Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 17:56:15
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Przegląd jawy  (Przeczytany 1554 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grucha591

• Gość
Przegląd jawy
« dnia: Sierpnia 22, 2008, 22:51:39 »

na co muszę w szczególności zwrócić uwagę przygotowując jawe do przeglądu , znaczy sie na co najbardziej kładą nacisk punkty kontroli pojazdów ? Zawsze przegląd załatwiałem w inny sposób lecz teraz chce zrobić to normalnie a szkoda kasy na przegląd którego jawa przy nie przejdzie !

nerlst

• Gość
Odp: Przegląd jawy
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 22, 2008, 23:11:34 »

Stan wizualny dużo pomaga ;) Hamulce, wszystkie światła, dopilnuj żeby kabelki nigdzie nie wystawały, opony, czasem sprawdzają num ramy i luz na główce ramy.

pzdr

grucha591

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 23, 2008, 11:02:28 »

jeżeli chodzi o stan wizualny to nie będzie raczej problemu , a jak ma sie sprawa odnośnie hamulca przedniego, w moim przypadku jest on na "dotarciu" po wymianie okładzin i hamuje na 75 % , są jakieś sposoby którymi można sprawdzić czy hamulec jest wystarczająco dobry dla mojego motocykla, z drugiej strony nie chce mieć mocnego przedniego hamulca bo odrobina asfaltu  piasku i jeszcze lekki zakręt ,nieumyślne  hamowanie przednim i gleba, kupę kasy w pi¼dziec

nerlst

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 23, 2008, 14:26:19 »

Od takich sytuacji jest hamulec tylny, ale przedni to główny hamulec, więc musi być porządny. Jeśli będziesz miał słaby hamulec na przeglądzie to nie podbiją Ci przeglądu.

pzdr

j@wa

• Kudłaty durnowaty reperuje stare graty
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 23, 2008, 15:53:21 »

Mi na przeglądzie zawsze diagnosta naciska klamkę hamulca, nigdy nawet nie usiadł na motor by sprawdzić skuteczność hamulców. Więc może mi nawet licho hamować,byle by klamka miała dość twardy opór.

A tak na marginesie.
Naucz się hamować przodem i to w każdej sytuacji. Znam gościa który hamował tyłem i (bo od przedniego można fiknąć) wyskoczył mu dzieciak na drogę. Panika,nawyk z tylnym hamulcem,kółeczko zablokowało i od paru tygodni chodzi w gipsie na nodze.
Jawa 638.0 '87r
Jawa 638.5 Velorex 562 '86r

I coś tam jeszcze.

grucha591

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 23, 2008, 17:00:42 »

Tego ze nie jestem nauczony hamowac przednim nie powiedzialem

grucha591

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 29, 2008, 22:57:41 »

przedwczoraj byłem na stacji KP i starsi panowie którzy na niej pracowali byli tak zachwyceni wyglądem jawy i praca silnika ze sprawdzili tylko oświetlenie i po chwili zamyślenia nad Nią podstemplowali dowód za jedyne 63 z, przepraszam za  <offtopic> <oops>ł