Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 17:54:25
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: rejestracja motocykla z koszem  (Przeczytany 4951 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kobylen

• Gość
rejestracja motocykla z koszem
« dnia: Lipca 19, 2008, 08:06:31 »

witam doczepilem do jawy kosz wszystko dobrze chodzi. uchwyty przykrecane nie spawane i teraz jak to zarejestrowac na 3 osoby? najpierw przeglad na zmiane konstrukcji( czy ten przeglad zawiera w sobie przeglad ktory sie robi co roku- bo wlasnie ten mi sie konczy - czy musze robic 2 na raz - ten co sie robi co roku i ten 2gi na zmiane konstrukcji?) ile taki przeglad kosztuje? potem udaje sie do wydzialu komunikacji i tam jakie koszty?ciezko moto z koszem przechodzi przeglad? mam nadzieje ze ktos spostuje;p

Kobylen

• Gość
Odp: rejestracja motocykla z koszem
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 25, 2008, 18:06:34 »

bylem w urzedzie komunikacji wymagaja jedynie przegladu na zmiane konstrukcji. bnylem na stacji diagnostycznej lecz mi powiedzieli ze przegladu mi nie zrobia bo zmieni sie masa wlasna motocykla na jawe z koszem a niokt nie moze zmienic masy wlasnej motocykla ani urzad diagnostyczny ani rzeczoznawca...

gringo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 25, 2008, 21:46:37 »

czyli co znaczy sie że nie idzie przerejestrowac?? bo  naprzykład ja mam cz zar na 2 osoby, a chce dokupic kosz... i co dupa?? i tak jesszcze spytam, jak jest moto legalnie rej na 3 os, ma podwujny kierunek na koszu i na moto, i odepne kosz moge legalnie je¼dzic bez kosza??

Kobylen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 26, 2008, 08:05:15 »

moim skromnym zdaniem to blad stacji diagnostycznej , pojade do innej. w urzedzie komunikacji mi powiedzieli ze przynosza przeglad zmiany konstrukcji i dostaje nowy dowod z wbitymi 3 osobami. ja ich wogole zaskoczylem na tym przegladzie njapierw chcieli papierek od rzeczoznawcy , umowe kupna sprzedazy, amortyzator skretu w kierownicy jawy, hamulec w koszu smieszni ludzie musialem wszystko tlumaczyc. napewno da sie zarejestrowac i bede kombinowal dalej. po odczepieniu kosza napewno mozesz jezdzic jak masz zarej na 3 osoby.

gringo

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 27, 2008, 08:33:52 »

jesli legalnie bede mogl besz kosz ganiac to super, jestem zdecyddowany kupic kosz, pisz z czasem co sie u Ciebie dzieje w tej kwestii :]

szef_ff

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 30, 2008, 21:17:41 »

No własnie mam ten sam problem. Mam jawę i mam kosz. Oczywiście wszystko pasuje do siebie. Nawet kolor :P jawa zarejestrowana na 2 osoby. Co mam im powiedzieć żeby chcieli mi ja zrobić przegląd z wózkiem?

Kobylen

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 01, 2008, 09:34:22 »

pojechalem na nastepna stacje panowie i dupa reszta okregowych stacjii zostala powiadomiona ze bede chcial zrobic przeglad na 3 osoby i nie musieli widziec motocykla zeby sie nie zgodzic. pierwsza stacja u ktorej bylem 2 tygodnie temu, powiadomila reszte ze jest jedna jawa z koszem w kaliszu  ktora sie kreci  i  chce zrobic rpzeglad na zmiane konstrukcji...;/

ale zakrecilem sie wokol np. Michała który zrobil 10tys km na Jawie przez 17 krajow wiecie o kogo mi chodzi...

on za to powiedzial mi ze u niego bez problemu przeszedlby przeglad ale jemu odradzili bo gdy wbijemy wozek w dowod to musimy z nim jezdzic na stałe. jest luka w w przepisach ze jak juz sie ma kosz to albo na stale albo sie go nie ma wogole. nie ma mowy o jakims odczepianiu i zakldaniu raz kiedys.
 dlatego ja jezdze wiekszosc czasu bez wozka jedynie na jakies trasy raz kiedys totez nie wbijam wózka w dowód. a podczas jazdy bede sie tłumaczył policjii jak jest i ze jade wyjatykowo na zlot. Teraz zrobilem wózkiem ze 100km minałęm 3 policje i jak narazie 2 z nich kazały mi wlaczyc swiatla a kazda z nich wybuchała smiechem . Ludzie w centrum miasta bardzo radosnie reaguja na 3 kołowca. Bardzo rzucam sie w oczy koledzy poznaja mnie z daleka. Powinienem porozklejać na wózku jakieś reklamy i wozik ludzi myśle że byłby z tego interes.

szef_ff

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 01, 2008, 15:52:13 »

Kobylen byłem dzisiaj w okręgowej stacji diagnostycznej. Powiedzieli ze nie będzie problemu jeżeli wózek będzie miał homologacje. Gadał tam o zmianie konstrukcji i ze moto może być zarejestrowany albo z wózkiem albo bez. Nie można go sobie odczepiać. To nie jest luka w przepisach tylko logiczne rozumowanie. Jeżeli moto z wózkiem jest 3 osobowe i tak jest w dowodzie to po odczepieniu wózka jest .... 2 osobowy czyli nie zgadza się z dowodem. Luka jest w dowodzie rejestracyjnym ze nie ma adnotacji (takiej jak LPG w aucie) że z wózkiem jest 3 osobowy. Przegląd po zmianie konstrukcji wyniesie 160 zł + 70 zł nowy dowód rejestracyjny. W cenie przeglądu jest zwykły przegląd moto.
Tylko skąd wziąć tą homologacje?

Kobylen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 01, 2008, 17:02:13 »

nie no ziomek to tylko widzisz po prostu nasz piekny kraj . w twoim miescie chca homolgacje a w moim rzeczoznawce a na innej stacji umowe kupna sprzedazy czy bialy klosz  w migaczu lub hamulec w wózku lekkim. gdzie trafisz tak masz. nie ma co sie sprzeczac bo to  te głupki nas w błąd wprowadzają...

co do kosztu to rzeczywiscie zwykly plus zna zmiane kontrukcj ito jest 63 i 81 daje u mnie 144zł.
ja go nie rejestruje pieprze. jade nim pojutrze  wtrase 250km i jak spotkam pały to bede sie tlumaczyl. ja chcialem byc legalni a ze oni nie chcieli to trudno!

szef_ff

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 01, 2008, 23:16:06 »

no to porumakowane.....
A już byłem pewny ze sie da. Cholera. Gosciu ma Jawe z koszem i WSKę. Jawa trochę zmordowana. Powiedział ze sprzeda mi jawę albo WSKę. bo nie ma czasu je¼dzić na dwóch. Powiedział ze jak pomoge mu zarejestrować jawe z wózkiem to mi WSKe sprzeda za grosze. A WSKe ma fest. Jeszcze tak kompletnej i tak zadbanej WSki nie widziałem. Ale może pokuszę sie o jawę choć wątpię żeby sprzedał bo to stary Jawer jest.

Kobylen

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 02, 2008, 10:01:30 »

no uwierz mi ze z koszem sie jezdzi kurde orginalnie  :D warto warto nawet bez papiera na wózek warto ;) skuś sie:D fajna akcja jest

gringo

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 02, 2008, 11:36:24 »

legalnośc w naszym kochanym kraju zawsze była jest i będzie wątpliwa... mnie to i tak mało obchodzi bo i tak wrazie zgarnięcia przez pałogłowych kicha bo je¼dze bez prawka puki co. co do wuzka to ja nie mam sie nad czym zastanawiac, kupuje, jak tylko znajde okazje :]

szef_ff

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 05, 2008, 14:22:29 »

A wie ktoś jak taka homologacja wygląda? A może każdy wózek ma ją w swoim wyposażeniu tylko o tym nie wiemy?

Tu jest kawałek informacji jaką znalazłem na temat wózków bocznych:

"Wózek do motocykla niewyposażony w hamulec koła uważany jest wg polskiego prawa za "lekki" i nie wymaga homologacji. Jeśli chodzi o przepisy, należy wspomnieć, że wózki boczne nie podlegają również rejestracji i nie wymaga się ich dodatkowego ubezpieczenia. Każdy, kto będzie chciał motocyklem z koszem je¼dzić w 3 osoby, zmuszony będzie do udania się na przegląd całym zestawem w celu zmiany "ilości miejsc" w dowodzie rejestracyjnym."

Nasz Velorex ma hebla czy nie?

Kurde ma hamulec.....
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2008, 14:43:22 wysłana przez szef_ff »

ekeler

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 06, 2008, 21:55:24 »

Wózek jest zazwyczaj wyposażony w tzw. tabliczkę znamionową  (jeśli w j. polskim, to spoko- wprowadzona do obrotu na terenie RP), co rozwiązuje sprawę homologacji jeśli nie w j. polskim, wskazuje zakład w którym została wykonana. Importując ( i rejestrując) powyżej 3 szt. rocznie danego pojazdu, organy administracyjne mogą domagać się świadectwa homologacji, jeśli takowe na tego rodzaju pojazd nie było wydane, wózki weloreks były dopuszczone do sprzedaży na terenie RP, więc takowe świadectwo posiadają, nie jesteś zobligowany aby je posiadać, ponieważ nabyłeś go w obrocie wtórnym na terenie kraju (jeśli zakupiłeś u producenta, powinien wystawić takie zaświadczenie). Zawsze należy domagać się na piśmie podstawy prawnej na jakiej zostaje oddalony pojazd, nie dopuszczony do badañ.
Od pojazdu zarejestrowanego na 3 osoby można odczepić wózek boczny i poruszać się bez niego, ponieważ nie jest stałym elementem pojazdu, a tylko przyczepą której konstrukcja pozwala na montaż do motocykla z boku, nie ingerując w samą konstrukcję motocykla (dlatego nie należy spawać zaczepów do ramy).

Kobylen

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 10, 2008, 10:30:36 »

wlasnie wrocilem z wakacjii. dzwonil do mnie Krzysiek w miedzy czasie o tym , że jemu to sie uda , bo zastraszył stacje okręgową pałami. im sie po prostu nie chce robić nam przeglądu. ja sam osobiscie zrobilem przeglad okresowy. wlasnie wrocilem z trasy 350km z koszem. trafiłem na 3 policje które stały na trasie. 2 z nich oddały mi cześć witając się. przed jedna która  kosiła wszystkich równo ( dali mi ludzie znać z naprzeciwka) przepchałem motocykl i ruszyłem dalej.  jakos sobie radze. a motocykl z koszem to bezcenna zabawa!!

szef_ff

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 15, 2008, 10:55:38 »

No i zaczęło się. Złożyłem z Tadkiem jawę i wózek. £adny widok a przyjemność z jazdy niesamowita. Dziwnie się prowadzi :P Jak nie moto.... Katy poustawiane na oko ale po załadowaniu wózka pasażerem prowadzi się wyśmienicie prosto.
Byłem na innej stacji okręgowej i zapytałem jakie dokumenty mam mieć przy sobie żeby mi zrobili przegląd.
-dowód rejestracyjny
-czytelna tabliczka znamionowa wózka.

Nic więcej ode mnie nie chciał. Pytam się czy jakieś homologacje, cuda wianki i inne.... Nie. :) W poniedziałek jadę do wydziału komunikacji zapytać się co oni będą chcieli żeby mi zmienili dowód.  ¯ebym nie zapłacił niepotrzebnie 64 zł za przegląd który i tak w obecnej chwili koñczy się w maju 2009...  :-/
Pytanie moje.
Czy mogą mnie odesłać z kwitkiem z wydziału komunikacji mimo ze mam ważny dowód rejestracyjny i przegląd i opinie stacji okręgowej? <unsure>
I jeszcze jedno pytanie.
Jaki dokument ma mi wystawić stacja bo facet chyba za bardzo sam nie wiedział co ja od niego chciałem. <mur> <dontgetit>