Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 16:07:58
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: przerejestrowanie motocykla  (Przeczytany 2722 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

connect

• Gość
przerejestrowanie motocykla
« dnia: Maja 28, 2008, 21:58:50 »

witam. mam takie pytanie: zazwyczaj po kupnie motocykla/samochodu trzeba go przerejestrować w ciągu 30 dni. co będzie jeżeli tego nie zrobiłem w tym czasie??

moge do czasu przerejestrowania mato na siebie jeżdzić na tablicach poprzedniego właściciela jeżeli woże ze sobą dowód, oc (na mnie) i umowe zawartą między nami??

dzięki za wszystkie odpowiedzi <cheers>

natal007

• Gość
Odp: przerejestrowanie motocykla
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 28, 2008, 22:19:19 »

Znajomy gliniarz z drogówki uświadomił mnie że konieczność przerejestrowania to martwy przepis. Ale...
Problem zaczyna:
Raz - się przy tfu , tfu , wypadku - rozwaliłeś moto zabrali Ci dowód i co dalej - odsyłają go do wydziału komunikacji w którym był wydany ( adres z dowodu ) . Czyli kupiłeś z drugiego koñca Polski i ...
Dwa- zgubiłeś dokumenty , portfel itp. Co dalej - zrób wtedy przegląd potrzebny do przerejestrowania...Oba przykłady mam z mojego przykładu  <crybaby>

Natomiast dopóki wszystko jest O.K. możesz olać przerejestrowanie.
Jednak osobiście nie radzę. Zakosili mi portfel z papierami na CZ i samochód. Cześkę zdążyłem przerejestrować i załatwiłem wszystko od ręki. Samochód miałem nieprzerejestrowany i do dziś bujam się od urzędu do urzędu.

connect

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 28, 2008, 22:29:58 »

w pierwszym przypadku  to nie jest tak żle bo wydział komunikacji w którym jest zarejestrowana jawa jest około40 km odemnie.  jaki mi zginą papiery a przegląd jest ważny to też musze jechać na powtórny przegląd czy wystarczy zajechać na diagnostyke i wziąść od nich papier że przegląd był robiony??

maciek

• Młodszy Jawer
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 28, 2008, 22:41:08 »

Wtedy nie musisz ponownie robic przegladu, wystarczy ze sie do nich zglosisz a dostaniesz zaswiadczenie jesli bedzie taka potrzeba. Wszystkie dane sa u nich, dadza Ci papier ze taki a taki pojazd ma wazne badanie technicze od dnia do dnia.

connect

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 28, 2008, 22:43:50 »

a jak jest z umową kupna/sprzedaży i polisą oc?? umowe można chyba spisać jeszcze raz na te same dane i daty

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
  • Jawy, Cezety i Cafe Racery - To lubię! :)
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 28, 2008, 22:50:36 »

Ja bym radził przerejestrować. Zawsze nie musisz gdybać. Dziś rejestrowałem Jawę. To koszt 112,5zł przerejestrowywanie i 175zł OC w PZU na rok bez zniżek. :)

connect

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 29, 2008, 07:16:07 »

u mnie przerejestrowanie wyniesie coś koło130-140zł, a za oc zapłaciłem 223zł (wzwyżka za wiek i nie posiadanie prawa jazdy, ale zniżka za kontynuacje w tej samej firmie co poprzedni właściciel)

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 29, 2008, 14:00:32 »

connect to coś tu nie gra. Bo przecież ja też nie mam prawka a w dodatku mam 15 lat.

connect

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 29, 2008, 15:06:29 »

a ty ubezpieczałeś na siebie czy na kogoś innego??

MarcinS

• Jawer Weteran
  • Yamaha Virago 535 '93
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 29, 2008, 20:17:27 »

Ja moto kupiłem 18 grudnia 2007 a zarejestrowałem na siebie 9 maja 2008 i w urzędzie nie robili problemu.

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 29, 2008, 22:45:55 »

Panowie jeżeli chodzi o ubezpieczenie, to napisałem dzisiaj mały artykuł na ten temat... Dodałem, z tym że nie wiem kto jest zespołem redakcyjnym i ma wpływ na to kiedy będzie można go czytać na stronie...  <hammer>
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

SZAJBUS_SzeF

• młody nie głupi
  • Jawer Weteran
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 30, 2008, 12:50:25 »

connect rejestrowałem jak najbardziej na siebie. Ojciec nie chce mieć już z moimi sprzętami nic wspólnego ;)