Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 17:59:24
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: sprężarka do aero itp...  (Przeczytany 2139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gringo

• Gość
sprężarka do aero itp...
« dnia: Sierpnia 29, 2008, 21:56:50 »

I chorych pomysłów ciąg dalszy:] zachcialo mi sie kupić aerograf, a co za tym idzzie bedzie potrzebna też sprężarka, nie potrzebuje zadnego kosmosu,bardziej nie chciałbym wydawać ;)/kosmicznych pieniedzy tym / ale warto by było muc troche spokojnie popracować, i żeby nie padła po 5 malowaniach... możecie coś polecic?

grucha591

• Gość
Odp: sprężarka do aero itp...
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 29, 2008, 22:52:59 »

moge Ci kopsnac fajny silniczek troifazowy ... dokupisz sobie tylko kompresor znajdziesz jakas pusta butle po jakims tam gazie albo gasnicy i kawalek przewodow w.c

gringo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 29, 2008, 22:59:04 »

no super :] tak sie składa że każdy jawer lubi pogrzebac więc sie zrobi:] jak sie dogadamy?? /i jak z jego wydajnoscia?? wyda do aerografu??/

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 29, 2008, 23:05:25 »

Gringo trzy sprężarki ifowskie albo dwie dwucylindrówki manowskie silnik 3.5 kW butla 150L i jedziesz  <lol>

Starczy Ci nawet taka mała marketowa z 20 litrową butlą- aero ma mały wydatek powietrza. Ważne nawet bardzo ważne w aero jest to żeby powietrze był czyściutkie (to nie pistolet że dysza ma 1.5mm ) więc jak masz ochote robić coś sam to zainwestuj w odolejacz i odwadniacz bo sprężarki samochodowe często gęsto przechodzone pluja olejem a nowa to koszt że lepiej nie mówić... 
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

gringo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 30, 2008, 17:49:51 »

ok a mógłbyś mi kontrolnie przybliżyć jak to skleciic??

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 30, 2008, 18:52:34 »

Jak chcesz robić sam to musisz mieć:
sprężarke
butle
silnik elektryczny
wyłącznik ciśnieniowy
włącznik ON/OFF
"śrubunki"

pompe łączysz z silnikiem poprzez (najlepiej- tak mi sie wydaje) pasek klinowy od razu mówie że zakładanie czegoś poniżej 12-13mm szerokości jest bez sensu- chodzi o pasek. Musisz sobie dobrać/policzyć odpowiednie przełożenia dla pompy ( ja mam dwie starowskie i one maja obroty nominalne 2800obr/min ale w samochodzie są smarowane ciśnieniowo a u mnie tylko rozbryzg musi im wystarczyć więc warto im troche obroty zmniejszyć ja mam coś kolo 1900obr/min i pompuja butle 180l w 6 minut a cisnienie 4 atm utrzymuja na stałym wydatku powietrza)

Musisz jeszcze pomyśleć o możliwości naciągu paska klinowego. Pózniej spręzarke lączysz z butlą. Miedzy sprezarka a butla warto założyć zaworek kierunkowy- zawory w sprężarce wtedy mniej cierpią. Na butle musisz założyć sobie włącznik/wyłącznik ciśnieniowy (taki z hydroforu wystarczy) Na dole butli warto założyć spust kondensatu (raz na jakiś czas sprawdzić czy w butli nie ma wody) no chyba że ktoś lubi bujać się z cała sprężarką "do góry kołami" ;)  Połączenia miedzy butlą a sprężarką możesz zrobić przewodami jakie znajdziesz na prawie każdym złomie (te z ciężarówek powietrzne -aby były w znośnym stanie) jak masz ochote możesz zrobić rurkami miedzianymi (drożej). Przewody samochodowe są o tyle lepsze że wszystkie gwinty w sprężarce są takie same więc nie trzeba toczyć żadnych "przelotek" a ich szeroki asortyment jest ogólno dostępny w "traktorlandach" i tym podobnych sklepach. Nie musze mówić że wszystkie połączenia uszczelniasz albo szczeliwami albo taśmą teflonową. Wyjście z butli robisz w jej jak najwyższym punkcie zakładasz szybkozłączke łączysz cała elektryke: gniazdo-włącznik-ciśnieniówka-silnik. Silnik do jednej pompy w zupełności wystarczy 2.2kW oczywiście IIIfazy.

Koszty tej imprezy trudno oszacować (ja np miałem kupe różności; przewody "śrubunki" butla, silnik, pompa) pozostało mi to tylko sensownie połączyć. W moim przypadku koszt to coś koło 250zł jak masz mniej będzi drożej   

Jak już bedziesz miał całą sprężarke to jeszce dokupic wypada odolejacz i odwadniacz jak chcesz coś "zamlować"

bardzo ważną rzeczą jeżeli sprężarka przebywa w zapylonym pomieszczeniu to filtr na zasysie powietrza... bezniego szybko można zajechać pompe

Dziadek kupił sobie sprężarke taką "aftermarket" 26l butla, dostał do  tego jakies tam przewody spiralne jakieś pistolety itp. ¯eby nią sie dało malować tymi pistoletami to pewnie kilka takich trzeba by było kupić ale do areografu w zupełności wystarczy a koszt nie porównywalnie mniejszy.

Oczywiście pistoletem (tym z zestawu) z dyszką 0.8mm malowac się nie daje bo wykonanie chiny ludowe (chociaz otwarcie igrzysk mi się podobało) to tym z dyszą 1.8mm całkiem dobrze mi się kładzie podkład...

Nie wiem Gringo czy opłaca Ci się składać sprężarke dla samego areografu- ja np lubie mieć  ;) i między innymi dlatego ją sobie złożyłem.

Troche spawania, troche wiercenia, troche głównkowania i mnie ponoć naprawde dobrze wyszła...       
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

gringo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 30, 2008, 19:01:23 »

buhaha ja nie mam nic :P poza chęciami, takze widze ze bedzie to droga zabawa... a ogolnie chodziło mi głownie o malowanie...

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 30, 2008, 19:05:38 »

Paweł a mógłbyś wrzucić jakieś fotki ? chciałbym zobaczyć te cudo  :>
a jeśli się da mniejsza butle to będzie bum czy coś w tym stylu ?

Jawsim

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 30, 2008, 19:29:33 »

będzie mniejszy zapas sprężonego powietrza

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 30, 2008, 21:21:15 »

Gringo nie chce Cie zniechęcac ale sam silnik to wydatek XXX nie mówiąc o nowym bo tu już trzeba cztery krzyżyki postawić....
A jak myślisz o malowaniu na poważnie to możesz od razu zainwestować powiedzmy ze dwa tysiączki  :P

Ja swoją na większe części niż drzwi albo błotnik samochodowy bym się nie porwał... no bok kaszlaka bym wymalował nie śpiesząc się 

Gringo "sposobem gospodarskim" do tego podejd¼  :)

Bones jak masz wyłącznik ciśnieniowy to tak jak Jawsim prawi będziesz miał mniej powietrza jak nie będziesz miał wyłącznika to coś będzie musiało ustąpić... może przewód, może któryś gwint, może zaworki w sprężarce może butla - możliwości jest wiele ale napewno nie rozerwie się wszystko tak odrazu głupi przewód powietrzny w ciężarówcema coś koło 12 atm ciśnienia roboczego czyli dopuszczalne będzie gdzieś w granicach 18atm a zniszczenia gdzieś około 20atm więc nie będzie to takie hip-hop-siup wcześñiej zdążysz się kilka razy zorientować że coś jest nie teges -chociażby po pracy pompy

zdjęcia postaram się wrzucić w przyszłym tygodniu- mam jakieś sprzętowe problemy z fotomaszyną-zdjęc nie zapisuje...może karta padła

gringo

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 30, 2008, 21:27:33 »

no to hu zaczne myslec w 100% powaznie jak wróce do polski, ogolnie to zamierzam malowac tylko elementy motocyklowe takze nic powaznego... chyba :P