Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 20, 2026, 02:08:21
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: OBILE - Jawa 250 Perak 1954  (Przeczytany 21556 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Obile

• Gość
OBILE - Jawa 250 Perak 1954
« dnia: Maja 16, 2008, 18:09:15 »

Będe tu przedstawial prace nad moją maszyną...
Postanowiłem podjąć się renowacji motocykla Jawa 250 perak z 1954 roku.   Jawa aktualnie jest na etapie zastoju  <lol> Blachy zostały wypiaskowane, silnik poskładany teraz najwiekszym problemem jest bak. A konkretnie jego pochromowanie. Bak ma liczne wzery w sobie, których nie można zeszlifować. Dowiedziałem się, że można to nadlać mosiądzem, więc bak powędrował do znajomego spawacza. Potem chrom następnie malowaie. Aktualny koszt to jakies 350zł. Myśle że w 2000zł się wyrobie. Częsci głównie sprowadzam z Czech z uwagi na łatwość dostepu i na to że mam tam rodzine <thumbup>
Co do owych czesci plauje kupić:
siedzisko
kieliszki tylnego zawieszenia
obrecze kół razem ze szprychami
uklad wydechowy
bagaznik
przednia lampa
i pare drobiazgów.
Oto kilka fotek z przebiegu prac...
Jawa po rozebraniu:

Silnik złozony na sucho. Wypolerowane klapy głowica i cylinder malowany proszkowo. Na zdjęciu jeszcze bloki nie wypiaskowane.

Przykrywki tylnego amortyzatora

Blachy po wypiaskowaniu:

Membrana klaksona po renowacji

Dzisiaj blok silika jedzie do piaskowania jak wróci skladam silik :)

Pozdrawiam

Prosiłbym o komentarze i cenne uwagi.
« Ostatnia zmiana: Maja 11, 2011, 12:34:58 wysłana przez Mienki »

Wojt@s

• Gość
Odp: Jawa 250 perak 1954 - kompletna renowacja
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 16, 2008, 19:22:15 »

Jawa Perak to już dość ciężki egzemplarz do dostania. Widać efekt prac, z mojego doświadczenia powiem Tobie tak, że jak silnik teraz będzie stał, to wlej mu kontrolnie 50ml oleju nad tłok, i spokojnie raz na tydzieñ będziesz mógł obrócić wałem , bez strachu o zarysowanie gładzi cylindra, bo inaczej tłok/cylinder, pracuje na sucho.

Widzę że masz dostęp do części, pamiętaj że nawet nowe nie są pozbawione wad i parokrotnie posprawdzaj zanim złożysz:) Powodzenia i 3mamy kciuki <punk>

Obile

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 16, 2008, 19:31:30 »

No niestety silnik będzie musiał stać. Nie chce mieć całego motora rozwalonego po warsztacie bo potem są rózne dziwne sytuacje że nie wiadomo co gdzie przychodzi albo czesci sie gubią:) Więc silnik poskładam. Dzieki za rade co do tego oleju.

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 16, 2008, 20:47:00 »

Proszkowe malowanie cylindra to moim zdaniem nie najlepszy pomysł.....

Wojt@s

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 16, 2008, 21:04:34 »

bakczysaraj różnicy nie ma, jest takie same oddawanie ciepła. Było to testowane przez Harleya-Davidsona parę latek temu, ja sam maluje tak cylindry, działa to nawet na plus gdyż powierzchnia pokryta proszkiem jest dużo łatwiejsza w utrzymaniu czystości, syf się nie zbiera a jak się zbierze to go bez problemu zmywam benzyną podciśnieniem, pozatym estetyczniej to wygląda, metal się nie utlenia i korozja nie wchodzi.

Tu masz foto Harleya-Davidsona Fl, model bodajże lata 60-te, już wtedy zaczęto proszkować cylindry:

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 16, 2008, 21:08:24 »

No dobra, ale to musi być proszek do wyższej temperatury. I gorzej oddaje ciepło niż sam metal- lakier proszkowy to po prostu warstwa tworzywa.

gringo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 16, 2008, 21:17:17 »

Cytat: bakczysaraj
No dobra, ale to musi być proszek do wyższej temperatury. I gorzej oddaje ciepło niż sam metal- lakier proszkowy to po prostu warstwa tworzywa.

no tu sie zgodze ze obniża zdolność oddawania ciepła pomalowanej powierzchni, ale zapewne robili to dlatego że różnica nie jest duża, i nie ma istotnego wpływu.

takie moje zdanie.

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 16, 2008, 21:25:12 »

Może to poprostu była jakaś bardziej przystosowana do tego powłoka/ mieszanka tworzywa??

Warstwa farby potrafi blokować oddawanie ciepła, można to stwierdzić malując instalacje centralnego ogrzewania warstwą farby olejnej.

gringo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 16, 2008, 21:49:14 »

znow sie zgadzam bo wlasciwie nie wiemy czego oni urzywali

Obile

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 17, 2008, 08:53:09 »

Czy gorzej oddaje ciepło tego na razie stwierdzić nie moge. Motor i tak nie bedzie nagrzewany to az takich wysokich temperatur. Robie go na replikę na motor który wiekszosc czasu bedzie spedzal w garazu pod prześcieradłem.  A jeżeli już będzie odpalany to tylko w słoneczne dni:)

kamil

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 17, 2008, 13:58:46 »

2000zł - nierealne. Ja w swoja CZ wpakowałem koło 4 tyś. i jeszcze sporo właduje. Co do Peraka - piękny, widać że rzadkość. Powodzenia i pamiętaj - jak remontować to raz a porządnie - nie ma półśrodków. Wytrwałości bracie!  <worship>

Obile

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 18, 2008, 10:36:39 »

Uwież mi że realne. Normalnie chromowanie baku w firmie kosztuje 250 - 350 zł (nawet jeden gosciu pocenił mi 600zł) Ja cały bak po zajomóści będe miał zrobimy za 100 - 150zł a piasty i reszta gratów za 100zł więc zaoszczędzę. Możesz sobie porować ceny a czeskiej stronie www.jawamarkt.cz (tyle że to jest przy niemieckiej granicy, wiec ciagna ceny do gory)

kamil

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 18, 2008, 11:31:17 »

Ceny mają jak w Ostravie, prawie wszystko za tą samą kasę. Oby Ci się udało zamknąć w 2tyś. Ja początkowo też wszystko obliczałem i bylo bardzo miło - nie więcej niż 2,5tyś. - banan na twarzy.  :> "W praniu" okazało się że nie ma co szacować. Jeśli będziesz zadowolony z efektu to przestaniesz ładować gotówkę w weterana. Wytrwałości! Sam przygarnąłbym Peraka.  :D

Obile

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 20, 2008, 18:31:12 »

W ostravie kupujesz w vitkowicach tam gdzie yamaha jest?

zagierr

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 20, 2008, 18:42:48 »

Jeśli chodzi o pomalowanie cylindra to nie uważam żeby to miało zauważalny wpływ na oddawanie ciepła przez cylinder. W Kawasaki którym mam okazję jeżdzić mam pomalowane cylindry grubą warstwą jakiejś żółtej
farby i nie zauważyłem problemów z przegrzewanierm się motocykla nawet w ciepłe dni kiedy moto dostawało ostro po garach. Przy okazji gratuluje maszyny nie wiele już takich zostało i warto włożyć w nią pieniądze.

kamil

• Gość
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 20, 2008, 20:24:26 »

W Ostravie - Motocyklovy Dum na ul. Mlynskiej.  :)

Obile

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 21, 2008, 18:03:02 »

A bo ty masz nowszy model. Do mojej tam czesci nie maja. Ja kupuje w Ostrawie dzielnicy Vitkowice "w salonie" yamaha. Warto sie tam przejechac. Bodajze ulica rudna.

Co do prac to pag aktualnie u spawacza bedzie nadlewany mosiadzem. Jutro jade po kolejne czesci. tylna lampa juz do mnie jedzie na reszte czekam.

_Wujek samo Zło_

• Mistrz Zła...
  • Jawer Weteran
  • przekażcie mu że Belzebubik się o niego pytał....
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 22, 2008, 19:32:12 »

A ja sie poprostu wkurzyłem jak zobaczyłem wątek o tym że już na forum mamy "peraka"..........

ot tak poprostu sie zdenerwowałem...

no kurdeeeeeeeeeee <crybaby> przeciez to ja miełem mieć tego pierwszego Peraka na forum do cięzkiej cholery ............

.......ja pie...le ale ten świat jest niesprawiedliwy....

teraz w zemście będe kasował posty w działach w których moge to robić :P

A tak bardziej poważnie to gratuluje i z niecierpliwością czekam na pierwsze uruchomienie. Obile tylko bez żadnej tandety- bo jak spotkam to .....
.....a co ja bede gadał 
"Szukajcie, a znajdziecie. Proście, a będzie wam dane - Kiedyś prosiłem Boga o rower, po latach zrozumiałem, że Bóg nie działa w ten sposób. Ukradłem rower i prosiłem Boga o przebaczenie" ;)

Obile

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 23, 2008, 11:40:49 »

Tandety nie bedzie :) Raz a pożadnie chce to robic :)
Co do prac to spawacz dalej się męczy i juz wiem że tania zabawa z tym bakiem to nie bedzie :D Dzisiaj po dobiór kraterów z piaskowania

Wczoraj byłem po czesci. Wydałem 750 KC (100zł) a czesci sie w rece mieszcza :)
Zakupiłem:
- Młoteczek 210 kC
- ¦rubki bocznych schowków 95KC x2
- Tablica ( ta nad błotnikiem) 145 kC
- Takie blaszki trzymajace sprezyny w automacie zmiany biegów 20kC x2
- Gumy na przednie amortyzatory 82kC x 5

Oto pare fotek:

¦rubki schowków

Blaszki automatu zmiany biegów

W przyszłym tygodniu czeka mnie składanie silnika

bakczysaraj

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 23, 2008, 20:55:28 »

może mały  <offtopic>

Ale moja siostra zwróciła uwagę na twoje zadbane dłonie:P

gustaw

• Jawa 354/03 + velorex 561
  • Global Moderator
    • moja stronka
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 23, 2008, 21:48:29 »

hej jawusia fajna:)) gratulacje. kiedy jedziesz ponownie do Czech po części bo mnie interesują cylindry do jawy 354 jeśli byś mógł to sie zapytaj czy by mieli i jaka cena pozdr:))
Jawa 354/03 + velorex 561, jawa 354/06 , komar 2, Cz 350 6v

Obile

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 24, 2008, 11:51:54 »

bakczysaraj

Się dba się ma. Ręce czyste bo to było boze ciało to sie nie babralem:)
Pozdrów siostre

gustaw
Cylindrów tam nie widziałem ale popytam sie przy najbliższej okazji.

Wczoraj do pu¼nej nocy bawiłem sie w dorabianie zawiasa do tylnego blotnika. Który umozliwia jego podnoszenie w celu wymiany koła.
Zawias był caly dorabiany i giety recznie. Młotnkiem i paroma prymitywnymi narzedziami.
Oto pare fotek.

Pozdrawiam

asior

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 09, 2008, 18:48:55 »

Witam kolegę ,miło widzieć posiadacza JAWY PERAK ,jestem właścicielem JAWY PERAK z 1952 roku ,remont jest na ukoñczeniu ,ciekawi mnie historia tego modelu ,załączam fotkę mojego moto
Pozdro

Mienki

• Jawer Weteran
  • Jawa Tramp
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 09, 2008, 19:32:42 »

no proszę widzę ze na forum przybywa starych jaw i to dobrze... gratuluje Asior i Obile.. powodzenia w pracach...
http://mienki1987.blogspot.com/

Moskit1

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 09, 2008, 20:38:22 »

Witaj Asior  :) z Asiorem sie znam heheh
TO i ja pokarze moją Perełkę powolutku do kompletywna no i muszę dodać ze Obile sprzedaje mi Kierownice heheh
A ja mam Jawe Perak (0gar) 350

a tu ram do Jawy 250 Perak
A tak po za ty to mi zostało po zazdrości Asiorowi i Obilowi i życzyć jak najlepiej w remontach swoich cudeniek !!!
Pozdrawiam