Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 22, 2026, 04:20:26
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Modele Jawy 350 TS oraz innych motocykli z serii Modimio  (Przeczytany 1545 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
Modele Jawy 350 TS oraz innych motocykli z serii Modimio
« dnia: Grudnia 26, 2021, 22:49:39 »

Cześć

stałem się posiadaczem plastikowo-metalowego modelu firmy Rosyjskiej Modimio. Jest to ta sama firma, która występuje w cenie 70-100 zł na allegro za sztukę.
W rzeczywistości w Rosji cena nowej gazety z modelem waha się w przedziale od 700 do 900 Rubli. W walucie Polskiej jest to około 45 zł za 1 egzemplarz. Link do już wydanych modeli poniżej:
https://modimio.ru/store/nashi-motocikly-2

Większość z grona Jawerów będzie zainteresowana modelem CZty, Jawy 250 i Jawy 350. Istnieje cień szansy odnośnie kupna większej ilości takich modeli i wysyłki do mnie, następnie przesłanie zainteresowanym osobom zamówionych przez nie danych modeli. Potrzebuje najpierw "zbadać rynek" aby orientacyjnie przedstawić liczbę w kontakcie do wydawnictwa.

Aby łatwiej było podjąć decyzję odnośnie zakupu przesyłam kilka fotografii modelu 638.0

Z moich skromnych obserwacji model posiada gumowe opony, metalowy zbiornik paliwa, plastikowe siedzenie oraz resztę elementów. Absolutnie nie nadaje się do jakiegokolwiek innego zastosowania niż ozdoba w moim zdaniu. Detale odwzorowano na poziomie średnim, całość w stosunku jakości do ceny z allegro wypada blado, za 45 zł osobiście dokupiłbym jeszcze kilka egzemplarzy
Dołączona gazeta w wydaniu poświęconym modelu 350tce zaskoczyła mnie kilkoma faktami, o których z tego forum się nie dowiedziałem. Jest też w całości napisana po Rosyjsku, w moim przypadku darmowa aplikacja Google Lens(obiektyw Google) tłumaczyła na tyle dobrze zdjęcia stron, że nie musiałem nawet wysilać mózgu, aby zrozumieć napisany tekst(moja znajomość rosyjskiego jeżyka wynosi absolutne zero). W gazecie znajdziemy "kolekcjonerską pocztówkę" oraz plakat formatu A4.

Więcej zdjęć innych modelu na profilu Instagramowych wydawnictwa:
https://www.instagram.com/moto_modimio/
Prosiłbym o wyrażenie opinii i napisanie zainteresowanych osób numeru wydania
(NR 2 Jawa 350 TS, 2 sztuki
Nr 8 CZ 350 1 sztuka,
Nr 13 Jawa 250 1 sztuka)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 26, 2021, 23:23:16 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Bison

• Jawer Weteran
Odp: Modele Jawy 350 TS oraz innych motocykli z serii Modimio
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 27, 2021, 11:42:18 »

Osobiście wolał bym pieniążki wydać na alkohol, spożyty wspólnie ze znajomymi, podczas jakiegoś spotkania Jawerów  ;D  ale jak kogoś modeliki kręcą to spoko, jego sprawa.
Jawa 350 OHC - 2025
Jawa 638 & Velorex 562 - 1987
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Peugeot 405 1,6 GL - 1993
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 27, 2021, 13:14:32 »

Made in China.
Na Alliexpresie tez to mozna kupic:

Oczywiście, że China. Widać po oznaczeniu 638/0 :)
Nie wiem, czy mi źle "konwertuje" cenę, z Twojego linku podaje około 161 zł, co daje 3 modele z Rosji, obecnie innych alternatyw nie potrafię znaleźć.
Szukałem po "my friendzie", jednak modele niedostępne lub cena wyższa niż w Modimio. Jak się trafi oferta o podobnej wartości również dodam linka tutaj:)
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

grześ350

• Jawer
  • jawa 638-1 639 640 Tramp 640 Sport
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 28, 2021, 10:08:25 »

A jakich ciekawych faktów się tam dowiedziales w tej gazece co piszesz?  :P

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 28, 2021, 12:00:15 »

Dla mnie dosyć ciekawymi informacjami były liczba sztuk wyprodukowanych Jaw w czasach 80tych(daty przekroczenia 1 miliona, 2 miliona i 3 miliona egzemplarzy łącznie ze zdjęciem milionowej Jawy), podanie nazwy Argentyńskiej produkcji 350tki na licencji, szczegółowo opisany model Bizon, fotografie i modele z oznaczeniami Jaw na rynek Rosyjski łącznie z ich numeracją(jeszcze niedawno byłą tutaj debata właśnie na ten temat), kilka fotek Jawy z silnikami innych producentów itp itd.
Informacje jakie znam pokrywają się z tymi z gazetki, więc raczej wiarygodne źródło.