Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 15:49:34
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: Trasa- porady  (Przeczytany 2402 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mindplayer350

• Gość
Trasa- porady
« dnia: Sierpnia 02, 2008, 00:09:02 »

Zwracam się do Was Drodzy Jawerzy o poradę.  Może zacznę od początku, odkąd zaczęły się wakacje nigdzie nie byłem nawet na dzieñ, cały czas zapierdalanie u starego, wkurwiło mnie to dziś na maxa i pomyślałem sobie tak. Jeżeli do połowy sierpnia nie dam rady nigdzie wyjechać to pierdolę wszystko, kupuję ubezpieczenie, robię przegląd i ruszam w trasę do zajebistej dziewczyny jaką znam. I teraz tak, najważniejsze, mam 17 lat, możecie mówić żebym sobie darował, że za młody jestem, ale motorem zrobiłem już, szacuję, ok. 10000 km i jeszcze ani razu nie miałem kontaktu z policją (Daj Boże żeby dalej tak było). Trasa, którą mam zamiar pokonać liczy ok 450 km (Ostrołęka - Tychy) nigdy takich dalekich i takim motorem podróży nie robiłem, więc jak mam jechać, co ile km robić przystanki, jaki stosunek oleju do paliwa lać na taką drogę (normalnie leję 1:50), jaką prędkość średnią utrzymywać, jakie części wziąć ze sobą na zapas i takie inne rzeczy związane z taką podróżą. Nie proszę Was o to żebyście mnie nawracali mówiąc" stary daj spokój, pojedziesz jak zrobisz prawko" tylko żebyście pomogli spełnić moje marzenia. Z góry dzięki :)
P.S a Motorek taki jak w awatarze CZ 350, stan nadwozia zajebisty, silnika raczej też bo półtora roku temu miał generalny, a nie jestem z tych co szaleją, rok 1983, 2 kraniki, spalanie przy spokojnej je¼dzie poniżej 5 litrów. :)

mati01101990

• Gość
Odp: Trasa- porady
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 02, 2008, 00:49:54 »

Witam brata Jawera  <cheers>
Więc tak jak chciałeś nie będę Cię zawracał bo jestem rok starszy od Ciebie i mi też przyszedł do głowy dokładnie taki pomysł (ale mówię raz się żyje, też nie mam prawka, ubezpieczenia i przeglądu na moto ;])
Tyle że w moim przypadku plany wyszły "patykiem na wodzie pisane" powód ? Stan techniczny mojej Jawy...  :( Jest jeszcze parę szczegółów które musiałbym dopracować żeby wybrać się w dłuższą trasę, ale narazie cienko u mnie z kasą więc sobie odpuściłem (nie marzy mi się żeby Jawa stanęła po 100 km i odmówiła dalszej jazdy)  <hammer>
Cóż jeśli się jednak zdecydujesz to nic tylko życzyć Ci powodzenia  <thumbup> A co masz zabrać ze sobą ?? Hmm napewno duuużo świec (klucz do świec oczywiście też :P), ze 2 dętki, pare kluczy, kondensatory na zapas, i jakąś małą łyżkę (na wypadek kapcia żeby było czym oponę śćiągnąć) Nie wiem co reszta braci o tym myśli ale ja bym się w to zaopatrzył gdybym się wybierał...
Pozdro  :D

connect

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 02, 2008, 09:04:14 »

jak masz oryginalny zapłon to weż przerywacze i kondensatory na wymiane (ja je zawsze mam w schowku:D )

Michasm8

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 02, 2008, 11:34:26 »

Witam!

Gdy jechałem w trasę, wziąłem dwie świece + klucz, dętkę + klucz, bezpiecznik, posprawdzałem, które klucze mogą się przydać i też je wziąłem... Podczas jazdy w Bieszczadach (z Krakowa, dwie osoby plus bagaż ) stopiły się te ślizgacze, które jeżdżą po krzywce od zapłonu, więc trzeba było ustawić zapłon. Miałem probówkę (żarówka 6V na konektowach przygotowana w domu), ale suwmiarki już nie. No ale ustawiłem szpilką od namiotu (w razie czego nawet patyczek Cię ratuje)

Prócz tego proponuję kilka opasek zaciskowych, gumę do mocowania ew. bagażu. Posprawdzaj, czy dokręciłeś i zakontrowałeś nakrętki. W trasie jedziesz i patrzysz na drogę, widoki, a nie czy np. odpada Ci właśnie tablica rej. ( moja odpadła na szczęście na asfalt, więc usłyszałem taki zabawny hałas :) )

Ogólnie przede wszystkim liczy się dobrze przygotowany motocykl, bo dłubać np. przy nieoczyszczonym kraniku na upale 10 km od domu to raczej marna atrakcja. Jeśli nie jesteś w stanie sam wszystkiego poustawiać i posprawdzać, bąd¼ przy tym gdy ktoś to będzie robił.. Jak się rozkraczy w drodze a ty się będziesz tego dopiero uczył, to marna wycieczka.

Pozdrawiam, Michał

gringo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 02, 2008, 11:39:55 »

a ja ci powiem zapierdalaj i nie pier....ol, :P ja mam 23 lata i bujam bez prawka. :P tak jak mówią chłopaki, świece, zapłonowe bzdety, ew dętka, /niektórzzy z nas maja szczescie do dętek :P/, dobrze jest mieć żarówki, bezpieczniki... no i mixol :P

jawol RIP

• Jawer Weteran
  • Jawa 350/638-5 CZ 175/450
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 02, 2008, 13:51:24 »

Narzędzia?
 Proszę bardzo:
http://www.demonos.vipserv.org//component/option,com_smf/Itemid,155/topic,2442.0

A co do sposobu jazdy, prędkości, odpoczynków itd...
To jeśli piszesz, że zrobiłeś już 10000 to powinieneś to znać z własnego doświadczenia  <blink> i "dobre rady" Ci nie potrzebne.

"Zawracać i nawracać" Cię nie będę tylko radzę  uważać w trasie bo w razie czego... kierowca bez uprawnieñ zawsze jest winny i ubezpieczenie OC też nie działa. Tak, że w razie szkody Ty sam pokrywasz wszystkie koszty kolizji.

mati01101990

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 02, 2008, 17:14:06 »

No i wszystko kolego mindplayer350 masz jak na dłoni...  :D Więc jeśli tylko jesteś pewny stanu technicznego swojego moto to powodzenia i szerokiej drogi  <thumbup>
A jeszcze podepnę się pod temat i mam małe pytanko do kolegi gringo...
Jestem w takiej samej sytuacji nie mam prawka...  :-/ żadnej kategorii. Więc w razie kłopotów chciałem się dowiedzieć tak na przyszłość co by mnie mogło czekać w takiej sytuacji?? Odroczenie prawka, motor na lawete, i kara pieniężna?? A może jeszcze coś ?  :o
Pozdro !

lukasz_master

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 02, 2008, 17:23:08 »

W przypadku braku prawka  dostajesz mandat w wysokości 500zł + laweta. Jeśli masz kategorie B to mandat wynosi 200zł + laweta.  Najczęściej jednak zamiast lawety można zadzwonić po swój transport. Najważniejsze jest OC i przegląd.

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 02, 2008, 19:25:32 »

A jak to jest kiedy się niema skoñczonych 18 lat ?
odroczenie kursu prawa jazdy do 21 roku życia i ciekawo co zrobią ze starszymi  :(

misiolek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 02, 2008, 20:11:53 »

Zapomnieliście dodać najważniejszego - izolacja, kawałek kabla i żarówki.  <book>

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 02, 2008, 20:22:41 »

bones poruszył ważna kwestie jazda bez prawka to nie tylko konsekwencje dla nas ale i dla naszych rodziców i to dosyć srogie konsekwencje....
http://mienki1987.blogspot.com/

zagierr

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 03, 2008, 09:02:05 »

Najważniejsze to we¼ przeciw deszczówkę. Nawet jeśli to ma być worek na
śmieci to i tak lepsze niż nie mieć nic.

Brambor

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 03, 2008, 12:01:57 »

Bez przesady. Kodeks za prowadzenie bez uprawnieñ przewiduje GRZYWNę. Taryfikator mandatów - 500 zł, jeżeli nie ma się żadnej kategorii, i 300, jeżeli ma się jakąkolwiek. I tyle. ¯adnego zakazu prowadzenia pojazdów(bo tak się w języku prawniczym nazywa to "odroczenie").
Jeżeli moto byłby właśnością rodziców to owszem, dostaną również mandat za udostępnienie pojazdu osobie bez uprawnieñ.
Przepisy nie przewidują więc ani więzienia, ani robót publicznych, chłosty na rynku, włóczenia koñmi, odebrania szlachectwa ani spalenia na stosie. Ani dla nieszczęśnika, ani dla jego rodziców, dziadków, kuzynów ani też ewentualnych potomków do trzeciego pokolenia naprzód.
Inną sprawą jest, jeżeli będzie wypadek. Wówczas sprawą zapewne zajmie się sąd. I tutaj, co zasądzi, to już zależy od tego, co się stało. Górna granica to 8 lat więzienia, jeżeli spowodowałoby się wypadek ze skutkiem śmiertelnym. Plus oczywiście, jak już było wspominane, OC nie działa.
Oczywiście nie zachęcam nikogo do jazdy bez prawka. Ale przepisy na ten temat warto znać. Stosowne kodeksy są dostępne za darmo w sieci.

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 03, 2008, 12:13:55 »

Ale dalej nie została wyjaśniona sprawa z małoletnimi  :(
500zl bez żadnego prawka
300zl dla kogoś z jakaś kategoria
tylko ze to są mandaty dla osób pełnoletnich
To i tak od policjanta zależy jaki mandat wypisze ale może tak mniej więcej ktoś wie jakie są stawki  :>
osoba niepełnoletnia bez żadnej kategorii ???
osoba niepełnoletnia z jakaś kategoria ???
Sorka za  <offtopic>

Przydało by się ze sobą zabrać trochę grosza na drogę i komórkę
może 2 aku ? na wypadek jakby altek siadł   ;)

misiolek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 03, 2008, 12:20:37 »

Ehhh bones  <offtopic>
Więc tak! Jeżeli masz poniżej 17lat mandat otrzymują twoi rodzice i oni mają go zapłacić.
Jeżeli masz skoñczone 17lat mandat idzie na Ciebie i ty go płacisz.
Poprostu jest tak, że poniżej 17lat mandatu wystawić Ci nie mogą...
Mnie ciekawi tylko czy karta motorowerowa jest kategorią prawka  <lol>

BoNes

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 03, 2008, 17:13:31 »

<offtopic>
Zawsze to jakaś wymówka  :>
ciekawo jak ktoś może zapłacić mandat jeśli ma 17  <blink> komornicy wjadą na kieszonkowe  <lol>