Witam.
Mam takie przemyślenia odnośnie wałów do ČZ czy to Jaw.
Co myślicie o złożeniu wału od nowa. Np. jeżeli jest ktoś w położeniu, że jego wał jest w beznadziejnym stanie i bicia na czopach czy to środku są w granicach 8 setek i naprawa takiego wału będzie kosztowała te 800 zl a np. na takim 4jawa.com można kupić przeciwwage za 82 zł. Kupujemy 4 środek, czopy i dajemy do zakładu który nam to składa, nie powiem jaki zakład ale ja już mam taki jeden i ten chyba zostanie do końca. Taki Pan nam to składa na tych nowych częściach i miescumy się spokojnie w 800-900 zł więc po co regenerować stare?
Fachowiec od regeneracji wałów, np. wspomniany Markoltent, zamawia czopy, tuleje, sworznie z odpowiedniego materiału, daje do hartowania i jak rozłoży stary wał, powymienia wszystko co niezbędne i złoży razem to masz pewność, że wał jest jak nowy. Wału pobitego młotkami nikt rozsądny nie będzie regenerował. Co jakiś czas w internecie, w różnych sklepach pojawiają się nowe fabrycznie wały do knedli za około 600zł. Kilka osób je wypróbowało i żaden nie był dobry. Masz pewność, że te wszystkie nowe przeciwwagi, czopy itp. są odpowiedniej jakości? Osobiście wolę zregenerować stary wał.
Warunek jest jeden. Musi to zrobić ktoś dla kogo regeneracja nie polega tylko na wymianie łożysk i ponownym "wycentrowaniu".