tacy są biorąc pod uwagę argumenty podane wyżej? Podejrzewam że próg wejścia do znalezienia wielu odpowiedzi może być za duży jak na obecne standardy. Swoją drogą jak widzę czasami pytania i problemy na FB (nie tylko jawy, ale wszystkie komarki itd), to chyba nawet jakby rozwiązanie leżało obok telefonu to by nie znaleźli niektórzy... ;)

Z lat 2010-2015 powiedzmy, to duża różnica na forum jest taka, że wtedy było mnóstwo tematów o grubych remontach, renowacjach :) Teraz tego jest dużo mniej, a to zawsze dla mnie było ciekawe i przyciągało mnie do forum :)

Maliniak

• Administrator
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 23, 2026, 08:54:33 »

Bo kiedyś te renowacje robiliśmy sami, wszystkiego trzeba było się uczuć i skądś wiedzę czerpać.
Teraz w gruncie rzeczy to My wykonujemy te renowacje innym i raczej pytamy o rzeczy nietypowe.

gustaw

• Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 23, 2026, 11:12:30 »

To może czas na rajd a nie na zlot. Wszyscy zawodnicy stawiają się w punkcie A i różnymi drogami i przystankami do punktu B. Rajd 3 dniowy, spanie pod namiotem .
Malina Ty mnie źle zrozumiałeś, zloty są super zorganizowane i wszystko jest w 100% zrealizowane.
Chłopaki z forum motocykli OSA jeżdzą na zloty z motocyklami na przyczepce, oby nasza droga się nie zakończyła w ten sam sposób bo wiele osób myśli jak by się tu nie zmęczyć a być.
Kolejny pomysł to może połączenie dwóch zlotów. Jawa i WSK czy jawa i Mz-tka.   Coś nowego, nowe znajomości i przygody opowiedziane na zlocie po raz setny można by opowiedzieć po raz sto pierwszy.
Ja bym mógł pomóc przy organizacji jednak od czerwca do października jestem w dupie z czym kolwiek.

Maliniak

• Administrator
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 23, 2026, 11:15:21 »

To może czas na rajd a nie na zlot. Wszyscy zawodnicy stawiają się w punkcie A i różnymi drogami i przystankami do punktu B. Rajd 3 dniowy, spanie pod namiotem .
Malina Ty mnie źle zrozumiałeś, zloty są super zorganizowane i wszystko jest w 100% zrealizowane.
Chłopaki z forum motocykli OSA jeżdzą na zloty z motocyklami na przyczepce, oby nasza droga się nie zakończyła w ten sam sposób bo wiele osób myśli jak by się tu nie zmęczyć a być.
Kolejny pomysł to może połączenie dwóch zlotów. Jawa i WSK czy jawa i Mz-tka.   Coś nowego, nowe znajomości i przygody opowiedziane na zlocie po raz setny można by opowiedzieć po raz sto pierwszy.
Ja bym mógł pomóc przy organizacji jednak od czerwca do października jestem w dupie z czym kolwiek.
Działaj!

gustaw

• Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 23, 2026, 12:15:28 »

Wiesz jak jest u mnie, dziś nie pada to robota a jak jutro będzie padać to też będzie praca.  Ja to w zimę mogę zrobić zlot.

Maliniak

• Administrator
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 23, 2026, 12:20:43 »

Wiesz jak jest u mnie, dziś nie pada to robota a jak jutro będzie padać to też będzie praca.  Ja to w zimę mogę zrobić zlot.
No to zrób coś na wzór Pingwina ;) przyjazd na motkach, ognisko, śnieżki i bimberek :D

Stary wiem jak masz, bo u mnie podobnie choć w mniejszym stopniu ;)

Maliniak

• Administrator
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 23, 2026, 13:13:35 »

Nawet Maliniak już mi nie wysyła dat (chociaż kilka lat mi przypominał).
I tak nie masz czasu :P