Wolna Strefa Jawa - CZ

• Kwietnia 24, 2026, 16:56:50
  • Witamy, Gość
Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Autor Wątek: NSU i DKW  (Przeczytany 3532 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
NSU i DKW
« dnia: Czerwca 07, 2018, 23:49:56 »

Cześć!
Szukam osób mających wiedzę na temat NSU oraz DKW. Mam otrzymać zlecenie renowacji takich pojazdów, nic nie wiadomo mi o nich, po samych fotkach ledwo co rozpoznaje, czy to 2T czy 4T. Forum NSU Riders zawiesiło rejestrację nowych członków, z DKW również nie jest kolorowo - blokuje mi na 2 kompach różne antywirusy forum

Jeśli znacie jakąś grupę NSU lub DKW, stowarzyszenie Polskie, a może użytkownicy tego forum znają również te motocykle - proszę o namiary:)
Poszukuje przyczepki Pav oraz zamka siedzenia do Velorexa 562
"Klasyk jest jak pies... Kiedyś zdechnie" J. Clarkson
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

muczos

• Jawer Weteran
  • Dyn dyn dyn buuuu...
Odp: NSU i DKW
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 08, 2018, 00:32:56 »

:-X

Myślę że z "naszych" to Adamo mógłby Ci co nieco podpowiedzieć. Ale temat jest mega trudny. Trzeba mieć dużo doświadczenia, zaplecze techniczne i dużo znajomości żeby załatwić dorobienie jakichś detali.

Na Twoim miejscu bym to olał bo to tylko problem.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2018, 00:35:52 wysłana przez muczos »
Żyj tak, żebyś na stare lata mógł powiedzieć:

"Kuurła, kiedyś to było..."

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 08, 2018, 01:38:28 »

Jeden motocykl zidentyfikowalem - to NSU max, 250 cm3 w 4T. Nie mam za dużo doświadczenia z magistrala olejowa w starych pojazdach, nawet nie mam jak za bardzo sprawdzić stan kanałów olejowych(nie mówię o ich droznosci). W dodatku problem z korba i tlokiem, nie wiadomo co z rozrzadem. Raczej odmowie za NSU. czekam na zdjęcia lepsze dkw. Jak jest to 2T to większe szanse,ale z kolei rama tragiczna i zdekompletowana...

Adamo to nick użytkownika?
Żyję w epoce, w której młodzi pytają mnie o znaczenie dyskietki podczas zapisu dokumentów 0.o

Bison

• Jawer Weteran
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 08, 2018, 01:55:11 »

Tak jak muczos radzi odpuść sobie, weź na wstrzymanie, to nie Jawa.
Nawet modeli nie rozpoznajesz na foto a rozważasz robienie remontu ?  :o
Jawa 350 OHC - 2025
Jawa 638 & Velorex 562 - 1987
IŻ 350 Planeta 5 - 1991    
Ford Orion 1,6 D - 1985
VW Golf 1,3 CL - 1991
Peugeot 405 1,6 GL - 1993
Yamaha FZ6 Fazer - 2007

muczacz

• Jawer Weteran
  • gazu gazu na wirazu
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 08, 2018, 07:03:05 »

Cześć!
Szukam osób mających wiedzę na temat NSU oraz DKW. Mam otrzymać zlecenie renowacji takich pojazdów, nic nie wiadomo mi o nich, po samych fotkach ledwo co rozpoznaje, czy to 2T czy 4T. Forum NSU Riders zawiesiło rejestrację nowych członków, z DKW również nie jest kolorowo - blokuje mi na 2 kompach różne antywirusy forum

Jeśli znacie jakąś grupę NSU lub DKW, stowarzyszenie Polskie, a może użytkownicy tego forum znają również te motocykle - proszę o namiary:)

co chcesz chłopie remontować jak z któregoś z twoich postów wynikało że nawet warsztatu porządnego nie masz , mam wrażenie że tak sobie piszesz bo piszesz ( z pełną dozą szacunku do twojej osoby)
Jawa TS 350 638-1 z wozem
traktorek Sam z silnikiem cz 175 rok budowy nieznany
cz 175 typ 450 rok budowy 1961 kolor wiśniowy stan zabytkowy CZ 75 B Omega

Kutron RIP

• Jawer Weteran
  • Jawasaki rider :)
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 08, 2018, 07:24:53 »

Ja teraz siedzę w dkw. Na forum dekawy nie ma problemu się zarejestrować. Postaraj sie to ogarnąć, a chłopaki z forum pomogą. Mają takie pojęcie jak Holger i inni tutaj powiedzą Ci po szczególe co to za model.Ja od paru miesięcy siedzę nad dkw rt 125 1944 już wcielona do armii. Nie wiem co masz za model czy nz czy sb czy rt? Dawaj foty, ale dobrej jakosci i nie jedną, bo motocykl musisz bardzo szczegółowo zidentyfikować. Roczinowo, modelowo czy cywil czy wojskowy, odcień malowania wojskowego w danych latach itd. Jak się dobrze poszuka tutaj i w Niemcach to wszystko jeszcze dostaniesz.

Linka nie mogę wkleić, ale w google "DKW pun forum darmowe " i masz. Takie z czarnym tłem forum.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2018, 07:42:00 wysłana przez Kutron »
    Status GG
Jawa 350/634.7 12v,
CZ 350 472.5 6v
Jawa Babetta 28 - 1972 r.
CBR 1000F SC 21 1988 r.

janosikmz19822

• Jawer
  • motórów kilka
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 08, 2018, 08:01:58 »

Ale niemcy tez wcielalli zwykłe cywilne pojazdy do armi a dkw rt 125  z chęcią brali .
    Status GG

Rozztocz

• vice President JAWA-ČEZET KLUB POLSKA
  • Administrator
  • Smoczyciel
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 08, 2018, 08:17:46 »

Forum NSU Riders zawiesiło rejestrację nowych członków, z DKW również nie jest kolorowo - blokuje mi na 2 kompach różne antywirusy forum

Hmmm ciekawe kiedy na Jawacz'u wprowadzą takie obostrzenia...
Przydały by się w niektórych przypadkach...
Kilka Jaw, Čezetek i Velorex 562 :)
www.facebook.com/motorozzy

Paweł Świecie

• Mapa jawerów-indianscout.
  • Jawer
  • Jawa 638.1+Velorex562, Kawasaki VN 800 Classic
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 08, 2018, 08:51:58 »

Forum NSU Riders zawiesiło rejestrację nowych członków, z DKW również nie jest kolorowo - blokuje mi na 2 kompach różne antywirusy forum

Hmmm ciekawe kiedy na Jawacz'u wprowadzą takie obostrzenia...
Przydały by się w niektórych przypadkach...
Nie ma przycisku z kciukiem w górę to masz cztery dziesiątki w ocenie :)
Motor bez wozu jest jak kobieta bez piersi-niby jeździć się da ale to nie to...

Dragon on the Blue Sky

• Tańczący z dwusuwami
  • Jawer Weteran
    • www.Greg92.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 08, 2018, 10:51:23 »

Takie fotografie otrzymałem. Cały rdzawy to ponoć DKW, czarny to najprawdopodobniej NSU 250 Max. Za to niebieski ciekawie się prezentuje - 2T w miarę kompletny, tylko silnik do przejrzenia. Ceny w Holandii jeszcze bardziej zadziwiają - za DKW 3 500 zł, NSU 4 000 zł, niebieski(chyba też NSU) 6 000 zł. Przynajmniej kolega takie propozycje cenowe otrzymał. Ceny niższe niż u nas za przeciętną WSKę czy MZtę...

muczacz - fakt, do 4T nie mam narzędzi ani wiedzy. Malowanie robię tam, gdzie malowałem Jawę - w Trzebiatowie 12 km ode mnie. Jak wychodzi mu malowanie - wystarczy spojrzeć na MM Czerwca - wrzuciłem tam foty swojej Jawy. A mój "warsztat" to garaż pełen narzędzi. oczywiście nie mam tokarki itp. W zasadzie mam wszystko, co przeciętny warsztat samochodowy nie licząc sprężarki, podnośnika samochodowego i spawarki. Nie wiem, gdzie pisałem, że nie mam możliwości lub warsztatu, nie przypominam sobie tego. Chyba że chodziło o planowanie, toczenie lub szkiełkowanie albo o miejsce i czas(obecnie stoi u mnie pewne stare bmw, o którym wspominałem odnośnie ekonomizera w temacie paliw efecta(za cholerę nie mogę się połączyć z ECU:/), do tego 2 moje motorki, 1 MZ 150 do złożenia). Na szczęście kolega mający zlecić mi renowacje jest z Gryfic(również 12 km ode mnie). Nie musi mi przywozić całego motocykla, spokojnie najpierw się zająć mogę silnikiem, potem ramką. Bardzo mi to odpowiada.
Nie mam też problemu podskoczyć po brakujące klucze 200 metrów do warsztatu obok:)

Osobiście skusiłbym się na niebieski - wygląda zacnie, spora szansa,że po czyjeś renowacji należy jedynie silnik przejrzeć.

Kutron - więcej fot powinienem otrzymać po weekendzie.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2018, 11:11:18 wysłana przez Dragon on the Blue Sky »

killler

• Klubowicz
  • *
  • :)
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 08, 2018, 18:03:10 »

NSU przyjezdza gosc na zlot do sieradza co roku, wpadnij poogladasz pogadasz napewno odpowie na twoje pytania ;)
    Status GG
Jawa TS 350 638.0 89r.:)
Jawa 350 634.7 Tęczówka + Velorex 562 83r.:)
Cz 350 472.6 86r.:)

rasmusen1

• Jawer
  • 634,7 tęczówka, 634,7-00, replika 638,5
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 08, 2018, 19:43:13 »

Ten pierwszy to Husqvarna rocznik 47, po malowaniu zbiornika widać. Drugi to nsu fox, dkw nie mam pojęcia

125AREK

• Jawer
  • jawa 634 i typ 23 cz 472.6 wsk m06b1 , 3x romet
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 09, 2018, 07:45:42 »

Drugi to na 100% nsu max 250 lub Lube-Nsu Max 250 robiłem ostatnio elektrykę w takim ,części są w Niemczech ale cholernie drogie np:  https://www.motorradmeistermilz.de/NSU-Max-Ersatzteile