Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 18:27:03
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Wynajem mieszkania kilka pytañ  (Przeczytany 1291 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Piotr G

• Starszy Jawer
  • Jawa TS 350 90r.
Wynajem mieszkania kilka pytañ
« dnia: Września 14, 2008, 16:14:13 »

Zamierzam wynająć mieszkanie jedno znalazłem ale sytuacja jest następująca Tzn.
Właścicielka mieszkania nie żyje, mieszkanie nie ma przepisu, osoba która chce mi to mieszkanie wynająć twierdzi że dopiero w połowie marca będzie mogła mnie zameldować bo dopiero dostanie dokumenty z sądu.
I tu jest groch z kapustą, mieszkanie należy do zmarłej która była teściową kobiety która chce mi je wynająć, jej mąż czyli syn kobiety do której jak na razie to mieszkanie należy także nie żyje.
I teraz pytanie, do kogo należy to mieszkanie? Czy ja wprowadzając się tam mam pewność że pomieszkam tam przez jakiś czas czy okaże się za jakiś czas że mnie wyrzucą? Mieszkanie wymaga kompletnego remontu, poza tym mieszkać tam będę z dziewczyną która jest w ciąży i na grudzieñ ma termin, także nie chciał bym żeby się okazało że będę musiał się wyprowadzić .
Czyli tak, ja obecnie wprowadzając się będę musiał płacić rachunki jeszcze na nazwisko zmarłej, nie może mnie tam zameldować bo mieszkanie nie należy jeszcze do niej. I jak to wszystko teraz ma się w świetle prawa?
Wie ktoś może cos na ten temat?

Gonzo

• Gość
Odp: Wynajem mieszkania kilka pytañ
« Odpowiedź #1 dnia: Września 14, 2008, 18:12:26 »

Może nie mam wykształcenia prawniczego ale postaram się odpowiedzieć na kilka twoich pytañ...
1)Jeśli kobieta od której wynajmujesz mieszkanie przedstawi Ci dokumenty że jest ona właścicielką mieszkania to ja bym się o nic nie bał(najlepiej gdyby pokazała Ci odpis z księgi wieczystej).
2)Mieszkanie wnioskujac z tego co piszesz faktycznie może należeć do tej kobiety która chce Ci je wynająć bo jakby nie patrzeć jest to spadek po mężu ale tu też by się przydał Akt od notariusza.Te 2 dokumenty (czyli akt notarialny i odpis księgi wieczystej)powinieneś zobaczyć przed podpisaniem umowy i powinny na tych dokumentach widnieć dane kobiety od której wynajmujesz lokal.
3)Co do zabezpieczenia się przed ewentualnym wykopaniem z lokalu radze zapisać w umowie że masz np.3 miesięczny okres wypowiedzenia umowy czyli jeśli kobitka będzie chciała Cię wywalić na zbity pysk to musi Cię o tym poinformować 3 miechy wcześniej.Co do rachunków to ta klauzula może wyglądać jak w zwykłej umowie kup-sprz. motocykla czyli że "sprzedający oświadcza że motocykl jest wolny od obciążeñ na rzecz osób trzecich....bla bla bla" i to teoretycznie powinno wystarczyć ale warto zapisać  też że najemca nie jest zobowiązany dospłacania obiążeñ. Radziłbym też zapisać w umowie że ta kobitka powinna Cię poinformować np. miesiac wczesniej ze chce podniesc czynsz.Ale jeśli już teraz chcesz się wprowadzić to radziłbym uważać i jeśli masz jakaś alternatywe to do marca odpuściłbym sobie to mieszkanie i dopiero kiedy wszystko bedzie legalnie przeprowadziłbym się tam.

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #2 dnia: Września 14, 2008, 20:17:17 »

Gonzo trochę namieszałeś: sprawa wygląda tak :
maż kobiety od której chcesz to wynająć nie żyje wiec nie dziedziczy spadku po matce chyba ze dożył jego otwarcia( jeżeli nie dożył to dziedziczą ci którzy dożyli a zonie mieszkanie sie nie należy). W tym wypadku wynajęcie tego mieszkania jest bardzo ryzykowne bo gdy znajda sie prawowici spadkobiercy mogą zażądać byś sie  wyprowadził i wtedy mało możesz bo zawarłeś umowę z osoba której nie przysługiwało prawo do mieszkania i o tym wiedziałeś (zła wiara) ...
a jeżeli mąż tej kobiety dożył otwarcia spadku po matce  i zona dziedziczy po nim (nie dziedziczy jeżeli sie rozwiedli)  to nadal pozostaje ryzyko bo jeśli są inni spadkobiercy mogą tez mieć jakieś plany wobec tego mieszkania i mogą być problemy (współwłasność)... jeżeli byś je wynajął i kazaliby ci sie wyprowadzać wtedy możesz podnieść zarzut sprzeczności postępowania właściciela z zasadami współżycia społecznego ponieważ Twoja dziewczyna jest w ciąży i poszukiwanie mieszkania w tym stanie jest dla niej problemem,  wtedy działanie właściciela nie jest uważane za wykonywanie praw i nie podlega ochronie art 5 KC.
 Zasadniczym problemem jest to ze mieszkanie nie ma ustalonego prawnie właściciela ( w księdze wieczystej zapewne dalej widnieje zmarła właścicielka) a postępowanie spadkowe często dostarcza wrażeñ...

ja osobiście odradzam wynajem tego mieszkania,  zbyt wiele niewiadomych i znaków zapytania, tym bardziej w twojej sytuacji osobistej (przyszłe rodzicielstwo) jakiekolwiek problemy z tym mieszkaniem nie będą sprawa łatwa....
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2008, 20:28:28 wysłana przez Mienki »
http://mienki1987.blogspot.com/

leon000

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Września 15, 2008, 11:06:50 »

"I tu jest groch z kapustą, mieszkanie należy do zmarłej która była teściową kobiety która chce mi je wynająć, jej mąż czyli syn kobiety do której jak na razie to mieszkanie należy także nie żyje."

Mieszkanie należy do spadkobierców. To jedno jest pewne. Spadek nabywa się z chwilą jego otwarcia. Otwarcie następuje z chwilą śmierci spadkodawcy. Oczywiście spadkobierca może odrzucić spadek w terminie do pół rodu od dnia w którym dowiedział się o tytule swojego powołania. Sąd stwierdza jedynie  nabycie spadku deklaratywnym postanowieniem. (a od 2 X także notariusz)  Tyle teorii. Co do stwierdzenia stanu faktycznego to za mało danych.
Tak jak radzi Mienki daj sobie spokój z tym mieszkaniem. Choć nie wiem po co powoływać się na art. 5 KC skoro sytuację prawną stron reguluje ustawa o ochronie praw lokatorów, komunalnym zasobie gminy oraz zmianie ustawy o kodeks cywilny.
A z resztą może to być mieszkanie spółdzielcze - spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu, które nie podlega dziedziczeniu