Sprawy Techniczne > Mechanika
Dystansowanie skrzyni biegów - silnik 638 JAWA 350TS
puzel:
Cześć
Czy ktoś już z was przerabiał dystansowanie skrzyni biegów? Wiem, że nie było wykonywane ono fabrycznie aczkolwiek w 2 silnikach które rozebrałem choinki miały dość znaczny luz. Wyeliminowanie luzów powinno poprawić żywotność skrzyni. Przerabiałem ten temat w WSK175 i silnikach 125, silniki S34, Junak M10 i po tym zabiegu skrzynie w każdym silniku chodzą perfecto wiec uzasadnienie tego zabiegu jest. Luz poosiowy powinien wynosić 0,3mm a z reguły jest znacznie więcej. Może ktoś już temat przerabiał? Z moich obserwacji wynika, że dystansowanie wygląda podobnie jak w WSK175 - od strony zębatki zdawczej. Na wałku głównym dodajemy podkładki między łożyskiem a trybem 4 biegu a na wałku pośrednim między łożysko igiełkowe a zabezpieczenie segera w prawym karterze. Zapraszam do dyskusji
muczos:
Nawet nie trzeba dawać podkładek pod zdawczy, jeśli kartery są ok to wystarczy troszkę przesunąć łożysko 3205 w gnieździe. Ono jest na takim wcisku że w życiu samo się nie ruszy. Trzeba tylko sprawdzić czy nie będzie o nie ocierało uzębienie wałka pośredniego.
Pietras:
Nie zgodze sie niestety. Dokładnie przyjrzałem sie silnikowi 634, uważam że bez podkładek nie da sie (no chyba że przypadkowo) zachować odpowiedniego ustawienia kół przesuwnych tak aby w przypadkach załączonych biegów kły wodzików miały taki sam luz po obu stonach rowka kulisy. Dotyczy to rownież podkładki pod koło zdawacze. Tak aby ten luz był również w przypadku zapięcia biegu IV gdy koło przesuwne wciągnięte zostanie do tegoż koła zdawczego. I parę jeszcze innych szczegółów. Czy w fabryce nie dystansowano skrzyń biegów? W literaturze natknalem sie na informacje o luzach osiowych wałków (0,2;0,3) ale raczej nie chodzi o przesuwanie łożyska :o( łożysko ma swoje miejsce przy pierścieniu i koniec). Równie dobrze można głębiej wepchnąć uszczelnienie popychacza sprzęgła to ebonitowe, nie o to chodzi! Może się mylę, robilem to 1 raz w życiu. Swoją drogą dziwne że jakoś brak takich informacji w bazie wiedzy! Temat ( ładnie mówiąc) powinien być raczej z brodą, no chyba że na tym forum takich tajemnic sie nie zdradza ;)
mostasz:
Pojechales z tymi tajemnicami :D na pewno sie dystansuje bo w kazdej mz od jaskolek do etz to robią ! Może Jacek64 by sie wypowiedzial ?
Pietras:
Bardzo zapraszam kolegow do dyskusji. Kto z szanownych kolegów ma podkladki w swojej skrzyni?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej